pablitoo 30.07.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Pytanie do osób które oddawały dom do uzytku bo w Pinbie to pracuja Panie po 60tce którym ciezko cokolwiek powiedziec...wrrrrrr nie zebym mial cos do osob po 60stce.. Czy protokoly elektryczne , kanalizacja i gaz to te ktore sa w dzienniku i one maja byc podbite i wypelnione? czy specjalne druki? Protokoły wykonania instalacji nie muszą być wypełnione na drukach tych z Dziennika Budowy - tak samo nie ma specjalnych druków narzuconych przez PiNB - jak ja składałem dokumenty do PiNB korzystałem z protokołów wystawianych przez firmy wykonujące instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trąbki 01.08.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Sprzedam 3 palety pustaków Leier THERMOPOR 30 P+W, jesli jest ktoś zainteresowany to prosze o informacje [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumin74 01.08.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Przyjmę ziemię z wykopu Bibice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumin74 01.08.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 WitamJeżeli chodzi o wszystkie media to musisz do pozwolenia na budowę mieć warunki o możliwości przyłączenie się do sieci czy wodociągu. Jeżeli chodzi o prąd to nie opłaca się samemu projektować, bo enion robi to na swój koszt. Procedura rozpoczyna sie tak: po uzyskaniu pozwolenia na budowę trzeba do gminy wystąpić o nadanie adresu budowy (przyszłego budynku), później umówić się w enionie i podpisać umowę o przyłączenie do sieci. Enion wtedy organizuje przetarg itd za rok dwa będzie prąd. To samo jest z gazem. Wodę trzeba sobie zaprojektować i wykonać samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 01.08.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Oddam za niewielką opłatą ok. 100mb siatki ogrodzeniowej ocynkowanej (wysokość 1.5m), pochodzącej z tymczasowego ogrodzenia działki. Lokalizacja Kraków Północ. Siatka jest zrolowana do natychmiastowego odbioru. Czy sprawa siatki jest jeszcze aktualna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponuryrzeznik 01.08.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam grupę Rozpoczynam budowę we wrześniu - Kraków Bieżanów. Będę miał ok 300 kubików ziemi z wykopu pod piwnicę i fundamenty. Ziemia to wg badań geotechnicznych piaski i piaski gliniaste. Oddam ziemię za darmo wraz z załadunkiem, pod warunkiem załatwienia i opłacenia sobie transportu. Najchętniej jakb ktoś wziął wszystko na raz. W razie czego proszę pisać na PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.08.2010 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witamy, wesołyrzeźniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek650 03.08.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Czy ktoś z Was może podać namiar do sprawdzonej firmy wykonującej drenaż opaskowy? Przeszukałem całe forum oraz "białe listy" i niestety nic nie znalazłem Pozdrowienia dla Wszystkich "budujących" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 04.08.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 witam, jestem na początku drogi ... oby nie przez mękę ) Mam działke budowlana i chciałabym ja uzbroic przed budowa, która planuje na jesien 2011r (mam nadzieje , ze uda sie załatwic media w rok:) -media po drugiej stonie działki za droga szutrowa . Wiem , ze musze wynstapic o warunki techniczne przyłaczy wod-kan, gaz , prad do dostawców. Jako, ze jestem początkująca mam pytanie do tych co juz maja to za soba - JAK WYPEŁNIC WNIOSEK DO ENION-u 1. moc przyłaceniowa ??? dla domu 120 m, ogrzewanie gaz, kuchnia gaz , bez zadnych urzadzen typu spawarki, silniki - czy ok 14 kw 2. roczne przewidywane zapotrzebowanie energii - ???? czy uzbrajajac tylko działke moge wystapic juz o stały odbiór czy musze starac sie o prad budowlany - tego raczej chce uniknąc ze wzgledu na cene!!!??? i co potem po uzyskaniu tych warunków technicznych??? pozdrawiam wytrwałych budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 04.08.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 witam, jestem na początku drogi ... oby nie przez mękę ) Mam działke budowlana i chciałabym ja uzbroic przed budowa, która planuje na jesien 2011r (mam nadzieje , ze uda sie załatwic media w rok:) -media po drugiej stonie działki za droga szutrowa . Wiem , ze musze wynstapic o warunki techniczne przyłaczy wod-kan, gaz , prad do dostawców. Jako, ze jestem początkująca mam pytanie do tych co juz maja to za soba - JAK WYPEŁNIC WNIOSEK DO ENION-u 1. moc przyłaceniowa ??? dla domu 120 m, ogrzewanie gaz, kuchnia gaz , bez zadnych urzadzen typu spawarki, silniki - czy ok 14 kw 2. roczne przewidywane zapotrzebowanie energii - ???? czy uzbrajajac tylko działke moge wystapic juz o stały odbiór czy musze starac sie o prad budowlany - tego raczej chce uniknąc ze wzgledu na cene!!!??? i co potem po uzyskaniu tych warunków technicznych??? pozdrawiam wytrwałych budowniczych No wiec tak. 1. 14kW Ci starczy spokojnie. A zapotrzebowaniem na moc sie nie przejmuj. Tego nie wymagaja. 2. Stały odbiór jest wtedy gdy już masz dom. Inaczej Ci nie podepną wiec najprawdopodobniej będziesz musiał starać się o prąd budowlany (lub od sąsiada). Ja dzisiaj podpisałem z Enionem umowe (koszmar - 1,5h) i zapłaciłem za przyłacz 121 PLN. (Oczywiście płacisz też elektrykowi za połozenie kabla, skrzynke itp - u mnie to około 1700 PLN). Uważaj co Ci napiszą w warunkach .. u mnie za każdym razem bzdury pisza (nie wiedzą ze sami zrobili instalacje i chca abym sie ze slupa podpinal). 3. Projekt przyłącza gazowego zrobi Ci gazownia dopiero wtedy gdy będziesz miał pozwolenie na budowe (prawomocne) - tak mi powiedzieli ale o warunki mozesz starać sie wczensiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 04.08.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 3. Projekt przyłącza gazowego zrobi Ci gazownia dopiero wtedy gdy będziesz miał pozwolenie na budowe (prawomocne) - tak mi powiedzieli ale o warunki mozesz starać sie wczensiej Nawet musisz wczesniej, bo z tegoco pamietam bez warunkow przylaczy uwzglednionych w projekcie (zazwyczaj woda, gaz, prad, kan) nie dostaniesz pozwolenia na budowe Powodzenia/Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 04.08.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam, mam na zbyciu rbetkę (metalowa obudowa) oraz kozę (oczywiście chodzi o kozę do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trąbki 05.08.2010 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam, ile chcesz za ta koze i gdzie jest do odebrania ?? Prosze o info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jafal 05.08.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Robię porządki przed wylewkami i odsprzedam:Przedłużacz siłowy - kabel OW 4x2.5 (linka w izolacji gumowej) zakończony wtyczką i gniazdem 16A długość 100m Aluminiowa listwa startowa do styropianu 15cm - około 70mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.08.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam Poszukuję kawalerki do wynajęcia w Krakowie na nowy rok akademicki dla mojego brata. Mile widziani również współlokatorzy do większego mieszkania. Brat rozpoczyna studia na Politechnice Krakowskiej. Bardzo proszę o kontakt na priv.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujjek 05.08.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Sprzedam 3 palety Porothermu 44 Si pozostałe po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 05.08.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Nawet musisz wczesniej, bo z tegoco pamietam bez warunkow przylaczy uwzglednionych w projekcie (zazwyczaj woda, gaz, prad, kan) nie dostaniesz pozwolenia na budowe Powodzenia/Pzdr Oczywiscie qqlio ma racje. Bez tych papierkow nie dostaniesz pozowolenia (oczywiscie musisz tez miec papierki stwierdzajace dostep do drog publicznych . Niektore papierki maja swoj okres waznosci (elektryka 2 lata, gaz chyba 6 miesiecy) pozdrawiam i milego zalatwianai papierologi (ja juz 3 dzien podpisuje umowe z enionen ma prad ... koszmar ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgal1 05.08.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Robię porządki przed wylewkami i odsprzedam: Przedłużacz siłowy - kabel OW 4x2.5 (linka w izolacji gumowej) zakończony wtyczką i gniazdem 16A długość 100m Aluminiowa listwa startowa do styropianu 15cm - około 70mb Ile będzie za listwę startową? Proszę o wiadomośc na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 05.08.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Oczywiscie qqlio ma racje. Bez tych papierkow nie dostaniesz pozowolenia (oczywiscie musisz tez miec papierki stwierdzajace dostep do drog publicznych . Niektore papierki maja swoj okres waznosci (elektryka 2 lata, gaz chyba 6 miesiecy) pozdrawiam i milego zalatwianai papierologi (ja juz 3 dzien podpisuje umowe z enionen ma prad ... koszmar ) Ech,a moje przygody z enionem... "Wolny" rynek psia... Historia na dluga opowiesc i niekoniecznie na trzezwo... Ale po enionie juz z gorki PS. Czy taki "mily", starszy Pan na Niwy nadal pokazuje wstretnym petentom, gdzie ich miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalowice 05.08.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Witamy,To nasza pierwsza aktywność.Czekamy właśnie na pozwolenie na budowę i jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy wykonawczej do budowy domu jednorodzinnego w Michałowicach pod Krakowem.Czy ktoś może nam pomóc w temacie przygotowania się do rozmów z potencjalnymi wykonawcami ?Bedziemy wdzięczni za każdą pomoc ...PozdrawiamyKasia&Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts