Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Gdzie kupowaliście sprzęt na dach dla kominiarzy typu stopnie , ławy kominiarskie itp.? To wogóle jest niezbędne na dachach i do odbioru kominiarskiego (nie wiem nie jestem kominiarzem) ?

Nigdzie ... :lol:

Obok komina dymowego od kominka mam wyłaz dachowy - jeden krok i jestem nad kominem jak wyjść trzeba celem inspekcji czy czyszczenia , natomiast komin wentylacyjny i od kotła gazowego mam obok okien połaciowych w łazience - otwieram okno - jeden krok i jestem za kominem - w takim przypadku ławy i stopnie kominiarskie są dla mnie zbędne / pomijam fakt ze szpecą dach / - podczas odbioru kominiarskiego kominiarz nie miał żadnych zastrzeżeń co do braku ław lub stopni kominiarskich ...

Potrzebuję ziemi, aby wyrównać spadek i nierówności na działce. Zatem w jednej części działki to będzie gdzieś 30 cm, a w innej nawet z 50cm... ciężko mi dokładnie powiedzieć w tym momencie...

Jaka więc ziemia będzie najlepsza? Ten humus to jest OK ?

Jak to jest 30 cm, to chyba nie warto wyrównywać martwą ziemią.

Sugeruję humus. Czarna (ciemna) ziemia - wierzchnia warstwa w zależności od okolicy może być do głębokości 40cm - a tam gdzie teraz robią autostradę za Szarowem to jest tego prawie półtora metra. :D

Humus niestety jest droższy od zwykłej ziemi

Cenne słowa Pablitoo.

W sklepie mogą Cię naciągnąć na wiele akcesorii kominiarskich.

W przypadku dachu z blachy - są bardziej istotne, bo dach jest śliski.

Jeżeli masz dachówkę - przemyśl zakupy. Kominy przy szczycie dachu często nie wymagają ław kominiarskich.

Mam dachówkę ceramiczną, rzeczywiście będe musiał jeszcze raz to obejrzeć.

Przy okazji - dachówka wentylacyjna - z tego co dziś widziałem - nie została dowieziona. Czy bardzo ważne jest jej stosowanie? Powinno się ich pare założyć - czy raczej zbędne?

Przy okazji - dachówka wentylacyjna - z tego co dziś widziałem - nie została dowieziona. Czy bardzo ważne jest jej stosowanie? Powinno się ich pare założyć - czy raczej zbędne?

Jaką masz długość jednej połaci dachu / od okapu do kalenicy / ??

7,50 m

Z tego co pamiętam to do 6m nie trzeba stosować przy połaci nie przerwanej żadną przeszkodą - jeżeli są okna połaciowe lub inne konstrukcje przerywające ciąg wentylacyjny od okapu do kalenicy trzeba takie dachówki montować - zawsze w czwartym rzędzie w dół od kalenicy licząc - ale jak mówię - nie pamiętam już dokładnie - dach kryłem kilka lat temu :lol:

W każdym bądź razie u mnie na dachu nie mam żadnych dachówek wentylacyjnych .

Jeżeli jednak się takowe stosuje należy pamiętać o zabezpieczeniu dziury wentylacyjnej przed wizytami nieproszonych gości / fruwających , bzyczących i kudłatych / ...

Dzięki za info, zapowiada się intensywny dzień jutro :)

Nie za ma co :lol: - najlepiej looknij do projektu - tam wszystko jest narysowane - a z reguły projektanci wiedzą co i jak ma być na dachu położone ...

:D

Oj w moim przypadku tak nie jest , miałem indywidualny projekt i są pewne braki...

Dzięki za info, zapowiada się intensywny dzień jutro :)

Nie za ma co :lol: - najlepiej looknij do projektu - tam wszystko jest narysowane - a z reguły projektanci wiedzą co i jak ma być na dachu położone ...

:D

Oj w moim przypadku tak nie jest , miałem indywidualny projekt i są pewne braki...

Zdania na temat potrzeby i zasadności stosowania dachówek wentylacyjnych są podzielone - jest mnóstwo zwolenników i tyleż samo przeciwników takiego rozwiązania ...

Z uwagi na to że nie wszyscy zaglądaja do czarno białej listy... a musze to zrobic to wybaczcie...

Skończyłem dzisiaj tynki gorąco polecam Pana Romana... polecił mi go budujacy dom okazał się strzałem w dziesiątkę. Robia tynki tradycyjne z piasku wapna cementu - 655 metrów zrobili w 1,5 tygodnia

Ugadałem się z nimi na kwote bez materiału - i teraz moge powiedziec że metr tynku z materiałem wyszedł mnie 20 zł - narożniki , piasek , folia , cement itp

Dla porównania za tynki "z worka " - Baumita krzyczeli 26 zł. Jesli ktos ma ochote zapraszam na budowe zobaczyc jak dla mnie jest lux najlepsza ekipa jaka mialem

tel kont 691785338

Szukam fliaziarza, osoby do ocieplenia poddasza i sprzedawce parkietu od razu z ułożeniem:)

HeyBobik, podałam Ci wyżej namiary o które pytałeś, a Ty ani pocałuj mnie w d...? :o

Sorry :oops:

Robię kilka rzeczy na raz i co chwilę odchodzę od komputera.

Bardzo dziękuję za przesłanie namiaru na ślusarza.

Inna sprawa - jak ja komuś przesyłam informacje nie oczekuję natychmiastowych podziękowań, tym bardziej że mam świadomość że adresat może podejść do komputera za 5 minut, 5 godzin lub czytać forum od końca.

Niemniej jednak - jeżeli uraziłem - bardzo przepraszam. :lol: