zaba_gonia 18.03.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Kochani gdzie ja znajdę Misiów Wrocławskich? kiedys było u Wojty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 18.03.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zaba, tu masz: http://www.grupawroclawska.republika.pl/index_misie.html a ja mam pytanie, nie orientujecie sie gdzie moge dowiedziec sie czegos o betonowych-zelbetonowych schodach azurowych zewnetrznych ? gdzie cos takiego robia w okolicy ? BK, pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 18.03.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja mam takie pytanie------kto z was ma oczyszczalnie ścieków Jaka jest lepsza---drenażowa czy biologiczna(z odprowadzeniem wody) Jaką firme możecie polecić? Pozdr. Natalia PANI KOALA, my również mamy wytyczenie za sobą i czekamy na ekipę, ktora ponoć pojawi sie w następną sobotę. Z czego budujecie i w jakiej technologii? Pozdr. Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 18.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Budujemy z Ytonga 36,5, czyli ściana jednowarstwowa. Skąd najlepiej na południu brać stal na zbrojenia? as24 podesłał mi takie adresy. http://www.dcstal.com.pl/kontakt.htmhttp://www.komp-stal.pl/ofirmie.htmlhttp://www.aner.com.pl/site.php Ktoś może mi coś jeszcze podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.03.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 BK - ponawiam pytanie: czy w cenie 51 zł za metr ogrodzenia jest cały materiał - beton pod słupki też? chyba tak - już nie pamietam, chyba pospółkę i cement płaciliśmy osobno - ale już nie pamietam, w każdym razie to są znikome koszty. W tej cenie też krawężniki pod siatkę. Nie wiem czy teraz to będzie 51 czy 53 czy 55 - ale zawsze warto. Cena identyczna przy kupowaniu wszystkiego osobno a wygoda dużo większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 19.03.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 woprz Ja żałuję że nie zrobiliśmy od razu instalacji pod solary - bo planujemy,. Wprawdzie nie opłaca się jeśli liczymy koszty grzania etc. ale warto mieć jeśli się przewiduje basen w ogrodzie. A wbrew pozorom nie jest to bardzo drogie. Wydaje mi się że już za ok. 40 tys można mieć fajny basen z zadaszeniem przesuwnym z aluminiowych profili. Taki basen mozna używać do października ... Ale woda musi być ogrzana. Witaj, BK Możesz mi wytłumaczyć co masz na myśli pisząc o solarach My planujemy solary do grzania wody w miesiącach ciepłych - w pozostałych z bojlera z nimi zespolonego. I trochę się zmartwiłam, bo co to znaczy że "nie opłaca się jesli liczymy koszt grzania"? Bardzo proszę o rozwinięcie myśli Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 19.03.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Czy byliście na targach ? My byliśy , i jak ktoś sugerował zebraliśmy trochę namiarów na ogrodzenia, widziałam też drzwi wewnętrzne , ale cena Witam po weekendzie. Byliśmy całą rodzinką na targach w niedzielę. zaraz po śniadanku pojechaliśmy bo myslałam, że będzie mniejszy tłok niż popołudniu. Ale szok przeżyliśmy kiedy do kasy była kolejka tak 200 a może i więcej osób. A w hali - tłok okropny. Dla nas, którzy już któryś raz byliśmy na targach i domek mamy na etapie wykończenia nie była to rewelacja. te same twarze i firmy co w ubiegłych latach. Głównie okna, drzwi, więźby, "cegły" - a to już poza nami. Wzięliśmy kilka namiarów na ogrodzenia, podbitkę, kostkę brukową, kominki i parkiety (choć nie wiem czy kiedykolwiek będzie nas na nie stać) i poszliśmy na imprezę towarzyszącą czyli Festiwal wnętrz. I co?? kicha tam tez - porcelana z Chodzieży i 2 stoiska z jakimis mini mikserami. 2 stoiska kwiaciarni - no piękne tulipanki ale.... Oikos i Śnieżka ze swoimi farnbami, a oprócz tego Meble Kler i inne meblowe odloty cenowe. Aha stoisko z instrumentami muzycznymi jeszcze było - jakby ktoś chciał sobie ścianę np gitarą elektryczną przyozdobić. i tyle relacji. halszka.ka Jeśli chodzi o drzwi, które pokazałaś - bardzo ładne. kiedy wybierałam do naszego domku tez odwiedziłam Lakbud. Pan bardzo, bardzo miły, bardzo fajny salonik. Ale szczerze i tylko między nami - drzwi tych samych firm, które są sprzedawane przez Lakbud, znalazłam w innych punktach taniej. Mają też drzwi zewnętrzne kilku producentów na pewno CLA i Inter Door. Innych nie pamiętam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 19.03.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 BK - ponawiam pytanie: czy w cenie 51 zł za metr ogrodzenia jest cały materiał - beton pod słupki też? chyba tak - już nie pamietam, chyba pospółkę i cement płaciliśmy osobno - ale już nie pamietam, w każdym razie to są znikome koszty. W tej cenie też krawężniki pod siatkę. Nie wiem czy teraz to będzie 51 czy 53 czy 55 - ale zawsze warto. Cena identyczna przy kupowaniu wszystkiego osobno a wygoda dużo większa. no mi wyszlo przy kupowaniu osobno samemu 47zl za m. ale zadzwonie dzisiaj do tego Pana pogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 19.03.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 A ja tu tylko nieśmiało zaznaczę, że dzisiaj mi budynek geodeci wytyczyli! Osiem malutkich palików, a jak cieszą! Mam też nowego Budowniczego. Chciał już w poniedziałek zaczynać, ale przez tą pogodę to chyba z tydzień damy na wstrzymanie. No i zakupiłam taśmy miernicze i poziomicę. Tak na dobry początek Super! Oby do przodu. A pozimica - sprzęt podstawowy - musi być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 19.03.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ale szczerze i tylko między nami - drzwi tych samych firm, które są sprzedawane przez Lakbud, znalazłam w innych punktach taniej. Mają też drzwi zewnętrzne kilku producentów na pewno CLA i Inter Door. Innych nie pamiętam. scur pdziel sie prosze namiarami na te punkty moze byc na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 19.03.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 nie wiem czy mi sie udało, próbuję wpisać do GRUPY WROCŁAWSKIEJ, szukam ekipy, która robi tynki tradycyjne z agregatu. Czy ktoś ma ekipę, którą może polecić? Jeśli temat wpisałam nie w tym miejscu to przepraszam i proszę o wskazówki jak właściwe go umieścić Wszysko wpisane jak najbardziej prawidłowo. Ekipy na tynki trad. niestety nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 19.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ciągnąc dalej temat ogrodzeń na targach była firma Drewbet. Mają ogrodzenia betonowe (te mnie nie interesują ale moze komuś się podobają) i także drewniane panele ogrodzeniowe. Odwiedziłam dziś ich stronę http://www.drewbet.pl/ i stwierdzam , że drewniane panele ogrodzeniowe, które wystawiali na targach przedstawiały się pięknie a na stronie nie wygląda to ciekawie - nie zniechęcajcie się więc oglądając tylko stronę internetową. Sprzedają też kostkę brukową a'la Libet. No nie powiem - ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.03.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 piach trzyma wilgoć ?? mam sam piasek na działce i problem z roślinkami, bo woda przez piach ucieka !! Pewnie przedmówcy bardziej chodzi o to, że jeżeli rodzime podłoże na działce jest gliniaste, a zasypie się piaskiem, to gdy spadnie duzo wody to woda nie wsiąknię w te glinę bo nie ma jak tylko w piach (jak to piszą: efekt wanny). A jeżeli dzialka piaszczysta - to po problemie. Przynajmniej tego typu:) a, to teraz juz wiem o co chodziło bo się dziwiłam wcześniej bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Byliśmy całą rodzinką na targach w niedzielę. zaraz po śniadanku pojechaliśmy bo myslałam, że będzie mniejszy tłok niż popołudniu. Ale szok przeżyliśmy kiedy do kasy była kolejka tak 200 a może i więcej osób. A w hali - tłok okropny. Dla nas, którzy już któryś raz byliśmy na targach i domek mamy na etapie wykończenia nie była to rewelacja. te same twarze i firmy co w ubiegłych latach. Głównie okna, drzwi, więźby, "cegły" - a to już poza nami. Wzięliśmy kilka namiarów na ogrodzenia, podbitkę, kostkę brukową, kominki i parkiety (choć nie wiem czy kiedykolwiek będzie nas na nie stać) i poszliśmy na imprezę towarzyszącą czyli Festiwal wnętrz. I co?? kicha tam tez - porcelana z Chodzieży i 2 stoiska z jakimis mini mikserami. 2 stoiska kwiaciarni - no piękne tulipanki ale.... Oikos i Śnieżka ze swoimi farnbami, a oprócz tego Meble Kler i inne meblowe odloty cenowe. Aha stoisko z instrumentami muzycznymi jeszcze było - jakby ktoś chciał sobie ścianę np gitarą elektryczną przyozdobić. i tyle relacji. ja byłam w sobotę - kolejek nie było bo strasznie padało ale moje odczucia są podobne - za wiele nie znalazłam dla siebie (liczyłam na ogrodzenia) ......a festiwal wnetrz to jedna wielka porażka ....pieniądze na bilet wyrzucone w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 19.03.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Pani Koala my budujemy na południu a stal braliśmy z Centrostalu na Obornickiej. Z tego co pamiętam to transport mieli w jednej cenie. Drzwi zewnętrzne mamy z Lakbudu - Cal a wewnętrzne z Porty kupowane na Ślężnej w centrum drzwi. Dzisiaj zaczynamy robić taras i podjazdy. Ogrodzenie z siatki robiliśmy we własnym zakresie. Słupki z rur z odzysku pomalowanych na zielono i siatka kupowana w Trzebnicy. To była praca zespołowa mąż, tato, teściu i teściowa Nawet wiertło do ziemi robiliśmy na zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goha 19.03.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Byłam na targach...Jedyna rzecz, która przyciągnęła moją uwagę, to podłoga warstwowa z drewna, taka "zrobiona na starą". Widzieliście to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 19.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 MtW 1 .Ponieważ zostałem wywołany do tablicy to wydaje mi sie że najlepszym materiałem przy samym fundamencie do obsypania jest żwir.Ma tę zalete że szybko odparowuje wodę .Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 19.03.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 No tak właśnie przypuszczaliśmy, że targi bedą wielką porażką, szczególnie na tym etapie budowy (okna i drzwi już za nami). Niestety okrutnie nabraliśmy się na niejaki Festiwalu Wnętrz Kompletna porażka!!! Jak już było coś na co można było chociaż z przyjemnością popatrzeć to cena zwalała z nóg - mam tu na myśli piękne szklane drzwi malowane w różne fantazyjne wzory - przez moment myślałam o czymś takim do kabiny prysznicowej No ale dosyć tych smutów, żeby poprawić sobie humor pojechaliśmy do sklepu meblowego Agata na Bielany i pooglądaliśmy sobie aranżacje różnych wnętrz Podobało się nam dużo bardziej i nie trzeba było płacić za wstęp (także ofekt polepszenia humoru został osiągnięty)! A tak w ogóle to naprawdę fajny sklep i znależliśmy parę ciekawych inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 19.03.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 My kupiliśmy drzwi CAL zewnętrzne z szybką w Praktikerze i cena była najlepsza ze znalezionych A co do drzwi wewnętrznych to co myślicie o cenach proponowanych na Ślężnej? Macie może jakieś inne miejsca z ofertą drzwi wew w dobrych cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.03.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 woprz Ja żałuję że nie zrobiliśmy od razu instalacji pod solary - bo planujemy,. Wprawdzie nie opłaca się jeśli liczymy koszty grzania etc. ale warto mieć jeśli się przewiduje basen w ogrodzie. A wbrew pozorom nie jest to bardzo drogie. Wydaje mi się że już za ok. 40 tys można mieć fajny basen z zadaszeniem przesuwnym z aluminiowych profili. Taki basen mozna używać do października ... Ale woda musi być ogrzana. Witaj, BK Możesz mi wytłumaczyć co masz na myśli pisząc o solarach My planujemy solary do grzania wody w miesiącach ciepłych - w pozostałych z bojlera z nimi zespolonego. I trochę się zmartwiłam, bo co to znaczy że "nie opłaca się jesli liczymy koszt grzania"? Bardzo proszę o rozwinięcie myśli Pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=35287&postdays=0&postorder=asc&highlight=solary&start=0 tutaj jest dyskusja - wszystkie argumenty. Policzyliśmy miesieczne oszczędności 70 zł, które się jednak nie zamortyzują szybciej niż w czasie po którym kolektory trzeba by wymieniać. Jednak teraz, biorąc pod uwagę kryzysy energetyczne (Rosja), generalnie myślenie o ekologii (Rospuda, efekt cieplarniany i inne), czy wizję basenu w ogrodzie, z cipełą wodą, drinkami w barku, etc. warto może się zastanowić, tym bardziej że te sprzęt tanieje. Uwaga - warto zastanowić się nad ofertą Banku Ochrony Środowiska, mają pożyczkę ok 2% (ze wszystkim!!!) na ekologię - pompy ciepła, reku, solary, kominek z płaszczem, DGP, etc. To za darmo, bo kredyt dotowany przez skarb państwa. Warto skorzystać - nie mam w tym biznesu, doradzam zupełnie obiektywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts