SUSPENSER 07.04.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja również życzę wszystkim ciepłych, rodzinnych Świąt. Jako, że ze mnie taki "nocny marek" a niedawno dyskutowałem o za i przeciw piciu wody destylowanej [lub oczyszczanej filtrem RO] to wygooglałem ciekawe opracowanie na ten temat [potwierdzające moje założenie, że destylowana jest niezdrowa]. Wybrane cytaty: "Woda ultrasłodka w połączeniu z dietą charakteryzującą się niedoborem niektórych ważnych minerałów może spowodować zaburzenia równowagi elektrolitycznej." "Jednak składniki mineralne zawarte w wodzie są przez organizm przyswajane w znaczne większym stopniu, ponieważ są łatwo absorbowane w przewodzie pokarmowym. Mikroelementy w pokarmie występują przeważnie jako trudno rozpuszczalne i źle przyswajalne związki kompleksowe [4,8]. Magnez zawarty w wodzie wchłania się 30 razy lepiej niż zawarty w pożywieniu, dodatkowo proces przetwarzania żywności (np. gotowanie) powoduje 30-75% utratę tego pierwiastka. Znaczną utratę magnezu i innych pierwiastków powoduje również gotowanie z użyciem miękkiej wody. " Link:http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/27934/0/Rola_skladnikow_mineralnych_w_wodzie.html Dla zainteresowanych witaminą C dorzucam jeszcze link: http://pracownia4.wordpress.com/2009/01/16/tajemnice-witaminy-c/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 10.04.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Hej grupo Czy ktoś zakładał u siebie kolektory słoneczne??Czy rzeczywiscie nie ma szansy otrzymania dofinansowania,jezeli nie kupuje sie na kredyt????Jak na razie znalazłam tylko jeden wyjątek w woj. mazowieckim ,ale tylko dla osob budujących w tym województwie.Jakaś masakra Acha jak ktoś szuka elektryka poza Panem Kocotem ,to ja sobie chwalę Pana Swirkulę zrobił nam wszystko w 4 dni ,czysciutko,bez problemów i pełna kultura,dołożlismy mu chyba ze 30 punktów i nic nie narzekał,Prawie przerobił nam skrzynkę ,bo jak zwykle okazalo sie ,ze projekt na kolejnym etapie ma wiele błędów.Cenowo jak dla mnie bardzo sensowni.Polecam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 10.04.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 przecież tu masz cały dział o kolektorach:http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?102-Kolektory-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84 (ja kolektorów nie zakładałam, nie mam kotła na paliwa stałe, więc aspekt wygody odpada, a ekonomicznego sensu bez dotacji - normalnej, nie dopłaty do kredytu - nie widzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 10.04.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 przecież tu masz cały dział o kolektorach: http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?102-Kolektory-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84 (ja kolektorów nie zakładałam, nie mam kotła na paliwa stałe, więc aspekt wygody odpada, a ekonomicznego sensu bez dotacji - normalnej, nie dopłaty do kredytu - nie widzę). Dzieki nie przeglądałam tamtego dzialu jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.04.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Wnioski o przyłaczenie pradu i do wodociągów/kanalizacji lepiej pocztą czy lepiej osobiscie zanieśc?Ile mają czasu na wydanie tcyh papierków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 10.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Wnioski o przyłaczenie pradu i do wodociągów/kanalizacji lepiej pocztą czy lepiej osobiscie zanieśc? Ile mają czasu na wydanie tcyh papierków? Ja zawsze wolę zawieźć dokumenty osobiście, bo jak się pomylę przy wypełnianiu, to mogę to skorygować na miejscu, a nie zaczynać całą procedurę jeszcze raz - nie da się znać na wszystkim Poza tym mam na swojej kopii pieczątkę, że przyjęli mój egzemplarz. Wielkaaaaa magiaaaa polskieeeeej pieczątkiiiiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.04.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Tataraku - mój kierbud też miał zdanie, że ocieplenie na szczycie nie jest potrzebne - na szczęście udało mi się go przekonać i mam miejsce na izolację na ścianach szczytowych. Zdaje się, że u Ciebie nie ma przewieszonej połaci dachu poza szczyt i stąd krokiew leży na ścianie? Jeżeli tak jest, to pewnie krokiew nie zakryje całej szerokości ściany. Zadbaj aby wypełnić wolną przestrzeń materiałem izolacyjnym - inaczej ściany będą Ci się wychładzać. Wiem czym to pachnie, bo miałem mieszkanie na poddaszu, deweloperskie, i ten element izolacji był tam zrobiony zdecydowanie kiepsko. Ściany w szczytach może nie przemarzały, ale były bardzo zimne. U mnie wykonawca podmurowal szczyt (niestety konczyl sciane po polozeniu deskowania na dachu) pod samo deskowanie i teraz trzeba bedzie ciac - a grubosc sciany to 36 cm Macie pomysl, jak to najlepiej wykonac? Dachu juz nie rozbiore - beda musieli jakas gumowka, albo recznie. Do tego od wewnatrz sciana dochodzi do samej krokwi, wiec tylko od zewnatrz da sie kuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.04.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pierwsze schody - Urząd zmienił nam jak sie zdawało oczywistą linie zabudowy - musimy się odsunac bardziej wgłab działki i wyrównac do jakiegoś budynku z końca ulic.. Bez sesnu. Ale ten budynek do którego równamy to taki płaski kolcek made in PRL wiec zastanawiamy się czy w zwiazku z tym nie zawnioskowac przy okazji o płaski dach, tak by nie miec skosów na poddaszu, i zrobic np. jakis taki projekt: http://pprojekt.pl/projekt4751-helios__157_20_m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 10.04.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pierwsze schody - Urząd zmienił nam jak sie zdawało oczywistą linie zabudowy - musimy się odsunac bardziej wgłab działki i wyrównac do jakiegoś budynku z końca ulic.. Bez sesnu. Ale ten budynek do którego równamy to taki płaski kolcek made in PRL wiec zastanawiamy się czy w zwiazku z tym nie zawnioskowac przy okazji o płaski dach, tak by nie miec skosów na poddaszu, i zrobic np. jakis taki projekt: http://pprojekt.pl/projekt4751-helios__157_20_m.html Mila, a masz u siebie MPZP? I jest tam linia zabudowy? Czy tez działacie na 'Warunki Zabudowy'? aaaaaaa... już przeczytałem Twoje zapiski, jednak WZ. Macie jakies wstępne informacje z Gminy co do dachów, że chcesz wnioskowac o płaski? Bo wiesz, że jak takie warunki wam wydadzą to przy ewentualnym rozmyśleniu się przez Ciebie musicie zmieniać warunki, w trybie wydania nowych. Swoje odczekasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.04.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Czy mozecie polecic jakas dobra, a niedroga firme od kominkow? Mam dosc nietypowe miejsce na kominek i wazne, zeby cos sensownego zaproponowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 10.04.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Czy mozecie polecic jakas dobra, a niedroga firme od kominkow? Mam dosc nietypowe miejsce na kominek i wazne, zeby cos sensownego zaproponowali. Ja co prawda tylko rozmawiałem, ale byłem zadowolony z podejścia firmy Gruszecki z Bielan. Nic u mnie nie wykonywali, ale potrafili doradzić, a też muszę co nieco pokombinować z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Mila, a masz u siebie MPZP? I jest tam linia zabudowy? Czy tez działacie na 'Warunki Zabudowy'? aaaaaaa... już przeczytałem Twoje zapiski, jednak WZ. Macie jakies wstępne informacje z Gminy co do dachów, że chcesz wnioskowac o płaski? Bo wiesz, że jak takie warunki wam wydadzą to przy ewentualnym rozmyśleniu się przez Ciebie musicie zmieniać warunki, w trybie wydania nowych. Swoje odczekasz No własnie rozmawiałam ze mogą wydać wariantowo że np. dach 0-15 i wyskokośc budynku do x metrów LUB dach 30-45 stopni i wysokosc okapu 9 m. I ja bym własnie o tę wariantowosc się postarała. A ktoś z Was ma taki płaksi dach? Jakies zalety poza brakiem dużych skosów na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.04.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Hej, Mila, zajrzyj do dziennika Anuli05 i ADK - obie mają domy z płaskimi dachami (czyli z minimalnym spadkiem) na różnym etapie - Anula już mieszka, ADK ma stan surowy. Pewnie podzielą się "wrażeniami". Ja mam płaski na garażu i jak mi się podoba taka nowoczesna architektura, to błogosławię dzień, w którym zrezygnowaliśmy z reszty płaskich daszków, jakie były w oryginalnym projekcie - bo to jest jakiś koszmar wykonawczy, żeby było solidnie (ciepło i nie ciekło), a do tego nie wyszło 2x drożej niż dach stromy My mamy wysoką ścianę kolankową (po wylewkach i ociepleniu skosów wyjdzie jakieś 108 cm) - chyba da się żyć z takimi skosami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.04.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 U mnie wykonawca podmurowal szczyt (niestety konczyl sciane po polozeniu deskowania na dachu) pod samo deskowanie i teraz trzeba bedzie ciac - a grubosc sciany to 36 cm Macie pomysl, jak to najlepiej wykonac? Dachu juz nie rozbiore - beda musieli jakas gumowka, albo recznie. Do tego od wewnatrz sciana dochodzi do samej krokwi, wiec tylko od zewnatrz da sie kuc. jeszcze możesz nie dać się zwariować i ocieplić normalnie elewację, a dodatkowo szczyt od środka - na górze szczytu masz krokiew, a drewno też jest dobrym izolatorem. my tak zrobimy. chociażby dlatego, że na szczytach mamy wylany zbrojony wieniec i skucie minimalnych nierówności na nim zajęło dachowcom trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.04.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ja co prawda tylko rozmawiałem, ale byłem zadowolony z podejścia firmy Gruszecki z Bielan. Nic u mnie nie wykonywali, ale potrafili doradzić, a też muszę co nieco pokombinować z kominkiem. ale są drodzy, by nie powiedzieć bardzo drodzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 11.04.2012 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 jeszcze możesz nie dać się zwariować i ocieplić normalnie elewację, a dodatkowo szczyt od środka - na górze szczytu masz krokiew, a drewno też jest dobrym izolatorem. my tak zrobimy. chociażby dlatego, że na szczytach mamy wylany zbrojony wieniec i skucie minimalnych nierówności na nim zajęło dachowcom trochę czasu. No wlasnie w moim przypadku nie mam na szczycie krokwi, tylko od wewnatrz przylegajaca do szczytu, a szczyt schodkowo dochodzi do deskowania porothermem, a podmurowany jest ceglami pelnymi, wiec skucie nie bedzie mordega. Od srodka odpada, bo okno na scianie szczytowej wypada tak blisko przyszlego skosu z GK, jak tylko sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 11.04.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ja co prawda tylko rozmawiałem, ale byłem zadowolony z podejścia firmy Gruszecki z Bielan. Nic u mnie nie wykonywali, ale potrafili doradzić, a też muszę co nieco pokombinować z kominkiem. Bardzo drodzy troche odpadaja, bo mam ograniczony budzet. Dostalem namiar na stylowekominki z Otmuchowa. Ktos korzystal z ich uslug? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 11.04.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ale są drodzy, by nie powiedzieć bardzo drodzy A Ty masz jakieś swoje typy co do dostawcy kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.04.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 No wlasnie w moim przypadku nie mam na szczycie krokwi, tylko od wewnatrz przylegajaca do szczytu, a szczyt schodkowo dochodzi do deskowania porothermem, a podmurowany jest ceglami pelnymi, wiec skucie nie bedzie mordega. Od srodka odpada, bo okno na scianie szczytowej wypada tak blisko przyszlego skosu z GK, jak tylko sie da. to kuj i ocieplaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Czy mozecie polecic jakas dobra, a niedroga firme od kominkow? Mam dosc nietypowe miejsce na kominek i wazne, zeby cos sensownego zaproponowali. Na targach dobre wrażenie zrobili http://www.kominek.wroclaw.pl/ ze Żmigrodzkiej, mają kilka marek, Pan zarzekał się, że dobiorą każdemu kominek w dobrej cenie. Niestety też nie znam opinii o nich, ale możesz sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts