PanPaniSmith 15.04.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja bym na Twoim miejscu nie chwalił dnia przed zachodem słońca....NIech Ci wybudują , dom postoi chocby z rok i wtedy ich mozna polecic. A tak to to Bóg wie co oni jeszcze tam zmalują Przeczytaj uzasadnienie. Dlaczego ich wybrałam i dlaczego zdecydowałam się ich wpisać. To co zrobią u mnie rzeczywiście okaże się dopiero za jakis czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Sorrki a co to jest? Ja jestem konstruktorem i pierwsze słyszę ze fundamenty w ziemi to nie ławy. Jak masz dom posadowiony na płycie to jest płyta denna, a jak "poszerzonych belkach" standartowej gr. 50-80cm i wysokości 40cm to są ławy. Dobra Konieczki nie dyskutuję z wami bo jestem tylko babą na budowie. Mogę uzywac źle nazw i nie obronię tego bo jak? Terminologię " ławy" sprawdzałam w internecie zanim zaczęłam jej używać, na kilku różnych stronach. Z tego wynikało, że jest to to co znajduje się nad ziemią. Ale internet to nie alfa i omega. Akceptuję to że według twoich wyliczeń powinno wyjść m,niej betonu. Jednak i mnie i innym budującym wyszło dużo. Jak rozwiążesz tą łamigłółkę - to już twoje konstruktorskie zadanie. ja nie umiem wyliczać takich rzeczy, nie kształciłam się w tym zawodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.04.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Dobra Konieczki nie dyskutuję z wami bo jestem tylko babą na budowie. Mogę uzywac źle nazw i nie obronię tego bo jak? Terminologię " ławy" sprawdzałam w internecie zanim zaczęłam jej używać, na kilku różnych stronach. Z tego wynikało, że jest to to co znajduje się nad ziemią. Ale internet to nie alfa i omega. Akceptuję to że według twoich wyliczeń powinno wyjść m,niej betonu. Jednak i mnie i innym budującym wyszło dużo. Jak rozwiążesz tą łamigłółkę - to już twoje konstruktorskie zadanie. ja nie umiem wyliczać takich rzeczy, nie kształciłam się w tym zawodzie. Dla ujednolicenia nomenklatury : "Ławy fundamentowe, czyli poszerzenia u spodu ścian fundamentowych, umożliwiają rozłożenie obciążenia pochodzącego od budynku na większą powierzchnię, a więc zmniejszają jednostkowy nacisk ścian na grunt. Ich szerokość i wysokość wynikają z obliczeń konstrukcyjnych i nie mogą być dowolnie zmieniane. Najbardziej popularne są ławy betonowe, wylewane bezpośrednio w gruncie (...)" "Najbardziej typowy fundament budynku jednorodzinnego składa się z dwóch części - ławy fundamentowej i ścian fundamentowych, które w domach podpiwniczonych są jednocześnie ścianami piwnic(...)" Ściany fundamentowe : - monolityczne - to znaczy betonowane w deskowaniach na miejscu budowy - z bloczków betonowych - znacznie popularniejsze i tańsze, a przez to najczęściej stosowane (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.04.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Coś czułem że rozgorzeje dyskusja pt "Jak to u mnie było tylko 17m3 więc jak u ciebie mogło byc 45m3, niemozliwe, pewnie wylali do rowu albo gdzieś..". Mam 110mb fundamentow. Dom ma 14x16m. Do tego 4 słupy z osobnym fundamentem. Spadek terenu około 1m na długości domu. Fundamenty na 120cm w gruncie (przy czym miejscami więcej). Wg moich wyliczeń w terenie pomylilem się o 3m3. Juz mieszkam, nic nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 15.04.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja też jestem tylko babą, ale konstruktorem Zawsze warto dyskutować. Pozdrawiam wszystkich Ps. Jako że baba jest (a wiecie te to zawsze wiercą dziurę) to mój drogi na ławy poszło Ci: 110x0.6x0.4=27m3 + 4x1.5x1.5x0.4=3,6m3 betonu co w sumie daje 30kubików na ławy (bo ktoś mówił o ławach) stopa 1,5na1,5 to duża stopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja też jestem tylko babą, ale konstruktorem no i tu mamy meritum. U mnie po "baba" nie ma "konstruktor" są zupełnie inne inszości i dzięki pabloto za definicje. Tak to z grubsza rozumiałam, tylko wycięłam ze wszystkich pojęć przymiotnik, i wyszło mi potem nie do końca jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 15.04.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Sorry za rozpętanie burzy fundamentowej, Cenę betonu pisałam z pamięci, więc mało precyzyjnie. 180 zł netto za m3 z pompą to około 200zł brutto beton B-20. Pomyłka jeszcze dlatego ,że płaciliśmy pierwszą fakturę za 15 m3, a dopłacaliśmy reszte po wylaniu fundamentu więc mi sie pomieszało, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.04.