langerob25 19.07.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Przy SSO to pewnie 100 pln na miesiąc nie wyciągnie.Ale prawda jest taka,że powinien przystać na wszystkie Twoje(zwłaszcza ,że rozsądne) ustalenia.Ja sam z własnej inicjatywy kupiłem licznik.KOsztował mnie 300 pln,taki elektroniczny.Albo go odsrzedam razem ze skrzynką,albo założę do docelowej skrzynki w domu jako podlicznik.U mnie SSO to było 50 KWh, Instalacje następnych 40 KWh.Zobaczymy ile pociągną tynki maszynowe.Dzisiaj zaczynają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 19.07.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam wszystkich! Jestem na etapie kompletowania dokumentów do pozwolenia na budowę. Zamierzam budować w Gaju pod Krakowem, projekt Ciepły z pracowni Domek Mam dla bardziej doświadczonych budowniczych trzy pytania. 1. Czy projekty przyłączy wykonuję na własna rękę czy robi to za mnie np. gazownia czy elektrownia? 2. Jak wygląda uzgadnianie projektów przyłączy w ZUDPe? 3. Czy adaptacje instalacji wewnętrznych budynku bez zmian może wykonać i zatwierdzić architekt czy musi być to branżysta? Z góry dziękuję, Pozdrawiam 1. U mnie projekt przyłącza gazowego zlece w gazowni (musze miec pozwolenie na budowe) (tzn zrobi mi to pracownik gazowni. Wiec problem bede mial z głowy) 2. Prądu nie robiłem. (bo mam na działce) 3. Wode i kanalizacje zleciłem poleconej osobie od wod-kan i to jej problem aby dostac projekt uzgodniony tam gdzie trzeba 4. Co do instalacji wewnętrznych u mnie robili to branżyści. Wątpie aby architekt miał takie uprawnienia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.07.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 On mi zaproponowal 100 zl/msc ..i wiertarki, pily, gumowki, oswietlenie (halogeny 500+ W), moze pompy, itp, itd... Pozdrawiam Łukasz - do tego dodaj jeszcze : grill elektryczny , jak zrobi się zimno to farelki lub grzejniki olejowe , na sto procent oświetlenie , elektronarzędzia etc ,,, Nie łudź się - ile już było postów na naszym forum traktujących o tysięcznych rachunkach co miesiąc ... - potem ludzie byli zaskoczeni - skąd tak wielkie rachunki ... Skoro Twój sąsiad wzbrania się na wydanie kilkadziesiąt złotych lub stówy z hakiem - na licznik - i poprzez to jasne z Tobą rozliczenie - jest po prostu dziwny lub szuka okazji żeby Cię wykolegować - delikatnie rzecz ujmując i nie nazywając jej po imieniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 20.07.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Łukasz - do tego dodaj jeszcze : grill elektryczny , jak zrobi się zimno to farelki lub grzejniki olejowe , na sto procent oświetlenie , elektronarzędzia etc ,,, Nie łudź się - ile już było postów na naszym forum traktujących o tysięcznych rachunkach co miesiąc ... - potem ludzie byli zaskoczeni - skąd tak wielkie rachunki ... Skoro Twój sąsiad wzbrania się na wydanie kilkadziesiąt złotych lub stówy z hakiem - na licznik - i poprzez to jasne z Tobą rozliczenie - jest po prostu dziwny lub szuka okazji żeby Cię wykolegować - delikatnie rzecz ujmując i nie nazywając jej po imieniu ... On w tym roku tylko robi SSO - a licze na to ze do wiosny przyszlego roku będize miał swój prąd U mnie podlaczyli prąd do domu gdy mialem tylko instalację zrobioną nawet bez tynków:) Nic zobacze jeden miesiąc wiem ile place msc a o i le wzrosną rachunki dziekiw szystkim za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 20.07.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy ktoś z was wie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki (do montażu ręcznego) ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.07.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy ktoś z was wie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki (do montażu ręcznego) ? pozdrawiam np, Konary - Janina Paś http://www.zumi.pl/1429273,PPHU_Janina_Pas,Mogilany,firma.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilczus 20.07.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam , Strop nadaje się już do rozszalowania , ale niestety nie ma mnie i na wtorek to napewno nie dam rady przygotować stępli. Budujesz w samym Kocmyrzowie? pozdrawiam . kiedy można stemple odebrać ? odezwij się na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 21.07.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam,mam do sprzedania 200szt. stempli dł.2.80,kantówki 150szt. dł.3-5m,pustaki szalunkowe techbud 100szt i deski 32 ale jeszcze nie oczyszczone.Odbiór Bronowice Wielkie. Witam, Ja za jakiś czas będę potrzebował stęple i kantówki ... ale dopiero w polowie sierpnia. Bardzo Ci się spieszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vivia 21.07.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Minęło 6 msc od kiedy ocieplali nam dom i pojawiły się we wszystkich oknach pęknięcia ocieplenia na górnych rogach okien Nie ma pucu jest przygotowane pod puc tzn siatka zatopiona i grunt Czego to moze byc wina? czy jak poloze puc sylikatowo sylikonowy to te pekniecia na nim rowniez sie moga pojawiac? jak sadzicie? Witam, to mój pierwszy post, ale czytam od dawna... Troszkę z opóźnieniem, ale odpiszę. Najpewniej (bo na 100% nikt nie zaopiniuje bez oglądania) jest to wina źle zrobionego ocieplenia. Styropian klei się wokół okien tak, aby żadne łączenia nie wypadały w rogach okien (innymi słowy trzeba docinać styropian w tzw. elki - na kształt litery "L"). Wiele, bardzo wiele udawanych fachowców nie ma o tym pojęcia i robią źle. Przy niezachowaniu tej reguły, dokładnie tak się właśnie dzieje. Jeśli moja teza by się miała potwierdzić, to "fachowcy" powinni na własny koszt wszystko zerwać i zrobić od nowa. A tynku na tym zdecydowanie nie kładź, pęknie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan r 21.07.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam, Ja za jakiś czas będę potrzebował stęple i kantówki ... ale dopiero w polowie sierpnia. Bardzo Ci się spieszy? Jeśli nie będzie innych chętnych,to może być połowa sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 21.07.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Może ktoś potrzebuje nowy zestaw, jak w podpisie? Miał być użyty w starym domku, ale zamiast na remont zdecydowaliśmy się na budowę nowego domu i rury zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkos 21.07.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witajcie, wczoraj podpisalem akt notarialny i dzialeczka w Pietrzejowicach juz jest nasza ;]Sa jakies godne polecenia firmy ktore zalatwia mi wszystkie pozwolenia, projekty przylaczy itp?Jaki jest koszt wszystkich pozwolen zanim bede mogl rozpoczac budowe ? Jestem kompletnie zielony (jeszcze) wec prosze o wyrozumialosc. A moze warto samemu sie zajac lataniem po urzedach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 22.07.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witajcie, wczoraj podpisalem akt notarialny i dzialeczka w Pietrzejowicach juz jest nasza ;] Sa jakies godne polecenia firmy ktore zalatwia mi wszystkie pozwolenia, projekty przylaczy itp? Jaki jest koszt wszystkich pozwolen zanim bede mogl rozpoczac budowe ? Jestem kompletnie zielony (jeszcze) wec prosze o wyrozumialosc. A moze warto samemu sie zajac lataniem po urzedach ? Pozwolenie na budowe: architekt powinien wszystko zalatwic. Potrzebujesz troche papierków. Czesc mozesz zalatwic sam ale reszte radze zeby zalatwili Ci projektanci poszczegolnych przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 22.07.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam, Chciałe poruszyć temat pozwolenia na budowe. Każdy z was sie o nie staral (lub bedzie staral) i każdy na pewno klnie na terminy ich wydawania. Poniżej umieszczam informacje na temat terminu wydawania pozwolen - Główny urząd nadzoru budowlanego. http://www.gunb.gov.pl/info/procedurybud/pozwolenie1_4.html 1. Dzwoniłem do nich i potwierdzili ze pozwolenie powinno być wydane w takim terminie. Można złożyć zażalenie na opieszałość urzędu (do wojewody) i jeżeli poniosło się koszty można starać się o odszkodowanie (proces cywilny).2. Jezeli musieliscie wniesc jakies poprawki do projektu to i tak nie wplywa to na przedluzenie terminu (a architekuta twierdzi ze wplywa)3. Kare 500 PLN za opoznienie dostaja automatycznie bo wysylaja kopie to urzedu nadzorczego ... no ale widac i tak ich to nie rusza Termin wydania decyzji i termin jej ważnościJeżeli inwestor spełni określone wymagania, organ administracji architektoniczno - budowlanej wydaje decyzję o pozwoleniu na budowę nie później niż w ciągu miesiąca, a w przypadku sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia złożenia wniosku (art. 35 § 3 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego - Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.). W przypadku gdy właściwy organ nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w terminie 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji, organ wyższego stopnia wymierza temu organowi, w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie, karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki (art. 35 ust. 6 ustawy - Prawo budowlane). Nie dotyczy to pozwolenia na budowę wydawanego dla przedsięwzięcia podlegającego ocenie oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko albo ocenie oddziaływania przedsięwzięcia na obszar Natura 2000 (art. 35 ust. 6a ustawy - Prawo budowlane). Decyzja o pozwoleniu na budowę ważna jest 3 lata - wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata (art. 37 ust. 1 ustawy - Prawo budowlane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkos 22.07.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Dzieki wielkie jan_ryba Wczoraj sie dowiedziałem, że mąż naszej pośrednik jest architektem i w takie klocki jest dobry. W dodatku tesciu/wójek/ktos z rodziny jest w urzedzie gminy i może być szybciej i mniej boleśnie. Eh to zabieram sie do roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saska5 22.07.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam, jakiej firmy pustaki Max polecacie i z której cegielni?Gdzie można w dobrej cenie kominy Schiedla kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trąbki 23.07.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Kupie resztki z budowy [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 23.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Witam, jakiej firmy pustaki Max polecacie i z której cegielni? Gdzie można w dobrej cenie kominy Schiedla kupić. Dolaczajac sie do pytania - ale nie o maxy, a o U220 (bo wydaje sie to byc wygodniejszym zastepstwem dla Porotherma - ta sama grubosc sciany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 23.07.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Słuchajcie a z tym prądem od sąsiada na budowę czy to przypadkiem nie jest niezgodne z prawem i co nieco ryzykowne? Elektrownie ponoć się zabezpieczają i nie można udostępniać prądu z normalnej taryfy na budowę na sąsiednich działkach. Jest szansa że coś takiego wypłynie? Kary są podobno kosmiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trąbki 25.07.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam, kupie resztki po budowie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts