Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za granit licza sobie 1800 zl m2

a marmur max 500

roznica znnnaaaaaaaaaaaaaaaaczna

Zrób tak jak napisałem Ci na pw -...

Jeśli można to też proszę o podpowiedź w temacie szukania parapetów zewnętrznych z kamienia

A to żadna tajemnica - proponowałem to co zrobiłem sam - a mianowicie mały spacer po okolicznych zakładach kamieniarskich - prawie wszyscy proponują oprócz nagrobków również inną galanterię z kamienia - a ceny - o kilka rzędów niższe niż firmy i sklepy oferujące kamień i jego wyroby - vide KAMICO Kraków ...

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos z Was uzytkuje podłogę na której ma deskę podłogową?

Zastanawiamy sie czy deske czy parkiet wybrac...

W przypadku PANMAR - deska ma takie rowki pomiedzy klepkami boimy si zeby tam brud sie nei gromadzil

Zawsze będzie się gromadził jak się rzadko będzie sprzątać ... 8) - prosty przykład na ceramice na podłodze - jeżeli fugi są położone poniżej krawędzi płytek tak właśnie się dzieje ...

U nas parkiet na podłodze .

Ja mam deskę podłogową z wgłębieniem pomiędzy deskami. Odkurzam raz na tydzień i jest OK

Panowie którzy układali podłogę powiedzieli że te rowki robią w fabryce po to żeby ewentualnie nierówności były słabiej widoczne.

Ja mam taką od razy polakierowaną, Jest śliczna /dąb czerwony/

a dlaczego?

Ja mam parkiet, wcześniej tez miałam parkiet dębowy i nie mogę się przekonać do paneli /i na szczęście nie muszę/

parkiet możesz za kilka lat przecyklinować i ponownie pomalować, jest piękny, ciepły i "NIE TUPIE"

ja mam parkiet i już nigdy więcej. Przechodzę na panele na piętrze i płytki na dole.

a dlaczego?

Ja mam parkiet, wcześniej tez miałam parkiet dębowy i nie mogę się przekonać do paneli /i na szczęście nie muszę/

parkiet możesz za kilka lat przecyklinować i ponownie pomalować, jest piękny, ciepły i "NIE TUPIE"

ja mam parkiet i już nigdy więcej. Przechodzę na panele na piętrze i płytki na dole.

Ja chyba też zrobię panele, nawet w kuchni. Teraz mam w mieszkaniu panele w kuchni i się sprawdzają. Podłoga jest ciepła . Czasami się zastanawiam czy nie zrobić płytek ogrzewaniem podłogowym ale panele są całkiem ok.

a dlaczego?

Na panele wydałem 45zł/m2. Na parkiet musiałbym wydać około 200zł (?) i to pewnie na ten tańszy. Mam 250m2 podłóg.

Za tą różnicę moge sobie posłuchać tego tupania. Mi to nie przeszkadza.

Tutaj gdzie mieszkam mam panele od 11lat. Stopień zużycia na tych kładzionych 8lat temu jakies 10%. Czyli wychodzi że w ciągu 40 lat mogę mieć 4 różne podłogi w cenie parkietu. Dzięki.. nie przemawia to do mnie.

Tak wygląda mój salon w panelach.

http://lh6.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/SlLcLkhRAsI/AAAAAAAAED0/SNGptT2Nl-8/poddasze2.jpg

Tak wygląda mój nowy salon w panelach.

http://lh3.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/SsM9ui4dm5I/AAAAAAAAES0/RSP51puDPhA/s640/P290909_16.49.JPG

a dlaczego?

Na panele wydałem 45zł/m2. Na parkiet musiałbym wydać około 200zł (?) i to pewnie na ten tańszy. Mam 250m2 podłóg.

Tutaj gdzie mieszkam mam panele od 11lat. Stopień zużycia na tych kładzionych 8lat temu jakies 10%. Czyli wychodzi że w ciągu 40 lat mogę mieć 4 różne podłogi w cenie parkietu. Dzięki.. nie przemawia to do mnie.

(...)

Kwestia gustu i możliwości finansowych - i nic ponadto ... - u nas parkiet / egzotyk / - wszędzie - tam gdzie nie ma parkietu / kuchnia , jadalnia , pralnia , holl na parterze , wiatrołap , łazienki / kafle na podłodze i ogrzewanie podłogowe ...

Nigdy panele do mnie nie przemawiały i nigdy mi sie nie podobały ... - ale to jak napisałem wcześniej " De gustibus non est disputandum " ...

:D

a dlaczego?

Tak wygląda mój salon w panelach.

http://lh6.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/SlLcLkhRAsI/AAAAAAAAED0/SNGptT2Nl-8/poddasze2.jpg

Tak wygląda mój nowy salon w panelach.

http://lh3.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/SsM9ui4dm5I/AAAAAAAAES0/RSP51puDPhA/s640/P290909_16.49.JPG

wczoraj przyjechal do nas gosc ktory ma ukladac parkiet i sprawdzał wylewke ... ponad 4 :/ ma byc do 2 .

Czy na taka wylewke wg Was mozna polozc Panele??

a dlaczego?

...

wczoraj przyjechal do nas gosc ktory ma ukladac parkiet i sprawdzał wylewke ... ponad 4 :/ ma byc do 2 .

Czy na taka wylewke wg Was mozna polozc Panele??

Ale o co chodzi ? Wilgotność ?

tak czy ma takie same wymagania jak parkiet?

mam dylemat z odromieniem... maja zaczac nam ocieplac dom we wtorek a ja nie mam zrobionego odgromienia:/

jak to u Was jest? macie odgromówke? jakie koszty i ewentualnie firme jakas polecicie?

Pytalem elektryka ktory robi odgrom na sasiedniej dzialce wycenil robocizne z materiałem na 4 tys:/

Kolejne pytanie

Zastanawiam sie nad lokalizacja szamba... czy wg Was odleglosc 40 metrów od domu z 2 załamaniami 90 stopni zrobionymi na studiach rewizyjnych jest wykonalne??

doslownie czy bez problemu dopłynie tam nie tylko woda?

tak czy ma takie same wymagania jak parkiet?

Wilgotność jastrychu mierzona metodą CM dla parkietu powinna wynosić nie więcej niż bodaj 1,5% - dla paneli przyjałbym tą samą wartość - generalnie w skrócie - nie warto sie spieszyć - pospiech może byc katastrofalny w skutkach - wypaczanie klepek czy paneli , szpary czy wręcz wyłódkowanie ...

mam dylemat z odromieniem... maja zaczac nam ocieplac dom we wtorek a ja nie mam zrobionego odgromienia:/

jak to u Was jest? macie odgromówke? jakie koszty i ewentualnie firme jakas polecicie?

Pytalem elektryka ktory robi odgrom na sasiedniej dzialce wycenil robocizne z materiałem na 4 tys:/

Ja mam instalację odgromową na domu - opisywałem ja dosyć szczegółowo , podawałem wykonawcę i koszty całkowite - cofnij się kilka stron wstecz - znajdziesz wszystko o odgromie ...

No i pamiętaj o montażu i podłączeniu ochronników przepięciowych w instalacji elektrycznej budynku ...

Kolejne pytanie

Zastanawiam sie nad lokalizacja szamba... czy wg Was odleglosc 40 metrów od domu z 2 załamaniami 90 stopni zrobionymi na studiach rewizyjnych jest wykonalne??

doslownie czy bez problemu dopłynie tam nie tylko woda?

Wg mnie dużo - pamietaj o prawidłowym nachyleniu rury kanalizacyjnej - jak głęboko ci zbiornik wyjdzie ... - i te dwa zakręty po 90 stopni ...

I jeszcze o jednym pamietaj - teren pod szambem i teren pomiędzy nim i budynkiem musisz wyłączyc z produkcji rolnej - jeżeli przekroczysz 500m2 gruntu wyłaczonego z prod rolnej to bedziesz płacił karę plus opłatę od każdego metra ponad te 500m2 ...