Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widziałem, że szukasz pieca na ekogroszek. Czy palnujesz też pellet? Ja u siebie od ubiegłego roku tylko pelletem i muszę powiedzieć, że raczej tak już zostanie.

Właśnie słyszałem od panów rekuperatorowców, że palisz pelletem. Napisz jaki to pellet i ile kosztuje.

My planujemy kocioł na biomasę, w którym chcemy oprócz pelletu palić odsiewami z rzepaku i pestkami wiśni. Namierzyłem nawet źródła tych paliw (bardzo interesujące cenowo) i w przyszłym roku muszę przekuć plany w czyn.

Napisz jak przebiega współpraca rekuperatorowa.

Pozdrav

W sprawie pelletu posłałem na prv.

Pomysł z pestkami wydaje mi się super. Ciekawe jaka jest wartość energetyczna. Bo to jakaś przetwórnia owoców ma w końcu odpad, który po podsuszeniu jest ekstra paliwem. Napisz jak coś będziesz więcej wiedział. Ja u siebie też mogę owsem i takimi tam wynalazkami palić, więc czemu nie.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540853

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A z rekuperatorami z Opola to jestem pod wrażeniem przygotowania do tematu.

Byłem ostatnio oglądać ich jedną instalację - elegancko.

Pan Darek pomierzył przy mnie pobór mocy centrali i pokazał różnicę.

Np. ich centrala na pierwszym biegu pobiera 20 W, a dla porównania Mistral Dospela ok. 100.

Więc jak przyjąć, że to chodzi na jedynce 24h, to dziennie jedna pobierze 480 W a druga 2400 W, czyli koszt dzienny pierwszej to ok. 1,5 PLN a drugiej ponad 7 PLN.

Kurcze, 5-6 złotych dziennie, czyli 1700 - 2000 złotych rocznie różnicy w rachunkach za prąd. Chyba, że coś pokręciłem z obliczeniami? Bo aż nie chce mi się wierzyć.

W sumie to jestem bardzo zadowolony z kontaktu z nimi. Konkretnie, na temat, widać, że się człowiek orientuje w tym co robi.

Dla mnie jest jeszcze jedno ważne. Jestem dość upierdliwy i męczący w takich tematach. Dzwonię po kilka razy z tym samym itd.

A tu bez zniecierpliwienia, zawsze ma dla mnie czas.

Może w Opolu mniej tego robią i szanują klienta - grzeczniej i taniej.

Na samą instalację umówiłem się na wiosnę, więc póki co to dwonię i marudzę :D

W każdym razie polecam wszystkim spróbować nawet dla porównania.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540852

a jaka to jest ta ich opolska centrala (name?)

pepe - o jakiej Ty centralce mówisz?? Mistral jest z Opola,

.....a poza tym nie można tylko jednego biegu porównywać.

No właśnie. Jak 2 lata temu zgłębiałem temat to ta ekipa zajmowała się m.in. jako podwykonawca montażami Dospela na Opolszczyźnie. Od tego czasu zaczęli wpółpracować z Holendrami i mają w ofercie centrale jak zrozumiałem z tej samej fabryki co rekuperatory.pl, bardzo porównywalne i w innych cenach.

U mnie będzie centrala Brink Renovent HR, jakiś krótki opis jest w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/opinie-na-temat-rekuperatora-brink-renovent-hr,t127992.htm

Zgoda, że porównanie poboru na jednym biegu nie jest 100% odpowiedzią.

Trudno jest jednak wyliczyć ile w identycznych warunkach, która centrala na którym biegu będzie pracować. Do tego dochodzi sprawność centrali.

Zauważyłem, że większość producentów nie podaje minimalnej, gwarantowanej sprawności. Wszyscy podają tylko maxymalną - czytaj do osiągnięcia w warunkach idealnych.

Ale o ile dobrze odrobiłem lekcje z tematu, to jak rozumiem na pierwszym biegu centrala pracuje najwięcej i jest to dla mnie jakaś wskazówka.

Pytanie czy na wyższych biegach będzie lepiej, mam wrażenie, że raczej różnica będzie jeszcze większa.

A napisałem to, żeby podzielić się swoim spostrzeżeniem na temat jak duże mogą być różnice w kosztach użytkowania.

Więc jak Daro_K masz inne dane to się nimi podziel :D

Kiedyś brałem pod uwagę centralę Dospela, ze względu na cenę.

A ta o której pisałem cenowo jest porównywalna z Dospelem, a możliwościami jest bardzo blisko StockAirów oferowanych przez rekuperatory.pl.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540848

No właśnie. Jak 2 lata temu zgłębiałem temat to ta ekipa zajmowała się m.in. jako podwykonawca montażami Dospela na Opolszczyźnie. Od tego czasu zaczęli wpółpracować z Holendrami i mają w ofercie centrale jak zrozumiałem z tej samej fabryki co rekuperatory.pl, bardzo porównywalne i w innych cenach.

U mnie będzie centrala Brink Renovent HR, jakiś krótki opis jest w tym wątku:

Możesz podać namiar na tą firmę z Opola? :wink: O ile procentowo niższy koszt jest niż Stockair-a z Rekuperatorów?

Jestem właśnie w trakcie decyzji gdzie zamówić rekuperator :).

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540847

W reku podstawa to precyzyjny dobór mocy centrali (myślę tu o możliwości wymiany odpowiedniej ilości powietrza w jednostce czasu) w stosunku do średnic i długości kanałów wentylacyjnych i wielkości kubatury domu. Nic więcej nie mówię bo reszte można wyczytać w odpowiednich wątkach. Powiem tylko, że u mnie zwiększyłem kubaturę i firma wentylacyjna tego nie zauwazyła, co mogło spowodować wstawienie za małej centrali, która musiałaby pracować na drugim lub 3 biegu - by być skuteczną. Zmiana na mocniejszą załatwia sprawę.
https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540844

W reku podstawa to precyzyjny dobór mocy centrali (myślę tu o możliwości wymiany odpowiedniej ilości powietrza w jednostce czasu) w stosunku do średnic i długości kanałów wentylacyjnych i wielkości kubatury domu. Nic więcej nie mówię bo reszte można wyczytać w odpowiednich wątkach. Powiem tylko, że u mnie zwiększyłem kubaturę i firma wentylacyjna tego nie zauwazyła, co mogło spowodować wstawienie za małej centrali, która musiałaby pracować na drugim lub 3 biegu - by być skuteczną. Zmiana na mocniejszą załatwia sprawę.

No, czyli tak jak myślałem. Pierwszy bieg jest najbardziej miarodajnym do porównania poboru prądu.

No a zużycie o którym pisałem wcześniej dotyczyło central o prównywalnej mocy (300 m3 na h).

I dalej widzę, że jest to ważny czynnik, o którym się nie wie na początku. A w końcu jest to urządzenie, które pracyje non stop i jak się zastanowić to chyba moźe zużywać najwięcej energii ze wszystkich gadżetów.

Tak czy siak warto to przeliczyć przed wyborem centrali.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540842

Pozdrawiam sąsiada, dopiero dzisiaj zerknąłem do Twojego dziennika i zobaczyłem, że codziennie koło Twojej budowy przejeżdżam.

Mały jest ten forumowy światek ;) Gdzie budujesz swoje 4-kąty?

Widziałem, że szukasz pieca na ekogroszek. Czy palnujesz też pellet? Ja u siebie od ubiegłego roku tylko pelletem i muszę powiedzieć, że raczej tak już zostanie.

Już nie szukam, po wielu za i przeciw zamontuje piec wszystkopalny z elektroniką - samego drewna po budowie zostanie z 2-3 m3. Dziś jadę do hurtowni i kupię albo per-eko albo solei/elektromet.

ps. zostało mi po budowie dużo prętów fi16 - jakby ktoś potrzebował :)

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/1601/#findComment-8540836