Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Nie wykonalem drenazu - dom juz ocieplony:/

Teraz jak chce robic odprowadzenie wody z rynien doradzaja mi jednak wykonanie drenazu - dom bez piwnic

A co ma wspólnego wykonanie drenażu budynku z systemem odprowadzenia wody opadowej z rynien ??

Czy wszyscy macie drenaz zrobiony?

Ja mam zrobiony - drenaż opaskowy.

Nie wykonalem drenazu - dom juz ocieplony:/

Teraz jak chce robic odprowadzenie wody z rynien doradzaja mi jednak wykonanie drenazu - dom bez piwnic

Czy wszyscy macie drenaz zrobiony?

my jeszcze nie mamy zrobionego, ale planujemy go koniecznie. A ostatnio widziałam fajne projekty odprowadzania wody pod ziemią - rewelacja! Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.

Nie wiem, gdzie się podział wątek z polecanymi wykonawcami, więc wpiszę tu. Jakby co, to mnie wyrzucą albo przeniosą. Otóż mogę polecić wykonawcę konstrukcji stalowych i drewnianych (tarasy, ogrodzenia, balustrady, bramy). Robią też ponoć ocieplenia, ponoć dobrze, ale tego nie widziałam. Natomiast stalową konstrukcję pod taras zrobili porządnie, dokładnie i w terminie. Tel. do szefa firmy (za jego zgodą): 880 027 005.

PS. Nie bywam w tym wątku, więc jakby jakieś pytania, to na prive.

Nie wiem, gdzie się podział wątek z polecanymi wykonawcami, więc wpiszę tu.

Jest tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52866-Ma%C5%82opolska-bia%C5%82a-i-czarna-lista-wykonawc%C3%B3w./page38 , a Zbigniew100 ma w stopce namiary na wszystkich polecanych wykonawców.

A tak na marginesie, przeglądaj swoje posty i subskrybuj ciekawe dla Ciebie tematy :)

Zapewne odprowadzenie z rynien będzie szło do studzienek, a te będą ze sobą połączone więc będziesz i tak odkopywał ziemię dookoła budynku...

Takie połaczenie jest poważnym błędem - w takim przypadku istnieje moźliwość po wypełnieniu studzienek wodą opadową cofnięcia się tejże wody do drenażu i zalanie drenażu ...

Inatslacja odprowadzenia wody opadowej z rynien powinna być oddzielna od odprowadzenia wody z drenażu.

...więc najlepiej po położeniu rur, nad nimi zrób drenaż i wpuść go do studzienek.

Dodatkowej pracy niewiele - tyle że trochę materiał będzie Cię kosztował.

Prawidłowo wykonany drenaż opaskowy jest ułożony na poziomie ław fundamentowych - więc w przypadku wykonywania go trzeba będzie odkopać praktycznie ziemię dookoła budynku do samych ław fundamentowych , natomiast instalacja odprowadzenia wody opadowej z rynien nie musi być prowadzona tak głęboko ...

Robiłem sam obydwie te instalacje - nie są one ze sobą połaczone.

A co ma wspólnego wykonanie drenażu budynku z systemem odprowadzenia wody opadowej z rynien ??

Ja mam zrobiony - drenaż opaskowy.

Bo jak wybiore łyżką 50 na około domu to 30 cm otoczaka a w pozostałych 20cm ułoże rury od rynien

pablitoo - jakie masz studzienki ?

Nie chce ich łączyć - mysle o studzience 4 x fi 80 z kregow dla rynien

i 3 x fi 80 z kregow dla drenazu

Dodatkowo w przypadku przepełniania zrobie odpływ na drugi koniec działki gdzie mam spad i spokojnie z 30 cm jestem w stanie wyjsc na powierzchnie i trudno wtedy wyleje się na trawe i bedzie mega kałuża:)

Ja bym bardzo prosiła o namiary na jakiś porządny tartak :)

Wogóle co sądzicie o kupowaniu drewna od górali? Miał ktoś takie doświadczenie? ;) Bo co ciekawe jest sporo tańsze niż o okolic Krakowa.

Tu mamy jakieś namiary

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52866-Małopolska-biała-i-czarna-lista-wykonawców.&p=4056119&viewfull=1#post4056119

Powodzenia

Takie połaczenie jest poważnym błędem - w takim przypadku istnieje moźliwość po wypełnieniu studzienek wodą opadową cofnięcia się tejże wody do drenażu i zalanie drenażu ...

Inatslacja odprowadzenia wody opadowej z rynien powinna być oddzielna od odprowadzenia wody z drenażu.

Prawidłowo wykonany drenaż opaskowy jest ułożony na poziomie ław fundamentowych - więc w przypadku wykonywania go trzeba będzie odkopać praktycznie ziemię dookoła budynku do samych ław fundamentowych , natomiast instalacja odprowadzenia wody opadowej z rynien nie musi być prowadzona tak głęboko ...

Robiłem sam obydwie te instalacje - nie są one ze sobą połaczone.

U mnie są one połączone, ale przyznaję że studzienki sa dość głębokie ( drenaż, 20cm niżej odpływ i ok. 1 metra niżej dopiero odprowadzenie ze studzienki do ogrodu ) i mam działkę ze spadkiem więc z odprowadzaniem wody do ogródka nie ma problemu.

Dopiero gdyby cały odpływ z rynien sie zatkał to mogłoby cofnąć wodę do rur drenarskich, ale w praktyce wydaje się to niemożliwe.

Ja bym bardzo prosiła o namiary na jakiś porządny tartak :)

Wogóle co sądzicie o kupowaniu drewna od górali? Miał ktoś takie doświadczenie? ;) Bo co ciekawe jest sporo tańsze niż o okolic Krakowa.

Polecam poniższy tartak. Bo chyba budujesz w gminie Kocmyrzów.

http://www.tartaki.com.pl/firma2639.html

Ceny mają bardzo przyzwoite, a drezwo dobre. Majster od razu wziął od nicha namiary, choć sam z rejonów podgórskich..

Oczywiście od razu trzeba zaznaczyć że się weźmie na całą budowę, to inna rozmowa o cenie.

Ja kupowałem deski szalunkowe 400 zł/kubik - transport gratis. Przywieźli gratis nawet 50 stempli.

Słyszałem od znajomoego z gór, że góale i tartaki z okolic Myślenic i Mszany handlują słowackim drewnem.