lockter 19.02.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 w kwestii technologicznej to FM jest 10 lat do tyłu, zresztą oni chyba to olali zupełnie, wysłałem im 2 lata temu zgłoszenie o jakimś tam błędzie i nadal istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 19.02.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 I co - czytałbyś posty FM na smartfonie? W dodatku pisał? Ja nie. Może jestem za stary. Może w końcu sięgnę po okulary (tak - starcze porażenie akomodacji mnie dopada ). Może mam niewytrenowane kciuki jak młodzi. Nie mówię, że nie mam aplikacji na słuchawce. Bank, pogoda, nawet emalie (raczej tylko czytanie). Nawet dłuższe SMS-y na poprzedniej słuchawce wolałem pisać z kompa, bo miała do tego soft. Sęk w tym, że gdyby FM faktycznie zrobiło poprawną i płynnie działającą aplikację na nowoczesne gadżety to myślę, że częściej bym zaglądał tak jak i na inne portale ale to tylko ze wzgl na to że po prostu czasem w pracy nie mam co robić więc i z nudów włażę na te czy tamte aplikacje z teleofona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 19.02.2016 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dziwię się temu bankowi trzyliterowemu, czy jakiemukolwiek innemu, bo ilość potencjalnych klientów jest spora, a dużo łatwiej im chyba wejść z placówką do UK niż bankowi z UK bawić się w zabezpieczenia na nieruchomości w Polsce. Hmm, jeszcze może nadzieja być w tym, że co niektóre banki łączą się i tworzą jakąś nową hybrydę z oddziałami na całym świecie więc może tam coś wypali. Nie wiem, na razie odpuszczam temat żeby bez sensu się nie stresować. Przyjadę do kraju to odwiedzę osobiście kilka z nich i zobaczę co mi za kit wcisną. Co do zmiany dochodów - tego rekomendacja nie ujmuje. Wniosek - zatrudnij się w Polsce na miesiąc (kolega z działalnością niech Cię zatrudni, a Ty mu zapłać za przysługę), podpisz umowę kredytową w PLN i masz spokój. Przyznam, że to nie przyszło mi do głowy. Warte rozpatrzenia. Dzięki Frankai za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 19.02.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 w kwestii technologicznej to FM jest 10 lat do tyłu, zresztą oni chyba to olali zupełnie, wysłałem im 2 lata temu zgłoszenie o jakimś tam błędzie i nadal istnieje Tak jak Frankai rzekł, pewnie poobcinali etaty informatykom i zostawili to jakimś łebkom na praktykach. Zapchali forum durnymi pstrokatymi reklamami przez co ładuje się trzy razy wolniej a pewnie kasa z tego tytułu idzie do jakichś spasionych managierów z samej góry, którzy generalnie mają w d... opcje dalszego rozwoju forum ponieważ i tak przynosi im zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 20.02.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 no tak, tylko to jest bardzo krótkowzroczne, sądze ze przez ost rok staty forum znacznie spadły a tak się zaczyna koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 22.02.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Hej! Mam pytanie - ponieważ chcemy zamontowac pompę ciepła z odwiertami pionowymi, [domek pow. użytk. 150m2, pow. po podłodze 205m2, podłogówka na całości], sprawdziłam oferty z Wrocławia: 1) pompa ciepła Niebe PC 8KW wraz odwiertami 56tys. PLN, rekuperacja z chłodnicą geotermalną 24 tys. PLN, ogrzewanie podłogowe 18tys. 2) pompa ciepła AlphaInnoTec 8KW wraz z odwiertami 58 tys., rekuperacja z chłodnicą 31 tys., ogrzewanie podłogowe 22 tys. Czy nie wydaje się wam troche to zawyżone? Jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 22.02.