Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie blachodachówki.

Czy ktos z Was kładł moze blachodachówke Ruukki Classic Premium lub Plannja Emka Click (czyli typ na tzw. rabek)?

Jesli tak jak sie sprawuje i czy jestescie z niej zadowoleni - moze macie jakies zdjecia?

Zdecydowalismy sie wlasnie na jedna z powyzszych opcji a teraz szukamy ekipy ktora by nam ja polozyla. Znacie moze jakas fajna ekipe od dachu ?

Dziekuje z gory za informacje

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

i zaczęło się...

projekt kupiony, oddany do adaptacji, teraz mapa, mapki, i wiosna czas rozpocząc budowę.

Założenia piękne ale...wszyscy wiecie jak to jest na początku choc ja buduje juz poraz drug.

Tym razem zamierzam osobiście dogladac wszystkiego na budowie, w stroju robotnika, hehehe

pozdrawiam forumowiczów

Wiem ze ten temat juz byl poruszany na forum sporo razy ale chcialem uzyskac informacje od osob ktore juz podjely decyzje. Mam 2 wyceny od elektryków i pytanie jakie przede staje to czy klasc kable elektryczne w peszlach czy po prostu na scianie podtynkowo. Bede bardzo wdzieczny za Waszą wypowiedz w tym temacie

Skończyłem właśnie elewację i zostało mi:

- 4 paczki styroduru Synthos XPS Prime 10cm

- 4 paczki styropianu grafitowego Termo Organika Platinum PLUS Fasada

- 14 worków 25kg zaprawy klejowej do styropianu Ceresit ZS

Wszystko kupione raptem 2 miesiące temu i trzymane w garażu. Jakby ktoś potrzebował, to oddam w dobrej cenie ;)

No i mam z zeszłej zimy kozę, którą grzałem od stycznia jeszcze stan surowy zamknięty, by elektrycy mogli walczyć z instalacjami:

http://imageshack.us/a/img338/4648/kozan.th.jpg

Też mogę odsprzedać, jeśli ktoś byłby zainteresowany.

Zainteresowanych zapraszam na PW.

Witam serdecznie i ja. Czytałam troszkę forum, i w końcu sie odzywam.

Basia KRK jestem pełna podziwu dla Twojego domku, pięknie masz. Trafiłam przez przypadek do Twojego dziennika gdy szukałam wizualizacji niektórych rozwiązań zaprojektowanych u nie w domu. Mamy takie samo drzwi narożne w pokoju, zastanawialiśmy się nad jeszcze jednymi drzwiami, w końcu architekt nas przekonał, że wystarczy to narożne, ale teraz będziemy sie pytać o zmianę po tym co u Ciebie zobaczyłam. Nie wiem czy to jeszcze możliwe jest u nas bo podłoga na gruncie zalana, od środy ida mury (trzymajcie kciuki za pogodę).

tera szukamy dachówki ceramicznej , mamy projekt domu nowoczesnego, najbardziej pasowałyby i podobają mi się płaskie dachówki, niestety ze względów finansowych nie będziemy mogli sobie na nie pozwolić. Dodatkowo wg MPZP mamy mieć ciemne dachówki nawiązujące do kolorów czerwieni i brązu co mi się nie bardzo widzi, dlatego jesteśmy zmuszeni szukać dachówki która będzie z lekką nuta brązu albo w nazwie będzie brązowa natomiast wizualnie raczej grafit, albo ewentualnie czerń. Ktoś miał podobny problem? jakie polecacie dachówki i gdzie najlepiej kupić.

Byliśmy na razie na Klimeckiego tam mają tylko Robena i jakieś drugie droższe (mniej znane, niemieckie) i na Zawiłej w składzie na A. Sprzedawcy mówią zupełnie co innego ten 1 twierdzi, ze roben leszy niż creaton, w drugim składzie co innego. Wiecie gdzie w miarę tanio, duże zniżki i profesjonalna obsługa która nam nie wciśnie "kitu"? W tym drugim składzie polecają Brassa.

Jeśli można spytać skąd braliście drewno na więźbę i czy od razu kupowaliście zakonserwowaną (słyszałam,, że czasem nie konserwują tylko dają do wody z barwnikiem)?

A i jeszcze jedno kupie stemple budowlane 2,8 - 3 m (najlepiej 3 m).

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Witam, czy ktoś z pólnocnej częsci Krakowa np. gmina Wielka Wieś , Zielonki korzystał z możliwości budowy zagrodowej? Jakie są teraz procedury i ile to trwa/kosztuje w praktyce - chodzi oczywiście o czas i opłaty do uzyskania pozwolenia na budowe?

Może byc na priv - z góry dziękuję.

Wiem ze ten temat juz byl poruszany na forum sporo razy ale chcialem uzyskac informacje od osob ktore juz podjely decyzje. Mam 2 wyceny od elektryków i pytanie jakie przede staje to czy klasc kable elektryczne w peszlach czy po prostu na scianie podtynkowo. Bede bardzo wdzieczny za Waszą wypowiedz w tym temacie

wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest instalacja kabli w peszlu, w razie problemów zawsze można go wymienić :)

Witam,

z radością wielką dołączam do zacnego grona :) W lecie planujemy rozpocząć budowę - jesteśmy w trakcie załatwiania formalności niezbędnych do pozwolenia na budowę. Będziemy budować projekt muratora (m41a Nuta nostalgii) we Wrząsowicach.

Na pierwszy ogień mam już pytanie: ma ktoś może do sprzedania garaż/blaszak - najpóźniej na wiosnę chcielibyśmy go postawić?

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w przyszłości do mojego dziennika budowy :)