Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja bym na Twoim miejscu nie chwalił dnia przed zachodem słońca....NIech Ci wybudują , dom postoi chocby z rok i wtedy ich mozna polecic. A tak to to Bóg wie co oni jeszcze tam zmalują :)

Przeczytaj uzasadnienie. Dlaczego ich wybrałam i dlaczego zdecydowałam się ich wpisać. To co zrobią u mnie rzeczywiście okaże się dopiero za jakis czas.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Sorrki a co to jest? Ja jestem konstruktorem i pierwsze słyszę ze fundamenty w ziemi to nie ławy. Jak masz dom posadowiony na płycie to jest płyta denna, a jak "poszerzonych belkach" standartowej gr. 50-80cm i wysokości 40cm to są ławy.

Dobra Konieczki nie dyskutuję z wami bo jestem tylko babą na budowie. Mogę uzywac źle nazw i nie obronię tego bo jak? Terminologię " ławy" sprawdzałam w internecie zanim zaczęłam jej używać, na kilku różnych stronach. Z tego wynikało, że jest to to co znajduje się nad ziemią. Ale internet to nie alfa i omega. Akceptuję to że według twoich wyliczeń powinno wyjść m,niej betonu. Jednak i mnie i innym budującym wyszło dużo. Jak rozwiążesz tą łamigłółkę - to już twoje konstruktorskie zadanie.

ja nie umiem wyliczać takich rzeczy, nie kształciłam się w tym zawodzie.

Dobra Konieczki nie dyskutuję z wami bo jestem tylko babą na budowie. Mogę uzywac źle nazw i nie obronię tego bo jak? Terminologię " ławy" sprawdzałam w internecie zanim zaczęłam jej używać, na kilku różnych stronach. Z tego wynikało, że jest to to co znajduje się nad ziemią. Ale internet to nie alfa i omega. Akceptuję to że według twoich wyliczeń powinno wyjść m,niej betonu. Jednak i mnie i innym budującym wyszło dużo. Jak rozwiążesz tą łamigłółkę - to już twoje konstruktorskie zadanie.

ja nie umiem wyliczać takich rzeczy, nie kształciłam się w tym zawodzie.

Dla ujednolicenia nomenklatury :

"Ławy fundamentowe, czyli poszerzenia u spodu ścian fundamentowych, umożliwiają rozłożenie obciążenia pochodzącego od budynku na większą powierzchnię, a więc zmniejszają jednostkowy nacisk ścian na grunt. Ich szerokość i wysokość wynikają z obliczeń konstrukcyjnych i nie mogą być dowolnie zmieniane. Najbardziej popularne są ławy betonowe, wylewane bezpośrednio w gruncie (...)"

"Najbardziej typowy fundament budynku jednorodzinnego składa się z dwóch części - ławy fundamentowej i ścian fundamentowych, które w domach podpiwniczonych są jednocześnie ścianami piwnic(...)"

Ściany fundamentowe :

- monolityczne - to znaczy betonowane w deskowaniach na miejscu budowy

- z bloczków betonowych - znacznie popularniejsze i tańsze, a przez to najczęściej stosowane (...)

:D

Coś czułem że rozgorzeje dyskusja pt "Jak to u mnie było tylko 17m3 więc jak u ciebie mogło byc 45m3, niemozliwe, pewnie wylali do rowu albo gdzieś..".

Mam 110mb fundamentow. Dom ma 14x16m. Do tego 4 słupy z osobnym fundamentem. Spadek terenu około 1m na długości domu. Fundamenty na 120cm w gruncie (przy czym miejscami więcej). Wg moich wyliczeń w terenie pomylilem się o 3m3.

Juz mieszkam, nic nie pęka

Ja też jestem tylko babą, ale konstruktorem

Zawsze warto dyskutować.

Pozdrawiam wszystkich

Ps. Jako że baba jest (a wiecie te to zawsze wiercą dziurę) to mój drogi na ławy poszło Ci: 110x0.6x0.4=27m3 + 4x1.5x1.5x0.4=3,6m3 betonu co w sumie daje 30kubików na ławy (bo ktoś mówił o ławach) stopa 1,5na1,5 to duża stopa

no i tu mamy meritum. U mnie po "baba" nie ma "konstruktor"

są zupełnie inne inszości ;)

i dzięki pabloto za definicje. Tak to z grubsza rozumiałam, tylko wycięłam ze wszystkich pojęć przymiotnik, i wyszło mi potem nie do końca jak trzeba ;)

Sorry za rozpętanie burzy fundamentowej, Cenę betonu pisałam z pamięci, więc mało precyzyjnie. 180 zł netto za m3 z pompą to około 200zł brutto beton B-20. Pomyłka jeszcze dlatego ,że płaciliśmy pierwszą fakturę za 15 m3, a dopłacaliśmy reszte po wylaniu fundamentu więc mi sie pomieszało,

Sorry za rozpętanie burzy fundamentowej, Cenę betonu pisałam z pamięci, więc mało precyzyjnie. 180 zł netto za m3 z pompą to około 200zł brutto beton B-20. Pomyłka jeszcze dlatego ,że płaciliśmy pierwszą fakturę za 15 m3, a dopłacaliśmy reszte po wylaniu fundamentu więc mi sie pomieszało,

oj tam burza, oj tam. Ja tam wcale wzzburzona nie jestem, bo się przeca nie znam na temacie :)

trochę sobie jeno pogadaliśmy.

Zawsze warto dyskutować.

Pozdrawiam wszystkich

Ps. Jako że baba jest (a wiecie te to zawsze wiercą dziurę) to mój drogi na ławy poszło Ci: 110x0.6x0.4=27m3 + 4x1.5x1.5x0.4=3,6m3 betonu co w sumie daje 30kubików na ławy (bo ktoś mówił o ławach) stopa 1,5na1,5 to duża stopa

Nie wierć nie wierć. Fundamenty mam lane do gruntu oraz spadek terenu dały dużo więcej betonu. niż wyliczone na kartce.

Oj ja też się podpinam pod temat deski modrzewiowej (najlepiej ryflowanej)

Wiecie jak mam takie zboczenie zawodowe, już więcej nie będę (mam nadzieję że nikt się na mnie nie gniewa)

oj tam znów gniewa! Przecież to dobrze, ze piszesz, człowiek się sam nie zna to potrzeba, że ktoś powie, że dziwne te ilości.. U mnie jak u kolegi post wyżej też działka na spadku i też beton lany do ziemi bez szalunków czy tam czego.. To ponoć jest powód że tak dużo wchodzi, ale też znów tylko plotki powtarzam.. Mnie deski majster załatwiał z Bochni gdzieś..

Sloneczko oczywiscie że moge ;) nie zauważylam byka -moja wina :bash:Teraz jak już nie razi Cie to tak bardzo może podzielisz sie swoim doświadczeniem w tej sprawie?:D

W sprawie pisania polską czcionką? Czasem muszę mocniej walnąć w ł, bo wychodzi mi l, albo w ę po klawiatura chce napisać e ;)

Witam,

Mama do sprzedania ok 200szt. stempli budowlanych dł ok. 2,6m, cena 2,5zł/szt

mam też trochę desek po jednym szalowaniu

Zostały mi też krokwy 8x16cm oraz kontrłaty

Pustak szalunkowy Bruk-Bet 50x24x25cm ok 70szt.

Odbiór w Tomaszkowicach (3km za Wieliczką)

Zainteresowanych proszę o kontakt na prv, mogę podesłać zdjęcia

pozdr

Marcin