Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Urządzając ogród planuję oddzielić część "zieloną" z trawą od pasa wzdłuż ogrodzenia. Do tego jakieś rabaty itp. łącznie może uzbierać się jakieś 150mb

Opcji znam kilka"

- plastik w rolce - najtańsze ale chyba mało estetyczne i trwałe rozwiązanie

- rollborder drewniany - też stosunkowo tani ale ponoć na 3-4 lata i do wymiany

- rollborder/palisada plastikowa - droższe niż drewno, niby trwalsze, ale nie jestem przekonany no i nie wiem jak to wygląda w dużej ilości

- obrzeże z kostki lub kostkopodobne - trwałe ale cena od ok 35zł/mb co przy mojej ilości raczej odpada

- kamień luzem

I własnie ostatnia opcja chodzi mi najbardziej po głowie, tylko nie mam pojęcia jak to kosztowo wychodzi. Może macie namiary na miejsce gdzieś w okolicach Krakowa gdzie taki kamień mozna dostać? Moż jakis odpadowy? Niestety mam pojęcia ile to będzie ton czy m2.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Bo jak wybiore łyżką 50 na około domu to 30 cm otoczaka a w pozostałych 20cm ułoże rury od rynien

pablitoo - jakie masz studzienki ?

Nie chce ich łączyć - mysle o studzience 4 x fi 80 z kregow dla rynien

i 3 x fi 80 z kregow dla drenazu

Dodatkowo w przypadku przepełniania zrobie odpływ na drugi koniec działki gdzie mam spad i spokojnie z 30 cm jestem w stanie wyjsc na powierzchnie i trudno wtedy wyleje się na trawe i bedzie mega kałuża:)

Studzienki drenażowe - mam mniej więcej takie :

http://www.gaspi.pl/graf/sdrenaz01.jpg

Przy każdym narożu budynku mam takie studzienki - rewizyjne - połączone rurami drenażowymi na poziomie ław fundametowych - w najniższym poziomie z jedenej z nich mam odprowadzenie do studzienku na środku działki - nie pamiętam ale to chyba był krąg 60-tka - kilka kręgów a potem rozsączenie przelewem nadmiaru wody .

Natomiast odprowadzenie wody opadowej z rynien mam wykonane zakopanymi rurami fi100mm z rur spustowych z rynien i doprowadzone do studni chłonnych na terenie działki - nie robiłem extra studni na wodę opadową ponieważ w tym roku gmina kończy u mnie inwestycję kanalizacji i jak uruchomią kanalizę to tą wodę kieruję do mojego szamba / 12m3 / .

Urządzając ogród planuję oddzielić część "zieloną" z trawą od pasa wzdłuż ogrodzenia. Do tego jakieś rabaty itp. łącznie może uzbierać się jakieś 150mb

Opcji znam kilka"

- plastik w rolce - najtańsze ale chyba mało estetyczne i trwałe rozwiązanie

- rollborder drewniany - też stosunkowo tani ale ponoć na 3-4 lata i do wymiany

Zapomnij o rolborderze drewnianym - porażka - miałem takie rolbordery - kilka sztuk - dookoła drzew - po 2 latach przegniły - nie mówiąc o tym że po roku zaczęły fatalnie wyglądać ...

Jak dla mnie tylko kamień - najładniej i najbardziej naturalnie wygląda.

Czy do tych rynien - mozna dac zółtego peszla owiniętego geowłókniną czy lepiej dać plastikowe rury kanalizacyjne fi 110 ?? a w zejściu się rur przejscie na fi 160?

Sprzedam :

kształtki wentylacyjne pojedyncze , podwójne i potrójne Leier oraz kształtki kominowe sytemowe Leier odbiór własny - dużo taniej niż "normalnie"

Hej - jak w temacie - gdze polecacie kupno ryflowanych (najlepiej impregnowanych cisnieniowo) desek tarasowych (z powodow budzetowych raczej drewno krajowe: sosna/swierk). Tak samo bede potrzebowal legarow i innych didaskaliow do wykonania typowego tarasu drewnianego.

W sieci znalazlem niewiele, w L-Merlinie jakas nedza (tylko na zamowienie z nieokreslonym czasem dostawy), w casto jakies resztowki, a w kilku skladach drewna popatrzyli na mnie jak na kosmite...

Dzieki i Pzdr

Hej - jak w temacie - gdze polecacie kupno ryflowanych (najlepiej impregnowanych cisnieniowo) desek tarasowych (z powodow budzetowych raczej drewno krajowe: sosna/swierk).

Ja się troszkę podłączę pod pytanie a propos takich desek, ale jako elementy elewacji... też drewno krajowe mnie interesuje.. ;)