Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Jak to z tym kryzysem jest? Nikt tu nie pisze, więc wszyscy pewnie - wbrew kryzysowym teoretykom - budują. W prasie czytam o tym, że ludziom się nie chce pracować za 1600zł, więc robią to Ukraińcy. A mi - w przeciwieństwie do poprzedniego roku - kliencie nie dają spokoju nawet w czasie wakacji.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Eeeee tam jakieś nowoczesne wymysły. Bierzesz pręta min. 5m, ostrzysz go ładnie na końcu, wchodzisz na dach i walisz młotkiem 1,5 kg, lub większym jak ręka daje radę ;). Jak zejdziesz poniżej poziomu dachu, to walisz z drabinki i tak do ziemi. Wbijaliśmy takich prętów ładnych parę sztuk, żeby nie było, że teoretyzuję. Było to... jakieś 23-26 lat temu, więc już nie pamiętam wszystkiego ;) Na przykład jaki był gruby ten pręt. Pewnie więcej niż 10mm, bo by się giął i mniej niż 20mm, bo chyba ciężko byłoby go unieść, a co dopiero wbić takim młoteczkiem. A może tłukliśmy to większym młotkiem? Większy - z tego co pamiętam - był 5kg :D

Wszystko teoretycznie się zgadza... ale mam dwa ale... pierwsze, to fakt, że wolał bym nie ryzykować utknięcia takie pręta np. na 2 metrach, a drugie bardziej istotne, będę go wbijał w kotłowni, a nie na dworze ;)

Więc apel o "coś" SDS'owego dalej aktualny :)

I kolejny kuzwa problem. Tynkarze babrza sie, jakby patykiem w g... grzebali - robia juz trzeci miesiac i skonczyc nie moga. Sek w tym, ze IMHO spieprzyli sprawe. Sprawe opisalem tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206290-Wygladzenie-tynkow&p=5491356#post5491356

Moze bedzie mial dla mnie ktos dobra rade?

Jak to z tym kryzysem jest? Nikt tu nie pisze, więc wszyscy pewnie - wbrew kryzysowym teoretykom - budują.

jest kryzys i inwestorzy muszą sami zapylać na budowie, robiąc to, co są w stanie. na przykład MŁA maluje ściany, bo mi wyszło, że nie zarobię przez miesiąc na malarzy i opiekunkę do dziecka, więc bardziej mi się kalkuluje malować samodzielnie :( jezu, jak mnie palce bolą od wałka...

Moorela - trochę słabo to widzę. Ścianę trzeba najpierw zagruntować, potem przemalować 1 lub 2 - w sensownych odstępach czasu. No chyba, że to będzie taka tygodniowa impreza z noclegiem i wyżywieniem ;)

Magda34 - pewnie że prosta rzecz, ale przy 700 m2 ścian dla jednej pary rąk z gruntowaniem itp. to jednak spory wysiłek. I żeby nie było mało śmiesznych aluzji - maluję niemal wyłącznie ja, ponieważ mąż ma ostatnio fajne godziny pracy, a malowanie lepiej wychodzi przy świetle dziennym :(

Kaśka - jaki kolor dajesz w sypialni?

Wszystko teoretycznie się zgadza... ale mam dwa ale... pierwsze, to fakt, że wolał bym nie ryzykować utknięcia takie pręta np. na 2 metrach, a drugie bardziej istotne, będę go wbijał w kotłowni, a nie na dworze ;)

To jaką Ty szpilkę wbijasz, że Ci się zmieści w kotłowni? A może masz taką wysoką kotłownię? ;)

Nam chyba jakoś weszły. A jeżeli się mylę, to pewnie ścieliśmy i jeżeli nie spełniała dalej norm (za wysoka rezystancja), to pewnie wbijaliśmy kolejną obok.

jest kryzys i inwestorzy muszą sami zapylać na budowie, robiąc to, co są w stanie. na przykład MŁA maluje ściany, bo mi wyszło, że nie zarobię przez miesiąc na malarzy i opiekunkę do dziecka, więc bardziej mi się kalkuluje malować samodzielnie :( jezu, jak mnie palce bolą od wałka...

No i dlatego jest kryzys !!! Pieniądz musi krążyć. Jak Ty nie zapłacisz malarzowi, to on nie ma na coś. Tamci nie mają na zlecenie dla Ciebie, itd.

Tak na marginesie - to mamy właśnie w Twojej działce spore zlecenie, ale raz że to nie Twoja specjalizacja z tego co pamiętam, a dwa że kolega szef już kogoś ustawił w standby, bo trzeba szybko zrobić dla kolegów za granicę, a potem z powrotem.

Ja za to mam zasuw, ale uwielbiam to :D Dopiero wtedy mam powera :)

Magda34 - pewnie że prosta rzecz, ale przy 700 m2 ścian dla jednej pary rąk z gruntowaniem itp. to jednak spory wysiłek. I żeby nie było mało śmiesznych aluzji - maluję niemal wyłącznie ja, ponieważ mąż ma ostatnio fajne godziny pracy, a malowanie lepiej wychodzi przy świetle dziennym

przy takich powierzchniach warto kupic dobry pistolet malarski - oszczędnośc czasu bezcenna

Witam, nowych i starych czytelników i twórców najprężniejszego forum;)

Dawno mnie nie było tutaj, a w miedzy czasie pewnie zwyczaje nowe zapanowały.

Gdzie wystawiacie obecnie swoje nadstany powykonawcze do sprzedania?

Kiedyś był wątek kup tanio, ale gdzieś przepadł;)

Mam do odsprzedania rurę alupex Viessmanna i nie wiem, gdzie to wystawić.

Co do mojego etapu budowy, to jestem po 4 latach przed generalnym remontem wewnątrz domu, ogród skończony, dach wyremontowany:]

Może coś wrzucę do dziennika, by go odświeżyć.

rozmawiałam o tym pistolecie z jednym fachowcem, co nimi handluje i maluje. spytał, czy już czymś takim malowałam i powiedział "ja bym się na pani miejscu na własnym domu nie uczył" :(

I teraz będziesz się ogłaszała w innej branży niż dotychczas, dając dumpingowe ceny ;)