Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Jednak padło na Porotherm 25... ogłądnąłem w kilku składach Leiera i mnie nie przekonuje... A co do dachu jeszcze liczymy... blacha efektywny metr kwadratowy to okolice 55 pln brutto a ceramika jaka nam się podoba to 75 a i dodatki są droższe w ceramice. Do tego trzeba policzyć drewno na więźbę, którego wejdzie więcej.

Więc chyba blacha... Jak ktoś mieszka pod dachą płaską proszę o wiadomości prv.

Pozdrawiamy.

dostałem od wykonawcy kosztorys do stanu surowego otwartego 160m2 bieżących (chyba tak to się zwie, nie użytkowych) na około 160 tys - z tego ok 55 tys robocizna (to podejrzewam jest okej)

czy ktoś z potrzeby serca mógłby mi przysłać na priv swój kosztorys na podobnej kubatury dom? cobym się zorientował...

W moim dzienniku budowy znajdziesz informacje o poniesionych dotychczas kosztach (178 m2 + piwnica ok. 100 m2) - http://forum.muratordom.pl/blog.php?128307-Mandragora

W moim dzienniku budowy znajdziesz informacje o poniesionych dotychczas kosztach (178 m2 + piwnica ok. 100 m2) - http://forum.muratordom.pl/blog.php?128307-Mandragora

o dzięki dzięki

@lepiszcze dzięki dzięki- porównuję

w projekcie mam Porotherm 25 - wykonawca namawia na 30 ale cieńsza izolacja.

parter - poddasze użytkowe

WARTO?? może będzie cieplej, na pewno drożej

Więcej ceramiki kosztem ocieplenia? Nie bardzo rozumiem jakim cudem może być cieplej...

sprawdź sobie tutaj:

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Może być cieplej. Pod linkiem, który podałeś jest kalkulator z którego wynika, że jeżeli dasz pustak ceramiczny 25 cm i styropian 16 cm, to wychodzi U = 0.2145. Jeżeli zastosujesz pustak 30 cm, to podobny współczynnik uzyskuje się przy styropianie 13 cm. Oczywiście koszty ściany "30" wzrastają bardziej niż oszczędności z cieńszej warstwy styropianu, więc wydaje się, że jest to nieopłacalne. Ale trzeba zwrócić uwagę na większą bezwładność grubszej ściany, która po pierwsze dłużej trzyma ciepło zimą, a po drugie jest chłodniejsza latem. Ja ostatecznie, po konsultacjach z projektantem, jednak zdecydowałem się na cegłę 25 cm. ;)

Może być cieplej. Pod linkiem, który podałeś jest kalkulator z którego wynika, że jeżeli dasz pustak ceramiczny 25 cm i styropian 16 cm, to wychodzi U = 0.2145. Jeżeli zastosujesz pustak 30 cm, to podobny współczynnik uzyskuje się przy styropianie 13 cm. Oczywiście koszty ściany "30" wzrastają bardziej niż oszczędności z cieńszej warstwy styropianu, więc wydaje się, że jest to nieopłacalne. Ale trzeba zwrócić uwagę na większą bezwładność grubszej ściany, która po pierwsze dłużej trzyma ciepło zimą, a po drugie jest chłodniejsza latem. Ja ostatecznie, po konsultacjach z projektantem, jednak zdecydowałem się na cegłę 25 cm. ;)

Oczywiście może być cieplej ale pod warunkiem że całkowita grubość ściany się zwiększy, a tak się stanie jakbyś dał 30+13, ja tylko stwierdziłem że nie da się cieplej dodając ceramiki kosztem styropianu, czyli to co zabierzesz jednemu, dodasz drugiemu:)

Idąć tym tropem, lepiej i tak pozostać przy pustaku 25 a dodać styropianu 18cm i wtedy masz 0.1868:cool:

Kolega, który kończy budowę w okolicach Zakopiańskiej (Górka Borkowska) w Krakowie poprosił mnie abym wpisał poniższe ogłoszenie:

Stal gładka o śr. 6mm ,dł 6 m, sztuk ok. 75. tj ok 100 kg stal żebrowano o śr. 12 mm, dł 12 m, szt ok 45. tj ok. 500 kg

Palety:

9 sztk europalet i 22 szt tzw. przemysłowych 120/100 cm i z 10 innych( mniejszych)

Chce się tego pozbyć z budowy za małe pieniądze. Dzwońcie bezpośrednio do niego: 501 787 484

o dzięki dzięki

@lepiszcze dzięki dzięki- porównuję

Ja zamieniłem porotherm 25 na 30 i daję styro 12cm.

Pzdr

dostałem od wykonawcy kosztorys do stanu surowego otwartego 160m2 bieżących (chyba tak to się zwie, nie użytkowych) na około 160 tys - z tego ok 55 tys robocizna (to podejrzewam jest okej)

czy ktoś z potrzeby serca mógłby mi przysłać na priv swój kosztorys na podobnej kubatury dom? cobym się zorientował...

pytanie 2 : jak to jest z materiałami po stronie wykonawcy? on płaci vat? 22? 8? czy ja sobie coś jeszcze odciągnę przy picie końcowo-rocznym? brać faktury na moje nazwisko? GENERALNIE KSIĘGOWOŚĆ BUDOWLANA - CO ZROBIĆ ŻEBY ODDAĆ LEGALNIE JAK NAJMNIEJ ?

Paweł - Wola Filipowska/Krzeszowic

Mój wykonawca brał faktury na mnie. I mówił gdzie chce kupić i w jakiej cenie i w jakiej ilości. W 90% jego ceny były mniejsze niż ja byłem w stanie załatwić. Ale żeby z wykonawcą negocjować ceny musiałem obskoczyć kilka okolicznych składów plus info z netu. Musisz stale byc na bieżąco z cenami. I kontrolować zużycie materiałów na budowie.

Pozdr

my też dajemyPorotherma 30 i 12 styro

Gdzie zamawialiście okna? Kto Wam zaproponował najbardziej przystępną cenę ?

Z oknami lepiej nie ryzykuj. Lepiej wydać trochę więcej i mieć lepsze okna. Wszak na nic sie zdadzą porothermy 30 i 30cm styro lub inne kombinacje jak bedą okna dziadowskie. Najwięcej ciepła ucieka właśnie oknami i dachem. Ściany to pikuś....

Zatem polecam coś z Oknoplast, Oknoplus, Jezierski itp.

nie chodziło mi o to,że daje 30-tkę i oczekuję super energooszczędności z kiepskimi oknami. Moja wypowiedz tyczyła się raczej wcześniejszych dyskusji dotyczących właśnie grubości ścian.

Pytanie dotyczące okien nie ma z tym nic wspólnego i zadałam je dlatego, że właśnie jesteśmy na tym etapie

Mamy wycenę z Oknoplastu dość korzystną, gdzie U jest w granicach 1,34-1,4

nie chodziło mi o to,że daje 30-tkę i oczekuję super energooszczędności z kiepskimi oknami. Moja wypowiedz tyczyła się raczej wcześniejszych dyskusji dotyczących właśnie grubości ścian.

Pytanie dotyczące okien nie ma z tym nic wspólnego i zadałam je dlatego, że właśnie jesteśmy na tym etapie

Mamy wycenę z Oknoplastu dość korzystną, gdzie U jest w granicach 1,34-1,4

Jasne , jasne. Tak tylko wspomniałem dla potomnych co by świadomi byli ( Ty oczywiście jesteś) że ściana to zaledwie jakiś fragment czegoś co nazywamy energooszczędnością.

A tak z innej beki - kładł ktos z Was ostatnio płytki (np. w garażu , łazience , salonie). Jak się cennik kształtuje??