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Skoro już mowa o cenach to ile (jaki to rząd wielkości) moze kosztować robocizna wykonania drenażu opaskowego wokól domu oraz wyprowadzenie wody z rynien do jednej studni chłonnej(jak rownież jej wykonanie)?Mozecie polecic jakiś fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.04.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 (jaki to zad wielkosci) http://img708.imageshack.us/img708/5461/kurczak.gif, czy nie możesz pisać polską czcionką? Przecież ZAD a RZĄD (jeśli napiszesz poprawnie to zasadnicza różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 16.04.2010 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Sorry za rozpętanie burzy fundamentowej, Cenę betonu pisałam z pamięci, więc mało precyzyjnie. 180 zł netto za m3 z pompą to około 200zł brutto beton B-20. Pomyłka jeszcze dlatego ,że płaciliśmy pierwszą fakturę za 15 m3, a dopłacaliśmy reszte po wylaniu fundamentu więc mi sie pomieszało, oj tam burza, oj tam. Ja tam wcale wzzburzona nie jestem, bo się przeca nie znam na temacie trochę sobie jeno pogadaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 16.04.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Ja też jestem tylko babą, ale konstruktorem Zawsze warto dyskutować. Pozdrawiam wszystkich Ps. Jako że baba jest (a wiecie te to zawsze wiercą dziurę) to mój drogi na ławy poszło Ci: 110x0.6x0.4=27m3 + 4x1.5x1.5x0.4=3,6m3 betonu co w sumie daje 30kubików na ławy (bo ktoś mówił o ławach) stopa 1,5na1,5 to duża stopa Nie wierć nie wierć. Fundamenty mam lane do gruntu oraz spadek terenu dały dużo więcej betonu. niż wyliczone na kartce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 16.04.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Może ktoś może polecić sprawdzonego sprzedawcę, najchętniej z okolic Krakowa?Potrzebuję ok 60m2 desek i ok 60mb legarów 5x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 16.04.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Oj ja też się podpinam pod temat deski modrzewiowej (najlepiej ryflowanej) Wiecie jak mam takie zboczenie zawodowe, już więcej nie będę (mam nadzieję że nikt się na mnie nie gniewa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 16.04.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 To i ja się podepnę pod ten modrzew Co prawda jeszcze nie zdecydowałem czy taras będzie z kostki czy z drewna, ale na wszelki wypadek lepiej mieć namiar na dobrego sprzedawcę deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 16.04.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Oj ja też się podpinam pod temat deski modrzewiowej (najlepiej ryflowanej) Wiecie jak mam takie zboczenie zawodowe, już więcej nie będę (mam nadzieję że nikt się na mnie nie gniewa) oj tam znów gniewa! Przecież to dobrze, ze piszesz, człowiek się sam nie zna to potrzeba, że ktoś powie, że dziwne te ilości.. U mnie jak u kolegi post wyżej też działka na spadku i też beton lany do ziemi bez szalunków czy tam czego.. To ponoć jest powód że tak dużo wchodzi, ale też znów tylko plotki powtarzam.. Mnie deski majster załatwiał z Bochni gdzieś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 16.04.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Sloneczko oczywiscie że moge nie zauważylam byka -moja wina :bash:Teraz jak już nie razi Cie to tak bardzo może podzielisz sie swoim doświadczeniem w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.04.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Sloneczko oczywiscie że moge nie zauważylam byka -moja wina :bash:Teraz jak już nie razi Cie to tak bardzo może podzielisz sie swoim doświadczeniem w tej sprawie? W sprawie pisania polską czcionką? Czasem muszę mocniej walnąć w ł, bo wychodzi mi l, albo w ę po klawiatura chce napisać e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 16.04.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 A to takie klocki:DWalnąć mocniej i po sprawie-szkoda że u mnie nie jest to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.04.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 a to takie klocki:dwalnąć mocniej i po sprawie-szkoda że u mnie nie jest to takie proste http://www.fun.from.hell.pl/2002-10-11/wybacz_mu.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
craftsc 18.04.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam,Mama do sprzedania ok 200szt. stempli budowlanych dł ok. 2,6m, cena 2,5zł/sztmam też trochę desek po jednym szalowaniu Zostały mi też krokwy 8x16cm oraz kontrłatyPustak szalunkowy Bruk-Bet 50x24x25cm ok 70szt.Odbiór w Tomaszkowicach (3km za Wieliczką)Zainteresowanych proszę o kontakt na prv, mogę podesłać zdjęciapozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts