redpradnik 15.09.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Tak wyglada paranoja z naszej kochanej architektury http://images42.fotosik.pl/111/a635e8257f299e93.jpg Ok kupie oczyszczalnie zakopie ale co pozniej dam do odbioru? skad wezme papiery dotyczace zbiornika?Nie moge przeciez dać papierow z oczyszczalni a na mapie wrysowac szambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 15.09.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 W dokumentacji projektowej masz POŚ, uzgodnienia ZUDP masz POŚ - do odbioru jak wcześniej pisałam dajesz protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej - może być wypisany przez firmę która Ci zamontuje oczyszcalnię byle gość miał uprawnienia do wykonywania przyłączy wod-kan, certyfikat na oczyszcalnię i geodezyjną iwentaryzację powykonawczą (robisz ją na samym końcu jak masz już wszystko) a geodeta i tak Ci zamierzy POŚ . Cholera - jestem geodetą - wiem jak to wygląda i wiem jak wyglądają odbiory i wiem co nie raz ludzie wyprawiają na swoich działkach i poraz któryś piszę Ci żebyś robił tą oczyszczalnię! Pozdrawiam PS! Jeszcze jedno! Na mapie z inwentaryzacji geodeta pisze formułki " Realizacja obiektu: przyłącz kanalizacji lokalnej jest zgodny/ nie zgodny z uzgodnieniami ZUDP nr.....z dn....... i tyle ------ u Ciebie będzie zgodny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steniu 15.09.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 "Tak wyglada paranoja z naszej kochanej architektury " Paranoją to jest jak nam wyrazili sprzeciw w zgłoszeniu robot budowlanych z powodu braku wpisu kto wydał dowod osobisty własciciela działki oraz kazali rysowac przekroje drogi ktora biegnie obok naszej działki! Pani stwierdza ze ona ma zdjecia i tam sa krawezniki ,odpływy, chodnik!!!! i to cos to jest pas drogowy w razie jakis nieprzewidzianych wypadkow!!! Tak jest tylko na nim rosna 4 kasztany ,jest w poprzek wybudowany płot, i sterty starych smieci i krzaków!! Dzisiaj kopiemy i szukamy krawezników!!! Paranoja jest to jak Pani w urzedzie stwierdza ze pod pismami podpisywał sie ktos inny a nie ona bo tam jest inne nazwisko i inna pieczatka!!! Mowie do pani ze wiem ze wzieła slub i zmieniła nazwisko !!! Pani stwierdza "No tak wziełam i nazwisko mam inne!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 15.09.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 W dokumentacji projektowej masz POŚ, uzgodnienia ZUDP masz POŚ - do odbioru jak wcześniej pisałam dajesz protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej - może być wypisany przez firmę która Ci zamontuje oczyszcalnię byle gość miał uprawnienia do wykonywania przyłączy wod-kan, certyfikat na oczyszcalnię i geodezyjną iwentaryzację powykonawczą (robisz ją na samym końcu jak masz już wszystko) a geodeta i tak Ci zamierzy POŚ . Cholera - jestem geodetą - wiem jak to wygląda i wiem jak wyglądają odbiory i wiem co nie raz ludzie wyprawiają na swoich działkach i poraz któryś piszę Ci żebyś robił tą oczyszczalnię! Pozdrawiam PS! Jeszcze jedno! Na mapie z inwentaryzacji geodeta pisze formułki " Realizacja obiektu: przyłącz kanalizacji lokalnej jest zgodny/ nie zgodny z uzgodnieniami ZUDP nr.....z dn....... i tyle ------ u Ciebie będzie zgodny! Ok ale jesli bede mial certyfikat dotyczacy oczyszczalni a wrysowane szambo to nie bedzie problemu? a ten " protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej" - to jakis druk ogólny? I co na powykonawczej wrysuje szambo? Czy oczyszczalnie bo jesli oczyszczalnie to znow mi nie powiedza ze zrobilem bez zgłoszenia i samowola budowlana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 15.09.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ok ale jesli bede mial certyfikat dotyczacy oczyszczalni a wrysowane szambo to nie bedzie problemu? a ten " protokół instalacji zewnętrznego przyłącza kanalizacji lokalnej" - to jakis druk ogólny? I co na powykonawczej wrysuje szambo? Czy oczyszczalnie bo jesli oczyszczalnie to znow mi nie powiedza ze zrobilem bez zgłoszenia i samowola budowlana? OK! Jeszcze raz od początku! 1. Masz mapę "do celów projektowych" na której masz wrysowany dom i przyłącza albo sam dom i osobno same przyłącza . 2. Na tej mapie masz wrysowaną POŚ i na tej mapie masz dużą pieczątkę z ZESPÓŁ UZGADNIANIA DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ (ZUDP). Co świadczy że np nr 1,2,3,4 albo 8,9,10 oznaczony jest przyłacz kanalizacji lokalnej i POŚ, do tego masz OPINIĘ ZUDP w której jaest napisane że " stwierdza bezkolizyjność usytuowania kanalizacji lokalnej......itd" 3. Kupujesz POŚ z certfikatem . 4. Bierzesz uprawnioną firmę do wykonywania przyłaczy wod-kan. 5. Montują oczyszczalnię, robią przyłącz do bud. i piszą protokół odbioru - najlepiej przy kier.bud. 6. No koniec masz już cały domek zbudowany ze wszystkimi mediami itd - chcesz zrobić odbiór. 7. Zamawiasz geodetę. 8. Geodeta robi pomiar wszystkiego w terenie. 9. Końcowym efektem jego pracy jest mapa z inwentaryzacji powykonawczej budynku wraz z przyłaczami wody, kanalizacji, gazu,prądu. 10. Kompletujesz dokumenty do architektury - najlepiej wydrukować sobie ze strony - które dokładnie trzeba. Odnośnie POŚ to tylko ten protokół z wykonania przyłącza i montażu POŚ , certfikat, i mapa z inwentaryazcji na której (zgodnie z dokumenatcją projektową i uzgodnieniami ZUDP) jest POŚ. To tyle. Jęśli naprawdę chcesz się kopać z koniem - urzędnikami w architekturze - wyciągnij sobie ustawę prawo budowlane i w odpowiedzi na bzdury które Ci napisali w sprzeciwie do wniosku wyciągnij im wszystkie przepisy dotyczące odbioru archietktonicznego i przeznaczenia budynku do użytkowania. Pani lub Pan który pisał załączone przez Ciebie pismo wypisuje paranoje - wiadomo że aby oddać budynek do użytkowania musisz mieć kanalizację - trzeba tylko odszukać na to artykuły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 15.09.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ok ale w tym przypadku nadal nie wiemy co jest ze zgłoszeniem? Robimy oczyszczalnie bez zgloszenia? Przeciez to samowola czy jak to nazywaja... Bez zgłoszenia nie otrzymam zwrotu części kosztów Poś i koło się zamyka:/ Z wniosku: Wniosek należy złożyć w Urzędzie Miasta Krakowa, Kancelarii Magistratu pl. Wszystkich Świętych 3/4lub w Punkcie Obsługi Mieszkańców os. Zgody 2; ewentualnie przesłać pocztą.Wykaz niezbędnych dokumentów do przedłożenia przy podpisywaniu umowy cywilno-prawnej w Urzędzie: dowód tożsamości (do wglądu), dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej, w przypadku składania dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa, oryginały faktur VAT lub rachunków od przedsiębiorcy za zakup lub wykonanie przydomowej, biologicznej oczyszczalni ściekówwystawiony przez przedsiębiorcę, (dokument po skasowaniu, tzn. opieczętowaniu do wysokości przyznanego dofinansowania będziezwracany), kserokopia aktualnego dokumentu potwierdzającego własność działki lub zgoda właściciela na realizację zadania (oryginał do wglądu), pozwolenie wodnoprawne lub zgłoszenie eksploatacji oczyszczalni, zgłoszenie budowy oczyszczalni ścieków zgodnie z przepisami ustawy Prawo budowlane, mapa sytuacyjno-wysokościowa z zaznaczeniem oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 15.09.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No tak ! Samowola , samowolą można to nazwać jak kto chce a i tak uważam że architektura ma g..... do tego gdzie i jak robię przyłącza lokalnych mediów.Dobra - przepisy są (czasem głupie) i podobno należy je respektować . Chyba nie masz wybory z tym zgłoszeniem - musisz pokopać urzędników - czyli prawo budowlane i grzebiesz w przepisach. Bo inaczej potem faktycznie mógłbyś mieć problem z tym dofinansowaniem.Gdyby nie to ja bym robiła "samowolę". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 15.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Tak na szybko! Prawo budowlane Art. 29, 29a, 30,57 w szczególności pkt.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 15.09.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jeszcze raz od początku! 1. Masz mapę "do celów projektowych" na której masz wrysowany dom i przyłącza albo sam dom i osobno same przyłącza . 2. Na tej mapie masz wrysowaną POŚ i na tej mapie masz dużą pieczątkę z ZESPÓŁ UZGADNIANIA DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ (ZUDP). Co świadczy że np nr 1,2,3,4 albo 8,9,10 oznaczony jest przyłacz kanalizacji lokalnej i POŚ, do tego masz OPINIĘ ZUDP w której jaest napisane że " stwierdza bezkolizyjność usytuowania kanalizacji lokalnej......itd" 3. Kupujesz POŚ z certfikatem . 4. Bierzesz uprawnioną firmę do wykonywania przyłaczy wod-kan. 5. Montują oczyszczalnię, robią przyłącz do bud. i piszą protokół odbioru - najlepiej przy kier.bud. 6. No koniec masz już cały domek zbudowany ze wszystkimi mediami itd - chcesz zrobić odbiór. 7. Zamawiasz geodetę. 8. Geodeta robi pomiar wszystkiego w terenie. 9. Końcowym efektem jego pracy jest mapa z inwentaryzacji powykonawczej budynku wraz z przyłaczami wody, kanalizacji, gazu,prądu. 10. Kompletujesz dokumenty do architektury - najlepiej wydrukować sobie ze strony - które dokładnie trzeba. Mam pytanie odnośnie czerwonego-pogrubionego powyżej... Koniecznie muszę mieć jakąś uprawnioną firmę, żeby zamontować szambo/POŚ? Nie wystarczy, że koparkowy mi wykopie dół, a firma od której kupuję szambo/POŚ włoży to do dołu, ja to później sobie sam podłączę (rurę fi160 z domciu do szamba/POŚ) i zasypię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 15.09.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Mam pytanie odnośnie czerwonego-pogrubionego powyżej... Koniecznie muszę mieć jakąś uprawnioną firmę, żeby zamontować szambo/POŚ? Nie wystarczy, że koparkowy mi wykopie dół, a firma od której kupuję szambo/POŚ włoży to do dołu, ja to później sobie sam podłączę (rurę fi160 z domciu do szamba/POŚ) i zasypię? Pewnie że wystarczy koparkowy i Twoje ręce do roboty i sam sobie możesz zamontować całą oczyszczalnię - chodzi tylko o pieczątkę z uprawnieniam na protokole. O nic więcej. Świstek do odbioru z odpowiednią piecząteczką musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwitkowicz 15.09.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/ Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/ W niektórych Dziennikach Budowy na końcu rzeczywiscie są wzory protokołów do wypełnienia przy odbiorach instalacji wewnętrznych budynku . Mozna je wykorzystać do wykonywania tychże , ale nie trzeba - wszystko zależy od inwestora . Należy pamiętac o jednym - w Dzienniku Budowy wpisów może dokonywać TYLKO kierbud - i nikt więcej .... Cytując za ustawą : Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: • inwestor, • inspektor nadzoru inwestorskiego, • projektant, • kierownik budowy, • kierownik robót budowlanych, • osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, • pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie — w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. Także nie do końca co piszesz jest zgodnie z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 15.09.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 zmiana tematu dzis dostałem pismo z P.I.N.B. ze za 2 tygodnie o 10.30 przyjada do mnie na działkę sprawdzać budwę - pisząc w skrócie to normalne ??? fakt mają do tego prawo i to ich obowiązek sprawdzać, ale pierwsze słyszę zey wysyłali pismo 2 tyg przed wizytą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kto wypełnia w dzienniku budowy cos takiego jak "protokół odbioru instalacji" mam takie 2 strony w dzienniku. Wykonawca elektryki w domu twierdzi ze to nie on Czy w pozwoleniu na budowe macie napisane jak ma byc odprowadzenie sciekow czy kanalizacja szambo itp bo u mnie nic takiego nie ma:/ Na projekcie mam jedynie ze oczyszczalnia w drugim etapie inwestycji - dalej mam problemy z tym zgloszeniem:/ W niektórych Dziennikach Budowy na końcu rzeczywiscie są wzory protokołów do wypełnienia przy odbiorach instalacji wewnętrznych budynku . Mozna je wykorzystać do wykonywania tychże , ale nie trzeba - wszystko zależy od inwestora . Należy pamiętac o jednym - w Dzienniku Budowy wpisów może dokonywać TYLKO kierbud - i nikt więcej .... Cytując za ustawą : Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: • inwestor, • inspektor nadzoru inwestorskiego, • projektant, • kierownik budowy, • kierownik robót budowlanych, • osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, • pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie — w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. Także nie do końca co piszesz jest zgodnie z prawdą. Oczywiście - masz rację - zwłaszcza w tym punkcie Twojej listy : • inwestor, - wybacz - większej bzdury nie słyszałem ... Po drugie jak najbardziej się zgadzam z punktami : • kierownik budowy - jak najbardziej • inspektor nadzoru inwestorskiego - a co to za wynalazek ? • osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy - geodeta tak ale to pierwszy wpis jeszcze przed kierbudem • pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie — w ramach dokonywanych czynności kontrolnych - normalnie podczas kontroli mają do wszystkiego prawo Rzeczywiście bardzo uprościłem moją listę - ale podczas normalnie legalnej budowy bez żadnych kontroli z nadzoru dokumentację budowy prowadzi TYLKO KIERBUD . O własnoręcznych wpisach do Dziennika Budowy zapomnij . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 zmiana tematu dzis dostałem pismo z P.I.N.B. ze za 2 tygodnie o 10.30 przyjada do mnie na działkę sprawdzać budwę - pisząc w skrócie to normalne ??? fakt mają do tego prawo i to ich obowiązek sprawdzać, ale pierwsze słyszę zey wysyłali pismo 2 tyg przed wizytą Jak najbardziej - mają prawo - z reguły takie przypadki kontroli mają miejsce po życzliwym donosie , ale nie zawsze ... Mogą przysłać i dwa dni przed wizytą - także się ciesz że masz dwa tygodnie na przygotowanie wszystkich dokumentów i ewentualnie terenu budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Absolutnie NIE ! No chyba że od dwóch lat coś się pozmieniało - jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB jak zdawałem komplet dokumentów wraz z Dziennikiem Budowy pani przyjmująca dokumenty wraz z wnioskiem przy mnie szczegółowo przeanalizowała cały Dziennik pod względem - jak to nazwała - nieautoryzowanych wpisów i notatek inwestorskich - stwierdziła bowiem że zdarza się stosunkowo dużo takiej radosnej twórczości inwestorskiej - a ona nie może przyjąć takiego Dziennika i nie przyjmuje wówczas wogóle wniosku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.09.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Absolutnie NIE ! Inwestor ma prawo wpisu do Dziennika Budowy ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. Nr 108, poz. 953) Na podstawie art. 45 ust. 4 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 5, poz. 42, Nr 100, poz. 1085, Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229, Nr 129, poz. 1439 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje: ...... § 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: 1) inwestor, 2) inspektor nadzoru inwestorskiego, 3) projektant, 4) kierownik budowy, 5) kierownik robót budowlanych, 6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, 7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. http://www.prawnie.pl/files/2b6b63632b784411ceee6cd4cf92770b.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.09.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jakiej bzdury? To ma prawo czy nie ma? Znaczy się inwestor. Absolutnie NIE ! No chyba że od dwóch lat coś się pozmieniało - jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB jak zdawałem komplet dokumentów wraz z Dziennikiem Budowy pani przyjmująca dokumenty wraz z wnioskiem przy mnie szczegółowo przeanalizowała cały Dziennik pod względem - jak to nazwała - nieautoryzowanych wpisów i notatek inwestorskich - stwierdziła bowiem że zdarza się stosunkowo dużo takiej radosnej twórczości inwestorskiej - a ona nie może przyjąć takiego Dziennika i nie przyjmuje wówczas wogóle wniosku ... No bo jak ktoś narysuje misie i serduszka to się nie dziwię, że nie przyjmą. Ale PB mówi, że ma prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 W takim razie - proszę nie czytać mojego posta - widać wiele się zmieniło od czasu jak ja robiłem odbiór mojego domu w PINB - a może tylko interpretacja - nieważne - a zapewniam Was - ścieżki Krakowskim oddziale Nadzoru wydeptałem po wielokroć - no ale to już nie mój problem - ja mam to za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No bo jak ktoś narysuje misie i serduszka to się nie dziwię, że nie przyjmą. Ale PB mówi, że ma prawo. Jak to mawiają - prawo-prawem a urzędnik zawsze ma rację - wiele jest postów na FM traktujących o wybiórczej i przedziwnej interpretacji przeróżnych przepisów nie tylko prawa budowlanego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts