Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

nie pamiętam, które jest hs, a które hks. moje przesuwne okno wychodzące na taras ma próg. te droższe są bez progu, ale bywają (wg użytkowników z forum, chyba Mazo takie miała) nieszczelne i wieje od nich. Co do przewagi okna przesuwnego nad otwieranym tradycyjnie - u nas to okno jest przy stole jadalnianym, ale jest doskonale bezkolizyjne. także jestem za :)

ponieważ 10 dni zaczęliśmy wkońcu sezon grzewczy, to podsumowałam nasze rachunki za elektryczność. dla przypomnienia mam pompę ciepła Ecopower z odwiertami pionowymi 2 x 80 m. w pierwszym roku - od października 2012 do września 2013 - zapłaciliśmy za cały prąd (w tym ogrzewanie) ok 4700 zł, z tym że przez 3 m-ce mieliśmy taryfę budowlaną i trzeba pamiętać, że dom po budowie ma dużo wilgoci technologicznej, którą trzeba wysuszyć.

dlaczego o tym mówię? bo obecnie nasze rachunki są znacznie niższe. podliczyłam tylko ten rok - od odczytu z grudnia 2013 do 16 października 2014 zapłaciliśmy za cały prąd 2680 zł, czyli średnio 268 zł/m-c - w tym ogrzewanie, wentylacja, cwu. trzy razy sprawdzałam, ale nie chce wyjść inaczej :) dlatego ja niezmiennie polecam pompę ciepła :)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam okno HST czyli bezprogu. Szerokość 3,5m dzielone na pół.

Plusy:

- powalający wygląd - okna otwieranego o takiej szerokości skrzydła nie zrobisz, okna przesuwnego o takiej szerokości skrzydła w innym systemie tez o ile wiem nie zrobisz, więc w tym przypadku musiałoby być dzielone na 3 części

- łatwość otwierania - moja 3 letnia córka bez problemu je przesuwa

- możliwość łatwej aranżacji wnętrza (to zaleta nie tego konkretnego systemu ale każdego okna przesuwnego)

Wady:

- jedynie cena, to jedno okno kosztowało niecałe 10000. okna przesuwne w innym systemie połowę taniej

Żadnych przewiewów, nieszczelności. Lekko czuć chłodniejsze powietrze przy nim ale to nie wina systemu tylko powierzchni. Dokładnie to mam to okno z Vetrexu kupowane przez firmę FIX Bystrzycka - ich też mogę polecić.

Tutaj foty:

http://images.tinypic.pl/i/00594/6tdg7t94inhz_t.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00594/82xoixtiyhdj_t.jpg

http://pics.tinypic.pl/i/00594/gj2ceoc5g35m_t.jpg

CODI napisał:
Właśnie dziś miałem taką refleksję, dlaczego nie wybrałem HS-a zamiast skrzydłowych. Mam "duże" drzwi balkonowe 2 m szer

Bo mialbys "male" drzwi balkonowe 1m szer...

A odpowiadajac pytajacemu wyzej - warto, jesli dom od poczatku projektowany jest na takie drzwi i dzieki temu przejscie na taras bedziesz mial solidne, jak np. tutaj:

Ja mam normalne skrzydla uchylne, szerokosc otworu 205cm - caly dostepny po otwarciu. W systemie przesuwnym mialbym maks 102cm, a otwarte skrzydla mi nie przeszkadzaja - poniewaz dom nie jest mlody, to i mur jest gruby.

Dziękuje wszystkim za sugestie. Niestety ze względu na fakt iż to dopiero początek "wydawania" podjęliśmy decyzję o oknach tradycyjnych. Humor rekompensuje nam fakt, iż są to okna z górnej półki (V90+ Vetrexa od wspomnianego przez locter wrocławskiego FIX-a). Może gdybyśmy do tej pory mieli zgodność zakładanego budżetu z realnie wydanymi pieniędzmi byłoby inaczej. Niby 12.000zł złotych w kosztach całej budowy to nie kolosalnie dużo, ale gdyby miało ich zabraknąć na dalszych etapach...

Tatarak dzięki za optymistyczne informacje z pracy pompy ciepła. My ostatecznie tez zdecydowaliśmy się na Ecopower.

bacardi napisał:
AW1971 a wycenialiście HKSy z progiem? Może nie są tak fajnie, ale z tego co pamiętam z połowę tańsze a przy tym jednak dużo ciekawsze niż tradycyjne skrzydło. Btw na który model ecopower się zdecydowaliście? U nas chodzi C9i z inwerterem.

Na początku rozważań odrzuciliśmy tę wersję na zasadzie "jak szaleć to szaleć". Inna sprawa to fakt, że ten typ otwierania wymaga użycia większej siły, a pokoju obok salonu mieszkać będzie mama więc z racji wieku jest to mniej wygodne (my też nie będziemy młodsi z czasem). Ale dziękuję za podpowiedź. Pogadamy jeszcze z architektem bo pomiary mamy w środę a umowę podpisujemy w czwartek.

Co do pompy to dokładnie taki model bierzemy. Za to aby to wszystko "hulało" odpowiadać będzie Pan Rafał z KAJOMY. Bacardi zdecydowałeś się na system regulacji Tweetop?

AW1971 napisał:
...

Co do pompy to dokładnie taki model bierzemy. Za to aby to wszystko "hulało" odpowiadać będzie Pan Rafał z KAJOMY. Bacardi zdecydowałeś się na system regulacji Tweetop?

U nas spinał p. Adam z kolektorowo.pl, który został ostatnio przedstawicielem pcc na dolny śląsk.

Natomiast o Tweetop nie słyszałem, ale generalnie ponieważ nie mamy dodatkowego bufora CO (trochę brak miejsca) oraz uwzględniając bezwładność podłogówki, zamierzam podpiąć jedno pomieszczenie wzorcowe i na jego podstawie wyregulować resztę, a jak zajdzie potrzeba to w przyszłości może dołożymy jakieś siłowniki np. do sypialek. Ale to zobaczymy za rok, bo na razie ogrzewamy tylko budowę. Na chwilę obecną mamy wyprowadzone jedynie sterowanie i siłownik na pętle garażu. Niestety bez bufora u nas sterowanie pętlami przy pompie jest nieco słabe, choć przy inwerterze może byłoby trochę lepiej, zobaczymy jak to będzie się zachowywać.

Frankai napisał:
Mój instalator - posiadający własne sklep zrobił prosty test grzejników, które kupiłem, a z którymi wcześniej nie miał styku - podniósł je. Dobry grzejnik dużo waży. Jeżeli będzie zrobiony z blaszki pociągnie 2-3 lata. Jeżeli będzie z solidnej blachy - pociągnie długo.

Na piętrze też mam deLonghi - wertykalne (4 szt.). Na parterze Viessmann Carat, których nie znał (2 szt.). Do gospodarczych zdałem się na jego materiał (wertykalnych ani Viesmanna nie miał).

To jest bardzo dobry test - podobnie jest z kotłami - te marketowe ważą 250 kg a tej samej mocy porządne firmowane swoją nazwą przez producenta 450 kg.

Tatarak napisał:

ponieważ 10 dni zaczęliśmy wkońcu sezon grzewczy, to podsumowałam nasze rachunki za elektryczność. dla przypomnienia mam pompę ciepła Ecopower z odwiertami pionowymi 2 x 80 m. w pierwszym roku - od października 2012 do września 2013 - zapłaciliśmy za cały prąd (w tym ogrzewanie) ok 4700 zł, z tym że przez 3 m-ce mieliśmy taryfę budowlaną i trzeba pamiętać, że dom po budowie ma dużo wilgoci technologicznej, którą trzeba wysuszyć.

dlaczego o tym mówię? bo obecnie nasze rachunki są znacznie niższe. podliczyłam tylko ten rok - od odczytu z grudnia 2013 do 16 października 2014 zapłaciliśmy za cały prąd 2680 zł, czyli średnio 268 zł/m-c - w tym ogrzewanie, wentylacja, cwu. trzy razy sprawdzałam, ale nie chce wyjść inaczej :) dlatego ja niezmiennie polecam pompę ciepła :)

Ostatnia zima była mniej mroźna od poprzedniej więc to też tłumaczy niższe rachunki.

W każdym razie wynik naprawdę niezły - przypomnij tylko proszę jaki dom i z jakim ociepleniem ogrzewacie oraz ile kosztowała ta PC.

U mnie na same cele bytowe wychodzi z 1 300 zł / 10 miesięcy na prąd a za ekogroszek na zeszłą zimę wydałem 1 760 zł.

Co do pieców - niestety wszędzie wchodzi aspekt eko ( -nomiczny oczywiście - - środowisko dalej prawie wszyscy mają gdzieś...)

Tak więc żeby być eko - producenci zastępują tyle ile się da - klasyczne elementy początkowo produkowane z metalu i szlachetnych materiałów - coraz częściej są robione z tworzyw.

Stąd piece "odchudzone" o połowę swojej wagi. Tyczy się to szczególnie niskiej półki. Uważać na najtańsze kotły z relatywnie wysokimi technologiami (kondensaty itp.) Lepiej dopytać serwisantów i dołożyć parę stów.

Z grzejnikami to samo. Znajomy (komercyjny rynek bud.) - zmuszony był sprawdzić różnice pomiędzy grzejnikami tego samego producenta - rozcieli grzejnki (jeden z normalnej dystrybucji i jeden marketowy). Niby to samo - z zewnątrz be z różnic - a w środku inne materiały - inna blacha, grubość, korozja. Najbardziej przykre jest to że logo tej firmy każdy z nas kojarzy...

Wiecie że kable elekryczne też najlepiej się testuje wagą? Te najtańsze często mają mniej miedzi w miedzi...

Niestety takie czasy...

Niedługo waga w breloku stanie się standardem :/

Tatarak napisał:
dom 185 m2, ogrzewane 165 m2, ocieplenie 15 cm na fund/pod podłogą, 20 na elewacji, 28 na skosach. koszt instalacji... wiesz, że dokładnie nie pamiętam?! ale uważam, że było warto. wczesniej miałam kominek i piec na węgiel i wiedziałam, że nie chcę więcej ani pieca ani nawet kominka :)

Gdybym teraz budował pewnie właśnie tak by to u mnie wyglądało, tyle, że dałbym tańszą powietrzną pompę ciepła do grzania zimą i chłodzenia latem.

U siebie też nie mam kominka - wolę ładny barek w salonie w miejscu, gdzie miał być wg projektu ;)

Tatarak napisał:
i będzie masło bez masła, czekolada bez kakao, a dżinsy bez bawełny :(

A wystarczyłoby przywrócić i egzekwować "komunistyczne" normy jakości, które obowiązywały u nas przed wejściem do UE ...

No cóż taką to mamy niepodległość - kiedyś Moskwa, teraz Bruksela narzuca to co dla nas najlepsze.

Kiedy pojawi się partia z programem dla społeczeństwa ?:

http://demotywatory.pl/4413731/Proste-Proste-wersja-poprawiona

Wiem, że "diabeł tkwi w szczegółach", więc kandydaci taj partii powinni np. podpisać coś w rodzaju zobowiązania mającego moc prawną, że gdy dostaną się do sejmu i nie poddadzą pod głosowanie wszystkich punktów w ciągu roku oznacza to ich rezygnację.

Chyba każdy ma już dość oszustw wyborczych za które nikt nie ponosi żadnej odpowiedzialności a powinien odpowiadać bardziej niż za oszukanie ZUS-u czy US.

AW1971 napisał:
Niby 12.000zł złotych w kosztach całej budowy to nie kolosalnie dużo, ale gdyby miało ich zabraknąć na dalszych etapach...

Pieniędzy ile by ich nie było... zawsze braknie na końcu.

12 000zł wrzucone w kredyt (bo te brakujące są z kredytu), trzeba powiększyć o odsetki i to te z końca, czyli przez 20 lat. To taka moja matematyka, żeby odechciało się rzeczy zbędnych ;)