Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! :D

A ja z innej beczki - muszę się pochwalić!

Wracam wczoraj do domu - wjeżdżam w swoją cudowną drogę dojazdową i normalnie szczęka odbiła mi się od kierownicy jak zobaczyłam moją cudowną drogę dojazdową do domu pięknie utwardzoną kamieniem w sumie jakieś 350m zostało jeszcze tylko 50m.

Dla tych co nie wiedzą do wczoraj dojazd do mojego domku był drogą gruntową ziemną więc kiedy polało uprawialiśmy z mężem błotny rajd lądując czasem w polach sąsiadów , którzy życzliwie wyciągali nasze autka traktorami - w zimie nie było szans wogóle przejechać.

Jak to mówią cel uświęca środki - odkąd zaczęliśmy budowę pisałam pisma do gminy i wogóle spotykałam się z burmistrzem itd, itp i nic - bo gmina nie ma kasy ......

Nie wiem dokładnie co poskutkowało (będę się musiała dowiedzieć) ale chyba pisemka do wyższych instytucji niż Rada Gminy i Pan Burmistrz.

Pozdrowionka

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witam! :D

A ja z innej beczki - muszę się pochwalić!

Wracam wczoraj do domu - wjeżdżam w swoją cudowną drogę dojazdową i normalnie szczęka odbiła mi się od kierownicy jak zobaczyłam moją cudowną drogę dojazdową do domu pięknie utwardzoną kamieniem w sumie jakieś 350m zostało jeszcze tylko 50m.

Dla tych co nie wiedzą do wczoraj dojazd do mojego domku był drogą gruntową ziemną więc kiedy polało uprawialiśmy z mężem błotny rajd lądując czasem w polach sąsiadów , którzy życzliwie wyciągali nasze autka traktorami - w zimie nie było szans wogóle przejechać.

Jak to mówią cel uświęca środki - odkąd zaczęliśmy budowę pisałam pisma do gminy i wogóle spotykałam się z burmistrzem itd, itp i nic - bo gmina nie ma kasy ......

Nie wiem dokładnie co poskutkowało (będę się musiała dowiedzieć) ale chyba pisemka do wyższych instytucji niż Rada Gminy i Pan Burmistrz.

Pozdrowionka

no to pięknie tylko pogratulować, bo ok rok temu poszedłem za Twoim pomysłem i też wysmoliłem pismo do gminy, po którym zaraz przyszła odpowiedź że "postaraja się" coś zrobić...... i od tamtej pory cisza. Widze że trzeba będzie ich zacząć regularnie atakować i męczyć. :evil:

U nas 2 lata trwała batalia o remont drogi, która kiedyś była asfaltowa.

Pisma do gminy to za mało. Trzeba chodzić na organizowane przez sołtysa wiejskie zebrania, bo przy kworum są podejmowane ważne uchwały.

I tak wreszcie musiały znaleźć się pieniądze w budżecie i właśnie mamy położony świeżutki dywanik :)

było:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/droga1.jpg

jest:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/droga2.jpg

Witam,

Przyszłam z daleka, bo z Polski centralnej :wink: ponieważ przeczytałąm w wątku http://forum.muratordom.pl/dotacja-na-pompe-ciepla,t126567-60.htm

że w Krakowie można uzyskać jakieś dofinansowanie na pompę ciepła. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?? Chciałabym u siebie uderzyć do odpowienich władz, ale chciałabym najpierw potwierdzić takie informacje i jeżeli ktoś korzystała to bardzo proszę o info. z góry przepraszam, jeżeli np. okaże się, że temat był poruszany już na forum, ale jesteście tak aktywnymi forumowiczami, że przejrzeć te czterysta kilkadziesiąt stron... :wink: jest trudne najdelikatniej mówiąc :wink:

Pozdrawiam i pozdrowienia z Łodzi zostawiam :wink:

Cześć Słoneczko !

Na zebrania wiejskie chodzę i w zeszłym roku była podjęta dec. o utwardzeniu drogi tyle że środków finansowych wystarczyło na jakieś 100m.

Potem zaczełam pisać kolejne pismo do Burmistrza (do dziś nie dotarła odpowiedź). Pani Sołtys mi tylko pokazała pisemko (teoretycznie do mnie- ale listonosz z tą odpowiedzią nie może do mnie dotrzeć) gdzie gmina odpisała że kolejny raz ten wniosek zostanie podniesiony na zebraniu wiejskim w listopadzie. Problem jest tylko taki że nie zawsze qworum mieszkańców się zgadza. Poza tym te 100m zostało utwardzone ze środków sołeckich a mnie taż zależało żeby to z budżetu gminy poszło. W każdym razie jak odpowiedź nie dotarła do mnie to po miesiącu napisałam do wszystkich władnych w Krakowie i do Burmistrza. Podejrzewam że to poskutkowało.

Pozdrawiam

PS. Czasem upierdliwość popłaca.

Cześć Słoneczko !

Na zebrania wiejskie chodzę i w zeszłym roku była podjęta dec. o utwardzeniu drogi tyle że środków finansowych wystarczyło na jakieś 100m.

Potem zaczełam pisać kolejne pismo do Burmistrza (do dziś nie dotarła odpowiedź). Pani Sołtys mi tylko pokazała pisemko (teoretycznie do mnie- ale listonosz z tą odpowiedzią nie może do mnie dotrzeć) gdzie gmina odpisała że kolejny raz ten wniosek zostanie podniesiony na zebraniu wiejskim w listopadzie. Problem jest tylko taki że nie zawsze qworum mieszkańców się zgadza. Poza tym te 100m zostało utwardzone ze środków sołeckich a mnie taż zależało żeby to z budżetu gminy poszło. W każdym razie jak odpowiedź nie dotarła do mnie to po miesiącu napisałam do wszystkich władnych w Krakowie i do Burmistrza. Podejrzewam że to poskutkowało.

Pozdrawiam

PS. Czasem upierdliwość popłaca.

Cześć rencia

No nie być tak skromna.

Pewnie dowiedzieli się o planowanym nadaniu tytułu forumowym i chcą mieć dobre znajomości. :lol: :lol: :lol: :wink:

Cześć rencia

No nie być tak skromna.

Pewnie dowiedzieli się o planowanym nadaniu tytułu forumowym i chcą mieć dobre znajomości. :lol: :lol: :lol: :wink:

Cześć Zbysiu!

Raczej nie - Burmistrz wie że ma upierdliwą geodetkę w gminie - nie sądzę żeby uważał mnie za "dobre znajomości" bo w końcu uczepiłam się jak żep psiego ogona i siedziałam jak strup na zadku!

Pozdrawiam

Cześć rencia

No nie być tak skromna.

Cześć Zbysiu!

Raczej nie - Burmistrz wie że ma upierdliwą geodetkę w gminie - nie sądzę żeby uważał mnie za "dobre znajomości" bo w końcu uczepiłam się jak żep psiego ogona i siedziałam jak strup na zadku!

Pozdrawiam

Qeometra z poczuciem humoru. :lol: :lol: :lol:

Witam,

Przyszłam z daleka, bo z Polski centralnej :wink: ponieważ przeczytałąm w wątku http://forum.muratordom.pl/dotacja-na-pompe-ciepla,t126567-60.htm

że w Krakowie można uzyskać jakieś dofinansowanie na pompę ciepła. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?? Chciałabym u siebie uderzyć do odpowienich władz, ale chciałabym najpierw potwierdzić takie informacje i jeżeli ktoś korzystała to bardzo proszę o info. z góry przepraszam, jeżeli np. okaże się, że temat był poruszany już na forum, ale jesteście tak aktywnymi forumowiczami, że przejrzeć te czterysta kilkadziesiąt stron... :wink: jest trudne najdelikatniej mówiąc :wink:

Pozdrawiam i pozdrowienia z Łodzi zostawiam :wink:

Witam

Tak, dotacja była a czy jeszcze jest to nie jestem tego wstanie sprawdzić.

Dostałem 40% zwrotu kosztów inwestycji proekologicznych czyli PC i Solarów . Pod koniec musieli mnie odwiedzic na budowie sprawdzili czy wszystko mam- nie wszystkich odwiedzaja i sprawdzają) i po miesiącu dostałem pieniązki.

Potrzeba było:

Wniosek

-Oryginały faktur

-oświadczenie wykonawcy ze wszystko zostało zainstalowane pod tym i tym adresem

-Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkiem do gminy

:)

Ja płaciłem za punkt wody/kanalizacji zez względu na to czy z cyrkulacją czy bez 100 zł za robociznę + mój materiał. To samo dotyczy się ogrzewania 100 za punkt.

Punkt to miejsce gdzi e się odbiera i oddaje wodę (całość).

Ja też słyszałem o cenie 100zł za punkt.

A co z tymi cenami???

Odpowietrzenie pionu kanalizacji z wyprowadzeniem nad dach budynku………….....180zł.

Montaż szafek rozdzielczych grzejnikowych wraz z uzbrojeniem 2szt. x 250zł………500zł.

Wykonanie podejść zasilających szafki rozdzielcze 2szt. x 180zł………….360zł.

Wykonanie pionu wodno kanalizacyjnego z cyrkulacją wody na piętro……………....200zł.

Przygotowanie podejścia pod zmiękczacz wody tzn. : przeprowadzenie głównego ciągu wody z pod licznika wody do pomieszczenia kotłowni , doprowadzenie kanalizacji zakończonej syfonem odpływowym , zamontowanie wyjść pod zmiękczacz oraz zamontowanie zaworu obejściowego…………………………………………………200zł.

Kotłownia:

Podłączenie kotła do instalacji………………………………………………………..180zł.

Podłączenie zasobnika ciepłej wody do instalacji wodnej oraz grzewczej …………..360zł.

Montaż naczynia przeponowego c.o………………………………………………….130zl.

Montaż naczynia przeponowego c.w.u……………………………………………….130zł.

Montaż naczynia nadmiarowo wyrównawczego……………………………………..360zł.

Montaż pompy cyrkulacji wody………………………………………………………180zł.

Montaż pompy ładowania c.w.u……………………………………………………...180zł.

Montaż pomp wymiennika ciepła…………………………………………………….360zł.

Montaż wymiennika ciepła…………………………………………………………...180zł.

Montaż grupy bezpieczeństwa………………………………………………………..180zl.

Montaż zaworów napełniania i spustu wody z instalacji c.o…………………………100zł.

Podłączenia elektryczne pomp obiegowych oraz połączenia wyrównawcze………...150zł.

Ustawienie kotła w raz z podłączeniem do komina…………………………………..150zł.

Napełnienie instalacji c.o., odwietrzenie ,sprawdzenie szczelności , pierwsze odpalenie kotła węglowego , regulacja………………………………………………………………..250zł.

Pozdrawiam,

Witam,

Czy nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy te ceny są wysokie/średnie/niskie?

Odpowiedź typu 100pln za punkt jest dość lakoniczna.

Nikt nie jest mi w stanie napisać ile zapłacił za robociznę dla instalacji wod/kan/co?

Jeszcze raz proszę.

Pozdrawiam,

@Przemo1975

Mnie mój instalator wyliczył koszty wszystkich instalacji na kwotę 13 000 zł.(z materiałem) W tym jest kompletna instalacja gazowa, wodna, kanalizacyjna, CO z podłogówkami (będą 2 szafy rozdzielcze) oraz przygotowanie komina do kondensatu.

Pozostanie zakup i montaż pieca CO (Vaillant z zasobnikiem) oraz grzejników co powinno zamknąć się kwotą ok. 16 000 - 17 000 zł.

Mój dom ma pow. 220 m2. 6 pokoi, kuchnia, 2 łazienki, kotłownia, 3 hole. Nie liczyłem ile to punktów ale wychodzi że niedrogo. A sam gość sprawdzony bo robił mi już cały dom 4 lata temu.

I nie interesowała mnie cena za punkt tylko globalne podejście do tematu. Co z tego jak mi powie 80zł za punkt a po robocie okaże się że za wszystko zapłaciłem nie np 13 tyś tylko 15 ?. Dobry instalator ma duże rabaty w hurtowniach ( o których my możemy pomarzyć) i kupuje materiał z wat 7%. Jeżeli podzieli się w miarę uczciwie tymi upustami z klientem to naprawdę niewielki wpływ na globalną kwotę będzie miała cena za punkt.

Pozdrowienia.;)

....Tak, dotacja była a czy jeszcze jest to nie jestem tego wstanie sprawdzić.

Dostałem 40% zwrotu kosztów inwestycji proekologicznych czyli PC i Solarów . Pod koniec musieli mnie odwiedzic na budowie sprawdzili czy wszystko mam- nie wszystkich odwiedzaja i sprawdzają) i po miesiącu dostałem pieniązki.

Potrzeba było:

Wniosek

-Oryginały faktur

-oświadczenie wykonawcy ze wszystko zostało zainstalowane pod tym i tym adresem

-Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkiem do gminy

:)

Dzięki :)

Ja płaciłem za punkt wody/kanalizacji zez względu na to czy z cyrkulacją czy bez 100 zł za robociznę + mój materiał. To samo dotyczy się ogrzewania 100 za punkt.

A co z elementami dotyczącymi instalacji co i kotłowni?

Jakie tutaj są ceny? (chodzi o zakres z mojejgo poprzedniego postu)

Ile płaciliście total za robociznę, nallepiej podajcie metraż domu i cenę.

Dzięki za wszelkie informacje.

Kotłowni jeszcze nie mam, ale za ogrzewanie podłogowe wyszłó po 15 zł/m2 +materiał. Piony podciagnięte do rozdzielacza w kotłowni.

A co z tymi cenami???

Odpowietrzenie pionu kanalizacji z wyprowadzeniem nad dach budynku………….....180zł.

Montaż szafek rozdzielczych grzejnikowych wraz z uzbrojeniem 2szt. x 250zł………500zł.

Wykonanie podejść zasilających szafki rozdzielcze 2szt. x 180zł………….360zł.

Wykonanie pionu wodno kanalizacyjnego z cyrkulacją wody na piętro……………....200zł.

Przygotowanie podejścia pod zmiękczacz wody tzn. : przeprowadzenie głównego ciągu wody z pod licznika wody do pomieszczenia kotłowni , doprowadzenie kanalizacji zakończonej syfonem odpływowym , zamontowanie wyjść pod zmiękczacz oraz zamontowanie zaworu obejściowego…………………………………………………200zł.

Kotłownia:

Podłączenie kotła do instalacji………………………………………………………..180zł.

Podłączenie zasobnika ciepłej wody do instalacji wodnej oraz grzewczej …………..360zł.

Montaż naczynia przeponowego c.o………………………………………………….130zl.

Montaż naczynia przeponowego c.w.u……………………………………………….130zł.

Montaż naczynia nadmiarowo wyrównawczego……………………………………..360zł.

Montaż pompy cyrkulacji wody………………………………………………………180zł.

Montaż pompy ładowania c.w.u……………………………………………………...180zł.

Montaż pomp wymiennika ciepła…………………………………………………….360zł.

Montaż wymiennika ciepła…………………………………………………………...180zł.

Montaż grupy bezpieczeństwa………………………………………………………..180zl.

Montaż zaworów napełniania i spustu wody z instalacji c.o…………………………100zł.

Podłączenia elektryczne pomp obiegowych oraz połączenia wyrównawcze………...150zł.

Ustawienie kotła w raz z podłączeniem do komina…………………………………..150zł.

Napełnienie instalacji c.o., odwietrzenie ,sprawdzenie szczelności , pierwsze odpalenie kotła węglowego , regulacja………………………………………………………………..250zł.

Pozdrawiam,

Witam,

Czy nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy te ceny są wysokie/średnie/niskie?

Odpowiedź typu 100pln za punkt jest dość lakoniczna.

Nikt nie jest mi w stanie napisać ile zapłacił za robociznę dla instalacji wod/kan/co?

Jeszcze raz proszę.

Pozdrawiam,

Nie potrafię zweryfokować ceny za pkt.przy wod-kan, ale CO miałam już od pkt.-wyszło taniej niż u ciebie; tylko bez faktury, a za materiał ja płaciłam;

napiszę Ci jak było u nas: 1 etap nie za punkt, lecz całość, 2 etap za punkt.

(w chudziaku rury kanalizacyjne rozprowadzone były przed zalaniem betonem off course i wystawały sobie-za to chyba 200zł na poczatku budowy), więc parter to było praktycznie tylko przedłużenie rurek i ewentualnie rozdzielenie odpływu na prysznic i umywalkę czy zlew i zmywarkę tzn.coś tam musieli podkłuć i schować te rury w ściany; po zakończeniu stanu surowego-1 etap - kanalizacja - 1 zmywarka, 5 umywalek (2 obok siebie w 1 łazienkce, 1 w drugiej, 1 w pralni obok pralki, 1 w kotłowni węglowej), 1 zlew, 2 pralki, prysznic, wanna, 2 geberity, 2 piony zakończone odpowietrzaczem na strychu, trzeci pion-od ubikacji wyprowadzony pod dach - dekarz przy okazji wymieni dachówkę, WODA - zimna i ciepła z cyrkulacją-do kuchni, 2 łazienek, 2 kotłowni, montarz 2 szafek podtynkowych do CO (parter i poddasze) i 1 nadtynkowej do podłogówki i wszystko z miedzi, a więc 1 pion łączący szafkę parter z szafkką poddasze + połączenie szafki parter do kotłowni gazowej (bez pieca, bo go jeszcze nie ma :lol: ) + połączenie kotłowni gazoej do węglowej - połączenie tych dwuch piecy - odcinek ok 4mb. - SUMA 2500zł.

etap 2 - CO,tzn rozprowadzenie rur do CO, 60zł-od grzejnika - podpięcie rurek w skrzynce a drugie końce wystają ze ściany, 35zł/1m2 ogrzewnia podłogowego - ułożenie folii, styropianu,kolejnej folii, rozprowadzenie rurek, podpięcie ich w skrzynce od podłogówki, jeszcze założyli mi automatyczne odpowietrzacze w skrzynkach; 13 grzejników, 65m2 podłogówki wyszło mi coś 3100 albo 3200zł za 2 etap CO