Gajka 05.12.2002 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Pit, no to będzie tangohttp://www.afternight.com/smiles/wiggle.gif [ Ta wiadomość była edytowana przez: Gajka dnia 2002-12-07 20:34 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 05.12.2002 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Rich, to pewnie lepisz bałwanki? http://www.afternight.com/smiles/snowman.gif Lubisz ciasta? Najlepszy (moim zdaniem) jest drożdżowy placek z kruszonką. Ciasto kazda umie zrobić Na kruszonkę biorę: 10 dkg mąki, 5dkg masła, 5 dkg cukru pudru. Masło roztopić i wszystko zagnieść Placek kruchy z kruszonką (smaczny lecz nie każdy lubi ciasto kruche)robię tak: 25 dkg mąki, 15 dkg masła orzechowego siekam nozem na stolnicy, nastepnie 4 żółtka. Szybko zagniatam i do lodówki na 30 min. W tym czasie robię kruszonkę: 15 dkg mąki, tyleż samo cukru pudru, masła orzechowego i orzechów laskowych, 4 żółtka. Zagniatam, robię kuleczki wielkości wiśni. Grzeję piekarnik do 185-195 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować , na blachę obsypać tymi kuleczkami (niby kruszonka) i wstawić do gorącego piekarnika na około 30 min. Wyjąć z blachy gorące, posypać cukrem pudrem mozna. Smacznego. Z białek ( bo zostaną) robie keks makowy,ale przepis nie tym razem http://www.afternight.com/smiles/daisy.gif A co to jest cwibak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 05.12.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Cześć wszystkim po raz pierwszy i może nie ostatni... Właśnie planuję zakup działki, kto wie może już w poniedziałek ) Na razię czekam na opinię teścia. Z racji tego że postawił już około 50 domów i ma spore doświadczenie, jego opinia będzie wiążąca i ostateczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 06.12.2002 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Gajka. Serdeczne dzieki za przepis mysle mysle ze prrzekonam moja lepsza polowe do przejscia proby ogniowej w wypiekach swiatecznych. A cwibak ta nazwe uslyszalem w Krakowie konsumujac znakomite ciasto z bakaliami. Pitbull przeciez wiesz ze "superflua non nocent" to nie moje to sw.Augustyn w "O panstwie Bozym" (nadmiar nie szkodzi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 06.12.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Voo-yeck witam w grupie krakowskiej. Gdzie masz zamiar kupić działkę? Która część małopolski? Gajka. Cwibak to keks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.12.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Wuuuuuuuuuuuuuu-jeeeeeeeeeeeeek: Witamy na forum. Gdzie będziesz budował?Dziewczyny: cwibak to inaczej zwieback (tak w każdym razie mówią Niemcy), a po naszemu cwibak to cwibak. Ale jest jeszcze pisingier. Moja teściowa robi naprawdę świetny. Aha, i dobrze jest go popić herbatką z muratorowego kubka (doszedł wczoraj:grin:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 06.12.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Witam http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/xmas.gif Dzieki za wyjasnienie, doprawdy nie słyszałam tej nazwy. Rich, polecam stronę: http://www.kuchnia.com.pl oraz http://www.kuchnia.cavern.com.pl/ciasta.htm napewno zona znajdzie coś, co Ją zachęci do pieczenia Z drugiej strony nie dziwię się Jej, że woli kupic Czasami tez tak chciałabym, lecz rodzina nie pozwala Zresztą mnie to bawi http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/yumyum.gif Miłego dnia wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 06.12.2002 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 No dobra, jaro. W pichceniu to ja dobra nie jestem. Ale cieszę się, że mój błąd wywabił Cię z nory (hm. sorry, z ciepłego domku). A co do cwibaka, to widocznie zawsze jadłam keks (tą nędzną imitację) i mi smakował. http://www.afternight.com/smiles/stretch.gif http://www.afternight.com/smiles/stretch.gif http://www.afternight.com/smiles/stretch.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.12.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Zielona, spróbuj cwibaka. To dopiero jest smak.POLSKA POŁUDNIOWA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 06.12.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Kgadzina, nie rób nam smaku tylko podaj recepturę na to cudo Ja robię placek biszkoptowy z cała masą bakalii, taki ala keks. Pewnie to jednak nie cwibak Zielona, świeta racja, wyciagnęłaś Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 06.12.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Doślizgałem się wreszcie do pracy. Zielona: nie jedz już więcej keksu, jedz oryginalny, nasz cwibak. Parafrazując znaną reklamę wina owocowego: Dlaczego cwibak jest dobry i małopolski ? Ponieważ jest małopolski i jest dobry !Właściwie to cwibak jest chyba nawet galicyjski. Trzeba by popytać Makłowicza Roberta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 06.12.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Kochani!Ale mi narobiliście smaka! Na szczęscie mam jeszcze pomrożone śliwki więc biegnę do domciu piec kruchy placek ze śliwkami będzie jak znalazł na mikołajowy prezent dla moich łakomczuchów.Jak tam prezenty mikołajkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 06.12.2002 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Zielona, Kgadzina: mam wielką ochotę wybudować się w Rząsce to chyba jeszcze należy do "Jankesów". A swoją drogą Piszingier, Cwibak i Bajgiel to koloryt raczej galicyjski tak samo jak "pole" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 07.12.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Yes voo-yeck, YES!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 07.12.2002 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Jankes wkrótce będziesz obszarnikiem. Mam nadzieję, że powiesz nam o tym I dorzucał słówek krakowskich Aga, pewnie juz wszystko zjedzone Kgadzina, zdobądź przepis do swiąt, proszę Nazwa niemiecka tego "cwibaka" oznaczałaby, że trzeba dwa razy to piec, prawda? Jaro, zdradź co masz na oknach. Firany, rolety, zaluzje??? Pytam, bo dziś poprałam wszystkie firanki i wieszając świeże głosno "nadawałam", że w nowym domu żadnych firan nie będzie. A więc co w zamian? Pozdrawiam wszystkich, piszcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 07.12.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Gajka może źródłosłów słowa "zwei back" tkwi w fakcie że podobnie jak marynowane grzybki w obie strony smakuje doskonale? Żartowałem a wracając do regionalizacji to urodziłem się "Południowcem" UWAGA!!! KONKURS!!!UWAGA!!! KONKURS!!!UWAGA!!! KONKURS!!! czy ktoś jeszcze dziś pamięta gdzie było takie miejsce w Krakowie zwane "Koci zamek". Tam się urodziłem i wychowałem Dzisiaj zawiozłem Teścia na upatrzoną działeczkę i usłyszałem pomruk aprobaty. Niby wąska, słup w granicy ale ok. No to jutro dzwonię do posrednictwa. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam wszystkich. Wasz Wujek <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: voo-yeck dnia 2002-12-07 23:23 ]</font> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 07.12.2002 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Koci Zamek stoi do dziś ale w Szczawnicy! Co prawda dziś jest to bardzo miła knajpka, ale mury i podziemia są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.12.2002 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2002 Wujek Jankes, z wyjasnieniem "zwrotów" dobry jesteś Trzymam kciuki za pomyslnośc w transakcji. Duża działka? Koci zamek - Podgórze Wiesz, to dlatego ożeniłeś się z córką swego teścia, że on domy buduje?! Qrcze, my tu ceny targujemy, a on ma wszystko za darmo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 09.12.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Witam Wszystkich w ten mrożny, ale piękny dzień.Mam pytanie- czy ktoś z Was ma, albo interesował się tynkami gipsowymi. Ile kosztują za 1m2 i jak to się ma do ceny tynku tradycyjnego z gładzią?Z góry dziękiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 09.12.2002 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 On 2002-12-07 21:00, Gajka wrote: Jaro, zdradź co masz na oknach. Firany, rolety, zaluzje??? Pytam, bo dziś poprałam wszystkie firanki i wieszając świeże głosno "nadawałam", że w nowym domu żadnych firan nie będzie. A więc co w zamian? No właśnie. To ciekawe, właśnie odbywa się w tej sprawie wojna domowa - podjazdowa. Generalnie coś w oknach musi być. Choć są i tacy, którzy wolą gołe (okna oczywiście). Przymierzaliśmy się do zasłon, rolet i żaluzji. Rolety - takie mocowane do okien mają wady: 1) bo są mocowane do moich ślicznych OKIEN ! 2)bo jeśli chcesz otworzyć okno, to już nic nie jest zasłonięte . Żaluzje mają te same wady co rolety, ale są tańsze. Wady zasłon: 1) trzeba je prać,a więc zdejmować i wieszać . Po zebraniu wszystkich argumentów, pojęliśmy taką dezycję: w salonie i jadalni zasłony + firanki ( mamy puste białe ściany i mamy nadzieję, że zestaw: firnka+zasłona najlepiej wypełni tą przestrzeń) duże okno w salonie (witryna: 150x 250) bez zasłon i firanek okna w sypialni i łazienkach: żaluzje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts