Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Pan&PaniSmith: Zapytałem mojego kolegę geodetę o cenę. Stwierdził, że to normalna stawka za tyczenie domu. Po czym dodał: Przebijam na 550 zł netto :)

Sorki ale właśnie tak się geodeci szanują w naszym Królewskim Mieście Krakowie!

Wiem , wiem zaraz ktoś napisze - prawa wolnego rynku.

Szkoda

Pan&PaniSmith: Zapytałem mojego kolegę geodetę o cenę. Stwierdził, że to normalna stawka za tyczenie domu. Po czym dodał: Przebijam na 550 zł netto :)

Sorki ale właśnie tak się geodeci szanują w naszym Królewskim Mieście Krakowie!

Wiem , wiem zaraz ktoś napisze - prawa wolnego rynku.

Szkoda

to ja poszukam w Wieliczce albo Niepołomicach :p

Dzis gruszka z betonem, ktora... pomylila droge... zrujnowala mi droge i parking kolo ogrodzenia (przy probie nawracania). Uszkodzila tez ogrodzenie i zniszczyla drenaz drogi. Szczesliwie zyczliwi zapisali nr rej i telefon betoniarni - Krakbet.

Kierowca po tej skomplikowanej logistycznej operacji po prostuodjechal udajac, ze "nic nie bylo".

Wyslalem fotki do Krakbetu i bede czekal na reakcje, ale generalnie - strzezcie sie gruszek-widm...

Pzdr

ponawiam

MAM OD NICH WYCENY OD 1490 ZŁ DO 2900 !!!!

KOGO POLECACIE ?

jako że odkurzacze centaralne dopiero powoli wchodzą do domów \szukam solidnej firmy

mam parę wycen ale - nie znam SOLIDNOŚCI FIRM

ktoś z was ich kojarzy lub miał kontakt :

1)FACH-CENT - Kocmyrzów

2)INTELDOM - chyba Brzesko

3)ELECTROMATIC - Kraków -

4)KRAK BOR - Wieliczka http://www.beam-krakow.pl

geodeta zażądał sobie 600zł netto (!!!) za tyczenie domu. Macie kogoś tańszego z okolic Krakowa?

niech majster ci wytyczy :) a geodeta zrobi wpis za 150-200 do dziennka :)

Nie rozumiem za bardzo podejścia niektórych inwestorów :-? - żałujecie kilka stówek dla geodety który wam porządnie i dokładnie wytyczy budynek - żałujecie na podstawowy element budowy od którego się rozpoczyna zabawę w budowę domu , tych kilka stówek to ułamek promila przy całkowitym koszcie budowy i wykończenia budynku ...

Wytyczyć dobrze budynek to nie jest wbrew pozorom takie proste - oczywiście jak są widoczne i aktualne punkty graniczne do których można się zaczepić to prostsze - ale jak nie - to trzeba wznawiać punkty graniczne a to już cała procedura ...

Jak uważacie że wujek Staszek , czy znajomy majster Wam to dobrze zrobi a głupi geodeta się pod tym podpisze to życzę powodzenia ...

Potem jak się okaże że jednak znakomity majster się pomylił to dopiero będą schody .

Poza tym to nie pierwszy kontakt z geodetą - później na etapie odbioru budynku jak będzie wykonywana powykonawcza geodezyjna inwentaryzacja terenu i budynku jak się okaże że coś się nie zgadza to będzie jazda ... - wtedy majster czy wujek Staszek wam pomiarów nie zrobi a głupi geodeta ponownie się nie podpisze ... - a te dokumenty są inwentaryzowane w wydziale geodezji i katastru każdego Starostwa Powiatowego ...

Swiete słowa...

ciekaw jestem jak bez niwelatora terenu ktos Wam okresli poziom... - na oko?

Praktycznie tyczenie w stosunku do powykonawczej nie moze roznic sie do 0,5 m .Cieżko podejrzewam wytyczyć dom na podstawie map 1:500 i metrówki...

Oby te 600 zl zaoszczędzone nie przeniosło się tak jak pisze poprzednik w dużo wyższe koszty po drugie nie wiem czy kier budowy moze podpisac się w miejscu tyczenia jako geodeta..

ponawiam

KOGO POLECACIE ?

jako że odkurzacze centaralne dopiero powoli wchodzą do domów \szukam solidnej firmy

1)FACH-CENT - Kocmyrzów

My zdecydowaliśmy się na firmę KRAK BOR, będzie u nas robiony w najbliższym czasie, tzn. jak Pan wróci z urlopu i oczywiście pogoda pozwoli. Z firm, które wymieniasz robiliśmy jeszcze wycenę w Electromatic, ale jakoś ich propozycje odkurzaczy do nas nie przemówiły. W naszych typach najdrożej wypadła firma z ul. Klimeckiego z Krk, tam cena instalacji to ok. 3500,00 :o , a dla porównania w Krakbor max 2000,00 :roll:

pozdrawiam

R&M&K

ponawiam

KOGO POLECACIE ?

1)FACH-CENT - Kocmyrzów

My zdecydowaliśmy się na firmę KRAK BOR, będzie u nas robiony w najbliższym czasie, tzn. jak Pan wróci z urlopu i oczywiście pogoda pozwoli. Z firm, które wymieniasz robiliśmy jeszcze wycenę w Electromatic, ale jakoś ich propozycje odkurzaczy do nas nie przemówiły. W naszych typach najdrożej wypadła firma z ul. Klimeckiego z Krk, tam cena instalacji to ok. 3500,00 :o , a dla porównania w Krakbor max 2000,00 :roll:

pozdrawiam

R&M&K

U mnie wycenili robociznę na 2000 netto. 8 punktów instalacji. Pewnie można byłoby coś urwać, żeby zejść na 2000 brutto. ale i tak nie zdecydowaliśmy się na odkurzacz centralny..:)

Nie rozumiem za bardzo podejścia niektórych inwestorów :-? - żałujecie kilka stówek dla geodety który wam porządnie i dokładnie wytyczy budynek - żałujecie na podstawowy element budowy od którego się rozpoczyna zabawę w budowę domu , tych kilka stówek to ułamek promila przy całkowitym koszcie budowy i wykończenia budynku ...

Wytyczyć dobrze budynek to nie jest wbrew pozorom takie proste - oczywiście jak są widoczne i aktualne punkty graniczne do których można się zaczepić to prostsze - ale jak nie - to trzeba wznawiać punkty graniczne a to już cała procedura ...

Jak uważacie że wujek Staszek , czy znajomy majster Wam to dobrze zrobi a głupi geodeta się pod tym podpisze to życzę powodzenia ...

Potem jak się okaże że jednak znakomity majster się pomylił to dopiero będą schody .

Poza tym to nie pierwszy kontakt z geodetą - później na etapie odbioru budynku jak będzie wykonywana powykonawcza geodezyjna inwentaryzacja terenu i budynku jak się okaże że coś się nie zgadza to będzie jazda ... - wtedy majster czy wujek Staszek wam pomiarów nie zrobi a głupi geodeta ponownie się nie podpisze ... - a te dokumenty są inwentaryzowane w wydziale geodezji i katastru każdego Starostwa Powiatowego ...

dlatego zauważ że szukam geodety, a do tego porównuję ceny!

na dziś udało mi się znaleźć geodetę o 100zł taniej niż pierwsza cena (a była ona od geodety który robił mi mapę, narysował blaszak CIĄGŁĄ LINIĄ! i przez niego musiałam jeszcze załatwiać pozwolenie na rozbiórkę tego blaszaka.. i taki facet mi mówi, że chce 600zł netto.. Wybaczcie ale nie będę płacić takiemu panu tyle kasy za to że ma odpowiednie wykształcenie, a byki robi jak student pierwszego roku..)

Duża / wysoka / trawa ma swój urok - ale ma i jedna podstawową wadę - jak wyrośnie - to potem ją kosić to jest koszmar - u mnie ogród na około 1000m2 takoż tego chodzenia za kosiarnią troche jest - jak zapuszczę trawę i wyrośnie zbyt duża to potem koszenie to mordęga ...

Jak macie za dużo trawy, to możecie przywozić dla konia. Najlepiej codziennie :D

Gdzie ten koń parkuje ??

:lol:

Zelczyna