kulka i.w. 19.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Czy stal 3,4 tys za tonę fi 12 i 16 to drogo czy ok? / z transportem/ jezu tak by poszla stal do góry??? my pod koniec pazdziernika za tone fi12 placilismy 2,5 tys brutto + transport 100 zl. Moze sprawdz jeszcze Return? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 19.03.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 kulka i.w Brałaś okna w MS razem z roletami? W Drewbecie mają fi 12 za 3 tys brutto/tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 19.03.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Pani Koala-zgadza się, barłam tam okna z roletami i bramę garażową Krispola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 19.03.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 mam mały zgrzyt bo mój kier.bud. wyjechał na trochę i nie mam kogo zapytać, nie wiecie może czy na etapie budowy domu można dodać okna połaciowe chciałabym doświetlić 2 pokoje, ale mnie "naszło" że to przecież zmiana w projekcie, myślicie że można to załatwić wpisem do dziennika? Dorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedob 20.03.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 mam mały zgrzyt bo mój kier.bud. wyjechał na trochę i nie mam kogo zapytać, nie wiecie może czy na etapie budowy domu można dodać okna połaciowe chciałabym doświetlić 2 pokoje, ale mnie "naszło" że to przecież zmiana w projekcie, myślicie że można to załatwić wpisem do dziennika? Dorka Nie jest to istotna zmiana, więc wystarczy wpis do dziennika i poprawka na projekcie z parafką. Kulka: Ja brałem stal w sierpniu i też płaciłem 2,3tys/t. Teraz co prawda nie szukałem specjalnie w różnych miejscach, ale w Kiełczowie w Wodrolu tyle sobie życzą.. Czy robiliście izolację chudziaka z papy, czy też innym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 20.03.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Pani Koala wielkie grutulacje z okazji rozpoczęcia kolejnego nowego etapu w życiu Tylko trochę trudno będzie pogodzić wizyty na budowie i małe ludziki (szczególnie ten który już sam maszeruje i zawsze chce ryć w największym błocie ). Ale tutaj faktycznie babcia byłaby nieoceniona Będzie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 20.03.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 smiejus, Pani Koala serdecznie dziękuję za namiary i dziś zaczynam nowe polowanie na fachowców Przecież w końcu musi się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 20.03.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Nie jest to istotna zmiana, więc wystarczy wpis do dziennika i poprawka na projekcie z parafką. dzięki kedob ratujesz życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.03.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 tylko czy aktualnie mają kase w tym BOSiu na te kredyty? I ciekawe czy kondensacyjny piec gazowy to proekologia czy nie? mają mają i to sporo - dla nich to sprzedaż więc chętnie pożyczają co do pieca - warto zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.03.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 ale z tym bosiem to podobno jest takze de facto musisz kupic na przyklad załóżmy te solary w cenie detalicznej, bez rabatu i w "autoryzowanej" firmie a moze to jakies bzdury i mozna wziac od nich kredyt na konto (na te solary na przyklad) i kupic je tam gdzie MY chcemy i gdzie dostaniemy najlepsza cene? ktos wie? aha jeszcze jednokto mi podpowie jak się kotwi szambo - zbiornik ma około 2.5m wysokosci,oczywiscie go zakopię ale mam wodę na 60cm.....i obawiam się iż po wypompowaniu zawartosci szamba - zbiornik z tworzywa mi wypchnie .....wiecie jak takie kotwienie zrobic? (kotwy jak zrobic wchudziaku na dnie wykopu to wiem, ale czym opasac taki zbiornik to nie wiem:>) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 20.03.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witaj Xena wczoraj weszłam sobie na stronę BOŚ i wygląda na to, że jest tak jak mówisz, tzn. trzeba kupić u "sprzedawcy, z którym bank podpisał porozumienie" albo "wykonawca jest jednostką autoryzowaną przez Sprzedawcę, z którym bank podpisał porozumienie". Czyli kiepsko i pewnie to samo może być odnośnie rabatów Trzeba by było porozmawiać z kimś z banku i zapytać konkretnie o firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 20.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 W niektórych gminach ( np. Kobierzyce ) zwracają 50% kosztów za instalacje solarne. To chyba dużo lepsze rozwiązanie niż kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 20.03.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 To było super Tylko ciekawe co na to moja gmina Miękinia powie Porozmawiam sobie z kimś z gminy może coś się wyjaśni!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 20.03.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 No to już się wyjaśniło Pani zasugerowała że warto było by zwrócić się do nich na piśmie i zasygnalizować w ten sposób taką opcję! Do tej pory nie było żadnych takich wniosków , więc tematu nie było Jeśli uzbierałoby się trochę takich wniosków to wójt mógłby wtedy pomyśleć o ewentualnych pieniądzach na ten cel, a właściwie o staraniu sie o takie pieniądze No to klapa, bo ja chciałam w tym życiu, a właściwie w tym roku zainstalować te solary Ale fajnie było się chociaż przez chwile połudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 20.03.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 JEST SUPER! ZIMA NIE MIAŁA KIEDY WRÓCIĆ WYKOP WYPEŁNIA SIĘ MI WODĄ, DACHU NAD GŁOWĄ NADAL NIE MA, WIĘC MIESZKANIE WYPEŁNIA MI SIĘ WODĄ, Z MÓZGU MI SIĘ TEŻ WODA ROBI... Ktoś zna jakiś skuteczny sposób na odczynienie pecha? Adam12 W gminie Kobierzyce zwracają za solary? Gdzie mogę czegoś więcej się dowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 20.03.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Pani Kala nie martw sie, jeszcze tylko jutro do poludnia ma byc tak beznadziejnie i juz ma byc koniec takiej aury. W niedziele nawet 15 stopni zapowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 20.03.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Adam12 W gminie Kobierzyce zwracają za solary? Gdzie mogę czegoś więcej się dowiedzieć? Pewnie w gminie. Informację o tym, że w Kobierzycach zwracają otrzymałem z firmy od solarów. Jest to fiansowane z funduszy UE podobnie jak ekologiczne oczyszczalnie przydomowe. Dziwne jest o że niektóre gminy to robią a inne nie. W mojej ( Św. Katarzyna ) zwracają za oczyszczalnie a za solary nie. Tak czy inaczej robię instalację a o panelach na dach pomyślę jak będą zwracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedob 20.03.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ponawiam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych. Jaką robiliście izolację podłogi na gruncie? Z papy+folia, sama folia czy macie inne patenty?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 20.03.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 u nas byl porzadny piach, bardzo dobrze zageszczony i ubity warstwami i na gto od razu chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.03.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Adam w św. kasi zwracaja za oczyszczalnie?Mi napisali na pismie, ze nie ma takich programow pomocowychCo do BOS...kredyt termomodernizacyjny dotyczy TYLKO "RENOWACJI" - ocieplanie itd stojącego budynku (a nie budowanego).Tam jest zapis, ze musi to robic ktos autoryzowany (firma) a z doswiadczenia wiem, ze taka autoryzowana firma wtedy z rabatem nie sprzedaje...bo i po co... w tym kredycie dostajemy umorzenie 25% ale,......policzcie czy bardzo warto....zero rabatu i opłata za audyt termomodern. (ok:>1000zł)....moim zdaniem dla domkow trzeba sie dobrze zastanowic czy to bardzo opłacalne, choc moze teraz, kiedy nikt rabatow nie daje to i owszem.Aha tu jedna uwaga - zmiana pieca gazowego z bardzo przestarzałego na kondensat nie jest zaliczane do termomodernizacji. Insza rzecz to kredyt proekologiczny to wlasnie dla nowo budowanych domow - pierwszy z nich - na oczyszczalnie - okolo 3.5% na 3 lata w PLN - rata wychodzi tyle co wywóz szamba miesiećznie - ze 200zł.... i w tym kredycie mozna sobie kupic oczyszczalnie gdzie sie chce i za ile sie wytarga...tam tylko jest taki kwiatek, ze robocizna to max 10%oczyszczalni no i musi sie ktos uprawniony podbic pod odbiorem oczyszczalni.....no ale od czego mamy kierownikow budowy....podobnie w drugim kredycie proekologicznym - na kotłownie - mozna skredytowac 90% kotłowni, pieca, grzejników, naczyn wzbiorczych itd...pomp, rekuperatorów....słowem dużo można (choc nie mozna kominków z płaszczem wodnym), orpocentowanie zdaje się około 2.5%!PLN, na 4 lata.....problem w tych kredytach to prowizja 1.5% i widzę, ze jakas straszliwa mnogość papierów do doniesienia.....ja tam się zastanowię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts