Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Niedawno natrafiłem na to forum i jestem mile zaskoczony! Przyszłej wiosny planuję budowe domku jednorodzinnego z poddaszem. Dom ma stanąć w okolicach Słomnik. Szukam jakiejś taniej ekipy budowlanej z okolic. Nie zależy mi na żadnej fakturze. Szukam rąk do pracy. z chęcią sam pomogę, żeby sprawniej i szybciej poszło. Materiały kupuje sam. Jeśli znacie jakiś fachowców, dajcie namiary. Z góry dzięki.

P.S. Mam do sprzedania działkę rolno-budowlaną w Przemęczanach ( powiat proszowicki)1,5 hektara.

Działka uzbrojona z numerem domu. Tanio!!!

Dzięki za wyjaśnienie pablitoo. Trudno, żeby było inaczej skoro byłem wtedy na etapie wymiany gruntu... :) Ale na szczęście w końcu przeszedłem do następnego etapu i póki co pytań zadawać nie zamierzam, bo mi znowu napiszesz Ty lub ktoś inny, że nie jesteście z okolic Kryspinowa... :)

Przy okazji pozdrawiam wszystkich budujących, dopiero jak sami zaczęliśmy to możemy mieć pojęcie... Wszystkiego trzeba pilnować, nawet ekipy, bo jak nie to koszty rosną, nawet sobie nie wyobrażałem, że bez przypilnowania doświadczona ekipa (bądź co bądź kilkadziesiąt domów mają na koncie) potrafi spie... najprostsze wydawałoby się sprawy...

Dzięki za wyjaśnienie pablitoo. Trudno, żeby było inaczej skoro byłem wtedy na etapie wymiany gruntu... :) Ale na szczęście w końcu przeszedłem do następnego etapu i póki co pytań zadawać nie zamierzam, bo mi znowu napiszesz Ty lub ktoś inny, że nie jesteście z okolic Kryspinowa... :)

(...)

Nie obrażaj się czasem - czasami jest tak że na odpowiedź bądź rady czy doświadczenia innych trzeba poczekać dłużej - nie zawsze o razu otrzymasz interesującą Cię odpowiedź . Nie denerwuj się i nie frustruj że nikt Ci nie odpowiada - i przede wszystkim nie dyskredytuj naszej grupy - na pewno jeszcze nie raz Ci ona pomoże jak i Ty pomożesz jej :D

A skoro sam doszedłeś do rozwiązania Twojego problemu - to tylko się cieszyć i pozazdrościć - możesz teraz Ty spokojnie dzielić się doświadczeniem i wiedzą z innymi :D

Ps.

Nie jestem z okolic Kryspinowa - ale znowu nie tak daleko mieszkam :D

. Nie zależy mi na żadnej fakturze. Szukam rąk do pracy. z chęcią sam pomogę, żeby sprawniej i szybciej poszło.

Pamiętaj, żeby nikogo nie zatrudniać "na czarno"! Pomijając już kwestie etyczno-moralne ;) gdyby komukolwiek z pracujących przydarzyl się na Twojej budowie wypadek, to będziesz mieć bardzo duże nieprzyjemności!

Wujor, a jak wyszły Ci koszty 1m2 ściany z pustaka szalunkowego. Według moich wyliczeń bloczki + beton to jest niecałe 100 zł/m2. Do tego dochodzi jeszcze stal, ale nie wiem ile może tam jej wejść. To też zależy czy zbroisz tylko w pionie czy też poziomo.

Poza tym ciekaw jestem jak przebiegały prace przy zalewaniu. Jak długo to trwało? No i czy ogólnie jesteś zadowolony z tej technologii?

Ja robiłem sciany fundamentowe z pustaków szalunkowych. W załączniku zdjęcia .

Można przykryć folią - ograniczy to odparowanie wody i wysychanie betonu - choć ja osobiście polewałem .

dzięki za odpowiedź, ja też, już wcześniej, postawiłem że jednak na wszelki wypadek będę polewał. A jak często polewałeś? Ktoś mi mówił, że najlepiej 3 razy dziennie ...

dzięki za odpowiedź, ja też, już wcześniej, postawiłem że jednak na wszelki wypadek będę polewał. A jak często polewałeś? Ktoś mi mówił, że najlepiej 3 razy dziennie ...

Przecież to tylko fundamenty - polewalem jak byłem na działce - raz , czasami dwa razy dziennie ...

Natomiast jak wylałem chudziak , czy też strop - no to już co innego - duża powierzchnia parowania i niebezpieczeństwo skurczu i pękania betonu - lałem chudziak i strop latem 2006 roku jak były temperatury ponad 25 stopni - wówczas lałem wodę co 2-3 godziny - nie dopuszczałem żeby woda odparowała całkowicie z powierzchni .

witam gorąco

mam do oddania za opłacenie sobie transportu ok 10 ciężarówek ziemi - lokalizacja wola duchacka, podgórze

mam namiary do kilku "transportowców", chyba, że ktoś chce sam sobie szukać. Wykopki będą w przyszłym tygodniu.

Ja szukam ziemi do wyrównania działki, ale buduję na północy Krakowa (Bibice). Chętnie skorzystam z kontaktów do "transportowców", w celu ewentualnego uzgodnienia dowozu.

wg mnie głupie oszczędzanie - pablitoo tak jak pisal - byl drogi styrodur

Teraz 5 cm styrodur kosztuje 380 zł /m3 tak ze drodzy Panstwo - nie oszczędzajcie na tym na czym się nie powinno

Też sie z Tobą zgodzę i na calej wysokości 3m mam 10cm styroduru, ale jak ktoś by chciał oszczędzić to można. W moim biurze są instalatorzy i oni mi mówią że poniżej strefy przemarzania nie ma sensu więcej :) tak tylko podpowiadam