yacekiewicz 28.09.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 No tak, ale czy faktycznie chciaalbys miec wszedzie podlogowke, bo ja w salonie che parkiet, w gabinecie panele. WIec za duzo tej podlogowki nie bede miala - i w tym moj caly problem Istnieja tez (cienkie) parkiety na podlogowke. Mieszanie kaloryferow i podlogowki jest przy pompie ciepla "rozsadne inaczej" . Przy pompie ciepla podlogowka musi byc w calym domu, zeby ogrzewanie bylo rzeczywiscie niskoteperaturowe (ok 30 st.). Inaczej spada sprawnosc systemu i pompa ciepla nie ma sensu. Bardzo dobrze objasniony jest caly system pod http://www.ochsner.pl. A przyjmujac koszty roczne ogrzewania na poziomie 1500 zl (informacja potwierdzona praktycznie u dwoch uzytkownikow), to cala zabawa zwraca sie dosyc szybko. Inwestycja (bez podlogowki) jest na poziomie 25-30 tys., zalezy jakie zrodlo dolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacekiewicz 28.09.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witam,Wiech czy mogłbys bardziej precyzyjnie napisac o jaka jakosc wody chodzi przy pompie?sorki za moze głupie pytanie,ale pan ktory był ogladac moja działke nic nie wspominał o wodzie tylko wycenił i juz,działke mam spora 4000 m2 i wyskie wody gruntowe to dobrze czy żle?cena tej zabawki nie mała ale moze warto pomyślec pozdrawiam Wysokie wody gruntowe: gratulacje, idealne warunki na pompe ciepla A o jakosc wody chodzi w systemie woda-woda. Coby sie studnie dobrze sprawowaly (a moze i wymiennik tez). Zobacz link w poscie powyzej. Albo tutaj http://www.neura.at. Albo tutaj http://www.ekoland4.com. Albo pogoogluj sobie troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacekiewicz 28.09.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Aha, ja nie handluje pompami ciepla. Zreszta w ogole nie handluje niczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 28.09.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 IPE dobrze Wojty pisze. Ktoś wspominał o nim na forum. Z tego co pamiętam to gość z Jelcza. Tak jak wszyscy "wspólni" wykonawcy jedni byli nim zachwyceni a inni nie. Niestety musisz się dokopać do tych informacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 28.09.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Blondyna pisałem o dobrej jakości wody przy założeniu woda woda.Wierci się dwie studnie zrzutowe różnej głebokości ale nawet 30 m i więcej.przy wiekszym odwiercie niż 30 m wymagane jest pozwolenie wono prawne.Z tego co ja wiem to jakość wody ma znaczenie(niezbyt obszerna ma być tablica Mendelejewa.Chodzi o trwalość urządzeń. Wojty jeżeli planujesz grzejniki to muszą być bardzo duże,innaczej będziesz miała zimno.Najlepiej nadaje się podłogówka lub grzejniki ale obliczone na niska temp.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 28.09.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Hello - nikt się nie pisze na szambo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 28.09.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witam serdecznie:) Postanowilam sie odezwac bo powiedzmy podlegam pod watek Wroclawski Jestesmy z Opola i na wiosne startujemy a raczej mamy zamiar wystartowac. Mam nadzieje, ze do tej pory uporamy sie ze wszystkimi formalnosciami. Jestesmy na etapie przygotowywania dokumentow i oczekujemy na warunki zabudowy. Prawdopodobnie bedziemy stawiac bilbo z pracowni horyzont i tu mam prosbe. Jesli ktos buduje lub wybudowal taki domek to chetnie bysmy go obejrzeli chocby na zdjeciach. A co do pompy ciepla to postanowilismy, ze wlasnie tak rozwiazemy ogrzewanie w naszym domu. Koszt calej uslugi to 40.000 pln (czyzby w Opolu taniej?) Do tego ogrzewanie podlogowe. Nasi sasiedzi maja takie ogrzewanie i sa bardzo zadowoleni. Maja cieplutko i malo placa:) Malo czyli ok. 1500 rocznie. I do tego nie musza grzac oddzielnie cieplej wody. My juz jestesmy zdecydowani. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 28.09.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witaj Ninko u nas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 28.09.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Ninka - nie wiem czy już szukałaś na forum ale jest tu kilka wypowiedzi dotyczacych tego domku głównie poniższy watek:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15732&highlight=bilbo+zdj%EAcia Pewnie tam szybciej skontaktujesz się z kimś kto buduje Bilbo. A poza tym mysle ze ludzie z Horyzontu mogliby podpowiedzieć gdzie w okolicy ktoś go wybudował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 28.09.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witam serdecznie:) Postanowilam sie odezwac bo powiedzmy podlegam pod watek Wroclawski Jestesmy z Opola i na wiosne startujemy a raczej mamy zamiar wystartowac. Mam nadzieje, ze do tej pory uporamy sie ze wszystkimi formalnosciami. Jestesmy na etapie przygotowywania dokumentow i oczekujemy na warunki zabudowy. Prawdopodobnie bedziemy stawiac bilbo z pracowni horyzont i tu mam prosbe. Jesli ktos buduje lub wybudowal taki domek to chetnie bysmy go obejrzeli chocby na zdjeciach. A co do pompy ciepla to postanowilismy, ze wlasnie tak rozwiazemy ogrzewanie w naszym domu. Koszt calej uslugi to 40.000 pln (czyzby w Opolu taniej?) Do tego ogrzewanie podlogowe. Nasi sasiedzi maja takie ogrzewanie i sa bardzo zadowoleni. Maja cieplutko i malo placa:) Malo czyli ok. 1500 rocznie. I do tego nie musza grzac oddzielnie cieplej wody. My juz jestesmy zdecydowani. pozdrawiam Bilbo we wrocławiu buduje "BILBO" (taki ma nick) wisz w przeglądarce na pewno ci wyskoczy i będziesz miała maila a oni już chyba mieszkają poza tym na stronie horyzontu jest formum dla tych co budują z ich projektów - nie żebym cię tam przeganiał pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 28.09.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Pytanie do tych co walczyli z wodą na działce !!!!Czy korzystaliście z jakichś firm melioracyjnych czy ewentualnie innych instytucji lub osób niż kierownik budowy ???? Kuba Wilkoński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 28.09.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Wiech,yacewicz dzieki za namiary poczytam,to bede "madrzejsza blondynka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 28.09.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 sorki yacekiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 28.09.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Pytanie do tych co walczyli z wodą na działce !!!! Czy korzystaliście z jakichś firm melioracyjnych czy ewentualnie innych instytucji lub osób niż kierownik budowy ???? Kuba Wilkoński ale o co chodzi tak dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacekiewicz 28.09.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 sorki yacekiewicz Choć imienia mego przeinaczenie, grzechem wielkim nazwać bym skory, jednakowoż waćpannie wybaczone bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 28.09.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Jeśli chodzi o domek Bilbo z pracowni horyzont to zbudowany jest w Kiełczowie. Może "Bilbo" odezwie się na forum. Ja miałam problem z wodami gruntowymi, ale w trakcie budowy sam się rozwiązał. Miałam zamawiać melioratora, ale obyło się bez tego. Sama studnia gdzie woda będzie spływać z rynien i odwodnienia mało da, chyba, że dokopie się do gruntów chłonnych. Zauważyłam, że w studni woda jest na wysokości odwodnienia, tylko, że ja ją odprowadzam do melioracji. Znalazłam taką rurę u siebie. Myślałam też o rozprowadzeniu nadmiaru po działce, ale droga inwestycja i nie wiem czy spełni swoje zadanie. Muszę kupić drzwi zewnętrzne drewniane czy ktoś jest zadowolony ze swoich i może mi dać namiar Potrzebuje też kupić parapety z konglomeratu, bądź z kamienia. Gdzie kupowaliście i jak droga jest to inwestycja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 28.09.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 yacekiewicz dzieki za wybaczenie czy moge was jeszcze pomęczyć?jak myslicie jest sens robienia pompy na tak mały dom 92m2,wydatek na pompe moze ma sens dla domu 300m2 porownujac koszty ogrzewania np.gazem,moze powinnam kupic dobry "kominek" i drewienko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacekiewicz 28.09.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 jak myslicie jest sens robienia pompy na tak mały dom 92m2,wydatek na pompe moze ma sens dla domu 300m2 porownujac koszty ogrzewania np.gazem,moze powinnam kupic dobry "kominek" i drewienko? Zbierz kilka ofert, wydaje mi sie ze warto, jezeli masz dobre dla pompy ciepla warunki gruntowe (mozliwie mokro). Ogrzewanie nie powinno cie rocznie kosztowac wiecej niz 1000 zl - pod warunkiem, ze masz dobrze ocieplony dom (zapotrzebowanie ciepla ok. 40W/m2). Policz, ile bedzie cie kosztowac eksploatacja tradycyjnego systemu ogrzewania. U mnie roznica w kosztach inwestycji (ok. 10000 zl) zwroci sie najpozniej po 4 latach eksploatacji, bo nie mam i nie bede mial dostepu do gazociagu, a gaz w baniaku czy olej to kosztuja... Ale jak pompa - to koniecznie tylko podlogowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacekiewicz 28.09.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 moze powinnam kupic dobry "kominek" i drewienko? A na kominek i drewienko to trzeba miec czas, zeby tak stale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 28.09.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 yacekiewicz domyślam sie ze bedziesz miał pompe,do tej pory nie biegałam za wycenami mam tylko jedną,wiec nawet nie wiem ile kosztowałaby instalacja typu gaz,olej (u mnie tez brak rurki z gazem),jesli robisz pompe podziel sie info jaki koszt? jaka firma? jesli mozesz?i chcesz oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts