Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

jeśli mój kb ma rację, to pewnie możesz, ale niech Ci ktoś z uprawnieniami wpisze do papierów (protokołu? dziennika budowy?), że w planowanym miejscu przyłączenia miałeś złe warunki geologiczne - na przyklad wieeeeelki głaz - i nie dało się poprowadzić rury zgodnie z projektem tylko ciut obok. taka podpowiedź :)

jeśli mój kb ma rację, to pewnie możesz, ale niech Ci ktoś z uprawnieniami wpisze do papierów (protokołu? dziennika budowy?), że w planowanym miejscu przyłączenia miałeś złe warunki geologiczne - na przyklad wieeeeelki głaz - i nie dało się poprowadzić rury zgodnie z projektem tylko ciut obok. taka podpowiedź :)

Właśnie! wielki głaz! przypomniałem sobie, że mam tam przecież narzutowy kamień z drugiego zlodowacenia.

Nie wiem. Musisz dzwonić i pytać :)

Ja tyż mam pytanie (do wszystkich:):

Czy mogę sobie bezkarnie zmienić miejsce w którym rura gazowa wchodzi do domu? Wciąż będzie wchodzić do tego samego pomieszczenia tylko byłaby przesunięta o 40-50cm w lewo.

Jarett, ja miałam przesuwaną rurkę, ale jeszcze na etapie projektu instalacji przed pracami. Przesunięcie o kilkadziesiąt cm potraktowane było przez starostwo jako zmiana nieistotna. Jednak główne pozwolenie obejmowało u mnie już instalację gazową. Ty masz już zrobioną tę rurkę czy masz na papierze i dopiero zamierzasz przesunąć?

Jarett, ja miałam przesuwaną rurkę, ale jeszcze na etapie projektu instalacji przed pracami. Przesunięcie o kilkadziesiąt cm potraktowane było przez starostwo jako zmiana nieistotna. Jednak główne pozwolenie obejmowało u mnie już instalację gazową. Ty masz już zrobioną tę rurkę czy masz na papierze i dopiero zamierzasz przesunąć?

Tak, mam w głównym pozwoleniu instalację gazową. W projekcie gotowym zostało to narysowane bardzo prymitywnie ale przeszło przez starostwo.

PS. Ile taka rurka w otulinie ma srednicy? schowa mi się w styro 10cm? czy mogę ją przykryć styropianem a potem na to elewacją drewnianą?

wewnatrz mnie nie boli.

Bardziej mnie martwi czy na zewnątrz oprócz styro, można ją przykryć deską elewacyjną.

Szczerze mówiąc nie wiem. Generalnie wewnątrz chodzi o to, żeby się nie zebrał gdzieś gaz w razie nieszczelności. Czy podobne wymaganie jest na zewnątrz - nie wiem. Ja mam mur 3-W i rura idzie w ścianie osłonowej. W sumie wewnątrz nie wolno prowadzić nawet w murze, więc obstawiam, że na zewnątrz można przykryć czym się chce. Nie rozumiem jednak po co chcesz zostawiać ją pod deską. Przecież to robi się raz i zapomina.

Witam,

Poszukuję sprawdzonej ekipy od ociepleń i elewacji zewnętrznej. Czy może ktoś polecić?

Jakiego producenta i gdzie kupowaliście styropian?

Próbowałam znaleźć Termoorganikę (ma dość pozytywne opinie) we Wrocławiu, ale bez skutku.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Kasia