Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli masz iły to nie możesz doprowadzić do ich zawodnienia, mogą Ci się wypłukać spod gruntów i .... Jako rozwiązanie możesz zastosować jakis zbiornik na deszczówkę typu szambo. Moim zdaniem deszczówka to duży problem który ludzie olewają

To bardzo duży problem - no może nie problem - ale bardzo ważny temat ...

To bardzo duży problem - no może nie problem - ale bardzo ważny temat ...

dobra chłopaki, to wiem, że mam problem. A powiedzcie mi - jak go rozwiązać? DOm stoi w mieście, na 5a działce, nie ma miejsca na żadne szambo, kanalizacja w ulicy jest (chodzi o odprowadzanie wody do gruntu, ale niestety cytaty na nowym forum nie kopiują się w całości)

dobra chłopaki, to wiem, że mam problem. A powiedzcie mi - jak go rozwiązać? DOm stoi w mieście, na 5a działce, nie ma miejsca na żadne szambo, kanalizacja w ulicy jest (chodzi o odprowadzanie wody do gruntu, ale niestety cytaty na nowym forum nie kopiują się w całości)

A nie masz żadnej burzówki lub rowu melioracyjnego w pobliżu drogi ?? - gdzie można by odprowadzić wodę opadową z dachu ...

Witam

Latem planuję budowę domu jednorodzinnego 121m2 w Skawinie. Bardzo proszę o przesłanie namiarów na solidną ekipę która wykonała by SSO.

Będę wdzięczny za namiary na ekipy które się sprawdziły u Was

Zapraszam do listy / mój podpis/

A nie masz żadnej burzówki lub rowu melioracyjnego w pobliżu drogi ?? - gdzie można by odprowadzić wodę opadową z dachu ...

mam drogę z kostką brukową w której jest kanalizacja, burzówka też chyba.. Nie mam natomiast projektu odprowadzania wody z działki ani żadnej innej wzmianki formalnej w żadnym papierze.. Można to zrobić na dziko?

Wszystkie elementy instalacji zewnętrznej dotyczące danej działki powinny być naniesione na planie posesji, zgodnie z wymaganymi projektami lub warunkami technicznymi podłączenia domu do sieci kanalizacyjnej, wydawanymi przez lokalny zakład kanalizacji. Budowa instalacji zewnętrznych na terenie działki wymaga zgłoszenia w starostwie powiatowym - chyba, że instalacje te były objęte pozwoleniem na budowę domu i zostały wykonane w trakcie ważności pozwolenia.

Czyli uzgodnić przyłącze z właścicielem , uzgodnić projekt i zrobić zgłoszenie, wykonać roboty, wezwać geodetę , nanieść na mapy.

a da się to załatwić jak już projekt domu zatwierdzony i PnB też?

Powinno się dać bez problemu - tylko chyba będzie potrzebny dodatkowy operat wodno-prawny - czyli dodatkowy papier , potem uzgodnienia i na końcu projekt przyłaczenia , wykonawstwo i naniesienie na mapy ...

Dowiedz się wszystkiego w Starostwie - nie chcę Cię wprowadzać w błąd ...