Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Druga kwestia :((

Zlozylem do architektury oczyszczalnie na zgloszenie... i co otrzymalem wezwanie do uzupelnienia brakow - dokument powierdzajacy wybuidowanie domu. Dzwonie do Paniusi w urzedzie powiedziala przywiezc pozowlenie na budowe. Zawiozlem pojechalem na wakacje przyjezdzam a tam esej...

Iż wg Pani kierownik dokumentem tym mialo byc oddanie budynku do uzytku wiec teraz pytam na jakiej podstawie moge oddac budynek do uzytku bez odbioru sciekow? no chorzy ludzie tam pracuja w poniedzialek dzwonie tam i juz gotuje ze zlosci... bo taka jest interepteacja jej slowa " przydomowa"

ja już miałam mieć PnB ale jeszcze ZIKIT musi odebrać zwrotkę, osobiście nie mogę zawieźć, wstrzymali tą możliwość, co tydzień zmieniają interpretacje.. 2tyg temu wniosek był kompletny, tydzień później były zastrzeżenia.. Zastanawiam się dlaczego tylko w tym mieście są takie jaja a we wszystkich gminach idze 3x szybciej.. I też jestem wściekła!

Druga kwestia :((

Zlozylem do architektury oczyszczalnie na zgloszenie... i co otrzymalem wezwanie do uzupelnienia brakow - dokument powierdzajacy wybuidowanie domu. Dzwonie do Paniusi w urzedzie powiedziala przywiezc pozowlenie na budowe. Zawiozlem pojechalem na wakacje przyjezdzam a tam esej...

Iż wg Pani kierownik dokumentem tym mialo byc oddanie budynku do uzytku wiec teraz pytam na jakiej podstawie moge oddac budynek do uzytku bez odbioru sciekow? no chorzy ludzie tam pracuja w poniedzialek dzwonie tam i juz gotuje ze zlosci... bo taka jest interepteacja jej slowa " przydomowa"

ja już miałam mieć PnB ale jeszcze ZIKIT musi odebrać zwrotkę, osobiście nie mogę zawieźć, wstrzymali tą możliwość, co tydzień zmieniają interpretacje.. 2tyg temu wniosek był kompletny, tydzień później były zastrzeżenia.. Zastanawiam się dlaczego tylko w tym mieście są takie jaja a we wszystkich gminach idze 3x szybciej.. I też jestem wściekła!

A myśmy myśleli ,że tak "słodko" jest tylko w Krzeszowicach w filii starostwa.

Szanują się bardzo, a ile potrafią wymyśleć to głowa mała

no chorzy ludzie tam pracuja .............

NIE TYLKO TAM!

W gm.Skała pracuje od wodociągów i kanalizacji super Pan, który zaczął nam wyliczać jakie są koszty zakupu i montażu naszej oczyszczalni!

Na koniec stwierdził że nam się to nie opłaca!!!! Bo w njbliższej 5-cio latce będzie w naszej wiosce kanalizacja....

Od trzech lat się ubiegam żeby gmina utwardziła drogę ,która stanowi dojazd do mnie .... ciekawe kiedy zrobią kanalizację?

Wracając do tematu:

Mój małż , który z Panem rozmawiał zwyczajowo zatoczył pianę ....

Skończyło się na tym że trza było Panu w dobitny sposób wytłumaczyć coby pilnował własnej kieszeni i wydał pozytywną decyzję na budowę oczyszczalni.

Udało się !

W decyzji tłustem drukiem mamy pod warunkiem przyłaczenia się do kanalizacji w przyszłości.... :lol:

Niech spróbóją mnie zmusić :evil:

Pozdrowionka

no chorzy ludzie tam pracuja .............

NIE TYLKO TAM!

W gm.Skała pracuje od wodociągów i kanalizacji super Pan, który zaczął nam wyliczać jakie są koszty zakupu i montażu naszej oczyszczalni!

Na koniec stwierdził że nam się to nie opłaca!!!! Bo w njbliższej 5-cio latce będzie w naszej wiosce kanalizacja....

Od trzech lat się ubiegam żeby gmina utwardziła drogę ,która stanowi dojazd do mnie .... ciekawe kiedy zrobią kanalizację?

Wracając do tematu:

Mój małż , który z Panem rozmawiał zwyczajowy zatoczył pianę ....

Skończyła się na tym że trza było Panu w dobitny sposób wytłumaczyć coby pilnował własnej kieszeni i wydał pozytywną decyzję na budowę oczyszczalni.

Udało się !

W decyzji tłustem drukiem mamy pod warunkiem przyłaczenia się do kanalizacji w przyszłości.... :lol:

Niech spróbóją mnie zmusić :evil:

Pozdrowionka

Jak dla mnie to ten zapis jest nei zgodny z prawem

Witam wszystkich forumowiczów,

W najbliższą środę zamierzam sprowadzić z okolic Częstochowy betonowe szambo. Poszukuję osób, które zechciałyby się przyłączyć do transportu (wówczas cena szamba byłaby korzystniejsza niż przy transporcie do jednej tylko osoby).

Ja sprowadzam zbiornik dwukomorowy o łącznej pojemności 10 m3 - w zależności od wyposażenia kosztuje on ok. 3000-3300 zł wraz z transportem i założeniem w przygotowanym wcześniej wykopie (do tego rzecz jasna należy doliczyć koszta koparki). Cenę zawyżają koszta transportu, ale to i tak taniej niż na rodzimym, krakowskim rynku budowlanym.

Przy transporcie łączonym można tę cenę obniżyć nawet o kilkaset złotych na sztuce.

Zainteresowanych proszę o kontakt pod nr tel. 513 142 780

Pozdrawiam

Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on

Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/

Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/

Odnośnie protokołów odbioru.

Zwykle w dzienniku wpisuje się tylko wykonawca ale normalnie w tabelce - rodzaj wykonanej roboty - podpis pieczątka (pierwsze słyszę że w dzienniku jest osobny dział z protokołem odbioru - może tam powinien podbić się kier, bud.). Natomiast do odbioru architektonicznego zawsze trzeba mieć wszystkie protokoły - osobne świstki - przyłaczy zewnętrznych i i nstalacji wewnętrznych i tego trzeba sobie przpilnować na bierząco ( ja nie pilnowałam a na końcu po wszystkich latałam to do Pana od prądu zewnętrznego potem wewnętrznego itd...)

Co do pozwolenia na budowę - w moim było określone że odprowadzać mam do szczelnego zbiornika typu szambo co oczywiście nie jest jednoznaczne że to ma być szambo, szambo i tylko szambo bo może być oczyszczalnie. Jak masz problemy z tym zgłoszniem i mądrzy urzędnicy robią problemy to ja bym sprawę załatwiła tak......

Wkopać najnormalniej w świecie oczyszcalnie (nie kopać się w urzędzie z koniem), zasypać a potem niech któryś spec z urzędu Ci udowodni że ty w ziemi masz POŚ a nie zamknięty zbiornik szambo. Do architektury dajesz tylko protokół od firmy która robi Ci montaż i przyłącz oczyszcalni oraz certfikat na tę oczyszczalnię i koniec kropka.

Pozdrawiam

Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on

Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/

Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/

W niektórych Dziennikach Budowy na końcu rzeczywiscie są wzory protokołów do wypełnienia przy odbiorach instalacji wewnętrznych budynku .

Mozna je wykorzystać do wykonywania tychże , ale nie trzeba - wszystko zależy od inwestora .

Należy pamiętac o jednym - w Dzienniku Budowy wpisów może dokonywać TYLKO kierbud - i nikt więcej .

W przypadku użycia tychże wzrów protokołów odbiorczych mogą je wypełniać odpowiedni wykonawcy po zakończeniu robót - mogą ale nie muszą - jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB to nie korzystałem z tych wzorów - a też miałem taki Dziennik Budowy z tymi protokołami na końcu .

Wszystkie protokoły odbioru instalacji wewnętrznych i zewnętrznych miałem na osobnych dokumentach - po prostu wykonawcy wypisywali mi te protokoły na swoich blankietach - w Nadzorze podczas składania dokumentów do odbioru domu miła pani nie miała najmniejszych zastrzeżeń do takiej formy protokołów .

W pozwoleniu na budowę miałem określone i napisane w jaki sposób będę odprowadzał ścieki - i tego musiałem sie trzymać podczas budowy , a potem podczas odbioru budynku - ponieważ miałem szambo - przy zakupie zbiornika dostałem certyfikat na nie i od kierbuda zaświadczenie o jego prawidłowym montażu i podłączeniu do instalacji kanalizacyjnej w budynku - te dokumenty załączyłem do kompletu i złożyłem w Nadzorze Budowlanym .

Zeskanuje pozwolenie i tu wkleje - to sa jaja u mnie nie ma nic o ściekach:)

dostalem wlasnie info od firmy ktora robila mi badania geotechniczne

"Obawiam się że trzeba zrobić badania wodochłonności gruntu i zrobić krótkie opracowanie na temat oczyszczalni."

To jeszcze jest w miare logiczne - jednak jak udowodnic ze jest juz budynek przeciez nie jestem w stanie im przedstawic dokumentu o odbiorze budynku:/

tak tylko jak mam szambo to musze zbierac rachunki z wywozu nieczystosci podobno...

Powinienieś ...

no i jak by robili kanalizacje mam obowiazek sei podpiąć

Nikt do niczego nie może Cię zmusić - możesz się podpiąć , ale nie musisz - u mnie właśnie ruszyła inwestycja w gminie - budowa kanalizacji - na etapie projektu i uzgodnień warunków przyłączy poszczególnych posesji do kolektora każdy mieszkaniec musiał się okreslić czy sie podłączy czy nie - nie było żadnego musu ...

No wlasnie powinienem - z jednej strony nikt nie jest w stanie mi udowodnic ile ja mieszkam w domu i ile tych nieczystosci powstaje...

Co do kanalizacji - tak slyszalem ze jak buduja szambo obowiazek jest przyłączeni asie do kanalizy - moge byc w błędzie

Jakie są koszty szamba? takiego okolo 10m3

Zeskanuje pozwolenie i tu wkleje - to sa jaja u mnie nie ma nic o ściekach:)

Na etapie składania wniosku o wydanie PnB powinno się zaznaczyć w jaki sposób inwestor ma zamiar odprowadzać ścieki bytowe z budynku - przynajmniej ja tak miałem zaznaczone - jak tego nie zawarłeś we wniosku to na Pozwoleniu nic napisane w tym temacie nie będzie ...

I tak musisz zrobić odprowadzenie ścieków bo nie wykonasz odbioru domu w PINB - generalnie to brak takiego zapisu w Pozwoleniu niczym nie skutkuje - tylko jak widać utrudnia późniejsze postępowanie .

PnB można dostać bez zezwolenia na na wykonanie instalacji zewnetrznych / między innymi na wykonanie odprowadzenia ścieków / - tylko wówczas później trzeba wszystkie zgody w odpowiednich jednostkach załatwiać ...

No właśnie i pewnie tak jest u mnie , bo na kazde przyłącze musze robic zgloszenia.

We wniosku wpisywałem oczyszczalnia - tak samo mam na projekcie na adaptacji terenu - "wstepna lokalizacja przydomowej oczyszczalni ścieków realizowana w 2 etapie inwestycji"

2 etap inwestycji nie jest objęty opracowaniem

No właśnie i pewnie tak jest u mnie , bo na kazde przyłącze musze robic zgloszenia.

We wniosku wpisywałem oczyszczalnia - tak samo mam na projekcie na adaptacji terenu - "wstepna lokalizacja przydomowej oczyszczalni ścieków realizowana w 2 etapie inwestycji"

2 etap inwestycji nie jest objęty opracowaniem

A co masz w uzgodnieniach ZUDP?

Uzgodnien do Zudpu podczas skladania pozwolenia nie robilem , teraz jak robilem opracowanie dokumentacji do oczyszczalni to zrobilem mape i uzgodnilem oczyszczalnie w zudpie

Zmieniajac lekko temat - stoje przed wyborem pompy głębinowej - Omnigena ktos moze slyszal dobre pompy? Na Grudfosa mnie nie stać jak mam wydac 25 tys n a wodociągi:/

Czy 120 l/ min wystarczy taka wydajnosc?

Uzgodnien do Zudpu podczas skladania pozwolenia nie robilem , teraz jak robilem opracowanie dokumentacji do oczyszczalni to zrobilem mape i uzgodnilem oczyszczalnie w zudpie

No to o co chodzi????????

O to że gmina nie chce wydać pozytywnej opini?

A niech spadają na drzewo!

Kop tą oczyszczalnię i się nie przejmuj - w gminie zgłoś szambo. A co do rachunków o wywozie nieczystości to się będziesz martwił po odbiorze domu. Jak Ci dom odbiorą z oczyszczalnią (a odbiorą) to Ci gmina nie może nic zrobić.

Od roku mieszkam u siebie i nie mam ani pół rachunku za wywóz nieczystości.

Do odbioru domu do PINB potrzbujesz tylko protokół montażu instalacji zewnętrznej kanalizacji lokalnej i certfikat na oczyszczalnię - tyle- do gminy nie zanosisz nic bo to nie kanalizacja gminna. Koniec.

Pozdrawiam