Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Materiały na cały stan surowy (z pustakami Kozłowic 25 cm) wraz z transportem mają w takiej samej cenie jak okoliczne wrocławskie hurtownie z Robenen 24 cm.

To mnie kusi :evil:

Ja brałam terrive, kominy, pustaki od Manexa ok. Walichnowy. Wyszłam na tym lepiej niż w okolicznych hurtowniach.

A poza sprawami cenowymi byłaś zadowolona? Trochę niepokoi mnie terminowość dostaw (dzwonię dzisiaj - towar na czwartek itp.).

Nie było żadnych problemów, szybka dostawa. Oni są często w Betardzie bo produkują dla nich ceramike do kominów więc pewnie ze zwrotem nie byłoby problemu. Na szczęście nic nie musiałam zwracać więc za bardzo o zwrotach się nie wypowiem.

Tatarak a sprawdzałaś styropian z Mega1000? Bardzo szybka dostawa ceny dobre.

upss,

wydawało mi się, ze kupowałas w czymś na M - Mateks czy cos takiego.

a u Samira robiłaś wyceny porównawcze - a tu taka niespodzianka.

kupowałam głównie w Manexie (od soboty nie wierzę, że czegoś nie pamiętasz ;)), wyceny robiłam tu i tu i jeszcze ówdzie - Manex zawsze starał się zbić ceny poniżej ofert, jakie miałam z innych składów. (ale i tak już ich nie polecam, jak ktoś chce wiedzieć dlaczego, to pisałam o tym obszernie w dzienniku).

Renowa nie była zainteresowana poprawianiem swoich pierwotnych wycen - z jednym wyjątkiem stropu, na który mi wyliczyli za dużo pustaków i w końcu wystawili fakturę na wyższe ceny niż miałam uzgodnione w ofercie opatrzonej ich pieczątkami i podpisami.

a potem się jeszcze okazało, że nagle nie mają żadnych transportów w moją stronę i od pół roku bez mała nie mają okazji, żeby odebrać palety.

moje drugie zamówienie w Renowie - na 10 palet silki i paletę cementu - jakimś cudem im "zginęło" i wystawili mnie do wiatru. a potem usłyszałam od S, że jak nie składam zamówień, to nie powinnam się dziwić, że nie przyjeżdżają po palety... jak przypomniałam, że owszem składam, tylko oni je "gubią" i nie realizują, to jakoś nie odpowiedział. Natomiast w fakcie, że handlowiec podpisuje ze mną ofertę na jedne ceny a fakturuje mi wyższe*, S. nie widział nic złego.

szkoda gadać.

*w sumie wyższe o kilkadziesiąt złotych na całej fakturze, ale tu się liczy fakt niedotrzymania warunków oferty handlowej, sory.

Ja również kupowałam prawie wszystko w Manexie ,ale tym z Czastar.Wrocławski Manex zawsze dawał mi wyższe ceny a jest dużo bliżej i tak jak Tatarak pisze zawsze u nich coś było nie tak.Ten w Czastarach polecam i nadal korzystam .Dostawy terminowe nie ma problemu z płatnoscią przy odbiorze.

Jestem rozdarty między producentami pustaków 25 P+W. Słyszałem dobre opinie o Kozłowicach, Robenie i Wienerbergerze.

Nie za dobre opinie czytałem o Jopku.

Ale cała reszta: Leier, Eder czy inni, to totalna tabularaza.

Wiem, że pustak nie może się kruszyć, a to z kolei zależy od materiału, z jakiego jest zrobiony.

Czy niektórzy z producentów powinni odpaść w przedbiegach, bo kiepska jakość?

Trochę już budujecie. Podzielcie się doświadczeniami.

Czy Tu nikt nie buduje z keramzytu?

Gorszy czy jak?

Ja mam Terrivę z keramzytu. Niewiele był droższy od zwykłego, więc wziąłem. Ścian chyba nikt tu nie miał z keramzytu. Nie wiem czemu. Może droższy? A poza tym jest tu też silna ekipa od silki ;)

Ja b-k na ścianach konstrukcyjnych i bloczki ceramiczne lub klinkier na osłonowych

Czy ktoś się doktoryzował w temacie baterii podtynkowych?

i może mi w krótkich żołnierskich słowach powiedzieć , na jakich markach się skupić, żeby z jednej strony nie zbankrutować, a z drugiej nie musieć za dwa lata robić remontu łazienki ze skuwaniem kafli i wymianą tego podtynkowego cuda? I czy znacie jakąś stronę, gdzie jest łopatologicznie opisane, co trzeba sobie skompletować do każdego urządzenia? jakieś podtynkowe, nadtynkowe, węże, uchwyty, deszczownice... czy to lepiej kupować osobno czy w zestawie? czy jak osobno, to mogę do iboxa hansgrohe podłączyć.. nie wiem elem. nadtynkowy deante i będzie grało?

I pytanie w temacie wannowym - czy w każdej wannie da się zrobic otwór/otwory na baterię? kto to robi, na jakim etapie? nie stracę przez to np. gwarancji na wannę czy coś? ktokolwiek sprawdzał, ktokolwiek wie - help!

Czy ktoś się doktoryzował w temacie baterii podtynkowych?

Miałem to szczęście, że trafiłem na kumatego sprzedawcę. Sporo wiedział, zdał test kontrolny któremu go poddałem, dostałem - przynajmniej na sporą część wyposażenia - ceny lepsze niż necie, więc nie musiałem :D

Bankructwo ogłosisz na deszczownicach 60cm ;) Inne elementy aż tak nie porażały. Oczywiście to co w Hansgrohe dostanie się za 2500zł, można dostać i za 1000zł.