Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Tatarak, ja mam zamiar spróbowac żyć bez okapu. Mam teraz w domu, nie mam WM i prawie nie włączam. Nie mam takiego nawyku, wolę otworzyć okno. Inna sprawa, że na wszelki wypadek zrobiliśmy kabel, który teraz straszy.

A jak Claris ma z Betarda, to betonowa kostka tak? Muszę poszukać u Niej w dzienniku. Ja dalej będę próbować z betonowym podjazdem, tylko muszę wybrać się na pogadankę do Betardu.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

mnie zawsze zastanawia, że te grzyby i bakterie nie rozwijają się w normalnych kominach wentylacyjnych. że niby co? pionowe płaszczyzny im nie służą? trzeba nie dać się zwariować.

Kobieto - pomyśl :p Z komina powietrze nie leci do domu, tylko na zewnątrz. Co z tego, że tam jest kurz, brud, syf i w ogóle? Z kanałów WM kurz poleci na pokój.

WM często połączony jest z jakąś formą klimatyzacji. W samochodzie musiałem odgrzybiać instalację. Z klimatyzatora split już po roku miałem taki smród, że trzeba go było odgrzybiać.

Czy obawy są przesadzone, to już inna sprawa, to że porządne filtry trzeba dać, moim zdaniem nie podlega dyskusji. Ja nie mam, ale jakbym miał, to obawiałbym się raczej tylko o reakcję syna - jest alergikiem. Ja mam krótkie kanały od kominka i zastanawiam się co z kurzem w tych miejscach. W zimie problemu nie będzie, bo napalę w kominku i wszystko tam się upiecze. Aczkolwiek przypieczony kurz też chyba jest alergenem. Coś o tym czytałem w artykułach o grzejnikach konwekcyjnych - przypiekanie następuje już w temperaturze 53 czy 56 stopni. Stąd optymalne są płytowe bez "grzebieni" i sprzątana podłoga bez dywanów.

Fraaaankaaaai!:(

Nie moge mieszac, bo bedzie za duzo. To co zostaje kostka?

Nie koniecznie. Grubsze i mniejsze płyty (niech wyjaśni producent) lub sposób ułożenia (niech wyjaśni doświadczony układacz), ale ja tylko teoretyk-mądrala jestem, więc nie rozwiążę Ci problemu.

a dach aby masz? ten wiesz który :)

Nie masz dachu. Teraz ma być parę ciepłych dni więc liczę, że płyta mi przeschnie i zawalczę z dachem w przyszłym tygodniu. Zresztą i tak dopiero w sobotę udało mi się uruchomić wodę (prawdopodobnie zamarzła gdzieś w gruncie) i i tak panowie wylewkarze niewiele by zdziałali.

Co do okapu to wentylacji mechanicznej nie posiadam. Okap w obecnym mieszkaniu posiadam i chętnie bym go używał ale hałasuje jak pierun :) Tym razem kupiłem możliwie najcichszy i mam nadzieję, że się sprawdzi.

Madeleine chyba kiedyś pisała, że Betard na zamówienie zrobi dowolny wymiar, tylko wiesz - na zamówienie to i w odpowiedniej cenie. chociaż zobacz płyty drogowe w tym katalogu: http://www.betard.pl/dokumentacja/Katalog_el_dr_el_ma_001.pdf

podjazd Claris oglądałam na żywo i zapadło mi tylko w pamięć, że bardzo fajnie wyglądał... szczegółów nie pamiętam.

A jak Claris ma z Betarda, to betonowa kostka tak? Muszę poszukać u Niej w dzienniku. Ja dalej będę próbować z betonowym podjazdem, tylko muszę wybrać się na pogadankę do Betardu.

Betonowa :) płukana z posypką. Lastra. Mają na wystawce w Betardzie w Długołęce, ale najlepiej niech Cię ktoś weźmie do nich na plac magazynowy i pokaże to wszystko na paletach, większa powierzchnia, większe możliwości (bo wystawkę mają ograniczoną bardzo)....

Kobieto - pomyśl :p Z komina powietrze nie leci do domu, tylko na zewnątrz. Co z tego, że tam jest kurz, brud, syf i w ogóle? Z kanałów WM kurz poleci na pokój.

WM często połączony jest z jakąś formą klimatyzacji. W samochodzie musiałem odgrzybiać instalację. Z klimatyzatora split już po roku miałem taki smród, że trzeba go było odgrzybiać.

Czy obawy są przesadzone, to już inna sprawa, to że porządne filtry trzeba dać, moim zdaniem nie podlega dyskusji. Ja nie mam, ale jakbym miał, to obawiałbym się raczej tylko o reakcję syna - jest alergikiem. Ja mam krótkie kanały od kominka i zastanawiam się co z kurzem w tych miejscach. W zimie problemu nie będzie, bo napalę w kominku i wszystko tam się upiecze. Aczkolwiek przypieczony kurz też chyba jest alergenem. Coś o tym czytałem w artykułach o grzejnikach konwekcyjnych - przypiekanie następuje już w temperaturze 53 czy 56 stopni. Stąd optymalne są płytowe bez "grzebieni" i sprzątana podłoga bez dywanów.

z niektórych kanałów powietrze też leci na zewnątrz. a w tych, którymi leci do środka, to akurat jest filtrowane. chłopie :p

kurz nie jest alergenem, tylko żyjące w nim roztocza.

O, cześć Claris - gdzie byłaś, jak Cię nie było? :)

Między innymi tu: http://www.palac-wojanow.pl/ :)

ale generalnie to utknęłam na dobre w robocie żeby zarobić na te cholerne raty.....

ale widzę, że ruch na grupie, że hoho... a z wiosną pewnie jeszcze trochę nowych budowniczych przybędzie..

żeby nie było tak całkiem off topic to ja właśnie przymierzam się do budowy ogrodzenia, oraz dalej walczę z odbiorem budynku....

btw, mnie ostatnio Piczman zasugerował, że teraz się w wielu domach w ogóle nie instaluje okapów i ludzie żyją, jak tylko mają dobrze wm zrobioną, to okap niepotrzebny.

Proszę pamiętać, że są okapy i wyciągi. Okap pochłania zapachy. Wyciąg - jak ktoś nie ma WM - wyrzuca na zewnątrz. Ja mam wyciąg. Bardzo ładny, cichy i tani. Jak będzie zbierał - opowiem zaś.

Claris, a czemu walczysz? robią problemy? Bardzo ładna ta Lastra.

Tatarak, ja nie będę zamawiać gotowych płyt, tylko odpowiedni beton (i to muszę właśnie ustalić - czy się da, a pewnie da, tylko kwestia ceny). Beton będzie normalnie wylewany na podjazd w przygotowane szalunki. Płyty ewentualnie pójdą na ścieżkę do drzwi. Musi się udać :)

Alek_w, u mnie znacznie większy metraż i większa kwota, więc tak jak napisała Tatarak, jest to chyba cena w normie. Jednak to wszystko ma związek z tym, ile w domu tych rzeczy będziesz miał.

a jak zamierzacie wykorzystywać ten stryszek? bo jeśli wcale, to nie bardzo widzę, co by je uszkodziło. jeśli jako składowisko, to może zabezpieczyć kanały obudowując jakimiś korytkami z osb?

To ja może wrzucę moje zdjęcia raz kolejny. U samego dołu skosu widać obłożone płatwie. To mogłoby być tak jakby obłożyć WM, sęk w tym, że pewnie rury pójdą u Was po osi domu, czyli na samym środku.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/3Stryszek9115/1119132041_AD5R2-S.jpg

Proszę pamiętać, że są okapy i wyciągi. Okap pochłania zapachy. Wyciąg - jak ktoś nie ma WM - wyrzuca na zewnątrz. Ja mam wyciąg. Bardzo ładny, cichy i tani. Jak będzie zbierał - opowiem zaś.

z tego, co pamiętam przy WM uzywa się co najwyżej pochłaniacza z filtrem węglowym

Hejka

Widzę, że nikt nie odpisał, więc opisuję swoje doświadczenia.

Storczyki lubią słońce. Więc najlepiej, aby stały na południowym oknie - albo cały czas albo po przekwitnięciu. U mnie stoją tak już dwa lata i kwitną na okrągło. Nic szczególnego nie robię z nimi. Podlewam lekko wodą raz w tygodniu. Po zakończeniu kwitnienia, jak kikut wyschnie, to go po prostu ścinam (warto poczekać, bo często odbija bokiem kolejny kwiatostan).

Doświadczenia z niebieskim nie mam, ale tu rozchodzi się chyba o odczyn ziemi, w której stoi. Więc z czasem może wracać do "oryginalnego" koloru.

Dzięki za info. A w którym miejscu go ścinasz? Na początku miejsca gdzie były kwiaty czy niżej?

Przy zakupie storczyka pani w Obi udzieliła mi wielu instrukcji:

1. Okna wschód i zachód - przy południowym - odsunąć.

2. Podlewanie raz na tydzień poprzez włożenie na 15 minut do wody i potem ma odcieknąć w osłonce.

3. Kolor niebieski to barwnik. Pokazała mi, że nowe kwiatki (z pędów) miały już mało niebieskiego. Na pędzie zaś były miejsca jakby zacięte i pomalowane niebieską farbą. Więc tak naprawdę niebieskie jest to co jest w sklepie, a potem "wyblakną".

4. Łazienka jest fajnym miejscem na storczyk, bo lubi wilgotną atmosferę.

5. Storczyków nie wolno przestawiać, bo nie lubią. Ma tam stać cały czas i nawet po odstawce na 5h potrafi się wkurzyć.

6. Jak nie chce kwitnąć, to trzeba się wkurzyć i zrobić mu krzywdę. Na przykład zrzucić ze stołu. Jak mu się ziemia rozsypie, poubijać na nowo i tak szok, zachęci go do kwitnienia. Można też go przesuszyć - zamiast po tygodniu podlać po trzech i ponowić trzytygodniową suszę, a potem już regularnie co tydzień.

z niektórych kanałów powietrze też leci na zewnątrz. a w tych, którymi leci do środka, to akurat jest filtrowane. chłopie :p

Co mi tu z jęzorem wyjeżdżasz? Porównujesz WM z kominem, to porównuj uczciwie. Każdy komin wyrzuca na zewnątrz, a większość dziur z WM pcha do wewnątrz.

z tego, co pamiętam przy WM uzywa się co najwyżej pochłaniacza z filtrem węglowym

no więc Piczman mówi, że można mieć wyciąg z osobnym wyjściem na zewnątrz z takim jakby zaworem zwrotnym, który się otwiera pod wpływem ciśnienia powietrza, gdy włączasz okap. a normalnie jest zamknięty, co zapobiega nawiewaniu zimnego powietrza do domu. jedyne co, to nie można okapu podłączyć do kanałów WM (wiadomo, tłuszcz na filtrach etc.). ale poza tym jego zdaniem taki wyciąg nie będzie zakłócać pracy wm. w sumie to jednorazowo włącza się go na kilkanaście minut - nie chodzi przez pół doby na okrągło.