Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanko, ile płaciliście ze punkt przy wykonaniu wod-kan-co ?

Dostałem ofertę na 160zł - CO, zimna - 35, ciepła - 35, kan - 90zł, dodatkowo przebicie stropu pod kan - 60zł a pod C.O. - 20zł. Nie liczy za rozdzielacze.

Ma to sens ? bo ja mam jakoś mocno mieszane uczucia...

Czy moglibyście napisać ile Wy płaciliście ? Fachowcy jak ognia unikają odpowiedzi ile biorą za punkt, wszystko zależy od ilości pionów, odległości prowadzonych rurek... A jak daję im ksera projektu to zwrotnie otrzymuję kwotę total.

u mnie wod-kan - 6200zł, w tym wyprowadzenie kanalizacji poza dom (0.5m na zewnątrz - niestety przeoczyłem to na etapie fundamentów :| ), parter, poddasze, piwnica + dodatkowe podłącza w kotłowni, garażu, kurki zewnętrzne-ogrodowe, odpływ wody z garażu.

co - jeszcze nie robiłem

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

źle pamiętasz, art 35.p.6. 65 dni od dnia złożenia wniosku. potem 500 zl kary za każdy dzień zwłoki, ale nie tobie ;), szczebel wyżej.

pytanie do czego się doczepili, są rzeczy że można łatwo i szybko - też robiłem, ale są i takie, że nie ma szans, a jak projektant na urlopie to kiszka.

Pamiętam z tego co mi mówiła osoba w urzędzie. Nie sprawdzałem w tym celu przepisów.

U mnie problemem było to że mialem okapy wysunięte za dużo i odległości od granicy się nie zgadzały. Projektant był wtedy chwilę przed wyjazdem na wycieczke do Izraela.

Był dzisiaj u mnie człowiek polecany przez "pam" - osoba ktora wykonała mu kominek i załamałem sie:(

Kominek bez rozprowadzenia powietrza , bez płaszcza itp wkład DOVRE wartosc wkładu 3800 - wycena robocizny wg projektu wraz z materiałem 12 000 :(

musze szukac kogos innego bo ten Pan jest wg mnie drogi

taki wzor chcemy

http://foto2.m.onet.pl/_m/0e1d52a154ca64e2aab0164d0259da66,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/1bf90abed2cfd06714292bfc9f3ed211,10,19,0.jpg

zrealizowany u kogos

http://foto3.m.onet.pl/_m/d8b9ef4a052246fe1de9fe7848fa9ceb,10,19,0.jpg

napisałem do firmy Wojcieszko

na wkładzie Dovre RAZEM 12 038 , na wkładzie Tarnavva 14 kW RAZEM 9 796 zł

JEdnak firma Wojcieszko w wycenie ma drozsze wkłady .. tak wiec wychodzi robocizna taniej czy ktos z Was ma Tarnavve? bo nie chce mi sie placic 2,5 tys wiecej tylko ze wzgledu na marke

Mam kilka watpliwosci moze pomozecie...

Polozyli mi rurki do wody i centralnego bez podlogowki i teraz zastanawiam sie jak ja przygrzeje teraz pape:(( , jak podłoże folie myslalem o takiej kolejnosci

papa folia styropian podlogowka wylewka

Drugie pytanie

kto rozklada styropian ludzie od wylewek czy to osobno trzeba sobie zrobic?

Trzecie

Czy jak uzgadnialiscie np 100 zł za grzejnik to była to opłata juz z powieszeniem grzejnika? Nie dogadalem tej sprawy :/

U mnie problemem było to że mialem okapy wysunięte za dużo i odległości od granicy się nie zgadzały. Projektant był wtedy chwilę przed wyjazdem na wycieczke do Izraela.

hah ale detal.. ale przecież nawet kilka centymetrów dla przepisów ma znaczenie :)

u nas posprawdzaliśmy wszystkie odległości po kilka razy, powierzchnia jaką zajmuje dom to 28% działki, więc nie powinno być problemu z tym akurat.. Ale poczekamy. Nigdy nie wiadomo co urzędnik wymyśli.

hah ale detal.. ale przecież nawet kilka centymetrów dla przepisów ma znaczenie :)

u nas posprawdzaliśmy wszystkie odległości po kilka razy, powierzchnia jaką zajmuje dom to 28% działki, więc nie powinno być problemu z tym akurat.. Ale poczekamy. Nigdy nie wiadomo co urzędnik wymyśli.

To powiem Wam tak ze u mnie max powierzchnia zabudowy to 7 % tak wiec musielismy miec dizalke prawie 20 arow dla domu gdzie pow zabudowy to 130 pare metrow istna paranoja

W sprawie odległości domu od granicy, to na etapie budowy warto pomyśleć jeszcze o jednej rzeczy. Podniosłem dom o pół metra, ponieważ w przyszłości będą utwardzać drogę - a jak rozmawiałem z sąsiadem, to w ciągu 10 lat w wyniku remontów dróg zasypał już 2 stopnie w schodach do domu.

Ale... nie pomyślałem o tym, że jak podniosę to będę miał dłuższe schody - bo będzie ich musiało być więcej :roll:

No i teraz schody będą mi się kończyć prawie w ogrodzeniu.

Ale takie jest życie... :wink:

u mnie wod-kan - 6200zł, w tym wyprowadzenie kanalizacji poza dom (0.5m na zewnątrz - niestety przeoczyłem to na etapie fundamentów :| ), parter, poddasze, piwnica + dodatkowe podłącza w kotłowni, garażu, kurki zewnętrzne-ogrodowe, odpływ wody z garażu.

co - jeszcze nie robiłem

Bm_mi,

Dzięki za odp, ale szukam info by móc się potargować z wykonawcą. A tak przy kwocie od całości ciężko się z nimi rozmawia. Jakiej powierzchni masz dom ? Ile masz pionów ? Ile masz pkt. c/z/k, z/k, k - albo lepiej - ile liczyli ci za te punkty ? Ile za podłogówkę, szafkę rozdzielacza ? Jeżeli nie chciałbyś zanudzać forumowiczów, proszę wyślij na priv

co - jeszcze nie robiłem

Bm_mi,

Dzięki za odp, ale szukam info by móc się potargować z wykonawcą. A tak przy kwocie od całości ciężko się z nimi rozmawia. Jakiej powierzchni masz dom ? Ile masz pionów ? Ile masz pkt. c/z/k, z/k, k - albo lepiej - ile liczyli ci za te punkty ? Ile za podłogówkę, szafkę rozdzielacza ? Jeżeli nie chciałbyś zanudzać forumowiczów, proszę wyślij na priv

Punktów miałem:

umwalki: 4

przysznic: 2

wanna: 2

zmywarka: 1

pralka: 3

odpływ z garażu: 1

kurki ogrodowe: 2

wc: 2

pozdrawiam

Był dzisiaj u mnie człowiek polecany przez "pam" - osoba ktora wykonała mu kominek i załamałem sie:(

Kominek bez rozprowadzenia powietrza , bez płaszcza itp wkład DOVRE wartosc wkładu 3800 - wycena robocizny wg projektu wraz z materiałem 12 000 :(

musze szukac kogos innego bo ten Pan jest wg mnie drogi

...

napisałem do firmy Wojcieszko

na wkładzie Dovre RAZEM 12 038 , na wkładzie Tarnavva 14 kW RAZEM 9 796 zł

JEdnak firma Wojcieszko w wycenie ma drozsze wkłady .. tak wiec wychodzi robocizna taniej czy ktos z Was ma Tarnavve? bo nie chce mi sie placic 2,5 tys wiecej tylko ze wzgledu na marke

Ja mam Tarnave 16 kW jestem bardzo zadowolona. Co prawda uzytkuję ja krótko, więc zobaczymy później. Kilku moich znajomych tez ma te wkłady od kilku lat i nie narzekają. Moim zdaniem Tarnava to bardzo dobra firma.

Co do Wojcieszki, to on właśnie robił mi kominek. Jest bardzo ok. Fachowiec w swojej dziedzinie. I mozna się targować :wink: Więc tak bardzo nie przejmuj się ceną, którą Ci zaproponował. Myslę, że się z nim dogadasz.

To powiem Wam tak ze u mnie max powierzchnia zabudowy to 7 % tak wiec musielismy miec dizalke prawie 20 arow dla domu gdzie pow zabudowy to 130 pare metrow istna paranoja

takie miałeś warunki budowy?? Ja mam zgodę na dom do 37% pow działki

U nas było 17%, ze względu na bliskość parku krajobrazowego.

Zdaje się, że liczby kończące się na 7 mają jakieś szczególne znaczenie.

tak w warunkach 7 % zabudowy , 13 metrow szerokosc od drogi , kolor dachowki brazowy albo czerwony , kolor elewacji jasny i masa innych rzeczy kąty dachu itp

tak w warunkach 7 % zabudowy , 13 metrow szerokosc od drogi , kolor dachowki brazowy albo czerwony , kolor elewacji jasny i masa innych rzeczy kąty dachu itp

Ja mam działkę i wybudowałem dom na terenie Ojcowskiego Parku Krajobrazowego - warunki i ograniczenia budowy w mim przypadku - to była droga przez mękę - rok - rok załatwiania i użerania się z urzędami i architektami tudzież z dyrekcją parku ...

pablitoo 30.07 minie rok jak kopię się przez papiery, zwiedzam urzędy (już mnie poznają) a pozwolenia na budowę nadal nie ma. Nie wiem jak będzie z prądem - powinni mi pociągnąć ziemią postaram się o to powalczyć, ale to już któraś kolejna walka.. Jak nie, zostają stare drewniane słupy, pozwolenie przejścia nad drogą i skrzynka wódki dla sąsiada żeby pozwolił wejść na swoją działkę z przyłączem do słupa...

A to tylko zwykła działka budowlana. Tyle że w Krakowie :(

pablitoo 30.07 minie rok jak kopię się przez papiery, zwiedzam urzędy (już mnie poznają) a pozwolenia na budowę nadal nie ma. Nie wiem jak będzie z prądem - powinni mi pociągnąć ziemią postaram się o to powalczyć, ale to już któraś kolejna walka.. Jak nie, zostają stare drewniane słupy, pozwolenie przejścia nad drogą i skrzynka wódki dla sąsiada żeby pozwolił wejść na swoją działkę z przyłączem do słupa...

A to tylko zwykła działka budowlana. Tyle że w Krakowie :(

Nie jest to moze pocieszające, ale łączę się w bólu. W 2006 zaczęliśmy pierwsze formalności, pozwolenie na budowę uprawomocniło się w grudniu 2008. Dwa lata papierkologii. Sąsiedzi po trzech latach od rozpoczęcia procedury mieli już prąd. Odległość od transformatora ca. 200m.

MrsSmith,

Również łączę się w bólu. Mam działkę jeszcze w granicach Krakowa, ale nie objętą miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Walczyłem o PnB prawie 2 lata. Teraz to napisałbym skargę na Panią inspektor, która się tym zajmowała. Jak tylko przenieśli ją do innego działu - sprawy jakoś cudownie się przyspieszyły i sfinalizowałem wszystko w 2,5 m-ca (ale sporo papierów już w ciągu tych 2 lat się nazbierało).

Palitboo,

pamiętaj by Ci wbili pieczątkę o prawomocności jak już będziesz miał PnB. Bez tego "dziadostwa" znowu utkwisz w urzędach. Ja nie byłem taki mądry... :wink: