pitbull 02.01.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Witajcie Wszystkiego co najlpesze z poczatkie Nowego Roku dla przyszlych potencjalnych Inwestorow jak rowniez dla juz mieszkajacych budowlanych wyjadaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.01.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Witajcie jako rzecze Pitt!! : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 02.01.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 I ja podpinam się pod te jakże wymowne życzenia Noworeczne... Jak Wam minęły Sylwestrowe Szaleństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.01.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Spokojnie, w nowym domu. Dzieciaki miały radoche, baloniki, pokaz ogni sztucznych, "smerfne hity" i oczywiscie "trele morele" Wokół pełno sniegu, bajkowo, ogień w kominku,. Ale w przyszłym roku sprzedajemy dzieciaki, juz mamy załatwione i idziemy na dorosłego sylwestra!! Nam też się cos nalezy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.01.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 witajcie z nowym rokiem Bylismy w górach, śniegu masa, obżarstwo nieprzystojne, trochę narciarstwa. czas milo upłynął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.01.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Spokojnie - przezylem, ale bylem w takim amoku ze dopiero przed bramka wjazdowa na autostrade katowicka o 5.00 przyszlo mi do glowy ze to jednka nie tam chcialem dojechac Co to sa "trele-morele" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 02.01.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 No to wszyscy w normie sylwestrowej.... ja podobnie przed kominkiem w zaspie śniegu tylko nart nie było czego nie mogę przeżałować...ale jak to mówią, nie wsystkie sroki...(nie czepiam się sokołów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.01.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Pitt, to szampan dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.01.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Wlasnie - specjalista od sokolow jest jaro Ja kupuje tylko markowe wyroby pod tytule Pikolo i musze udawac jak mi uderza do glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.01.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Konkurencja dla Pikolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 02.01.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Oo, to już jest nas trzech, bo i stuk też jakoś w okolicy Oczywiście zapraszam serdecznie, również na herbatę albo kawę, bo ja mieszkam tam gdzie buduję - kupiłem działkę z domem, który chciałem wyremontować, ale jak zobaczyłem kosztorysy remontu... Dość powiedzieć, że kosztowało mnie to 6 tys. (projekt, inwentaryzacja, instalacje), żeby się dowiedzieć, że w tej samej cenie postawię nowy. Gracz Z kawki skorzystam . dziekuje. Zaproszenie przyjete. Ja za to co prawda od początku byłem zdecydowany na postawienie nowego, za to przeróbki projektu i wszystkie pozwolenia wyszły mnie około 16 tys. zł. Jeden urzędnik z OPN się uparł no i trzeba było przerabiac projekt (2 razy !!!), żeby dostać pozytywną opinię. Tak że po pierwszej selekcji solidności mam potencjalnego 1 wykonawcę z 7. No włos się jeży pozdr. Gracz Na razie mam 2 potencjalnych. Targuje się z nimi. A włos się jeży jak muszę wykonawcom tłumaczyć dlaczego w projekcie jest tak dużo czerwonego i zielonego koloru i dlaczego 2 kolory poprawek i która jest właściwa. Choć im się troche nie dziwie, bo w pewnym momencie sam się zacząłem gubić. Zresztą zobaczcie sami. Tak wygląda jedna przykładowa strona z projektu: http://www.qes.pl/prywatne/projekt1_przyklad.jpg a każda jest praktycznie taka. Nawet projekt konstrukcyjny. Może to dla projektantów standard, ale dla mnie to był szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.01.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Szczepek, witaj w klanie Archonu. Ja mam "Zawilce", ale do starannosci ich projektów mam poważne zastrzeżenia. Przypilnuj teraz wszystkich zmian, ich czytelności i itp., bo potem to bedziesz miał sajgon na budowie. A kierownik budowy lub inspektor nadzoru niech projekt jeszcze raz dokładnie sprawdza. (leca okna - pływajace, z dachem jest róznie, itp. chece ) duze te koszty 16 tys. ja jak zaczynałem 3-4 lata temu to tyle nie płaciłem choc czekałem 7 mies -słynna afera w Krakowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 02.01.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Szczepek, witaj w klanie Archonu. ... duze te koszty 16 tys. ja jak zaczynałem 3-4 lata temu to tyle nie płaciłem choc czekałem 7 mies -słynna afera w Krakowie!!! WIem ,że to dużo, ale w tych 16 tys. był jeszcze projekt 300 m wodociągu i 250 m sieci energetycznej, no i jeszcze mapy geodezyjne a geodeci od metrów liczyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracz 02.01.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Witam Noworocznie Wszystkich Jeden urzędnik z OPN się uparł no i trzeba było przerabiac projekt (2 razy !!!), żeby dostać pozytywną opinię. Ahh, znam to. Kiedyś poszedłem tam z mapą działki, żeby porozmawiać o lokalizacji domu (nie było jeszcze planu, więc ich opinia była kluczowa do WZ). I pokazuję jeden róg działki, a facet "Panie, to rezerwat, tam to i za 20 lat nie można będzie budować. Może pan tutaj..." i pokazuje drugi. Krakowskim targiem stanęło gdzieś pośrodku A teraz w nowym planie bedę miał bez proszenia się połowę działki budowlaną, na drugą połowę poczekam może z 5 lat, ale nie 20. A nie sugerowali Ci przypadkiem, że gdybyś wziął projekt z takiego zaprzyjaźnionego biura, to one wszystkie są w 100% zgodne i bez problemu akceptują? Bo ja się spotkałem z taką delikatną sugestią.... Zresztą zobaczcie sami. Tak wygląda jedna przykładowa strona z projektu: No nie, to oni co - komputerów nie mają?! poprawiają na papierze?! ale w tych 16 tys. był jeszcze projekt 300 m wodociągu i 250 m sieci energetycznej, no i jeszcze mapy geodezyjne a geodeci od metrów liczyli... Nieźle, ładny kawałek - elektrownia się nie krzywiła? Ja mam wszystkie media na działce, ale i tak najdłuższe przyłącze (woda) będzie miało prawie 100 m ja jak zaczynałem 3-4 lata temu to tyle nie płaciłem choc czekałem 7 mies -słynna afera w Krakowie!!! Czyli ze swoimi 4 miesiącami powinienem czuć się szczęśliwcem? Mam projekt gotowy z dużej krakowskiej firmy, i jak zakonczę z nimi kontakty, mam zamiar opisać ku przestrodze innym swoje przejścia - gwarantuję, niezły cyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 02.01.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Witam Noworocznie Wszystkich Ahh, znam to. Kiedyś poszedłem tam z mapą działki, żeby porozmawiać o lokalizacji domu (nie było jeszcze planu, więc ich opinia była kluczowa do WZ). I pokazuję jeden róg działki, a facet "Panie, to rezerwat, tam to i za 20 lat nie można będzie budować. Może pan tutaj..." i pokazuje drugi. Krakowskim targiem stanęło gdzieś pośrodku A teraz w nowym planie bedę miał bez proszenia się połowę działki budowlaną, na drugą połowę poczekam może z 5 lat, ale nie 20. A nie sugerowali Ci przypadkiem, że gdybyś wziął projekt z takiego zaprzyjaźnionego biura, to one wszystkie są w 100% zgodne i bez problemu akceptują? Bo ja się spotkałem z taką delikatną sugestią.... Praktycznie to samo przerabiałem. Ponieważ działka leży w Pakru Krajobrazowym, a była rolna, wiec opinia OPN była kluczowa. Stąd tyle zabawy. A jak uzyskałem WZiZT to KLEPNĘLI plan zagospodarowania (działka stała się budowlaną - jedna z KILKUSET !) i moja WZiZT była już niepotrzebna, ale kasa już poszła. ech... POLSKA !. U mnie sugestia polegała na tym, że mam niewłaściwy projekt i będzie dużo przeróbek (jak widać), wiec powinienem się zastanowić czy chcę TEN projekt No cóż, jak ktoś chce mieszkać w parku krajobrazowym, to musi cierpieć, żeby mieć co chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.01.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Z ta kwote to mialbys niezly projekt indywidualny w ktorym jeszcze moglbys wybrzydzac i zapewne tam niewiele byloby na czerwono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 03.01.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 zawsze tak jest mądry polak po szkodzie... Dzieńdoberek Czy też jesteście zasypywani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 03.01.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Witajcie, Aga troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 03.01.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Dzień doberek. W krakowie pada. Deszcz niestety. Wyjątkowo paskudny poranek, co kłóci się z moim niezłym samopoczuciem i niezmąconym spokojem Jak będe budował następny dom w parku krajobrazowym, będę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 03.01.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Ja również witam wszystkich w nowym roku. Niestety zaraz na początku rok przyniósł mi rozczarowanie. Okazało się że na działce którą się interesuję w Bibicach nie można budować domów których szerokośc przekracza 9,5m. Nie wiem jeszcze jak to dokładnie zostanie opisane bo jeszcze plan nie wszedł w zycie ale już jest uchwalony ale to budowę Emanueli II i innych tym podobnych domów niestety wyklucza. pozdrwrozczarowany ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts