Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

ok, spróbuję pokazać o co mi chodzi:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=56800&d=1305544504&thumb=1

te czarne grube kreski to kabina zamknięta, a czerwone to jej drzwi po złożeniu. nie muszą się dać docisnąć do ściany. i mogą się ewentualnie składać odwrotnie, tzn mieć przeguby w drugą stronę (byle do środka kabiny).

Coś Ci się skróciły te drzwi przy zamykaniu ;) Gdyby miały ścianki stałe, to faktycznie się domkną (długość drzwi < szerokości kabiny), ale wtedy konstrukcyjnie jest problem i znowu koszty rosną. Chociaż... Jeżeli nie nalegasz na kształt prostokąta, to się zmieszczą. Nie mam czasu na rysowanie, ale wyobraź sobie, że ten Twój prysznic ma szerokość 100cm, a drzwi tylko 90cm. Jeżeli nie jesteś na bakier z matematyką i geometrią, to wiesz, iż przekątna kwadraru to pierwiastek z 2 razy bok, czyli jakieś 1.4142. W takim wypadku drzwi zawieszone na ścianie 100cm od narożnika, muszą mieć długość co najmniej 70,21cm. Prysznic wtedy będzie miał kształt trójkąta prostokątnego ;) Im bardziej będziemy wydłużać drzwi, tym ich miejsce styku będzie oddalało się od narożnika. Jeżeli masz ścianę nośną, lub możesz zrobić wnękę w sąsiednim pomieszczeniu, to zagłęb panel prysznicowy w ścianie, żeby w niego nie stukać drzwiami i potrzebujesz prostą, trywialną wręcz konstrukcję - szyby na zawiasach + uszczelka magnetyczna. Nie wykluczam nawet że istnieją takowe kabiny (drzwi). Zapytaj tylko/sprawdź czy nie mają takiej pozycji samoblokującej się pod kątem 90 stopni. Tak jak to w zawiasach dla drzwiach wahadłowych - z prawej i lewej strony sworzeń zawiasa wznosi się, więc drzwi ostatecznie same "spadną" w dołek.

Jeżeli nie możesz zagłębić panela, to możesz dostawić 10cm ścianki na tej ścianie i też będzie OK.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

kliknij ten obrazek, żeby powiększyć, to zobaczysz, że drzwi są "łamane", a nie skróciły się przy zamykaniu.

Łamane? Że niby w połowie i wywijają się na zewnątrz? Kombinujesz jeszcze bardziej ode mnie, a to skończy się: a) kosmiczną ceną, b) niemożliwością wykonania technicznego. Nie filozuj, tylko kup kabinę 90x90 dwuskrzydłową z uszczelką magnetyczną, postaw mini ściankę, żeby odsunąć się od ściany, gdzie będzie panel. Pierwsze zamykasz drzwi na panel, a potem te drugie.

ale tak mnie teraz natchnęło, żeby przynajmniej w górnej łazience może trochę ukraść miejsca z pralni na ten prysznic...

Gdyby nie chęć rozdzielenia prysznica od wanny, to prysznic dałbym na piętrze.

Uważaj tylko żeby Ci nie brakło miejsca do suszenia ;) i żeby nie zrobić sobie klituszki. Ja rzutem na taśmę uniknąłem prysznica dla anorektyków (80cm), bo rozbudowałem łazienkę na parterze.

zaraz tam kombinuję, luknij tu: http://megalazienki.pl/drzwi-prysznicowe/huppe-drzwi-skrzydlowe-skladane-lewe-wysokosc-190cm-profil-srebrny-mat,15336s

szczególnie na sposób otwierania i możliwe aranżacje :) ktoś już miał ten sam problem

Tam się składa jedna a Ty chcesz obydwie strony :p

No ale w jednym masz rację - na miliony osób, ktoś znajdzie się ładnych parę tysięcy kombinatorów, a to oznacza całkiem niezłą niszę. Jak jest nisza, to zwykle znajdzie się ktoś, kto ją zagospodaruje. A jak nie... to rzucaj papierki i rób kabiny dla kombinatorów ;)

trzeba kliknąć w Pana Zenka i namiar się wyświetli

Powiedzmy, że trzeba się jeszcze pofatygować w odszukanie w moim poście ;) No ale to nie jest trudne zadanie ;)

PS. Tak na przyszłość - linki na tym forum są zaznaczone na niebiesko, a jako że jest fajny mechanizm linkowania, to z niego korzystam.

Witam wszystkich po tygodniowej przerwie.

Bylam tydzien w domu. Zrobilam pare zakupow w Ikea, dokupilam fotel kokeshi Vox-a dla dzieciatka.

Kwiatkow nie zdazylam poprzesadzac, bo nie udalo mi sie kupic doniczek. Tych, ktore chcialam.

Suspenser, gratulacje z okazji pojawienia sie Patrysiunki:)

Moja Karolcia tez wazyla 2.5kg i nie wcale byla wczesniakiem.

Frankai, kupilam w Ikea biala posciel w czarne, a wlasciwie ciemnoszare paski. Na zywo wyglada lepiej.

Z kolei w Pennysie w Dublinie kupilam tez biala, w czarne napisy. Super wyglada.

Jakosc pewnie taka sobie, ale moze kilka pran wytrzyma:)

Teraz chce dokupic narzute w Bo Concept szaro-czarna.