Frankai 09.01.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Frankai, Ty chyba coś z elektryką masz wspólnego, a przynajmniej orientujesz się w tych kwestiach. Mam mieć oświetlenie szynowe. Jak szukam tego rodzaju asortymentu, to pojawiają się szyny jednofazowe i trójfazowe. Czy możesz przybliżyć, o co z tym chodzi i jakie rozwiązanie jest optymalne? Dzięki z góry To mnie lekko zszokowałaś. Aż tak się nie wyznaję na oświetleniu szynowym, więc trochę pospekuluję bazując na wiedzy ogólnej Po pierwsze - zasilanie 3-fazowe wykorzystywane jest wszędzie tam, gdzie niezbędna jest większa moc - np. w silnikach maszyn. Po drugie - w starego typu świetlówkach (nie wiem czy obecne ciągle mają tą wadę), występowało niedostrzegalne gołym okiem migotanie z częstotliwością sieci, czyli 50Hz. Nie było więc dopuszczalne stosowanie świetlówek w pomieszczeniach biurowych z wyjątkiem... zasilania 3-fazowego. Wtedy nie korzystano z napięcia międzyfazowego (380V), ale po prostu podłączano 3-świetlówki każda do innej fazy. W ten sposób kiedy jedna "przygasała", kolejna świeciła pełną mocą, a ostatnia zaczynała się rozświetlać. Było to kompensowanie efektu migotania. Po trzecie - trudno mi sobie wyobrazić cel i potrzebę stosowania zasilania 3-fazowego lamp. No może jeżeli ktoś się bardzo boi zgaszania światła po wyłączeniu się jednej fazy Nie jestem pewien (tu musiałby wypowiedzieć się Smok), ale coś mi tam świta, że istnieje zakaz wprowadzania do puszek oświetleniowych więcej niż jednej fazy. Czemu? Otóż zwykle osoba wykonująca prace w instalacji, zadowoli się jak zobaczy, że znikło mu napięcie po wyłączeniu jednego bezpiecznika i nadziałaby się na przewody pod napięciem z drugiego obwodu. Po czwarte - nie mam doświadczeń, ale nie zdziwiłbym się, gdyby były systemy dwu- lub 3-biegunowe. Oznaczałoby to możliwość świecenia wybranej grupy lamp za pomocą przycisku seryjnego lub potrójnego. Po piąte - w lampach systemowych wykorzystuje się żarówki zarówno 12V (wtedy dodatkowo montuje się transformator) jak też 230V. Te pierwsze mogą mieć odsłonięte przewodniki (np. druty). Te drugie wymagają szyn, w których przewodnik jest ukryty w sposób utrudniający dotknięcie go ręką lub jakimkolwiek metalowym przedmiotem. Wersja kombinowana to szyny 230V a żarówki 230V i 12V posiadające w swojej obudowie mini transformatorki. Nie powiem co lepsze a co gorsze, ale upewnij się, czy nie są to systemu dwu- i trzy- biegunowe. Wtedy miałabyś jasność jaka jest ich przewaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.01.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 a moje poparcie juz nie sprawia Ci tyle przyjemności? Jakoś tak natura mnie ukształtowała, że działania kobiet sprawiają mi więcej przyjemności? Żeby jednak Ci nie było smutno, to mogę Ci piffo postawić http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.01.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jakoś tak natura mnie ukształtowała, że działania kobiet sprawiają mi więcej przyjemności? Żeby jednak Ci nie było smutno, to mogę Ci piffo postawić http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF czyli mamy identyczną naturę:yes: a piwko jak znalazl - do dna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.01.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 dzięki Frankai, to mi rozjaśniło, żeby interesować się tylko szynami jednofazowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 09.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Gosia 1611 posiada busa Tak, a mój małżonek zajmuje się usługami transportowymi, tel: 692 021 121. Gdybym była przy kompie od razu bym napisała, ale dzisiaj byłam cały dzień na budowie i w końcu mam wylewki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.01.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Gosia, w tej sytuacji zapiszę sobie na przyszłość, bo już dogadałam się z facetem na środę. Parę rzeczy jeszcze będzie później. A usługi typu przeprowadzka też robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 09.01.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Wiem, że już o to pytałem, ale wyczyściłem sobie ostatnio skrzynkę wiadomości prywatnych i straciłem wszystkie Wasze odpowiedzi. Potrzebuję namiar na nieziemsko dobrych dekarzy, którzy nie brzydzą się dachów płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuracja 09.01.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam wszystkich forumowiczów Mam pytanie: czy ktoś z Was ma do sprzedania płyty drogowe ? Może wie, kto takie płyty sprzedaje ?? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 09.01.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jak mnie popierała Ellaj (co oczywiście było bardzo miłe), to nie było komentarzy, ale jak wojgoc, to od razu "grupa wsparcia" i "solidarność plemników". Tępienie to nie nie jest, ale widać od razu, kto bez narażania się na komentarz może wspierać, a kto nie Dzieki Frankaiku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.01.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 w końcu mam wylewki!!! GRATULACJE! kto Ci robił i po ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.01.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam wszystkich forumowiczów Mam pytanie: czy ktoś z Was ma do sprzedania płyty drogowe ? Może wie, kto takie płyty sprzedaje ?? Będę wdzięczny za pomoc. Witam:) Wojgoc miał jakiś czas temu. Woooojtek, masz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 09.01.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 dzięki Frankai, to mi rozjaśniło, żeby interesować się tylko szynami jednofazowymi. Lata w firmie oświetleniowej pozwalają mi powiedzieć, że to nie całkiem jest tak, jak myślicie. Ta 'wielofazowość' szyn nie wynika z potrzeby zasilania trzema fazami energetycznymi. Najczęściej szyny są zasilane niskim napięciem (12 V) i przy rozbudowanych instalacjach napotykamy problem przekroczenia obciążalności linii przy szynie 1-fazowej. Ponadto przy 3-fazowej dochodzi nam możliwość sterowania poszczególnymi liniami i włączania konkretnych, wybranych opraw a nie całej linii. Jak widać wybór pomiędzy 1 lub 3 fazami zależy głównie od stopnia rozbudowania instalacji i zamysłu architektonicznego wykorzystania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.01.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam:) Wojgoc miał jakiś czas temu. Woooojtek, masz jeszcze? Gosia1611 nabyła je dawno temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 GRATULACJE! kto Ci robił i po ile? z tego co się orientuję to Bronowicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuracja 09.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ech, szkoda. Moze ktoś jeszcze ma ? Potrzebuję trzech sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Ech, szkoda. Moze ktoś jeszcze ma ? Potrzebuję trzech sztuk. skontaktuj się Gosią1611- te moje to były plyty betnowe 50x100 i ok. 15szt, może nie wszystkie potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Lata w firmie oświetleniowej pozwalają mi powiedzieć, że to nie całkiem jest tak, jak myślicie. Ta 'wielofazowość' szyn nie wynika z potrzeby zasilania trzema fazami energetycznymi. Najczęściej szyny są zasilane niskim napięciem (12 V) i przy rozbudowanych instalacjach napotykamy problem przekroczenia obciążalności linii przy szynie 1-fazowej. Ponadto przy 3-fazowej dochodzi nam możliwość sterowania poszczególnymi liniami i włączania konkretnych, wybranych opraw a nie całej linii. Jak widać wybór pomiędzy 1 lub 3 fazami zależy głównie od stopnia rozbudowania instalacji i zamysłu architektonicznego wykorzystania instalacji. Moment, moment. Łączysz 2 pojęcia, a chętnie pogłębimy swoją wiedzę. Krótkie pytanie: czy pojęcie 3-fazowe wg Twojego doświadczenia, odnosi się do rzeczywistego zasilania z 3 faz, czy zasilanie jest z jednej fazy, a w lampie są prowadzone 3 linie (ja to nazywałem instalacja 3-biegunowa)? Komentarz: Duże prądy, przekraczające niejednokrotnie obciążalność pojedynczej szyny, to dla mnie jasna sprawa. Przy okazji wyjaśnienie dla tych co "wierzą" w prąd a nie pamiętają już detali ze szkoły. Żarówka 100W zasilana 230V wymaga prądu poniżej 0.5A (I=P/U czyli prąd=moc/napięcie). Żarówka 100W przy zasilaniu 12V wymaga już 8.33A. Przyjmuje się typową obciążalność przewodów elektrycznych na poziomie 6A/mm2. Wobec tego do tej żarówki na 230V, wymagany jest przewód o przekroju >=0.075mm2 (śmiech na sali). Dla tej żarówki na 12V >=1.5 m2 (przekrój najbardziej typowy w naszych gniazdkach). Dając halogeników 12V całą linię, łatwo dochodzimy do przekrojów, których nikt nie chce dawać w konstrukcjach lamp (w zasadzie 1.5mm2 to max, choć pewnie przy 12V często trzeba dać 2.5mm2), bo są grube i sztywne. Poza tym - często w 12V instalacjach, jako przewodnik wykorzystuje się odkryte druty konstrukcji lampy. One nie są cienkie, ale... pojawia się problem na stykach. Przeniesienie takich prądów wymaga dużych, pewnych styków, bo w przeciwnym razie będzie się grzał, a żarówka migała. W skrajnym przypadku z tego nagrzewania może powstać pożar. Tak więc profesjonalne firmy nie zaryzykują moim zdaniem dla lamp 12V powyżej 200W, używania wyłącznie jednej linii i pociągną 2 i więcej par przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 10.01.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Gosia, w tej sytuacji zapiszę sobie na przyszłość, bo już dogadałam się z facetem na środę. Parę rzeczy jeszcze będzie później. A usługi typu przeprowadzka też robi? Niestety noszenie nie wchodziło by w grę, ale przewóz jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 10.01.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wiem, że już o to pytałem, ale wyczyściłem sobie ostatnio skrzynkę wiadomości prywatnych i straciłem wszystkie Wasze odpowiedzi. Potrzebuję namiar na nieziemsko dobrych dekarzy, którzy nie brzydzą się dachów płaskich. A moi dachowcy nie chcieli się podjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 10.01.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam wszystkich forumowiczów Mam pytanie: czy ktoś z Was ma do sprzedania płyty drogowe ? Może wie, kto takie płyty sprzedaje ?? Będę wdzięczny za pomoc. Niestety ja swoje już odsprzedałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts