Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Tak, chce się tej wody pozbyć. Ale robiłem to tak, aby przy drobnej przeróbce móc również użyć tej wody do podlewania. Jeżeli chodzi o grunt to robiliśmy testy z wykopaniem dziury w wlaniem tam paru wiader wody. Powoli, ale jednak wsiąka. Mam dwie studnie chłonne zrobione z 4 kręgów o średnicy 1 m i wysokości 0.5m każdy. Ma to więc pojemność ok 2 m3 na studnie. Jeden krąg kosztował 70zł. Do tego pokrywa za 50 zł. Wykopanie i zakopanie wszelkich dziur (studnie + doprowadzenia wody z runuen) 400 zł. Za rurę kanalizacyjną fi 100 o długości 3m płaciłem 23 zł. System przeszedł sprawdzian podczas ostatnich deszczów i wydaje się, że działa. 8)

Dobrze zrozumiałaś. W tej chwili nie mają dna, bo moim celem jest pozbycie się wody, która właśnie przez to dno ma wsiąkać. W układzie jest również rura przelewowa, której zadaniem jest odprowadzenia na działkę wody, gdyby studnia się "przelała" Wspomniana możliwość zrobienia sobie systemu do podlewania ma polegać na umieszczeniu dna o regulowanej przepustowości. Ale na razie chce się przekonać jak mi działają dziurawe studnie.

Hej.

Pieski juz są tylko 3, wczoraj jak nas nie bylo w domu umarła suczka :(

Znowu smutek w domu. Cmentarz naszych zwierząt się powiększa. Co ciekawe Michał /9 lat/ poszedł z Tomkiem pochowac szczeniaka i wieczorem spokojnie zasnął. Przy "pogrzebie" Toli na to nie zezwoliłam i 3 dni budził się z płaczem :o Chyba dorośli jednak nie wiedzą co dzieciom jest potrzebne.