Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

więc albo powołujesz się na KC i ustawy, albo stwierdzasz, ze jest to dobrowolne świadczenie.

Ja już podałem konkretne cytaty z kc, a u Ciebie konkretów brak.

Ale proszę bardzo:

Art. 577 kc

§ 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.

ja w swojej karcie gwarancyjnej mam zapis o 24miesięcznej i przysługującej mi rekojmii- akurat 3miesiące po zakończeniu okresu gwarancji.

Nie widziałem Twojej karty gwarancyjnej, ale załóżmy że jest dokładnie tak jak piszesz. Sprzedawca może Ci potem wyjaśnić - tam był błąd, bo rękojmia zgodnie z kc biegnie od momentu wydania towaru. 95% ludzi się podda (zyska sprzedawcy/wytwórcy), a 5% będzie egzekwowało swoje prawa dalej. Obstawiam, że wygrają, bo konsument jest traktowany jako strona słabsza i jeżeli strona silniejsza do czegoś się zobowiązała, to miał prawo temu zawierzyć. Daleki byłbym jednak od dania gwarancji wygranej.

warunki gwarancji, jak kazda inna umowa cywilno-prawna, zawiera swoje paragrafy, zapisy, punkty. W wiekszości tego typu umów jest taki zapis, ze wszelkie kwestie nie unormowane zapisami nieniejszej umowy, rozstrzygac bedzie Sąd wlaściwy dla jednej ze stron, lub ze reguluje KC a jak Strony nie mogą dojśc do porozumienia to Sąd.

Standardowa umowa

Producent ma prawo dać gwarancje i 5lat - czy to tez reguluje KC? Nie. Producent może uznać usterkę jako wadę ukrytą po okresie gwarancyjnym ale nie musi - czy to też reguluje KC? Nie.

Tak jak wyżej (art. 577) - ma prawo ale nie ma obowiązku. Generalnie - każda ze stron może zrobić co jej się podoba, dopóki nie narusza prawa drugiej strony. Może Ci więc dać gwarancję dożywotnią i niektórzy producenci dają takową (np. Fiskars na część produktów). Ci najlepsi nawet po gwarancji potrafią ci towar naprawić/wymienić, czy nawet przy uszkodzeniach z winy użytkownika (np. Sennheiser przy wyrwaniu kabla ze słuchawek).

Więc jesli w umowie gwarancyjnej jest zapisane o 24miesiecznej gwarancji i 6 miesiecznej rekojmii po wygasnięciu gwarancji, to mimo ze jest to, jak udowadniasz, sprzeczne z KC to jest obowiazujące - bo ma taki np. kaprys.

Tak jak wyżej pisałem - sprawa do wygrania. Przypominam jednak co napisałeś i dlaczego tak wytrwale odpisuję:

rekojmia jest czasem po ukończeniu gwarancji. I nie myl okresu i zakresu gwarancji z okresem i zakresem rekojmi

Zarzuciłeś mi błąd a chyba w wystarczającym stopniu wykazałem Ci błąd w Twojej wypowiedzi. Wypadałoby więc przyznać się do błędu, żeby nie wprowadzać tych "innych" w błąd:

Tak samo jak Ty, inni na tym forum, mimo nieukończenia studiów prawniczych, zmuszeni są samemu zgłębiać wszelakie paragrafy i szukac niuansów by móc wykorzystac je na swoją korzyść. Więc nie wypisuj wniosków o sprzecznych zapisach z prawem

A rady które dajesz z dobrego serca - bo mimo całego sporu tak to odbieram i chwalę - warto formułować w postaci odzwierciedlającej wiedzę. "Podejrzewam", "miałem taki przypadek" dla spraw niepewnych lub przykładowych, a sposób arbitralny tylko tam, gdzie absolutnie pewny swojej racji. W dyskusji zaś warto analizować argumenty drugiej strony i znaleźć równie mocne kontrargumenty.

Jeżeli pozwolisz, to kończmy wzajemne ataki, a jeżeli uważasz, że od strony prawnej jest coś do wyjaśnienia, to poproszę o konkretne cytaty z ustaw.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047056

Podbitka - deski świerkowe malowane 3x sadolinem extra kolor heban.

Oops - a ja myślałem że to plastik. Miałem takie wrażenie po refleksach. Tym większy szacun za podbitkę. I na coś Ty czekała z kwaleniem się !!! :mad: Może zazdrosna byłaś, żeby ktoś nie miał równie ładnej? ;) No ale ostatecznie wkleiłaś, więc masz wybaczone :D

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047057

Może zazdrosna byłaś, żeby ktoś nie miał równie ładnej? ;)

No a jak! :) W całej okolicy równie pięknej nie ma ;)

A chwalę się głównie w dzienniku, ale nikt do niego nie zagląda [prawie ;) pozdrowienia dla tych nielicznych odwiedzających ;)]

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047060

No a jak! :) W całej okolicy równie pięknej nie ma ;)

A chwalę się głównie w dzienniku, ale nikt do niego nie zagląda [prawie ;) pozdrowienia dla tych nielicznych odwiedzających ;)]

Skoro było na dzienniku, to się wycofuję raczkiem z wszelkich oskarżeń ;) Wrzucaj też linki do ciekawych zdjęć także tutaj, bo człek nie ma czasu śledzić dzienników.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047062

dobra Frankai - koniec dyskusji

Zarzuciłeś mi błąd a chyba w wystarczającym stopniu wykazałem Ci błąd w Twojej wypowiedzi. Wypadałoby więc przyznać się do błędu, żeby nie wprowadzać tych "innych" w błąd

wykazałeś błąd w zakresie ustaw i KC - ok, przyznaje się do błędu.

Jednak jak zapisy w warunkach gwarancji, jesli dają czas rekojmii po upływie gwarancji, to ewentualny Sąd rozstrzygnie na rzecz konsumenta - tłumaczenie się błędem i nieznajomością przepisów nie zwalnia z odpowiedzialności

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047065

po pierwsze:

- Frankai, czemu Ty się nie wprowadzasz? Przecież to już gotowiec! Pięknie wszystko wykończone i tylko mieszkać.

- Claris, miałam to wpisać w Twoich komentarzach, ale wpiszę już tutaj - jestem pod wrażeniem kolorystyki. Faktycznie, chyba nigdzie takiej nie widziałam i jest urokliwa. A dachówka i dach piękny

po drugie:

Tak samo jak Ty, inni na tym forum, mimo nieukończenia studiów prawniczych, zmuszeni są samemu zgłębiać wszelakie paragrafy i szukac niuansów by móc wykorzystac je na swoją korzyść. Więc nie wypisuj wniosków o sprzecznych zapisach z prawem Bo radcy prawni niewiele się różnią od budowlańców - przykładaja się do Twojej sprawy jak nad nimi stoisz.

Proszę nie generalizować i lepiej dobierać sobie usługodawców (budowlańców przecież umiesz) ;)

Tak przy okazji - warunki gwarancyjne kosiarki są mało istotne. Cokolwiek jest sprzeczne z obowiązującym prawem, jest nieważne. Jeżeli jakiś kretyn czy cwaniak byłby na tyle głupi, żeby w warunkach gwarancji wpisać, że rękojmia nie obowiązuje, lub obowiązuje po gwarancji - to się nie liczy. Rękojmia będzie obowiązywała od momentu wydania przedmiotu umowy do upływu 12 miesięcy. W umowach które podpisujemy wielokrotnie są zapisy sprzeczne z prawem i nie należy się nimi przejmować.

Proszę nie wprowadzać w błąd. Jak zabierasz się za czytanie przepisów, to czytaj całość i interpretuj :)

Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.

Dla konsumenta, a nawet dla przedsiębiorcy, dopuszczalne jest zatem rozszerzenie rękojmi (zasada swobody umów). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzenie polegało na wydłużeniu okresu rękojmi. Taki przykład był u Wojgoca. I absolutnie nie jest to sprzeczne z prawem, a już na pewno nie dochodzi się takich rzeczy w sądzie. Skoro producent dał dłuższy okres rękojmi, to dał. Chyba, że potem się z tego chciał wycofać. Ale to on będzie miał z tym problem.

I dla niedowiarków - wyrok SN z 5 sierpnia 2005 - "Przewidziany w art. 568 kc termin wygaśnięcia uprawnień z tytułu rękojmi może być przedłużony umową stron."

po trzecie:

13 zetków za robociznę przy wylewkach (z układaniem styro i folii) to akceptowalna cena?

ile (realnie) trzeba czekać przed rozpoczęciem układania na nich płytek/kafli (bo, że na drewno trzeba czekać to wiem) ?

Mam jedną stawkę 12 zł za Twój zakres. Druga to 13 zł za samą wylewkę. Styro - 1 zł za rozłożenie jednej warstwy. Możesz podesłać mi namiary?

Co do czekania - mój potencjalny kafelkarz mówił mi o 1,5-2 mies. Jak masz podłogówkę, to po drodze jeszcze jest wygrzewanie wylewek.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047134

13 zetków za robociznę przy wylewkach (z układaniem styro i folii) to akceptowalna cena?

ile (realnie) trzeba czekać przed rozpoczęciem układania na nich płytek/kafli (bo, że na drewno trzeba czekać to wiem) ?

na kafelki również trzeba poczekać i jak pamiętam to Jarek Korólczyk mówił o miesiącu.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047137

Proszę nie generalizować i lepiej dobierać sobie usługodawców (budowlańców przecież umiesz)

nie mam dobrych doświadczeń ze współpracy z radcami prawnymi, zarówno z dużymi kancelariami jak i małymi. Oczywiście nie generalizuje, ale live is brutal.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047138

chyba, że się użyje dodatków przyspieszających wiązanie - sam mi o nich wspominał.

Hmmm... Przy wylewkach ważne są dwie sprawy: właściwe związanie betonu i odparowanie wilgoci. Jak się położy płytki i zafuguje za wcześnie, to fugi zbieleją. Nie wiem czemu się tak dzieje, ale przeczytałem po fugowaniu u mnie w kotłowni i się miejscami zbieliły. W listopadzie schnięcie trwa bardzo długo i woda z kleju nie zdążyła odparować, a co dopiero jakby wylewki były świeże (moje miały 4 miesiące).

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047153

po pierwsze:

- Frankai, czemu Ty się nie wprowadzasz? Przecież to już gotowiec! Pięknie wszystko wykończone i tylko mieszkać.

Brak kasy na: lodówkę, pralkę, krzesła i parę innych spraw.

Przeprowadzka za 1.5 miesiąca. A jak napiszesz, że przyjeżdżasz na kawę, to się pospieszę :) Tylko pamiętaj, że taką obietnicę wyegzekwuję z całą stanowczością ;)

Proszę nie wprowadzać w błąd. Jak zabierasz się za czytanie przepisów, to czytaj całość i interpretuj :)

Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.

Dla konsumenta, a nawet dla przedsiębiorcy, dopuszczalne jest zatem rozszerzenie rękojmi (zasada swobody umów). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzenie polegało na wydłużeniu okresu rękojmi. Taki przykład był u Wojgoca. I absolutnie nie jest to sprzeczne z prawem, a już na pewno nie dochodzi się takich rzeczy w sądzie. Skoro producent dał dłuższy okres rękojmi, to dał. Chyba, że potem się z tego chciał wycofać. Ale to on będzie miał z tym problem.

Biję się w pierś w kwestii czytania po łebkach. Koncentrowałem się na niemożności wyłączenia. No widzisz wojgoc - miałeś okazję dokopać świętemu indykowi, a zrobiła to kobieta :D W sumie tak wolę ;) Nie nadinterpretowywać, że lubię eśta, eśta ;)

Na swoją obronę przypomnę tylko, że pisałem iż taka sprawa jest do wygrania.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047154

No widzisz wojgoc - miałeś okazję dokopać świętemu indykowi, a zrobiła to kobieta :D W sumie tak wolę ;) Nie nadinterpretowywać, że lubię eśta, eśta ;)

Na swoją obronę przypomnę tylko, że pisałem iż taka sprawa jest do wygrania.

twierdziłem, że bulgoczesz, ale tylko śię rozeźliłeś i tyle. jakoś nie mogę znaleźć tego, że pisałeś, że sprawa jest do wygrania.

https://forum.murator.pl/topic/280433-grupa-wroc%C5%82awska/page/2402/#findComment-9047165