Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Krakowiacy

Zapraszam po brzózki na wczesna wiosnę to dla nich lepiej.

Zielona do tego zagajnika prócz iglaczków i brzózek koniecznie mnóstwo paproci a przed nimi dywany wrzosów ale bedzie slicznie a i jeszcze mech jak sobie pochodzisz po nim bosymi stopami to nie zapomnisz tego nigdy!!!

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Majka,

nie smuć się :smile:

Ja podobnie reaguję na "krzywdę" przyrody i zwierząt :sad:

Aga, ja brzózek nie potrzebuję, bo juz je mam :lol:

Wprawdzie tuż za naszą granicą, ale są, piękne.

Pitbulku, widzę, że interesujesz się oddziaływaniem drzew, roslin na ludzi, może masz jakąs stronkę o tym?

Rich, filmy o których wspomniałam ukazują zycie naszych rodaków

za oceanem, dość smutne losy. Wyjeżdżają w róznym wieku,jak chociażby bohaterowie "zielonej karty", zawsze z nadzieją na

lepsze.

Mnie cieszy jak Wam wiedzie się tam dobrze. Cieszą również

Wasze powroty.

Pozdrawiam

Pitbull. Fajny pomysł. Widziałam takie rozwiązanie na dużej działce. Nie wiem jakby to się sprawdziło u mnie.

Aga. Z góry dzięki za brzózki, zjawię się wczesną wiosną.

Pomysł z paprociamy też niezły.

Jestem otwarta na wszystkie pomysły, na sąsiednich działkach same stare jabłonie. Pięknie tylko wiosną.

Drewno pewnie zostawią. Tomek "waruje" i jakby chcieli zabrać, to będzie walczył. U nas ma rosnąć las, ale kiedy to będzie :razz:

Muszę odreagować stres i szybko coś posadzić. Ziemia jeszcze nie zmarznięta, wykopujemy ze sporym zapasem, więc chyba drzewa / 3m wysokości/ się przyjmą.

No i nie zawadzi dodać też trochę krzewów, trochę nie docenianych zwykle. Tamaryszek,złotokap, bez, piwonia sumak octowiec - to dobra propozycja na "łysą działkę". Mają małe wymagania i rosną szybko. Stanowią dobrą alternatywę dla drzew, na które trzeba niestety poczekać. Potem można wyciąć - jeśl przeszkadzają.

Andrzejp - siedzisz w tej branży ogrodniczo-leśniczej? Widzę, że masz sporo wiadomości. Trzeba Cię "pociągnąć" za język. propozycje niezłe, ale sumak - trujacy, złotokap /u nas mówiło się "złoty deszcz"/ rosnie dłuuuugo, piwonie będą. Są już rododendrony /i będzie ich dużo - przywozimy od moich rodziców/.

Pit. wymieniłeś niestety drzewa-chwasty i modrzew za którym nie przepadam. Wcale nie dla tego, że gubi igły. Za dużo go wszędzie rosnie wzdłuz ogrodzeń, czy pasuje, czy nie. Marzą mi się lipy, buki, świerki, , brzozy- tzw. las polski. Oczywiście grzybnię będziemy wysypywać /mój Tato zbiera z ogrodu co roku 2kg prawdziwków/.

Hortensje!!

Są takie piekne jak im pąki przez zimę nie przemarzną!-przykrywać

i irgi są w róznych kolorach i pracy przy nich nie ma i jeszcze tawułki koniecznie.A jak juz nie będziesz mogła przejść przez ten busz to się zastanowisz co wyciąć, ale nie bedzie łatwo przestrzegam

Majka: nie wypieram się. Kiedyś byłem w branży "bardzo mocno". Teraz zmieniłem zainteresowania zawodowe, ale z branżą ogrodniczą mam ciągle silne powiązania ... rodzinne.

CO do trującego sumaka - Majka, większość roślin liściastych jest niejadalna a spora część trująca. Ale przypadki zatrucia spowodowane spożyciem roślin typu drzewa i krzewy nie zdażają się raczej. Dlaczego ? Np liście sumaka wydzielają przy potarciu silny, nieprzyjemny zapach (podobny do zapachu octu- stąd nazwa) który ma za zadania skutecznie odstraszyć potencjalnego konsumenta. Złotokap wcale nie rośnie tak straaaaaaaaaaasznie wolno. Poza tym można kupić trochę większy egzemplarz.

Polecam jeszcze żarnowiec i pięciornik najlepiej w kilku różnych odmianach kolorystycznych. Jak masz rododendrony to pomyśl jeszcze o azaliach - te rośliny ładnie się uzupełniają.

No dobrze, może dzieci nie zjedzą sumaka :razz: - są za duże. A rosnie on szybko? Rododendrony mam za darmo, u rodziców rosnie to jak chwast, gorzej z azaliami /choć to chyba ta sama rodzina/, one się tak tam nie rozrastają, wiec nie ma co wykopać. My wozimy od razu olbrzymie okazy, malutkie sadzonki nie miałyby szans w naszym zarosniętym "ogrodzie". Inne nazwy nie są mi znane /muszę poszukać encyklopoedii :razz: /

Sumak nie jest liderem szybkości wzrostu. Za to ma małe wymagania glebowe i klimatyczne.

Co do rodziny: jeśli masz skąd "wyszarpywać" duże okazy - to masz szczęście. Nie radzę natomiast pozyskiwać tą drogą dużych iglaków. Jeśli nie mieszkasz w bezpośrednim sąsiedztwie lasu to raczej nie przyjmą się i zmarnieją.

Pigwę mam u taty jakieś paredziesiąt metrów i strasznie kuje nawet podczas podkaszania.Bardzo sie porozrastała w szerz i na jesień cała masa owoców gnije jak sie ich dokładnie niewyzbiera - to takie malutkie strzasznie cierpkie jabłuszka.Można z nich robić dobrą nalewkę:grin: ale trzeba mieć mnóstwo zaparcia strasznie twarda i pokroić to!!!Za to na jesień krzewy robią się wściekle czerwone!i są przepiekne ot co myslę Aga