Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witam, czy siatkę z klejem powinno się położyć na raz na całej ścianie?

Tak

Dwa: tynk akrylowy jest naprawę lipny? :)

jak masz gladzie i farbe akrylowa/lateksowa wewnatrz, a styro na zewnatrz, to jest ok, choc silikonowy bedzie lepszy

Trzy: Skąd parapety zewnętrzne i z czego żeby było dobrze i tanio?

Aluminiowe ciagnione beda Ci pasowac? Ja mam Aluron dopasowane do okapnikow w oknie. Tylko kwestia, czy beda pasowac do stylu domu.

Trzy: Skąd parapety zewnętrzne i z czego żeby było dobrze i tanio?

U mnie są ceramiczne z kształtek z PSB Mrówka - tylko trzeba sprawdzić fachowców jak je poukładali bo mam dwa trochę niezbyt równo a gdy sam robiłem sobie wewnętrzny w garażu wyszedł idealnie, więc wystarczy chcieć a wyjdzie dobrze i tanio.

Mam pytanie, gdzie kupowaliście grzejniki, bo zima za pasem i muszę się pośpieszyć z ich zakupem.

Kupowałem Delonghi na Tęczowej - są w porządku a marketowym wyrobom nie ufam [mam przykład wyrobów śrubowych, kotłów, ekogroszku którymi się zajmuję od lat i wiem jaka jest różnica w jakości oraz cenach Castoramy itp. a firm profesjonalnie się tym zajmujących]:

http://www.polmark.com.pl/

Jakby ktoś szukał kotła na ekogroszek, samego ekogroszku lub szukał serwisu do naprawy, ustawienia kotła to zapraszam do mnie :)

Kupowałem Delonghi na Tęczowej - są w porządku a marketowym wyrobom nie ufam [mam przykład wyrobów śrubowych, kotłów, ekogroszku którymi się zajmuję od lat i wiem jaka jest różnica w jakości oraz cenach Castoramy itp. a firm profesjonalnie się tym zajmujących]

Mój instalator - posiadający własne sklep zrobił prosty test grzejników, które kupiłem, a z którymi wcześniej nie miał styku - podniósł je. Dobry grzejnik dużo waży. Jeżeli będzie zrobiony z blaszki pociągnie 2-3 lata. Jeżeli będzie z solidnej blachy - pociągnie długo.

Na piętrze też mam deLonghi - wertykalne (4 szt.). Na parterze Viessmann Carat, których nie znał (2 szt.). Do gospodarczych zdałem się na jego materiał (wertykalnych ani Viesmanna nie miał).

Pilnie potrzebuję namiar na budowlańca który dostawi komin, robota na 1-2 dni. Fachowiec który miał prace wykonać zwodził mnie od dwóch tygodni, po czym jak już się konkretnie umówił na dzisiaj, to 10 minut przed umówiona godziną wysłał sms, że ma awarie i nie dotrze, a na pytanie kiedy łaskawie da radę i czy w ogóle chce, nie raczył odpowiedzieć.

Zdaję sobie sprawę że nie jest to zlecenie życia ale kurczę jak nie opłaca się takiemu przyjeżdżać na robotę za 1000zł/dzień to po co tyłek zawracać i zwodzić.

Będę wdzięczna za namiary. A budowa w gminie Długołęka.

Jak nie masz centymetra nawet na wykończenie, to mój pomysł nie będzie dla ciebie.

Ja zastosowałem posadzkę przemysłową - zbrojony beton B25 zatarty na gładko, ze spadkami w odpowiednim kierunku. Nie pyli się, nie kruszy, nie trzeba niczym malować. Mam szarą posadzkę, ale można dodać koloru do betonu - na przykład w Factory outlet jest żółty.

Wg mojej kalkulacji wyszło to taniej, niż najtańszy gres przemysłowy (12zł /m2) + położenie + fugi. No i mam nadzieję, że następny remont za min. 30 lat.

Minimalna grubość posadzki to 8cm (a najlepiej, jak ma 12cm).

A możesz podać namiary na wykonawcę, bardzo spodobał mi się Twój pomysł.

Witam.

Mam pytanie czy warto dać ok 12.000zł więcej za okna w systemie HST (przesuwne). Chodzi o 2 sztuki na jednej elewacji (salon i pokój).

Rozumiem komfort większy ale czy z perspektywy czasu uważacie że warto dołożyć? Oczywiście jak każdy liczę każdy grosz wydany na budowę, ale zastanawiam się czy w przypadku okien warto w tym przypadku dołożyć czy też zostać przy tradycyjnych drzwiach.

Właśnie dziś miałem taką refleksję, dlaczego nie wybrałem HS-a zamiast skrzydłowych. Mam "duże" drzwi balkonowe 2 m szer na 2,2 wysokości. Waga około 120 kg, pakiety 3 szybowe 0,5, cena około 3 kzł. HS-y stalowo, plastikowe kosztowałyby 4,5kzł, HS aluminiowy od 6kzł do 10kzł za hitech z Shuco.

Mam teraz problem bo sposób otwierania utrudnia mi komunikację i musieliśmy zmienić układ wnętrza, standardowe profile są juz na granicy wytrzymałości i okno nie jest wystarczająco sztywne, czekam na serwis producenta.

Na przyszłośc jesli masz kasę zdecydowanie HS-y dla drzwi od 2m wzwyż.

Witam.

Mam pytanie czy warto dać ok 12.000zł więcej za okna w systemie HST (przesuwne). Chodzi o 2 sztuki na jednej elewacji (salon i pokój).

Rozumiem komfort większy ale czy z perspektywy czasu uważacie że warto dołożyć? Oczywiście jak każdy liczę każdy grosz wydany na budowę, ale zastanawiam się czy w przypadku okien warto w tym przypadku dołożyć czy też zostać przy tradycyjnych drzwiach.

Ja mam przesuwkę na taras - fajna sprawa. ale czy dałbym az 12 tys wiecej? chyba nie.

Ja mam duże okno 4m. Właściwie dwa takie. Jedno w HS (czyli suwane) dzielone na 2. Drugie PSK (przesuwka) dzielone na trzy.

Jedno i drugie jest ok - PSK jest spokojnie używalne, ale HS jest dużo bardziej elegancki.

Nie wiem czy różnica pomiędzy obydwoma była takiego rzędu o jakim piszesz (bo nie podałeś wymiarów), ale była zauważalna (z głowy powiedziałbym, że około 80% czyli prawie drugie tyle za HSa). W mojej ocenie warto, ale to subiektywne na pewno.

Doświadczenie podpowiada, że cena HS może być bardzo różna u różnych dostawców.

Radziłbym zebrać więcej ofert. Tu na forum znajdziesz niezłych dostawców.