Zbigniew100 24.03.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Zalogowałam sie sie na muratorzre ponad rok temu .Miałam pisac dziennik budowy Weszłam tu pełna radości ,nadziei.Wszystko jednak okazało sie trudniejsze Nie umiem sie tu poruszać Zaczynam budowę swojego domku w sobotę Mojego domu nikt z forumowiczów nie buduje ,bardzo chciałabym tu pozostac lecz nie wiem dokąd pójśc. Nie potrafie tez wklejac zdjęc To trudne forum bardziej skomplikowane niz przypuszczałam Powinna byc tzw instrukcja obsługi Ktos nowym forumowiczem powinien sie zaopiekowac ,choćby moderator ,to taka sugestia Zauwazyłam ze forum przechodzi przebudowę mam cicha nadzieje ze panowie budowniczy portalu go uproszcza ,ułatwia dla tych którzy nie maja wprawy w necie ..Co mam zrobic ? Snuje sie jak widmo od roku i nawet nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam moje wypociny Czy ktos mi pomoże? mam tyle do zaoferowania Jestem z grupy krakowskiej .Liczę na odpowiedz lecz bez smiechu to i tak dla mnie obciach :-)Nie będę jednak grała mądrali nie umiem sie tu poruszać Wchodzę na muratora bardzo często ,czytam wasze dzienniki Czerpię waszą wiedzę ,podkradam zdjęcia .Widzę was i czytam a nie umiem wejśc do grupy aby rozmawiac z innymi .Czuje sie jak duch krążący we mgle niewidoczny dla innych .C zy ktos mi pomoże ? Witam serdecznie . Trochę odwagi, Na początek zapraszam do siebie . http://forum.muratordom.pl/post4127617.htm#4127617 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawiedziona66 24.03.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Sloneczko napisal : Potrzymajcie mocno kciuki, co by się u nas w ogrodzie boćki zatrzymały 2 lata trwało, zanim zdobyliśmy platformę pod gniazdo i uprosili elektrownię o montaż na słupie. Zamontowali nam wczoraj :D Bociany już coraz bliżej i co rok, lecąc na łąki przelatywały nad nami... Hejka Sloneczko Swietny pomysl ........ trzymam kciuki za Bocki ale ale chyba wiesz , ze bocki zwykle cos przynosza !? ...... i nie mysle tutaj o zabkach w dziobie , czy aby dobrze sie zastanowiliscie nad tym gniazdkiem blisko domku ?? Pozdrawiam . Bocki nie wejdA i niezadomowiA sie kiedy gniazdo postrzymuje metowa sztyca Musi byc z drewna nigdy z metalu To jest powód dlaCZEGO OMIJAJA GNIAZDO mIAŁAM TAKI PRZYPADEK ORMITOLOG MI O TYM POWIEDZIAŁ .POZDRAWIAM I ZYCZE DUZO BOCIUSIÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 24.03.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Buduje lub budował ktoś pod Krakowem jakiś większy dom ponad 200 a najlepiej 250m kw?? Pooglądałbym chętnie , inwestor podzieliby się jakimiś wskazówkami.A ja dostarczyłbym jakieś smakołyki ,żeby nie było tak drętwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra3009 24.03.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 witam,ja za wyciecie drzewa(wielkie brzozy) zapłaciłam 200 zł.pracownik zabrał jeszcze całe drzewo na opał (czego w sumie teraz żałuje)podeszlam do chlopków na osiedlu gdzie mieszkam i zapyta;lam, czy tego nie zrobią. zgodizli sie i drzewa nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 24.03.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 dokonaliśmy parę konsultacji, sporo jest pracy na działce, panowie zeszli do 2,5tys. Chyba jednak się zdecydujemy, bo mogą zaczynać już jutro i wszystko zrobią za jednym zamachem.. Jeszcze nie doliczyłeś mylas zdjęcia humusu z 5a działki, gdzie panowie twierdzą że ziemi jest ok 100 (tylko czego - kubików? ton? zapomniałam..) do przerzucenia. Trudno tak doradzać nie znając wszystkich okoliczności, ja opierałem się na swoim doświadczeniu jak było to u mnie, zrobicie jak uważacie. Zdejmujecie humus z całej działki czy też ten dom taki duży bo to zmienia postać rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra3009 24.03.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 dokonaliśmy parę konsultacji, sporo jest pracy na działce, panowie zeszli do 2,5tys. Chyba jednak się zdecydujemy, bo mogą zaczynać już jutro i wszystko zrobią za jednym zamachem.. Jeszcze nie doliczyłeś mylas zdjęcia humusu z 5a działki, gdzie panowie twierdzą że ziemi jest ok 100 (tylko czego - kubików? ton? zapomniałam..) do przerzucenia. a macie i wz, że niezbędny jest nadzór archeologiczny?????? bo ja włąsnie mam i najpierw musze mieć zgodę na wbicie łopaty...PARANOJA CZ. II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 24.03.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 dokonaliśmy parę konsultacji, sporo jest pracy na działce, panowie zeszli do 2,5tys. Chyba jednak się zdecydujemy, bo mogą zaczynać już jutro i wszystko zrobią za jednym zamachem.. Jeszcze nie doliczyłeś mylas zdjęcia humusu z 5a działki, gdzie panowie twierdzą że ziemi jest ok 100 (tylko czego - kubików? ton? zapomniałam..) do przerzucenia. a macie i wz, że niezbędny jest nadzór archeologiczny?????? bo ja włąsnie mam i najpierw musze mieć zgodę na wbicie łopaty...PARANOJA CZ. II u nas nie jest niezbędny nadzór. Mamy wz, mamy PnB mamy zgłoszone rozpoczęcie robót. Bez tego ani rusz. Dom wymiary 12m/10m, działka nierówna na spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1975 24.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Posiada ktoś z Was namiar na sprawdzoną ekipę od wykonania drenażu opaskowego oraz wykonania odprowadzenia wody z rynien? Myślę o wykonaniu jakiegoś zbiornika/szamba na wodę opadową ( niestety nie mam żadnego rowu melioracyjnego wokół działki) i doprowadzeniu tam rur z wodą opadową oraz tych drenerskich. Wogóle, to jak pozbywacie się nadmiaru wody z działki? Mam podobny problem. Proszę o namiary na sprawdzone ekipy. Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.b.w 25.03.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ile teraz płaci się firmie za stan surowy otwarty w okolicach Krakowa? dom o pow.użytk. 180m2, pow.dachu 230m2 kryty dachówką ceramiczną, bez podpiwniczenia.pozdrawiamKVV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ile teraz płaci się firmie za stan surowy otwarty w okolicach Krakowa? dom o pow.użytk. 180m2, pow.dachu 230m2 kryty dachówką ceramiczną, bez podpiwniczenia. pozdrawiam KVV nie obraz sie ale to pytanie jak w stylu - za ile mozna kupic samochod ktory ma miec 4 kola i kolor czerwony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.b.w 25.03.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ile teraz płaci się firmie za stan surowy otwarty w okolicach Krakowa? dom o pow.użytk. 180m2, pow.dachu 230m2 kryty dachówką ceramiczną, bez podpiwniczenia. pozdrawiam KVV nie obraz sie ale to pytanie jak w stylu - za ile mozna kupic samochod ktory ma miec 4 kola i kolor czerwony... nie obrażam się powiedz mi więc jakie informacje są potrzebne, żeby móc porównać cenę naszej potencjalnej ekipy do pozostalych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ile teraz płaci się firmie za stan surowy otwarty w okolicach Krakowa? dom o pow.użytk. 180m2, pow.dachu 230m2 kryty dachówką ceramiczną, bez podpiwniczenia. pozdrawiam KVV nie obraz sie ale to pytanie jak w stylu - za ile mozna kupic samochod ktory ma miec 4 kola i kolor czerwony... nie obrażam się powiedz mi więc jakie informacje są potrzebne, żeby móc porównać cenę naszej potencjalnej ekipy do pozostalych? Na cenę wykonania wpływa: - materiał - okres kiedy budowa - geometria dachu ( jego trudność) - rozpiętość za wykonanie m2 dachu jest od 35-90 zł Ilość kominów , ilosc okien , drzwi etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.b.w 25.03.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 ile teraz płaci się firmie za stan surowy otwarty w okolicach Krakowa? dom o pow.użytk. 180m2, pow.dachu 230m2 kryty dachówką ceramiczną, bez podpiwniczenia. pozdrawiam KVV nie obraz sie ale to pytanie jak w stylu - za ile mozna kupic samochod ktory ma miec 4 kola i kolor czerwony... nie obrażam się powiedz mi więc jakie informacje są potrzebne, żeby móc porównać cenę naszej potencjalnej ekipy do pozostalych? Na cenę wykonania wpływa: - materiał - okres kiedy budowa - geometria dachu ( jego trudność) - rozpiętość za wykonanie m2 dachu jest od 35-90 zł Ilość kominów , ilosc okien , drzwi etc. ok, więc już piszę: - beton komorkowy - budowa maj-sierpień 2010 - dach dwuspadowy, ale w L - 2 kominy; 7 okien standardowych podwójnych, 1 poczwórne balkonowe, 1 podwójne balkonowe, 1 pojedyncze balkonowe, 6 połaciowych; 2 drzwi - 1 dwudzielne, 1 pojedyncze; 1 brama garażowa podwójna jeszcze czegoś brakuje? bardziej chodziło mi o ogólną orientację, ile płaciliście, a nie dokładne wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.03.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Dla porownania53 tys w tamtym rokuhttp://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-cytrynkach/m44d83ac1c975b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.b.w 25.03.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 my mamy cenę 50 tys i zastanawiałam się czy jest dobra, widzę, że chyba tak dzięki, pozdrawiam KVV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra3009 25.03.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 też mam podbne pytanie. mąż po konsultacjach z firmami.jedna zwróciła naszą uwagę. 43 000 - za stan surowy otwary - dom 133 m ,dach dwuspadowy, bez piwnicy. Oni przygotowuja teren, w cenie koszty koparki, i innch sprzetów + kierownik budowy i ewentualne nowe uzgodnienia z architektem. my mamy tylko dać materiały.czy to dobra cena????? mamy tez ekipę za 30 000 zł ale sama ekpa budujaca. trochę brak mi do nich zaufania.... co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 25.03.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ja dla porównania podam cenę z 2008r (ale cena dobra), za 240m2 domu (w tym 140m2 użytkowej) płaciliśmy 66tyś. Dom w bryle prosty, dach dwuspadowy, całkowicie podpiwniczony, 3kominy - ale Shiedel więc jak z płatka. Cena bardzo przystępna a ekipa znakomita. A inwestorka -upierdliwa pani konstruktor, która do wszystkiego się doczepiała (ale nie miała za wiele, bo chłopaki robili porostu dobrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 25.03.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 43 000 - za stan surowy otwary - dom 133 m ,dach dwuspadowy, bez piwnicy. Oni przygotowuja teren, w cenie koszty koparki, i innch sprzetów + kierownik budowy i ewentualne nowe uzgodnienia z architektem. my mamy tylko dać materiały. czy to dobra cena????? Nie bierze się nigdy kierownik budowy + ekipa bo sensu to nie ma.Kierownik słowem się nie odezwie a budowlańcy Wam spieprzą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwik 25.03.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Ja dla porównania podam cenę z 2008r (ale cena dobra), za 240m2 domu (w tym 140m2 użytkowej) płaciliśmy 66tyś. Dom w bryle prosty, dach dwuspadowy, całkowicie podpiwniczony, 3kominy - ale Shiedel więc jak z płatka. Cena bardzo przystępna a ekipa znakomita. A inwestorka -upierdliwa pani konstruktor, która do wszystkiego się doczepiała (ale nie miała za wiele, bo chłopaki robili porostu dobrze) Czy mogę prosić o namiar na tę ekipę - będziemy budować podobny dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 25.03.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 potrzebuję skonsultować cenę kubika betonu. Czy cena 170 zł netto jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts