BBernard 12.05.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Po ociepleniu poddasza zostało mi troche Wełny:-15 bali ROCKWOOL TOPROCK 150mm -9 bali ROCKWOOL TOPROCK 100 mm. Chętnie odsprzedam po dobrej cenie. Lokalizacja: Bibice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwrizt 12.05.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Oddam ziemie okolice Myślenic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 12.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Mam do sprzedania: - pustaki stropowe TERIVA I BIS keramzytowo-betonowe w ilości około 80-100 sztuk (spora część jest zadeklowanych) w cenie 2.50 zł za sztukę - pustaki wentylacyjne ceramiczne w ilości około 35 sztuk w cenie 2 zł za sztukę Są to pozostałości po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalowice 12.05.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Cześć,Jednak padło na Porotherm 25... ogłądnąłem w kilku składach Leiera i mnie nie przekonuje... A co do dachu jeszcze liczymy... blacha efektywny metr kwadratowy to okolice 55 pln brutto a ceramika jaka nam się podoba to 75 a i dodatki są droższe w ceramice. Do tego trzeba policzyć drewno na więźbę, którego wejdzie więcej.Więc chyba blacha... Jak ktoś mieszka pod dachą płaską proszę o wiadomości prv.Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 13.05.2011 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 dostałem od wykonawcy kosztorys do stanu surowego otwartego 160m2 bieżących (chyba tak to się zwie, nie użytkowych) na około 160 tys - z tego ok 55 tys robocizna (to podejrzewam jest okej) czy ktoś z potrzeby serca mógłby mi przysłać na priv swój kosztorys na podobnej kubatury dom? cobym się zorientował... W moim dzienniku budowy znajdziesz informacje o poniesionych dotychczas kosztach (178 m2 + piwnica ok. 100 m2) - http://forum.muratordom.pl/blog.php?128307-Mandragora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodkins 13.05.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 W moim dzienniku budowy znajdziesz informacje o poniesionych dotychczas kosztach (178 m2 + piwnica ok. 100 m2) - http://forum.muratordom.pl/blog.php?128307-Mandragora o dzięki dzięki @lepiszcze dzięki dzięki- porównuję w projekcie mam Porotherm 25 - wykonawca namawia na 30 ale cieńsza izolacja. parter - poddasze użytkowe WARTO?? może będzie cieplej, na pewno drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lepiszcze 13.05.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 w projekcie mam Porotherm 25 - wykonawca namawia na 30 ale cieńsza izolacja. parter - poddasze użytkowe WARTO?? może będzie cieplej, na pewno drożej Więcej ceramiki kosztem ocieplenia? Nie bardzo rozumiem jakim cudem może być cieplej... sprawdź sobie tutaj: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 13.05.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Może być cieplej. Pod linkiem, który podałeś jest kalkulator z którego wynika, że jeżeli dasz pustak ceramiczny 25 cm i styropian 16 cm, to wychodzi U = 0.2145. Jeżeli zastosujesz pustak 30 cm, to podobny współczynnik uzyskuje się przy styropianie 13 cm. Oczywiście koszty ściany "30" wzrastają bardziej niż oszczędności z cieńszej warstwy styropianu, więc wydaje się, że jest to nieopłacalne. Ale trzeba zwrócić uwagę na większą bezwładność grubszej ściany, która po pierwsze dłużej trzyma ciepło zimą, a po drugie jest chłodniejsza latem. Ja ostatecznie, po konsultacjach z projektantem, jednak zdecydowałem się na cegłę 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.05.2011 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 jednak zdecydowałem się na cegłę 25 cm. My również - Porotherm 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lepiszcze 14.05.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Może być cieplej. Pod linkiem, który podałeś jest kalkulator z którego wynika, że jeżeli dasz pustak ceramiczny 25 cm i styropian 16 cm, to wychodzi U = 0.2145. Jeżeli zastosujesz pustak 30 cm, to podobny współczynnik uzyskuje się przy styropianie 13 cm. Oczywiście koszty ściany "30" wzrastają bardziej niż oszczędności z cieńszej warstwy styropianu, więc wydaje się, że jest to nieopłacalne. Ale trzeba zwrócić uwagę na większą bezwładność grubszej ściany, która po pierwsze dłużej trzyma ciepło zimą, a po drugie jest chłodniejsza latem. Ja ostatecznie, po konsultacjach z projektantem, jednak zdecydowałem się na cegłę 25 cm. Oczywiście może być cieplej ale pod warunkiem że całkowita grubość ściany się zwiększy, a tak się stanie jakbyś dał 30+13, ja tylko stwierdziłem że nie da się cieplej dodając ceramiki kosztem styropianu, czyli to co zabierzesz jednemu, dodasz drugiemu:) Idąć tym tropem, lepiej i tak pozostać przy pustaku 25 a dodać styropianu 18cm i wtedy masz 0.1868:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.05.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Czy ktoś z Krakowian był dziś na Festiwalu Wnętrz na Klimeckiego? Warto iść? W jakiej cenie bilet wstępu? Festiwal jest jeszcze jutro, stąd moja ciekawość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 14.05.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Kolega, który kończy budowę w okolicach Zakopiańskiej (Górka Borkowska) w Krakowie poprosił mnie abym wpisał poniższe ogłoszenie: Stal gładka o śr. 6mm ,dł 6 m, sztuk ok. 75. tj ok 100 kg stal żebrowano o śr. 12 mm, dł 12 m, szt ok 45. tj ok. 500 kg Palety: 9 sztk europalet i 22 szt tzw. przemysłowych 120/100 cm i z 10 innych( mniejszych) Chce się tego pozbyć z budowy za małe pieniądze. Dzwońcie bezpośrednio do niego: 501 787 484 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slvk 14.05.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 o dzięki dzięki @lepiszcze dzięki dzięki- porównuję w projekcie mam Porotherm 25 - wykonawca namawia na 30 ale cieńsza izolacja. parter - poddasze użytkowe WARTO?? może będzie cieplej, na pewno drożej Ja zamieniłem porotherm 25 na 30 i daję styro 12cm. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slvk 14.05.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 dostałem od wykonawcy kosztorys do stanu surowego otwartego 160m2 bieżących (chyba tak to się zwie, nie użytkowych) na około 160 tys - z tego ok 55 tys robocizna (to podejrzewam jest okej) czy ktoś z potrzeby serca mógłby mi przysłać na priv swój kosztorys na podobnej kubatury dom? cobym się zorientował... pytanie 2 : jak to jest z materiałami po stronie wykonawcy? on płaci vat? 22? 8? czy ja sobie coś jeszcze odciągnę przy picie końcowo-rocznym? brać faktury na moje nazwisko? GENERALNIE KSIĘGOWOŚĆ BUDOWLANA - CO ZROBIĆ ŻEBY ODDAĆ LEGALNIE JAK NAJMNIEJ ? Paweł - Wola Filipowska/Krzeszowic Mój wykonawca brał faktury na mnie. I mówił gdzie chce kupić i w jakiej cenie i w jakiej ilości. W 90% jego ceny były mniejsze niż ja byłem w stanie załatwić. Ale żeby z wykonawcą negocjować ceny musiałem obskoczyć kilka okolicznych składów plus info z netu. Musisz stale byc na bieżąco z cenami. I kontrolować zużycie materiałów na budowie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 15.05.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja zamieniłem porotherm 25 na 30 i daję styro 12cm. Pzdr my też dajemyPorotherma 30 i 12 styro Gdzie zamawialiście okna? Kto Wam zaproponował najbardziej przystępną cenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slvk 15.05.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 my też dajemyPorotherma 30 i 12 styro Gdzie zamawialiście okna? Kto Wam zaproponował najbardziej przystępną cenę ? W OKNO-POL. Ul. Obrońców Krzyża 25A. (dokładnie na placu handlowym przy Arce ). Biuro mają na pięterku. Zamawiałem razem z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 15.05.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 my też dajemyPorotherma 30 i 12 styro Gdzie zamawialiście okna? Kto Wam zaproponował najbardziej przystępną cenę ? Z oknami lepiej nie ryzykuj. Lepiej wydać trochę więcej i mieć lepsze okna. Wszak na nic sie zdadzą porothermy 30 i 30cm styro lub inne kombinacje jak bedą okna dziadowskie. Najwięcej ciepła ucieka właśnie oknami i dachem. Ściany to pikuś.... Zatem polecam coś z Oknoplast, Oknoplus, Jezierski itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 15.05.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 nie chodziło mi o to,że daje 30-tkę i oczekuję super energooszczędności z kiepskimi oknami. Moja wypowiedz tyczyła się raczej wcześniejszych dyskusji dotyczących właśnie grubości ścian.Pytanie dotyczące okien nie ma z tym nic wspólnego i zadałam je dlatego, że właśnie jesteśmy na tym etapie Mamy wycenę z Oknoplastu dość korzystną, gdzie U jest w granicach 1,34-1,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 15.05.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 nie chodziło mi o to,że daje 30-tkę i oczekuję super energooszczędności z kiepskimi oknami. Moja wypowiedz tyczyła się raczej wcześniejszych dyskusji dotyczących właśnie grubości ścian. Pytanie dotyczące okien nie ma z tym nic wspólnego i zadałam je dlatego, że właśnie jesteśmy na tym etapie Mamy wycenę z Oknoplastu dość korzystną, gdzie U jest w granicach 1,34-1,4 Jasne , jasne. Tak tylko wspomniałem dla potomnych co by świadomi byli ( Ty oczywiście jesteś) że ściana to zaledwie jakiś fragment czegoś co nazywamy energooszczędnością. A tak z innej beki - kładł ktos z Was ostatnio płytki (np. w garażu , łazience , salonie). Jak się cennik kształtuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dom w kalateach 2 15.05.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Przyjmę lub kupię w dobrej cenie gruz (kilka wywrotek) - powinien być dosyć drobny, bez śmieci. Transport do uzgodnienia. Miejsce docelowe: Więcławice gm. Michałowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts