Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Konieczki jedna ekipa mi powiedziała 45 -50 zł za robocizne a;e tylko przez to ze maja daleko a benzyna droga no i ja mam mało metrów:) a inna ekipa za 70 m2 powiedzieli 5800 na gotowo :) tak ze nie wiem czy to drogo czy nie ?

5800 za 70 m2 to mega tanio jesli z kostką i kraweznikami - jak ja sie orientowalem to 140-150 zl takie ceny są:/

No to mega tanio CI powiedzieli ja zrobiłam na razie 158m2 podbudowy za 11tyś (szok za tą cenę miałabym wszystko)

Sporo przepłaciłaś. Ile chcą za reszte z materiałem? Znowu ta cena 5800zł za 70m2 na gotowo to może ale bez kostki, którą trzeba samemu kupić :)

Brukarze biorą jak już pisałem 130zł/m2 z całym materiałem. Chyba, że ktoś kostkę sobie wymarzy za 100zł/m2

Sporo przepłaciłaś. Ile chcą za reszte z materiałem? Znowu ta cena 5800zł za 70m2 na gotowo to może ale bez kostki, którą trzeba samemu kupić :)

Brukarze biorą jak już pisałem 130zł/m2 z całym materiałem. Chyba, że ktoś kostkę sobie wymarzy za 100zł/m2

Kurde ale ile jest tam podbudowy i z czego? Ja mam 35-40cm podbudowy z klińca, weszło 6aut - 1300zł/auto plus geowłóknina 3zł/m2 (mam rachunki) co za sam materiał daje mi 8,3tyś do tego koparka dwa dni czyli 16x80zł=1280zł co daje 9,5tyś i 1,5tyś robocizna. Kurde z czego tutaj można jeszcze zejść (slagu nie dam na podbudowę). Robił mi znajomy i nie sądzę żeby mnie rąbnął

Kurde ale ile jest tam podbudowy i z czego? Ja mam 35-40cm podbudowy z klińca, weszło 6aut - 1300zł/auto plus geowłóknina 3zł/m2 (mam rachunki) co za sam materiał daje mi 8,3tyś do tego koparka dwa dni czyli 16x80zł=1280zł co daje 9,5tyś i 1,5tyś robocizna. Kurde z czego tutaj można jeszcze zejść (slagu nie dam na podbudowę). Robił mi znajomy i nie sądzę żeby mnie rąbnął

Ja robilem podbudowę sam - dałem ponad 40 cm

Za samochód kamienia naturanego płaciłem 850 zł 9 m3 na samochodzie

Geowloknina cos 2 zł za m2 ale gruba tzw 150

koparka 2 dni? to coz oni robili? wybierali mi ziemie 3 godziny i godzine rozgarnął kamien

Wypozyczenie zagęszczarki 0,5 tony - 200 zl na dobę ( zmiescilem sie w tym )

Mnie ponad 100 m2 wyszlo okolo 6 tys

No tak ale jak bierzesz rachunki to sie wiecej placi - ja nie bralem rachunkow

Ludzie za co się dostało?? Zamawiając beton chcecie mieć punktualność co do minuty i to na tą godzinę? Przecież nie betoniarki nie stoją w szeregach żeby jechać do kogoś na 18 tylko mają grafiki. Wiecie jak wygląda życie na budowie?? Jestem budowlańcem i coś wiem na ten temat (tylko na obiektach o znacznie większej kubaturze). Rozśmieszają mnie czasami takie komentarze :)

Trochę racja - ale z 2 strony wiesz - ja płacę, ja wymagam. Pół biedy, jeśli to była kwestia ław - ale nie wyobrażam sobie, że na jakieś betonowanie gdzie jednak wymagane jest znacznie dokładniejsze złapanie poziomów (płyta, ściany) przyjeżdżają przy księżycu.

Z 2 strony u mnie było darmowe kino dla sąsiadów - halogen 2x500 W i jazda. Ogólnie z betonowaniem wesoło - w piątek był finalnie Contractor - jedna gruszka dojechała mocno spóźniona bo...kierowca mandat dostał za przejazd ze zbyt dużym tonażem; ogólnie z wytwórni w Czernichowie teoretycznie nie mają jak dojechać - bo ich żaden mostek nie puści

Witam, Mam Pytanko.

Czy ktoś z Was rozprowadza ciepłe powietrze z kominka poziomymi kanałami np. pod wylewką? Chodzi mi o to czy ten system działa, czy trzeba montować turbinę, mam na myśli poddasze i krótkie odległości do pomieszczeń max. 2,5 mb. Jeżeli ktoś z Was ma coś takiego proszę o opinię.

Zrobiłem coś takiego i działa, chociaż kominek jeszcze nie jest zxabudowany. Na razie ciełe powietrze dochodzi powoli, nawet do pokoju oddalonego ok 4m.. NIe montowałem turbiny bo trzeba ją umieści ć na poddaszu, potzrebuje prądu, a jak go braknie to cały system na nic.

Ja robilem podbudowę sam - dałem ponad 40 cm

Za samochód kamienia naturanego płaciłem 850 zł 9 m3 na samochodzie

Geowloknina cos 2 zł za m2 ale gruba tzw 150

koparka 2 dni? to coz oni robili? wybierali mi ziemie 3 godziny i godzine rozgarnął kamien

Wypozyczenie zagęszczarki 0,5 tony - 200 zl na dobę ( zmiescilem sie w tym )

Mnie ponad 100 m2 wyszlo okolo 6 tys

No tak ale jak bierzesz rachunki to sie wiecej placi - ja nie bralem rachunkow

Więc tak znowu strasznie nie przepłaciłam bo wyszło mi 160m2 czyli 1,6razy więcej czyli 9,6tyś plus robocizna. Ja nie mam czasu tego robić, lepiej wychodzi mi jak popracuję i dam komuś zarobić. Ale koniec już jojczenia nad moją podbudową. Jak macie solidnych brukarzy to poproszę (no i tanich przy okazji) :)

Redpradnik śliczne dzięki za namiary na Maćka od schodów (już mam nadzieję że się robią )

Witam wszystkich serdecznie!

To mój pierwszy post na tym forum chociaż przeglądam go od kilku ładnych lat.

Właśnie nastąpił moment, że w końcu zdecydowaliśmy się na budowę domu.

Mamy zamiar wybudować dom ok. 160-180 m powierzchni użytkowej plus garaż na 2 samochody w bryle domu w nowoczesnym stylu.

Mam pytanie czy ktoś z szanownego forum może polecić mi godnego uwagi architekta (godnego uwagi w aspekcie finansowym również).

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

voyta

[email protected]

Witam wszystkich serdecznie!

To mój pierwszy post na tym forum chociaż przeglądam go od kilku ładnych lat.

Właśnie nastąpił moment, że w końcu zdecydowaliśmy się na budowę domu.

Mamy zamiar wybudować dom ok. 160-180 m powierzchni użytkowej plus garaż na 2 samochody w bryle domu w nowoczesnym stylu.

Mam pytanie czy ktoś z szanownego forum może polecić mi godnego uwagi architekta (godnego uwagi w aspekcie finansowym również).

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

voyta

[email protected]

Ja już kiedyś polecałam arch. Kamila tel. 500283685 a to jego firma http://stoodio.pl