Agacka1719499039 15.10.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ludzie odcięło mnie na dwa dni od świata.....jak kiedyś dało się żyć bez prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.10.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ludzie odcięło mnie na dwa dni od świata.....jak kiedyś dało się żyć bez prądu? Bez prądu całkiem spokojnie, ale bez internetu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 15.10.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 znów mnie tu dawno nie było ....... czas czas - ciągle brak mam pytanie a zarazem byc może problem chodzi mi o kominy wentylacyjne w jednym pionie mam takie 4 - postawione z kształtek LEYERA(garaż, kołownia, łazienka na parterze i pralnia na poddaszu ) do wysokości więźby każdy kanał jest "osobno" znaczy sa 4 pustaki obok siebie natomiast od momentu jak "majstry" zaczeli murować komin na zewnątrz z klinkieru czyli powiedzmy ostatnie 1,5- 2 metry - przestali już uzywać pustaków wentylacyjnych, murując komin z 1 wielkim otworem, gdzie z 4 małych kanałów schodzą sie w 1 wielki otwór (chyba dobrze opisałem ) pytanie : CZY TAK MOŻE BYĆ ??? CZY PRZYPADKIEM KAŻDY KANAŁ WENTYLACYJNY NIE POWINIEN IŚĆ OSOBNO AŻ DO SAMEGO SZCZYTU bo pewnie majstry sie nie spodziewały ze wejdę na 8 metrów, w sniegu, w nocy - bo oni jeszcze nie skończyli komina, Bo jakby juz była "czapa" to by tego nie było widać U mnie łączyli to w "czapce" wiec nie wem czy to roznica czy złączą wczesniej czy teraz... a kanalizacje masz tzn wywiewke tez w tym ciągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.10.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 U nas nie było prądu 2 godziny i już miałam dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 16.10.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 znów mnie tu dawno nie było ....... czas czas - ciągle brak mam pytanie a zarazem byc może problem chodzi mi o kominy wentylacyjne w jednym pionie mam takie 4 - postawione z kształtek LEYERA(garaż, kołownia, łazienka na parterze i pralnia na poddaszu ) do wysokości więźby każdy kanał jest "osobno" znaczy sa 4 pustaki obok siebie natomiast od momentu jak "majstry" zaczeli murować komin na zewnątrz z klinkieru czyli powiedzmy ostatnie 1,5- 2 metry - przestali już uzywać pustaków wentylacyjnych, murując komin z 1 wielkim otworem, gdzie z 4 małych kanałów schodzą sie w 1 wielki otwór (chyba dobrze opisałem ) pytanie : CZY TAK MOŻE BYĆ ??? CZY PRZYPADKIEM KAŻDY KANAŁ WENTYLACYJNY NIE POWINIEN IŚĆ OSOBNO AŻ DO SAMEGO SZCZYTU bo pewnie majstry sie nie spodziewały ze wejdę na 8 metrów, w sniegu, w nocy - bo oni jeszcze nie skończyli komina, Bo jakby juz była "czapa" to by tego nie było widać U mnie łączyli to w "czapce" wiec nie wem czy to roznica czy złączą wczesniej czy teraz... a kanalizacje masz tzn wywiewke tez w tym ciągu? Tak nie wolno robić a tu norma PN-89-B10425 kazdy kanał powinien byc pociągnięty do samej góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.10.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ludzie odcięło mnie na dwa dni od świata.....jak kiedyś dało się żyć bez prądu? Przy świeczce ... - a i więcej dzieci się wówczas rodziło ... PS. U nas żadnego zaniku zasilania nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 16.10.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ludzie odcięło mnie na dwa dni od świata.....jak kiedyś dało się żyć bez prądu? Ja nie mam prądu od środy ok 10.00 do teraz Mam już dość ciemności i zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.10.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ludzie odcięło mnie na dwa dni od świata.....jak kiedyś dało się żyć bez prądu? Ja nie mam prądu od środy ok 10.00 do teraz Mam już dość ciemności i zimna - może trzeba pomyśleć o wykonaniu instalacji awaryjnego zasilania lub choćby podtrzymania zasilania układu c.o. / np UPS / ... - coby nie zmarznąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 16.10.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ludzie odcięło mnie na dwa dni od świata.....jak kiedyś dało się żyć bez prądu? Ja nie mam prądu od środy ok 10.00 do teraz Mam już dość ciemności i zimna - może trzeba pomyśleć o wykonaniu instalacji awaryjnego zasilania lub choćby podtrzymania zasilania układu c.o. / np UPS / ... - coby nie zmarznąć to bardzo dobra myśl może sie orientujesz jakie wydatki trzeba ponieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.10.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jakie wydatki ? - temat jest szeroki i zależy od aktualnego stanu instalacji elektrycznej w budynku ... Najprościej wystarczy dać odpowiedniego UPSa na zasilanie kotła i pomp - w zależności od bilansu mocowego całego systemu c.o. należy dobrać UPSa o odpowiedniej mocy w stosunku do zakładanego czasu podtrzymania - i już jest ciepło w domu jak prądu z sieci nie ma ... Jakie koszta ? - w zależności od mocy UPSa od kilkuset do kilku tysięcy złotych . Natomiast zasilanie rezerwowe dla obwodów elektrycznych w budynku - jeżeli nie zostało to zaprojektowane na etapie wykonywania instalacji - jest bardziej skomplikowane - dla zasilania z agregatu prądotwórczego trójfazowego trzeba w rozdzielnicy elektrycznej włączyć w obwód trójpołożeniowy / 1/0/2 / przełącznik o odpowiedniej mocy i do niego podłączyć zasilanie podstawowe i rezerwowe - w wypadku braku prądu przełącza się tym przełącznikiem na zasilanie rezerwowe odłączając jednocześnie instalację od podstawowego źródła zasilania - odpala agregat i prąd jest w budynku . W przypadku zasilania rezerwowego jednofazowego trzeba wydzielić jedną fazę dla odbiorników kluczowych / system c.o. , światła , zasilanie lodówek , komputery etc... / i do tej wydzielonej fazy poprzez przełącznik trójpołożeniowy podłączyć zasilanie rezerwowe z agregatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 16.10.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 strasznie nakombinowane , ja jednak wolę przy świecach...tak od czasu do czasu a do dogrzewania się kominek nie ma jak żar drewienka.... http://ekoenergia.pl/uploaded/Image/zdjecia/ognisko/zar.ogniska.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.10.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 strasznie nakombinowane , ja jednak wolę przy świecach...tak od czasu do czasu a do dogrzewania się kominek nie ma jak żar drewienka.... http://c.wrzuta.pl/wi5068/e6a146fd00124d2b480b930a/0/ogien%20i%20zar Nie nakombinowane - tylko tak na pozór wygląda - normalna instalacja elektryczna - najprościej jest takową wykonywać na etapie wykonawstwa instalacji . Niestety później - jak już jest instalacja wykonana to przystosowanie do takowych rozwiązań jest nieco bardziej kłopotliwe ... PS. A atmosfery żaru kominka i płonących brewion nic nie zastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 16.10.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Czy moze ktos polecic jakiegos kominiarza z poludnia Krakowa, ktory nie robi problemow przy odbiorze wentylacji mechanicznej? Slyszalem ze dla niektorych stanowi to problem, wiec wolalbym od razu zwrocic sie do wlasciwego czlowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paczka 16.10.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Czy macie wentylację mechaniczną? Do której firmy uderzyć po projekt i resztę ,żeby nie pójść z torbami, a było dobrze? W zimowym zamieszaniu nikt nie podjął tematu , a tu czas pili. Pochwalcie się please ,co macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 17.10.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Czy macie wentylację mechaniczną? Do której firmy uderzyć po projekt i resztę ,żeby nie pójść z torbami, a było dobrze? W zimowym zamieszaniu nikt nie podjął tematu , a tu czas pili. Pochwalcie się please ,co macie Mi wentylacje montowala wspominana juz na tym forum firma ASK (http://www.ask-polska.com.pl/). Montuja rekuperatorty BRINK-RENOVENT na temat ktorych na tym forum jest osobny watek. Cenowo byli OK, a jak dziala to jeszcze nie moge powiedziec bo dopiero bede uruchamial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 17.10.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 znów mnie tu dawno nie było ....... czas czas - ciągle brak mam pytanie a zarazem byc może problem chodzi mi o kominy wentylacyjne w jednym pionie mam takie 4 - postawione z kształtek LEYERA(garaż, kołownia, łazienka na parterze i pralnia na poddaszu ) do wysokości więźby każdy kanał jest "osobno" znaczy sa 4 pustaki obok siebie natomiast od momentu jak "majstry" zaczeli murować komin na zewnątrz z klinkieru czyli powiedzmy ostatnie 1,5- 2 metry - przestali już uzywać pustaków wentylacyjnych, murując komin z 1 wielkim otworem, gdzie z 4 małych kanałów schodzą sie w 1 wielki otwór (chyba dobrze opisałem ) pytanie : CZY TAK MOŻE BYĆ ??? CZY PRZYPADKIEM KAŻDY KANAŁ WENTYLACYJNY NIE POWINIEN IŚĆ OSOBNO AŻ DO SAMEGO SZCZYTU bo pewnie majstry sie nie spodziewały ze wejdę na 8 metrów, w sniegu, w nocy - bo oni jeszcze nie skończyli komina, Bo jakby juz była "czapa" to by tego nie było widać U mnie łączyli to w "czapce" wiec nie wem czy to roznica czy złączą wczesniej czy teraz... a kanalizacje masz tzn wywiewke tez w tym ciągu? Tak nie wolno robić a tu norma PN-89-B10425 kazdy kanał powinien byc pociągnięty do samej góry co teraz ? jak to poprawic ? rozbierać komin ????????????????? nie bardzo chyba czy może jakieś rury włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.10.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Bezwzględnie wołaj partaczy co Ci tak to wymurowali i niech rozbierają komin i poprawiają .Nie daj się spuścić po brzytwie bo potem po pierwsze będziesz miał problemy z odbiorem kominiarskim / u mnie podczas odbioru kominiarskiego kominiarz wkładał zapałki dymne do otworów wentylacyjnych w pomieszczeniach, a potem wychodził na zewnątrz i patrzył z którego kanału wentylacyjnego wydobywa się dym / , a po drugie - ważniejsze - takie rozwiązanie jest niebezpieczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 17.10.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Salatar, z wentylacją nie ma żartów! Napisz jakieś ostrzeżenie, co by innych budujących nie nabrali.Najlepiej wsadzić tych partaczy na "czarną listę" tu: http://forum.muratordom.pl/malopolska-biala-i-czarna-lista-wykonawcow,t65420-1140.htm , a i nie zaszkodzi jak wpiszesz ich też w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 17.10.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 oni jeszcze nie skonczyli, brakło troszkę cegły i zepsuła sie pogoda, więc jest przerwa dom częściowo przykryty folią i czekał na przykrycie dachówką jutro wsadzę zdjecie jak to wygląda przy majstrach nie chodziłem po dachu bo mówiłem ze sie boje wiec pewnie mysleli ze nie sprawdzę ale jak padał deszcz - chciałem jakoś to zabezpieczyc w nocy, ale już nie było sensu - i tak kominy są mokre i wtedy zobaczyłem i mnie coś tknęło że chyba to nie tak ma być z tymi wentylacyjnymi szkoda tylko 300 szt klinkieru ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 17.10.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 A kierbud gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts