Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Frankai, Ty chyba coś z elektryką masz wspólnego, a przynajmniej orientujesz się w tych kwestiach. Mam mieć oświetlenie szynowe. Jak szukam tego rodzaju asortymentu, to pojawiają się szyny jednofazowe i trójfazowe. Czy możesz przybliżyć, o co z tym chodzi i jakie rozwiązanie jest optymalne? Dzięki z góry :)

To mnie lekko zszokowałaś. Aż tak się nie wyznaję na oświetleniu szynowym, więc trochę pospekuluję bazując na wiedzy ogólnej ;)

Po pierwsze - zasilanie 3-fazowe wykorzystywane jest wszędzie tam, gdzie niezbędna jest większa moc - np. w silnikach maszyn.

Po drugie - w starego typu świetlówkach (nie wiem czy obecne ciągle mają tą wadę), występowało niedostrzegalne gołym okiem migotanie z częstotliwością sieci, czyli 50Hz. Nie było więc dopuszczalne stosowanie świetlówek w pomieszczeniach biurowych z wyjątkiem... zasilania 3-fazowego. Wtedy nie korzystano z napięcia międzyfazowego (380V), ale po prostu podłączano 3-świetlówki każda do innej fazy. W ten sposób kiedy jedna "przygasała", kolejna świeciła pełną mocą, a ostatnia zaczynała się rozświetlać. Było to kompensowanie efektu migotania.

Po trzecie - trudno mi sobie wyobrazić cel i potrzebę stosowania zasilania 3-fazowego lamp. No może jeżeli ktoś się bardzo boi zgaszania światła po wyłączeniu się jednej fazy ;) Nie jestem pewien (tu musiałby wypowiedzieć się Smok), ale coś mi tam świta, że istnieje zakaz wprowadzania do puszek oświetleniowych więcej niż jednej fazy. Czemu? Otóż zwykle osoba wykonująca prace w instalacji, zadowoli się jak zobaczy, że znikło mu napięcie po wyłączeniu jednego bezpiecznika i nadziałaby się na przewody pod napięciem z drugiego obwodu.

Po czwarte - nie mam doświadczeń, ale nie zdziwiłbym się, gdyby były systemy dwu- lub 3-biegunowe. Oznaczałoby to możliwość świecenia wybranej grupy lamp za pomocą przycisku seryjnego lub potrójnego.

Po piąte - w lampach systemowych wykorzystuje się żarówki zarówno 12V (wtedy dodatkowo montuje się transformator) jak też 230V. Te pierwsze mogą mieć odsłonięte przewodniki (np. druty). Te drugie wymagają szyn, w których przewodnik jest ukryty w sposób utrudniający dotknięcie go ręką lub jakimkolwiek metalowym przedmiotem. Wersja kombinowana to szyny 230V a żarówki 230V i 12V posiadające w swojej obudowie mini transformatorki.

Nie powiem co lepsze a co gorsze, ale upewnij się, czy nie są to systemu dwu- i trzy- biegunowe. Wtedy miałabyś jasność jaka jest ich przewaga.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a moje poparcie juz nie sprawia Ci tyle przyjemności?

Jakoś tak natura mnie ukształtowała, że działania kobiet sprawiają mi więcej przyjemności? ;)

Żeby jednak Ci nie było smutno, to mogę Ci piffo postawić http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF

dzięki Frankai, to mi rozjaśniło, żeby interesować się tylko szynami jednofazowymi.

Lata w firmie oświetleniowej pozwalają mi powiedzieć, że to nie całkiem jest tak, jak myślicie. Ta 'wielofazowość' szyn nie wynika z potrzeby zasilania trzema fazami energetycznymi. Najczęściej szyny są zasilane niskim napięciem (12 V) i przy rozbudowanych instalacjach napotykamy problem przekroczenia obciążalności linii przy szynie 1-fazowej. Ponadto przy 3-fazowej dochodzi nam możliwość sterowania poszczególnymi liniami i włączania konkretnych, wybranych opraw a nie całej linii. Jak widać wybór pomiędzy 1 lub 3 fazami zależy głównie od stopnia rozbudowania instalacji i zamysłu architektonicznego wykorzystania instalacji.

Lata w firmie oświetleniowej pozwalają mi powiedzieć, że to nie całkiem jest tak, jak myślicie. Ta 'wielofazowość' szyn nie wynika z potrzeby zasilania trzema fazami energetycznymi. Najczęściej szyny są zasilane niskim napięciem (12 V) i przy rozbudowanych instalacjach napotykamy problem przekroczenia obciążalności linii przy szynie 1-fazowej. Ponadto przy 3-fazowej dochodzi nam możliwość sterowania poszczególnymi liniami i włączania konkretnych, wybranych opraw a nie całej linii. Jak widać wybór pomiędzy 1 lub 3 fazami zależy głównie od stopnia rozbudowania instalacji i zamysłu architektonicznego wykorzystania instalacji.

Moment, moment. Łączysz 2 pojęcia, a chętnie pogłębimy swoją wiedzę. Krótkie pytanie: czy pojęcie 3-fazowe wg Twojego doświadczenia, odnosi się do rzeczywistego zasilania z 3 faz, czy zasilanie jest z jednej fazy, a w lampie są prowadzone 3 linie (ja to nazywałem instalacja 3-biegunowa)?

Komentarz:

Duże prądy, przekraczające niejednokrotnie obciążalność pojedynczej szyny, to dla mnie jasna sprawa. Przy okazji wyjaśnienie dla tych co "wierzą" w prąd a nie pamiętają już detali ze szkoły. Żarówka 100W zasilana 230V wymaga prądu poniżej 0.5A (I=P/U czyli prąd=moc/napięcie). Żarówka 100W przy zasilaniu 12V wymaga już 8.33A. Przyjmuje się typową obciążalność przewodów elektrycznych na poziomie 6A/mm2. Wobec tego do tej żarówki na 230V, wymagany jest przewód o przekroju >=0.075mm2 (śmiech na sali). Dla tej żarówki na 12V >=1.5 m2 (przekrój najbardziej typowy w naszych gniazdkach). Dając halogeników 12V całą linię, łatwo dochodzimy do przekrojów, których nikt nie chce dawać w konstrukcjach lamp (w zasadzie 1.5mm2 to max, choć pewnie przy 12V często trzeba dać 2.5mm2), bo są grube i sztywne. Poza tym - często w 12V instalacjach, jako przewodnik wykorzystuje się odkryte druty konstrukcji lampy. One nie są cienkie, ale... pojawia się problem na stykach. Przeniesienie takich prądów wymaga dużych, pewnych styków, bo w przeciwnym razie będzie się grzał, a żarówka migała. W skrajnym przypadku z tego nagrzewania może powstać pożar. Tak więc profesjonalne firmy nie zaryzykują moim zdaniem dla lamp 12V powyżej 200W, używania wyłącznie jednej linii i pociągną 2 i więcej par przewodów.