Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

... fascynuje sie róznymi gadżetami i tutaj oczywiście, żadne oszczędności nie wchodza w rachubę.

No cóż, to ciężki przypadek :D Można próbować na logikę - wbrew Twoim niedyplomatycznym insynuacjom :D - zrobić porównanie obu modeli, wyselekcjonować listę różnic (gadżetów), tak żeby było czarno na białym ile płacimy za same tylko gadżety.

Może się okazać, że za 1 gadżet, typu "boczny wyrzut trway" płacimy parę ekstra stów. Jeśli T. sobie to uświadomi, i w takim oto stanie "pełnej śwaidom swych praw i obowiązków" powie: "TAK !" to, sprawa przegrana :( :D .

Majka, a ja myślałam, że ta kosiarka to dla ciebie. Bo jeżeli tak, to lepiej żeby była droższa, a tym samym (miejmy nadzieję :-? ) lepsza :wink:

Możesz jeszcze użyć argumentu, że zgadzasz się na tą droższą ale to on będzie tą łąkę zawsze kosił .. :lol:

Sądzę, że wolałabym kosić 5 razy na sezon 40 arów, niż ganiac co wieczór z wiadrami 20 litrowymi i podlewać ogród /szlauf nie wystarcza, a codziennie trzeba wykonać minimum 20 kursów w każej ręce pełne wiaderko/, do tego wyplewiać naokolo wszystkich krzewów i drzewek, gdzie kosiarka nie wjedzie /okolo 150sztuk/, :roll:

Ale własnie on kupuje kosiareczkę dla siebie, a potem bedzie udawał wielce wysilajacego się dla rodziny :wink:

Jaro, dyplomacja poszła się paść 8) :D

Ada, też tak uważam, szczególnie, że kosiarki różnia się dwoma szczególami. Ta droższa posiada kosz /nie bedziemy uzywać/ i jest mocniejsza o 1kM /6 kM zamiast 5/.

Aha, nie dopisałam, że grabienie pozostawionego przez kosiarke pokosu nalezy oczywiście do ........... 8) :D przemilczę dyplomatycznie

system nawadniania mi się marzy, T nie odczuwa takiej potrzeby :wink:

Słoneczko najlepszym sposobem na odkamienienie wody jest stacja zmiekczająca - ale jej koszt ok. 3000zł poraża?!

Można zastosować magnetyzer lub filtr z wkładem z żywicą jonowymienną na zasilaniu wodą za wodomierzem - koszt 100-150 zł. Wkład należy regenerować co trzy miesiące średnio poprzez płykanie w 10% roztworze soli kamiennej.Magnetyzer - coś tam pomaga, ale ma wielu niedowiarków,jest mniej skuteczny od żywicy jonowymiennej i też należy go czyścić okresowo - w 5% roztworze HCl.

Wybór należy do Ciebie.

Maja system nawadniania Gardeny podobno kosztuje około 800 zł, przemyśl sprawęz T.

Pozdrawiam Grzesiek.

Filtr z żywicą jonowymienną i mechaniczny można kupić w każdym przyzwoitym sklepie hydraulicznym. Trzeba tylko znać średnicę przyłącza i przepustowość filtra. Raczej kupuj filtr z wkładem 9 i 3/4".

Słoneczko można taki filterek założyć na "ciepłej wodzie", ale to musi obejżeć hydraulik i ocenić.

Oczywiście służę pomocą (nie jest to moja reklama :oops: ).

Pozdrawiam Świątecznie

Ada, biuro jest nie jest na Westerplatte, tylko niedaleko /ulica czcąca innych bojowników 8) / - zgaduj, /prosze nie podpowiadać :D /

Jaro, wyobraź sobie koszenie raz na 3 tygodnie 40 arów, w jakim tempie kosz się napełni? 8)

Sloneczko, my mamy pierwszy filtr zalożony na wejsciu wody do domu. On zbiera wszelkie nieczystości, starcza na 1/2 do roku. Wodę mamy bardzo wapienną, ale lepsza taka niz krakowska :wink:

Ta gardenia za 800zet, to chyba do ogrodu o wielkości 4 ary :roll: :D

Jaro, wyobraź sobie koszenie raz na 3 tygodnie 40 arów, w jakim tempie kosz się napełni? 8)

Oświecona Góro Wiedzy Wszelakiej, oświeć i mnie, proszę :D : a czemuż to :o :o :o tylko raz na trzy tygodnie ? Toć w sezonie po tygodniu nie wjedziesz kosiarką , bo bedzie taka wielka trawa !

Jak masz kosiarkę to kosisz w szczycie sezonu raz na 3-4 dni. Wtedy kosisz trawkę 1-1,5 cm i kosz ma jak najbardziej sens.

Raz na 3 tygodnie to kosa wystarczy, bo kosarkę zamordujecie po miesiącu :( .

Jaro, Ty sie lepiej odtenguj od góry 8) :D

Najwyraźniej dawno u nas nie byłeś, pora sobie przypomnieć ukształtowanie terenu. Jestem realistką, nikt z nas nie da rady kosić raz na tydzień, a co dopiero raz na 3 lub 4 dni :roll: Skoszenie 40 arów zajmuje dzień, 5 godzin kosiarką z napędem, reszta kosą spalinową /skarpy, obrzeża stawu, rów i pobocze za ogrodzeniem/.

Wybieramy kosiarkę z najlepszym silnikiem, metalową obudową - taką, która nie da się tak łatwo zarżnąć :wink:

Jaro, a ile Ty bierzesz za koszenie? 8) :D