Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Krystian, czy to sa kształtki z CRH czy innej fimy.

Co do ceny i wyboru zamówiłem w Raab Karcher przy płk. Dąbka, ( miła p. Annia, gdyż pani z Anbudu stwierdziła,ze oni maja tylko kształtki z CRH - Sahara (, ja chcę cieniowaną, pełne a perforowanych (lżejsze i tańsze ) nie sprowadzaja.

Kształkę którą wybrałem to NF TO1 ca.3 zł/brutto (http://www.crh-klinkier.pl)

Krystian jak to się sprawdza, bez problemu ? U mnie bedzie wystawało ok. 7 cm poza mur.

Witam wszystkich.

Krystian, czy to sa kształtki z CRH czy innej fimy.

Co do ceny i wyboru zamówiłem w Raab Karcher przy płk. Dąbka, ( miła p. Annia, gdyż pani z Anbudu stwierdziła,ze oni maja tylko kształtki z CRH - Sahara (, ja chcę cieniowaną, pełne a perforowanych (lżejsze i tańsze ) nie sprowadzaja.

Kształkę którą wybrałem to NF TO1 ca.3 zł/brutto (http://www.crh-klinkier.pl)

Krystian jak to się sprawdza, bez problemu ? U mnie bedzie wystawało ok. 7 cm poza mur.

Kształtki parapetowe, podobnie jak wszystkie cegły na elewację są z Hansona - obecnie Wienerberger - seria polonia (brązowe - silesia, czerwone - lubawja). Kupowałem je w 2002r, ceny też ok. 3zł za szt.

Mam je już dwa latka, fugowane będą dopiero w przyszłym roku, problemów nie stwierdziłem... :p

Majka :lol:

Może nie będzie tak źle. Poprostu należy "wrzucić" temat do dyskusji.

Ponieważ jestem nowa (całkiem świeżutka) może powiem coś więcej o sobie i poproszę o dobrą radę.

A więc zaczynam (cholera uczyli mnie w szkole, że nie zaczyna sie zdania od "a więc")

Działkę kupiłam w 2001 (caluśkie 14,88 ara) i niestety do tej pory ją spłacam (ale już niedługo). W tym roku mój mężuś własnymi "recami" (przy dużej pomocy teścia i szwagra) ją ogrodził. Ponieważ działka przypominała wielki kanion nawieźliśmy tam już 35 "sztajerów" ziemi a wejdzie jeszcze z 7. I tu mam problem ostatnie 7 wywrotek to przepiękny humusik - ziemia czarna i sypka - zostanie rozrzucona na stronie przyszłego ogrodu. Mój mężuś upiera się żebyśmy już teraz przywieźli pozostałe 7 wywrotek na stronę gdzie będzie stał dom. Ja obawiam się że w momencie kopania fundamentów całość wymiesza się z gliną,która jest pod spodem. Dom ma być parterowy więc zajmie trochę miejsca na działce (ale bez piwnic). Co radzicie nawieźć ziemi już teraz zasadzić trawkę i nie chodzić po błotku czekając na rozpoczęcie budowy (jeszcze z 1,5 roku) czy nawieźć ziemi dopiero po wykonaniu fundamentów.

no :D

Ziemię mozesz rozparcelować tylko w dalszej części ogrodu i tam siać trawkę i sadzić drzewka. Resztę zwal na kupę, aby nie wymieszała się z gliną, wapnem, cementem itp 8) :D

A może Twoj mąż chce zakończyć prace budowlane na ładnym trawniku? :D

Mój mąż bardzo chce budować. Nie rozpoczynamy z dwóch powodów

po pierwsze najpierw musimy spłacić działkę

po drugie czekam aż w mojej gminie zatwierdzą plan zagospodarowania przestrzennego. Obecnie czas oczekiwania na pierwszą decyzję wz to czas około od 4 do 6 miesięcy + 2 miesiące pozwolenie na budowę i rok z głowy nie mówiąc o tych wszystkich papierkach które trzeba zebrać do pierwszej decyzji. Po zatwierdzeniu planu przychodzę do Urzędu proszę o wypis i wyrys z planu i dostaję w ciągu 10 minut (mam nadzieję :wink: ) i już mogę się udać do starostwa celem uzyskania pozwolenia na budowę.