Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Z okazji dostępu do kabla pozdrawiam wszystkich serdecznie z mieszkania na placu budowy :lol: Podglądam wasze zmagania czasami, ale po tym jak zapłaciłam 450PLN za neta z komórki za jeden miesiąc, to dwa razy się zastanowię, zanim wejdę na Forum :cry:

Niestety Tp SA nie ma możliwości technicznych, żeby podciągnąć mi 20m kabla... Zaczynam się rozglądać za jakimś operatorem. Ma ktoś jakieś doświadczenia i doradzi, gdzie najlepiej się udać? PLEASE!

Ja ze swojej strony polecam wykonawców mojej kuchni. Sławek Kasza 500 257018. To dwaj bracia z małej wioski koło Trzebnicy. Mają mały warsztat i podobno wystawkę sobie swoich "prac" ostatnio zrobili. Jestem b. zadowolona z kuchni. Robią też szafy wnękowe. Ja za moją (8m zabudowy dolnej + dwie szafki wiszące z mlecznymi szybami + płyta w kolorze blatu na ścianę) zapłaciłam 5860. MDF laminowany. Okucia nie Blumy, ale jakieś włoskie, hulają dobrze. Taka sama kuchnia w IKEA 8.500 + montaż 150PLN od mb.

Chłopaki terminowe, bezproblemowe, fachowe.

Zdjęć nie mam czasu zrobić, więc jak kto chce oglądać to zapraszam :lol:

Daro_K napisał:
Boru - daj ceny szamb ; drzwi w Bususie są po dobrych cenach - daj znać jak chcesz namiar

szambo 2300 za 10m3 standard + dowoz do wrocka okolo 2000 za transport (w przypadku kilku chetnych transport sie rozklada na ilosc)

wiem ze ceny w budusie sa ok ale pytam o montaz.. gdzies slyszalem ze oprocz tego ze daja znizke to w tej cenie jeszcze jest montaz.. bo wtedy schodza sobie na 7% vatu i za roznice 15% placa ekipie montazowej.

prawda to jest czy cos ktos pomieszal?

Daro_K napisał:

no tak - tradycja rzecz święta, ale niech oni najpier do niej wrócą i zaczna solidne traktować terminy itd... jak to spełnią można im wiechę stawiać...

.. wiecha jest dla inwestora , odbierzesz robotę wtedy o tym pomyśl

Zapracowali na małego grilla 8). Poprzednią ekipę wyrzuciłem, ci w 3 tygodnie poprawili i skończyli wszystko do dachu. Terminowo, dokładnie, bez fuszerek. Jak na koniec w ostatnie 2 dni nie mieli tyle pracy aby wszyscy byli zajęci, to zabrali się za montaż ogrodzenia.

Wiecha może i jest dziwną tradycją, ale po trzech miesiącach użerania się z ludkami, sam mam ochotę na małe co nie co i grilla ;) Drugi i ostatni będzie jak górale zrobią dach :)

boru napisał:
mam trzy pytania:

1. slyszalem, ze w budusie mozna "za darmo" miec montaz drzwi - tzn budus schodzi z ceny o 15% ze wzgledu na "usluge" i te 15% idzie na montaz - czy to jest prawda?

2. czy pokusic sie o samodzielne montowanie drzwi z oscieznica regulowana nie majac w tym zadnego doswiadczenia/? jesli nie jest to trudne to prosze o krotki kurs :D

w tym przypadku czy drzwi mozna odpisac od podatku?

3. jaki i gdzie piec c.o. na ekogroszek z podajnikiem?

pozdro

p.s. do szukajacych szamba: negocjacje trwaja.. mam nadzieje ze we wrzesniu szambo bedzie gotowe

1. W Budusie wygląda to tak, że na hasło jest rabat na drzwi jak pisał Daro, a do tego na montaż -20%.

Dodatkowo zawsze jeśli oni montują wtedy za drzwi płacisz 7% Vat, zamiast 22%.

2. Jeśli sam zamontujesz drzwi wtedy przy zakupie zapłacisz 22% vat i możesz te 15% odliczyć.

Ja sam raczej bym nie montował, natomiast u siebie do montażu tańszych drzwi garażowych i do kotłowni wziąłem znajomego fachowca, który policzył 50 zł od pary, a nie ponad 200 przy drzwiach kosztujących 400 zł (Porta przy autoryzowanym montażu daje 2 lata gwarancji, a przy własnym 1 rok co mnie nie zniechęciło).

Droższe wejściowe drzwi Cal brałem w Budusie z montażem.

Podsumowując - montaż tanich drzwi warto zlecić znajomemu budowlańcowi, a droższe brać z montażem.

Na koniec uwaga - montaż obejmuje też dowóz (mi się udało, bo ekipa jadąc do mnie z drzwiami Cal zabrała też Portę, których nie montowali).

3. Po dokładnym obejrzeniu pieców na targach wybrałem Enka (solidne wykonanie, dobre sterowanie i atrakcyjna cena) - są sporo lat na rynku i mają przedstawiciela we Wrocławiu na Tęczowej - Polmark tel. 601725984.

W Polmarku kupiłem też grzejniki Delonghi (autoryzowany przedstawiciel - ceny z rabatem 40%) i ekogroszek :D

Polecam ich za fachową obsługę (pracują do 16, lecz gdy jest klient to nawet do 18) i bardzo dobre ceny.

Havena napisał:
  Havena napisał:
Witam serdecznie!

Czy mozecie podac namiary na kogos, kto zrobi mi projekt wentylacji mechanicznej?

Naprawde nikt z grupowiczow nie ma wentylacji mechanicznej? Bardzo prosze o pomoc...

Havena - mi projekt robiła firma Intelplast z Robotniczej. Specjalizują się w wentylacji mechanicznej i ogrzewaniu pompami ciepła. Moją wentylację wycenili na 16-18 tyś., gdzie centalą jest rekuparator Mistral 300. Ale długo się czeka na projekt. Chyba, że ich ponaglisz, bo ja w sumie miałam czas.

Zapomniałem Wam napisać, że jakiś czas temu Xena znalazła fajny punkt z drewnem na posadzki.

Byłem tam, sprawdziłem i kładę w całym domu ich materiał (oprócz miejsc przeznaczonych na kafle). Mają bardzo dobre ceny, wiedzą też jak obsługiwać forumowiczów. U nich znalazłem dwowarstwowe systemy (10-11mm), zdolne do pracy z ogrzewaniem podłogowym. Ja ich polecam - http://www.comfortplus.pl

Szambo - montuję metalowe 8m3 za 4500.

Jeśli macie jakeś uwagi na temat metalowych szamb to bezzwłocznie napiszcie mi o tym.

Daro_K napisał:
Zapomniałem Wam napisać, że jakiś czas temu Xena znalazła fajny punkt z drewnem na posadzki.

Byłem tam, sprawdziłem i kładę w całym domu ich materiał (oprócz miejsc przeznaczonych na kafle). Mają bardzo dobre ceny, wiedzą też jak obsługiwać forumowiczów. U nich znalazłem dwowarstwowe systemy (10-11mm), zdolne do pracy z ogrzewaniem podłogowym. Ja ich polecam - http://www.comfortplus.pl

Dzięki za info. Wracając z pracy zajrzę do nich. Co prawda jesteśmy już wstępnie umówieni na Tragutta na Kahrs'a ale jeszcze można ewentualnie zmienić.

Trociu napisał:
  Daro_K napisał:

Dzięki za info. Wracając z pracy zajrzę do nich. Co prawda jesteśmy już wstępnie umówieni na Tragutta na Kahrs'a ale jeszcze można ewentualnie zmienić.

Powiedz, że ja Cię przysłałem i cenę Kahrsa powalą na plecy. Też zaliczyłm etap Kahrsa, ale uratowała moją kieszeń Xena. 8)

Daro_K napisał:
Powiedz, że ja Cię przysłałem i cenę Kahrsa powalą na plecy. Też zaliczyłm etap Kahrsa, ale uratowała moją kieszeń Xena. 8)

Hej

A co rozumiesz przez ten ratunek? Kahrs po innej cenie, czy inna deska?

U mnie ograniczeniem obecnie jest kolor finalny podłogi, bo pod Kahrs'a mamy już zamówione schody i wszystko dobieramy do tej podłogi. Również panele na resztę domu były szukane pod ten kolor.

p.s.

zajrzyj do priv wiadomości

Daro_K napisał:

Hej

A co rozumiesz przez ten ratunek? Kahrs po innej cenie, czy inna deska?

U mnie ograniczeniem obecnie jest kolor finalny podłogi, bo pod Kahrs'a mamy już zamówione schody i wszystko dobieramy do tej podłogi. Również panele na resztę domu były szukane pod ten kolor.

p.s.

zajrzyj do priv wiadomości

AnetkaS napisał:
mi projekt robiła firma Intelplast z Robotniczej. Specjalizują się w wentylacji mechanicznej i ogrzewaniu pompami ciepła. Moją wentylację wycenili na 16-18 tyś., gdzie centalą jest rekuparator Mistral 300. Ale długo się czeka na projekt. Chyba, że ich ponaglisz, bo ja w sumie miałam czas.

A ile Ci krzykneli za projekt??