Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) Albo jakiś sprawdzonych "Panów Zdzisiów" co się znają na wszystkim od fundamentu po dach :wink: ?

Będę wdzięczna za namiary na razie mam kilka propozycji ale ceny zabójcze...

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Właściwie to nie wiem co jest pod trawą bo spod takich chwaściorów nic nie widać :p wcześniej tam było pole z ziemniakami :D architekt powiedział, że warto zrobić ten odwiert szczególnie jeśli ma być piwnica... sama nie wiem 700 zł mnie nie swędzi :-?

Princesa,

Za 300zł na pewno zrobiłbym odwierty.

(Najchętniej przed kupnem działki, ale budowa domu to też inwestycja ...)

Znajomy był już prawie na kupnie działki w Przybysławicach. Ale zrobił sobie odwiert - okazało się że ok. 1,5 metra pod ziemią nie ma już stałego gruntu. Wcześniej musiało tam być jakieś bajoro lub torfowisko. A domy stoją 100m dalej...

Więc po domach się nie rozpozna.

Jeżeli masz działkę pochyłą - proponuję poświęcić 300zł (by nie okazało się, że wody gruntowe idą pod fundamentami - gdzieś czytałem już taki wątek na forum)

Jeżeli nie wiesz czy chcesz piwnicę - też warto wiedzieć i podjąć świadomą decyzję. Ja podjąłem, i jestem zadowolony. Chociaż ostatnio pojawił mi się mały problemik...

:wink:

Zrobić, zrobię jak tylko mapka od geodety wreszcie do nas dotrze :wink:

Dzięki za sugestie, niestety przed zakupem działki nie zrobiliśmy badań geologicznych, ale jakoś nie jestem przerażona tamte tereny nie mają szans być torfowe ani podmokłe, przynajmniej tak na mój babski rozumek :D

Witam,

Ja dopiero zaczynam myslec o domu :) Czy ktos z wam moze polecic dobrą ekipę która budowała w gminie Wielka Wieś - Giebułtów. Chodzi o to ze jestem w doline i grunt nie jest jakis rewelacyjny a najlepiej miec kogos kto juz w takim gruncie robil :) (glina i woda bardzo plytko)

Wysyłam na priv.

Nie wiem, czy w Wielkij Wsi - ale ekipa b.sensowna.

Witam,

dołączam się do prośby o namiary na ekipę, narazie daliśmy do zrobienia kosztorys ekipie polecanej przez znajomych, solidna ale podobno droga,

Możecie polecić niedrogą i sumienną ekipę budującą w Krakowie i okolicach? (Działka w Krzysztoforzycach gm. Kocmyrzów-Luborzyca) Albo jakiś sprawdzonych "Panów Zdzisiów" co się znają na wszystkim od fundamentu po dach :wink: ?

Poszło na priva

ma ktoś może u siebie kostke brukową z Wilka?

mają fajne "kolory jesieni" w takiej ciepłej tonacji brązu ale nie wiem jak z jakością.....

natknęłam się na tą kostkę przez przypadek - przez gościa który ma mi układać bruk, ale trochę się obawiam czy warto się pakować w jakichś lokalnych producentów...

Poszło na priva

Ja też poproszę . :D Będę wdzięczna.

Wysyłam Ci namiary na gości od dachu.

Robili u sąsiada, rozmawiałem z nimi. Bardzo sensowni, doradzają, robią wszystko łącznie z obróbkami blacharskimi (czytaj: sami sobie robią te obróbki).

Od razu ocieplili fragmenty ścian do któych dochodzi podbitka - tak że sąsiad nie będzie się już z tym mordował.... Rozmawiałem z nimi, jak moi dacharze nie chcieli mi czegoś zrobić. Swoich nie polecam, bo nie lubią problemów. :wink:

A czy ktoś z okolicy Kocmyrzowa-Luborzycy wie, na czym stanęła sprawa skanalizowania części wsi m. in. Krzysztoforzyc? Bo niby w ciągu 2 lat mają to zrobić, dostali dotację itp. Nie mam pojęcia czy robić szambo czy liczyć na to, że się wyrobią :D czy musi być projekt odprowadzania ścieków do pozwolenia na budowę?

Czy ktos z Was ma kredyt w Polbanku?

Mialem podpisac kredyt z Dnb Nord ale wymagaja 50% faktur , a ostatnia transza 100% faktur wiec nie podpisze takiej umowy

jak wyglada kwestia rozliczania transz w Polbanku ? czy wymagaja faktur?

Pytam dlatego ze doradca zapewnia mnie ze jesli np wpisze na hydraulike w kosztorysie 40 tys - to tyle wyplaca i na inspekcji ni ebeda sie trzepiac ze np jest to warte 30 w skrocie chce ugrac jakies 30 tys zł gotowki z kredytu tak aby miec kase na meble itp czy rygorystycznie podchodza do tego co jest zapisane?

Czy ktos z Was ma kredyt w Polbanku?

Mialem podpisac kredyt z Dnb Nord ale wymagaja 50% faktur , a ostatnia transza 100% faktur wiec nie podpisze takiej umowy

jak wyglada kwestia rozliczania transz w Polbanku ? czy wymagaja faktur?

Pytam dlatego ze doradca zapewnia mnie ze jesli np wpisze na hydraulike w kosztorysie 40 tys - to tyle wyplaca i na inspekcji ni ebeda sie trzepiac ze np jest to warte 30 w skrocie chce ugrac jakies 30 tys zł gotowki z kredytu tak aby miec kase na meble itp czy rygorystycznie podchodza do tego co jest zapisane?

musiałem... pisze się - czepiać

Ja mam w Millenium - faktur 0%.

Witam,

ja mam kredyt w Polbanku i jestem po wypłacie 2 transz. Nie wymagają faktur. Oceniają postęp prac tylko na podstawie fotoinspekcji. Ze złożeniem dokumentów był robiony kosztorys i tego trzeba sie trzymac. Prace maja być zrobione zgodnie z harmonogramem. Jeżeli zostanie Ci trochę kasy bo zaoszczędzisz, to Twoje i możesz sobie kupić, np. meble. Ważne, że reszta jest zrobiona z tym co wpisałeś w kosztorys.

Pozdrawiam

A ja trochę z innej beczki:

Niech ktoś mi poradzi gdzie kupić w Krk kominy systemowe firmy CJ BLOK.Są one tańsze od SCHIEDLA a jakościowo podobno porównywalne.Z góry dziękuję

pierwsze slysze o takich kominach slyszalem IBF , ja kupilem Leier

a CJ BLOK nie znam :/

A gdzie kupiłeś LEIERa? I co myślisz o ich jakości?