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 a czy masz gaz ziemny? jesli tak to zobacz jak przebiegało moje rozumowanie, 2 lata temu mialem podobny dylemat. wentylacja z rekuperatorem bez chłodnicy powinna kosztowac do 10tys, wykonanie podłogówki weźmy srednią z tych 2 ofert 20tys. kocioł kondensacyjny ze zbiornikiem wody ciepłej (ja mam Junkers) 6tys. w sumie 36tys. zostaje 64ys. koszt ogrzewania i ciepłej wody podobnego domu rocznie 2,5-3tys. 64/3=ponad 20 lat. nie liczę kosztów serwisu (ktory w przyp pompy bedzie jak sadze sporo drozszy - ja do kotła wezwac musze dopiero kogos przed koncem 2 lat by przedluzyc gwarancje, do tej pory nie musialem wzywac nikogo). do tego jeszcze koszty energii elektrycznej do dzialania pompy a więc czy ma sens inwestowanie takich pieniędzy? tym bardziej jesli to bedzie skredytowane - wtedy dolicz jeszcze odsetki. wg mnie nie ma to podstaw ekonomicznych. za 20-25 lat - czyli gdy koszty sie wyrównaja - szlag trafi na pewno urzadzenia (a wymiana kotła jak wyżej widac sporo tansza) albo szlag trafi mnie a wtedy mam to gdzies a za 20 lat na pewno bedzie jakas inna nowoczesna technologia hiper super wypasiona i wydajna. i moze to ta technologia bedzie kosztowa wtedy 50tys a pompa ciepla moze bedzie kosztowac wtedy 6tys kto by sie tym przejmowal, wazne wg mnie jest to co jest teraz, nie ma sensu pakowac kasy - ale to moje zdanie, mozesz miec inne (albo poszukac tanszych ofert ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 23.02.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 @ lockter, Niestety gazu na razie nie ma.. Tzn. jest ale jakis 1km w linii prostej... Tzn. lipa..... Musze kombinowac z pompa czy chce czy nie. Chce skorzystac z Prosumenta, jak tylko znowu wroci... Tutaj koszt kredytu to 1.5%... Wiem ze dodatkowy koszt, ale mniejszy niz hipoteka... No coz - jeszcze poszperam i moze znajdzie sie ciut tansza opcja. Dzieki lockter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 jak nie ma gazu w ziemi no to faktycznie cieżko coś innego znaleźć. ale popytaj u konkurencji. nie wiem jak to jest ale za te "nowe" technologie które już nowe wcale nie są instalatorzy liczą chyba z co najmniej 50% marżą. i co ciekawe i na robociźnie i na materiale ja zrobiłem wentylacje sam, reku podłączyłem też sam, wyszło mnie to z 7-8k. z "firm" miałem oferty na min 12k a żeby nie było - lubie nowe technologie, nawet bardzo sam bym wolał mieć pompe ciepła ale jednak u mnie się nie opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 23.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Wow! to super ze zrobiles sam moj partner i ja to niestety laicy jestesmy z takich rzeczy.. Trzeba bedzie popytac znajomych i rodziny i a noz sie cos trafi... Bo oferta z WM z reku to 27k!!!! Wiec jest o czym myslec... Dzieki lockter! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_sz 23.02.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 poszlo na priv Cześć Umke, czy mógłbym również poprosić o podesłanie namiaru na ekipę dachową? Poszukuję kilku sprawdzonych namiarów na ekipy dekarzy, chciałbym wycenić u nich prace budowlane, okolica: południe Wrocławia, czy ktoś z szanownych forumowiczów może zasugerować kogoś ze swoich wykonawców? pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 23.02.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 @ lockter, Niestety gazu na razie nie ma.. Tzn. jest ale jakis 1km w linii prostej... Tzn. lipa..... Musze kombinowac z pompa czy chce czy nie. Chce skorzystac z Prosumenta, jak tylko znowu wroci... Tutaj koszt kredytu to 1.5%... Wiem ze dodatkowy koszt, ale mniejszy niz hipoteka... No coz - jeszcze poszperam i moze znajdzie sie ciut tansza opcja. Dzieki lockter Też miałem dylemat - pompa czy gaz. Z powodów podanych przez Lockera poszedlem w gaz, choć przy formalnościach szlak trafia... Jakbym nie miał gazu, to pewnie byłaby pompa powietrzna Panasonic. No i jest jeszcze opcja poziomego wymiennika. Wkopałem na działce 150mb rury pod GGWC i sprawa nie jest taka straszna - 1 dzień roboty i 1200zł za materiał i robociznę (głównie koparka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 23.02.