Slawlak 18.01.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Witam! Parokrotnie zaczynałem coś "skrobać" na forum, ale za każdym razem to był jeszcze nie ten moment (np. kiedyś myśląc naiwnie że uzyskam WZ w krótkim czasie zacząłem pojawiać sie na forum, po czym okazało się że na WZ czekałem rok, i tym sposobem mam zamiar zacząć dopiero w tym roku). Właśnie prowadzę rozmowy porównawcze z wykonawcami, i proszę o radę. Kandydat na kierownika budowy chce mnie chyba naciągnąć, bo powiedział 3 tys. (3,5 z kontrolą kosztów), jeżeli możecie kogoś polecić dla porównania, to bardzo proszę (będę budował w Krakowie - Opatkowice). Za dach powiedzieli mi 46 zł/m2, podobno jest dobry - z polecenia (więźba, przykrycie dachówką, pełne wykończenie, oblachowanie itp., jakieś 160 m2 dachu). Na razie ma tylko tyle informacji, ale mam jeszcze spotkania z murarzami. Myślę że będę częstym gościem na forum, ponieważ jak zauważyłem, jest ono ogromną pomocą dla takich laików budowlanych jak ja (przynajmniej za takiego na razie się uważam, zobaczymy jak bedzie pod koniec budowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.01.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Lidqa,jak tam przygotowania do budowy, znalazłaś kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 18.01.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Witajcie, A mnie by się marzyła taka sytuacja, aby wszystko była tak urządzone, aby pod koniec budowy można było być takim samym laikiem jak na początku a dom został wybudowany bez usterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.01.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Pomarzyć zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.01.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Witajcie. Macio, o co chodzi z tym "zacinaniem" sie Buderusa? Wielokrotnie u nas brakowalo prądu, a on sam po pojawieniu sie napięcia startował Mi też sie marzy pare rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidqa 18.01.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Lidqa, jak tam przygotowania do budowy, znalazłaś kogoś? Sonika, narazie sie rozgladam, porownuje ceny. Ale polecony przez Ciebie gosc wydaje sie byc osoba kompetentna . Na pewno Cie poinformuje o wynikach zmagan. P.S. Szczesciara jestes. Masz taki ladny, no i wykonczony juz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.01.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 słyszałem od istalatora że z tymi buderusami to jest jeden problem, że nie mają resetowania i jak się zatnie to ciężko go odpalić... pozdrawiam Coś w tym jest, ale... 1. Przez 2 lata po kazdym wyłączeniu pradu piec wstaje sam. 2. Raz po burzy, która uszkodziła trafo i najpierw był zanik jednej fazy a dopiero potem padło całekiem zasilanie - sam piec nie wstał. Musiałem sięgnąć do instrukcji i odszukać reset ukryty pod klapką. Piec startował wówczas przez jakieś 2 minuty zamiast zwykłych 20 sekund ale wstał. 3. Po tej przygodzie, przy okazji przeglądu pogadałem z instalatorem - potwierdził, że bywa, że Buderusy nie wstają po burzy właśnie i niestety często kończy się wymianą całego modułu elektroniki. Więc albo wyłączać wtyczkę na czas burzy albo miec piec dobrze ubezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.01.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Może trzeba go tak podłączyć, żeby brak jednej fazy odczytywał za całkowity brak napiecia Wtedy moduł nie padnie. Przez 2,5 roku parenaście razy była awaria prądu. Wielokrotnie wracając wieczorem do domu rozpoznajemy, ze bylo go brak bo zresetowanej kuchence. I pare burz nam sie zdarzyło......z wielogodzinną jedną fazą.......Mam się martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidqa 18.01.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 W promieniu 2km masz dobrego fachowca od wod/kan/co, kowala artystycznego, parę firm montujących okna/drzwi, parę małych firm budowlanych, speców od alarmów, 2 niezłych stolarzy itd. Drogi kolego ! Bardzo oglednie mi tu naswietliles mape okolicznych scepcow. Moze by tak bardziej szczegolowo, plizzz . Na priva, jak nie chcesz uprawiac kryptoreklamy, co? Niesmialo ponawiam prosbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.01.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 jaro - interesuje mnie kowal artysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 18.01.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Dzieńdoberek!Marzenia....te nasze marzenia...och Zbyszku, aleś się rozmarzył... Jeśli chodzi o kierownika budowy...to nie wiem jak w Krakowie ,ale u mnie gość bierze 1000zł i jest dobrym specjalistą...przyjeżdża gdy tylko go potrzeba i nie mam z nim nijakich problemów...Mam nadzieję, że już tak zostanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawlak 18.01.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Jakiś namiar na kierownika w Krakowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidqa 18.01.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Jakiś namiar na kierownika w Krakowie?? ...albo w Wieliczce...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 18.01.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 A owszem. Dlaczego od czasu do czasu się nie rozmarzyć? W zasadzie mogę służyć namiarem na swojego kierownika budowy, ale tylko dla tych, którzy oczekują, że jego głównym zadaniem będzie wypełnianie dziennika budowy. Jest z Krakowa i u mnie brał 150 zł od wizyty na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 18.01.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 .................. Kandydat na kierownika budowy chce mnie chyba naciągnąć, bo powiedział 3 tys. (3,5 z kontrolą kosztów), jeżeli możecie kogoś polecić dla porównania, to bardzo proszę (będę budował w Krakowie - Opatkowice). .................... ) Witaj, witaj! Nie wiem czy to drogo, ale zależy jaki zakres obowiązków ma ten kierownik. Mój w sumie w podobnych widełkach, ale z perspektywy czasu dałbym mu robotę raz jeszcze, a i powierzył następną budowę. Był na budowie prawie codziennie przez cały czas [5msc.], jak było potrzeba to jeździł ze mną na zakupy, czy sam kupował. Sonika! jak tam Twoje wnętrza? łazienka w projekcie ładniutka! Mnie łaskawie wreszcie Galmet wymienili na nowy. Nie omieszkali przy tym uszkodzić tej już nowej podstawy . Ale co tam, słonko świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 18.01.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 No to prześlij jego namiary spragnionym forumowiczom z Grupy Krakowskiej (patrz powyżej). Jak pisałem, ja raczej polecałbym swojego tylko osobom, ktore głównie potrzebują kierownika do wypełniania dziennika. Przy czym jestem daleki od kwestionowania jego kwalifikacji. Po prostu tak się jakoś złożyło, że nie miał u mnie szans się wykazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidqa 18.01.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 A moze ktos z Was polecalby kogos do przewiezienia garazu blaszaka? Musze go (moze nie ja osobiscie ) zdemontowac w Zabierzowie i przewiezc do Pawlikowic. Dowiadywalam sie juz co nieco o ceny - rozbieznosc 100%. Ale moze Wy byscie kogos polecali? Szukalam tez kogos do skrecenia, tzn. do pomocy mezowi, bo ja to sie chyba na niewiele tam zdam . Plizzz, dajcie znac, jesli macie kogos takiego. Dzieki i czolem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 18.01.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 no właśnie jakoś tak jak napisał jaro...ja mam u siebie w mieszkaniu 2-funkcyjny fondital i mam na panelu sterującym reset jakby mu się coś pomieszało a właśnie buderus to nie wiadomo co gdzie i jak...szukać trzeba pod obudową.... ja w tym tygodniu po WZ uderzę... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.01.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 no właśnie jakoś tak jak napisał jaro...ja mam u siebie w mieszkaniu 2-funkcyjny fondital i mam na panelu sterującym reset jakby mu się coś pomieszało a właśnie buderus to nie wiadomo co gdzie i jak...szukać trzeba pod obudową.... Macio to prawda, że gdzieś pod obudową, bo może tak sporadycznie potrzebne Ale tak serio, to jestem z mojego Buderusa bardzo zadowolony, zwłaszcza gdy co miesiąc płacę rachunki za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.01.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 lidqa Masz taki ladny, no i wykonczony juz domek Wykończony to on niestety jescze nie jest. Wykończeni jesteśmy my Aishan , wnętrza się "wykańczają". Kładziemy właśnie podłogi na parterze, a przed nami jeszcze tyle prac, że coś. A jak prace u Ciebie? Wiosna za pasem , kawę kupiliśmy i czekamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts