Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy badania gruntu są obowiązkowe, czy tylko w szczególnych przypadkach? Nie będziemy robić piwnicy, działka jest w Nowej Hucie (czarnoziemy) - czy trzeba robić te badania?

Il mogą nas wynieść przyłącza?

Jeszcze jedno: planujemy spore zmiany w naszym projekcie - poza zmianą konstrukcyjną, którą zrobi projektant, chcemy zmienić lokalizację dolnej łazienki, u góry poprzestawiac ścianki działowe, zmiana łazienki pociąga za sobą zmianę instalacji, chcę też zwęzić jedno okno. Już drugi projektant mówi, że rozsądniej będzie takie zmiany zrobić w trakcie budowy poprzez wpis do dziennika, a nie zlecać tego projektantowi, bo wyjdzie nam drogo. Czy to nie będzie tak, że ponieważ dla kierbuda będzie to dodatkowa praca, zażyczy sobie więcej i w końcowym rozrachunku nic nie zaoszczędzimy?

Wybaczcie te moje pytania, może wydają wam się błahe, ale ja jestem mocno początkująca i póki co przeraża mnie ta cała papierologia :(

Będę wdzięczna za pomoc.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Czy badania gruntu są obowiązkowe, czy tylko w szczególnych przypadkach? Nie będziemy robić piwnicy, działka jest w Nowej Hucie (czarnoziemy) - czy trzeba robić te badania?

Badania gruntu nie są obowiązkowe.

Il mogą nas wynieść przyłącza?

Przyłącze wodno kanalizacyjne zapłaciłem chyba z 800zł. Przyłącze energetyczne robi Enion w ramach opłaty przyłączeniowej, można zrobić samemu kosztuje to kolejne 800zł dostaje sie wtedy zniżkę chyba z 10% za opłatę, ale nie do końca to się opłaca. Gazowe robi gazownia za opłatę przyłączeniową.

Jeszcze jedno: planujemy spore zmiany w naszym projekcie - poza zmianą konstrukcyjną, którą zrobi projektant, chcemy zmienić lokalizację dolnej łazienki, u góry poprzestawiac ścianki działowe, zmiana łazienki pociąga za sobą zmianę instalacji, chcę też zwęzić jedno okno. Już drugi projektant mówi, że rozsądniej będzie takie zmiany zrobić w trakcie budowy poprzez wpis do dziennika, a nie zlecać tego projektantowi, bo wyjdzie nam drogo. Czy to nie będzie tak, że ponieważ dla kierbuda będzie to dodatkowa praca, zażyczy sobie więcej i w końcowym rozrachunku nic nie zaoszczędzimy?

W środku nikogo nie interesuje jak ściany działowe będą. Tylko, że jak masz to w projekcie dajesz majstrowi i mówisz buduje według projektu a tak musisz na bieżąco rysować na podłodze.gdzie jaka ściana będzie:)

Wybaczcie te moje pytania, może wydają wam się błahe, ale ja jestem mocno początkująca i póki co przeraża mnie ta cała papierologia

Będę wdzięczna za pomoc.

Rób indywidualny:)

Ja z 2 sprawami:

1. Szukam dobrej ekipy do zrobienia muru oporowego - 100m. Jak ktos ma to prosze o info na priva.

2. Mój architekt to Krzysztof Zawadziski - tu jest jego strona: . Papiery trzebabyło mu samemu dostarczyc (wypis, wyrys itp). W cenie projekt domu i projekt instalacji w domu. Przyłącza we własnym zakresie. Dostarczylismy kilka projektów (te które nam sie podobały) i z tego zaprojektował nasz domek. Naprawdę dobrze to wyszło. Jedyne co bym zminił to troszeczke poszerzył piwnice (no ale to wyszło na etapie budowania piwnicy i teraz za pozno). Poza tym reszta chyba ok ... (jeszcze nie wyszedle poza piwnice wiec nie wiem: ))

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: architekt dał mi do zrozumienia, że moge zapłacić mniej, jeśli nie będę potrzebowała faktury (oczywiście mniej o sam VAT). Czy waszym zdaniem ta faktura jest potrzebna? Do czego? Bo rozumiem, że jak chodzi o materiały budowalne, to bezdyskusyjnie - odliczenia podatku, gwarancja, itd... A co z architektem (i ew. geodetą - bo nie wiem, czy czegoś podobnego nie zaproponuje)? Czy ponosze jakieś negatywne konsekwencje nie posiadania faktury na usługę?

Gdzie kupujecie drzewo do kominka??

Ceny zaczynają szaleć a wszędzie - mokre drzewo :/

Obawiam się, że nigdzie w rozsądnej cenie nie kupisz już suchego drewna do kominka. Jeszcze z miesiąc temu mieli ścinane na wiosne, ale teraz to od razu po ścięciu sprzedają. Kup mokre na następny rok będzie suche :) Pewnie będziesz musiał się ratować hurtowniami powinii mieć w miarę suche, ale cena już wysoka. Ja płaciłem 175 za buk, ale teraz mają ze świeżych ścięć. W hurtowni pewnie z 220zł.

Witam.

Czy zna ktoś dobrego i rozsądnego cenowo (dziś jedna Pani krzyknęła mi 2000zł! ) rzeczoznawcę?

Potrzebuje wycenę mojego domu do refinansowania kredytu i dzwoniłam do kilku osób i tylko jedna osoba rzeczowa z kwota 650 -700 zł.

Myślałam ze 500 to górna granica bo jak brałam kredyt w 2007 to płaciłam 200 zł. Ktoś pomoże??