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pytanie z innej beczki. Dlaczego nie mogę ustawić przypomnień Grupy Wrocławskiej? Wszystkie grupy mają te same ustawienia a jednak jakimś cudem z innych wątków mi przychodzą a z tego nie. Najlepsze jest to, iż cały czas wyświetla mi info że ostatni post został napisany przez Gosię w 2010 roku. NIgdy nie skumam tej platformy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 24.02.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 @Olek123 - z ciekawości zapytam - uruchomiłeś to GGWC? jakie to (glikol...?) działa? widać korzyść? pytam bo też miałem robić, rura była, koparka przyjechała, kopać zaczeli ale mokro z jednej strony było mocno a z drugiej kiepski grunt i sie ciagle obsypywało. i dałem spokój, rura i koparka wykorzystana na system nawodnienia teraz patrzac po dwóch latach bez zimy a z gorącym latem chyba nie żałuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 25.02.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 witam się we Wrocławiumam pytanie o kafelkarza, poszukuję od jakiegoś czasu, ale albo zajęci, albo kosmicznie drodzy, albo i drodzy i zajęci sprawdzałam na polecnych ekipach, ale jakoś nie manikt nie poleca, bo słabe ekipy??? może jednak ktoś ma, zna?budowa w kerunku Jelcza dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 25.02.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 witam się we Wrocławiu mam pytanie o kafelkarza, poszukuję od jakiegoś czasu, ale albo zajęci, albo kosmicznie drodzy, albo i drodzy i zajęci sprawdzałam na polecnych ekipach, ale jakoś nie ma nikt nie poleca, bo słabe ekipy??? może jednak ktoś ma, zna? budowa w kerunku Jelcza dziękuję Wyslalam na priv:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda13 26.02.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Witam, proszę o pomoc ,szukam firmy która wykona portal kominkowy z kamienia. Czy Szanowne Grono może kogoś polecić oczywiście niedrogiego:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 27.02.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Witam, proszę o pomoc ,szukam firmy która wykona portal kominkowy z kamienia. Czy Szanowne Grono może kogoś polecić oczywiście niedrogiego:-) hejka mogę osobiście polecić firmę JAKAR, zrobili kominek mojej kuzynce i mnie, ale to było kilka lat temu więc nie wiem jak teraz stoją jakościowo. Jak dla mnie temat był zrobiony szybko i fachowo a Pan Darek, który mnie obsługiwał miał wiele pomysłów i cierpliwości w naszym przypadku . Nie wiem czy jeszcze tam pracuje, ale zapytanie zawsze możesz wysłać Good luck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda13 29.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 hejka mogę osobiście polecić firmę JAKAR, zrobili kominek mojej kuzynce i mnie, ale to było kilka lat temu więc nie wiem jak teraz stoją jakościowo. Jak dla mnie temat był zrobiony szybko i fachowo a Pan Darek, który mnie obsługiwał miał wiele pomysłów i cierpliwości w naszym przypadku . Nie wiem czy jeszcze tam pracuje, ale zapytanie zawsze możesz wysłać Good luck Super dzieki, wyslę zapytanie...zobaczymy cenę...chcę porównać kilka firm. Dlatego proszę o jeszcze inne namiary osób zadowolonych, dziekuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 01.03.2016 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Cześć Umke, czy mógłbym również poprosić o podesłanie namiaru na ekipę dachową? Poszukuję kilku sprawdzonych namiarów na ekipy dekarzy, chciałbym wycenić u nich prace budowlane, okolica: południe Wrocławia, czy ktoś z szanownych forumowiczów może zasugerować kogoś ze swoich wykonawców? pozdrawiam serdecznie! Znow poszlo na priv Pamietam ze kiedys dawno dawno temu pytales o geotechnika Chmielewskiego - mam nadzieje ze u Ciebie namiar sie sprawdzil, a my wlasnie pare miesiecy temu znow korzystalismy z jego uslug i ponownie bylismy bardzo zadowoleni, wiec jakby ktos potrzebowal fajnego niedrogiego i robiacego w blyskawicznym tempie geotechnika do badan gruntu czy pod POS czy pod fundamenty to sluze namiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts