Ola i Jacek 20.03.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam, Otóż to że na dzień dzisiejszy nie ma z czego budować-wszyscy wiemy .W projekcie mam Porotherm 25 i z tego chcialem budować ale niestety jest niedostępny. Byłem dzisiaj w Budusie i powiedzieli mi że "od ręki" mają keramzyt po 7 zł. Natomiast mój znajomy który buduje "szeregówki"również "od ręki" jest w stanie załatwić mi silikaty np.18 za 2,80 brutto. Tyle tylko że namawia mnie na budowanie właśnie z 18 twierdząc że wytrzymałość takiej ściany jest na kilka kondygnacji. Do mnie jakoś to nie przemawia i wolałbym chyba 25. Oprócz tego mówi że szkoda pieniędzy na ocieplanie wełną i lepiej dać styropian. Z drugiej natomiast strony słyszałem opinie że silikaty należy ocieplać właśnie wełną gdyż pozwala to ścianie oddychać co natomiast zostalo już obalone w wielu wątkach. Nawet znalazłem wełnę w hurtowni "na za dwa miesiące"-lamelkową Rockwool. Już sam nie wiem co mam robic amuszę szybko się zdecydować bo czas nagli jesli w połowie kwietnia mam zacząć z budową. Bardzo liczę na Wasze chocby najkrótsze opinie gdyż mam już taki mętlik w głowie że wydaje mi się że każda moja decyzja będzie błędna. Może to idobrze że do wyboru mam tylko dwie opcje bo innych nie ma Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 21.03.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Gdzie mozna zobaczyć duży wybór dachowek w jednym miejscu? W lech-budzie byłam, sporo jest niemieckich dachowek wybranych firm. Chciałabym porównać w jednym miejscu np. Rupp, Robena, Creatona, Bogena i td. Bardzo prosze o namiary. Natalia ja mogę polecić Buildera II na Armii Krajowej. Tam też jest duża wystawka dachówek A co do panów z Glinianek to mi się nie spodobali : ceny mieli bardzo wysokie, fachowość średnia i do tego moim zdaniem naciągali na co się dało Natomiast jeśli chodzi o pooglądanie to dobre miejsce (mają też duży wybór klinkierów - do pooglądania, bo ceny też kiepskie) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.03.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam Grupę Dolnośląską!! Ja co prawda z wielkopolski, ale z racji swojego zawodu mam przyjemność współpracy z ludzźmi z branży budowlanej również na południu naszego pięknego kraju. No właśnie - "przyjemność" Z czystym sumieniem polecam geodetę - szybko, sprawnie i za rozsądną cenę, dodatkowe pikietowanie gratis (bez negocjacji!!). Pan Jarosław Steciuk (71) 792 04 06, kom. 0 604 057 304 Sama korzystam i jestem w 100% zadowolona. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 21.03.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Natalio!! Jeśli chodzi o okna drewniane to mogę polecić firmę Lignomar (http://www.lignomar.pl), w której my braliśmy okna. Stronę www mają fatalną, ale okna robią rewlacyjnie i nie musze dodawać, że w b. dobrej cenie Może też nie byłoby tak źle z terminami Mnie te okna zachwyciły, poza tym dostaliśmy namiary od znajomych, panowie sa już sprawdzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 21.03.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ponawiam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych. Jaką robiliście izolację podłogi na gruncie? Z papy+folia, sama folia czy macie inne patenty? Pozdrawiam My dawaliśmy folię-styropian-folię i na to wylewkę Kominy wentylacyjne na parterze ciągnie się od samej posadzki, czy można zacząć od miejsca w którym jest kratka wlotowa? Kominy zaczynaliśmy na trzech wartwach bloczków betonowych ponad posadzką Gdzie mozna zobaczyć duży wybór dachowek w jednym miejscu? W lech-budzie byłam, sporo jest niemieckich dachowek wybranych firm Dachówkę braliśmy z Gilnianek to jest ulica Kosmonautów Kupowaliśmy w 2005 roku i nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń co do obsługi. Jednak wybór dla nas był prosty - chcialiśmy antracytową Robena i szukaliśmy korzystnej oferty. Jakie ilości dachówek kupiliście '' na zapas'' ???? Mamy około 20 podstawowych i 5 gąsiorów w zapasie. Problem pojawia się wtedy kiedy przestają produkować Twoją dachówkę. U nas właśnie tak jest. Jakiś rok temu zmieniono rozmiary podstawowej dachówki w Robenie Ola i Jacek trudno coś doradzić ponieważ ja budowałam z Porothermu jednak skłaniałabym się raczej do silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 21.03.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Olla i Jacek.Ja myśle że dobrym pomysłem jest budowanie z silikatów 18 cm.Wytrzymałość na ściskanie ma bardzo dużą więc nie ma obawy że są słabe . Jest natomiast inna kwestia a mianowicie rozstaw belek stropowych na silikatach roznica wynosi 6 -7 cm i punkty podparcia belek i rozstaw ścian tez są inne o ok 6- 7 cm.Najlepiej niech przeliczy Ci to inspektor nadzoru.Co do ocieplenia wełny czy styropianu musisz sam zadecydować .Ja mam co prawda wełne lamelowa Rockwoola ale jak ja się budowałem to styropian podrożal a wełna jeszcze nie i była mała różnica w cen miedzy styropianem a welna.Ściany mam z BK. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 21.03.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Na "dobry" początek dnia http://biznes.onet.pl/2,1399913,prasa.html Wibor do góry się pnie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.03.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Betty&M napisał/a: [...] chcialiśmy antracytową Robena i szukaliśmy korzystnej oferty. I jak wyszedł dach? - będę wdzięczna za ujawnienie zdjęcia My właśnie wpłaciliśmy zaliczkę na antracyt - Roben Plus. Jaki kolor komina wybraliście ? Mam dylemat - jasny czy ciemny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.03.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Xena - ale masz atavarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 21.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 scur Balcerowicz w Stanach i tragedia tuz tuż Trzeba po niego jechać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 21.03.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Xena - ale masz atavarek Błagamy o litość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.03.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 dzięki, wiem, wiem, wyładnialam...:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 21.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Xena - zmieniasz się . No cóż, kobieta zmienną jest. Muszę jednak powiedzieć, że Twoje "słoneczne" wcielenie było znacznie przyjemniejsze od obecnego czorta Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.03.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 to dla złodziejaszków, jak mnie jeszcze raz okradniecie to zobaczycie mnie na zywo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 to dla złodziejaszków, jak mnie jeszcze raz okradniecie to zobaczycie mnie na zywo! no to teraz już rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 21.03.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Xena - mimo wszystko wróć do któregoś z wcześniejszych wcieleń, proszę........., bardzo....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 21.03.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 majania Dach wyszedł miodzio! Mamy kominy z żółtego klinkieru. Nam ten zestaw się bardzo podoba http://foto1.m.onet.pl/_m/e2751087502e6835a8429f0e80693229,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 21.03.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ola i Jacek ja budowałam z silikatów Ludynii - bloczki 24cm. Bloczki 18 maja mniejszą bezwładnośc cieplną (szybciej się nagrzeją ale też szybciej oddadzą), bo wytrzymałośc to przy domku jednorodzinnym jest zupełnie wystarczająca. Ja docieplam styropianem Termoorganiki Platuinum Plus (lambda 0,031) - to najdroższy styro na rynku a wyszedł mi i tak o połowę taniej ( 29,5zł m2 za 15 cm) niż wełna (a może juz teraz więcej ). Jak doliczę do tego inne koszty, które odpadły (m. in. nawiewniki, kominy wentylacyjne) - to rekuperator na który się zdecydowałam, wyszedł mi za kilka tysięcy. Pomyśl o tym jezeli zalezy Ci na oddychaniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.03.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 majania Dach wyszedł miodzio! Mamy kominy z żółtego klinkieru. Nam ten zestaw się bardzo podoba http://foto1.m.onet.pl/_m/e2751087502e6835a8429f0e80693229,5,19,0.jpg No pieknie jest !!!!!!!!!!!!! Ja chce jeszcze Może na e-mail ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.03.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 halszka.ka mówisz i masz:>majania zrob taki jak masz na wizualce - jasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts