BK 08.06.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Płytki - moge polecić płytki włoskie http://www.monotrading.com.pl/ super ceny, przepiękne włoskie płytki.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 08.06.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 gdzie kupowaliście okna dachowe w dobrej cenie? Warto oszczędzić i szukać czegoś innego niż velux lub fakro? Witaj! Ja też polecam C-Gips na Krakowskiej. Mieli naprawdę najlepsze ceny. A co do oszczędzania to uważam, że nie koniecznie cena jest aż tak wygórowana, że warto oszczędzać akurat w tym momencie. Okien lepiej nie wymieniać za chwilę tylko "kupić i zapomnieć" A tak w ogóle to słyszałam od fachowca, że Roto jest lepsze od Fakro, więc Velux, Roto, Fakro w kolejności. Ale oczywiście wszystko zależy od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 08.06.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Mam pytanie czy macie pomysł co to za pasożyt rośnie na lisciach mojej Lipy? http://img245.imageshack.us/img245/4428/male1sg8.jpg Jak to wytępić? To roślina/ larwa? Pzdr, Adam Witaj Adam, nie pomogę Ci w kwestii pasożyta ale za to mogę Ci powiedzieć, że to na pewno nie jest lipa. Lipa ma zupełnie inny kształt liści i wygląda tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Koeh-139.jpg To Twoje, tak ze zdjęcia wygląda na grab. ... ??? Porównaj http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Grab/grab_liscm.gif oraz http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Grab/grab_kwiatm.gif POzdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 08.06.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 dołączam się do pytania o robociznę przy płytkach.. .. a może jakieś namiary na płytkarzy radzących sobie z gresem Dorka Cześć Dorotko. Przyjeżdżają i ....... w zależności od stopnia trudności ....... wyceniają całość a nie za m2. U mnie robił Pan Zenek Dawidowicz polecany na forum. Jest na liście misiów. Przesympatyczny, kulturalny, inteligentny, słowny, fachowy, szybki (błyskawica!!!). Całe 8 -10 godzin biega, w rękach mu się pali. No fajny gość, po prostu. Ale jest z nim problem nie chce przyjeżdżać w nasze rejony. Jest z Bielan i twierdzi, ze mu za daleko (szczególnie korki go dobijają). Ma sporo pracy i terminy odległe. Mimo tego bardzo polecam !!! POzdrawiam agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 08.06.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Ja mam ścianę 24cm silikaty z Ludynii. Do tego 15cm styropianu termoorganiki Platinum+ (lambda 0,031) co daje w przeliczeniu ok. 20cm ekwiwalent zwykłego styropianu EPS 70. Przy 20cm docieplenia okna są już mocno schowane w murze, co wpływa na estetykę i nie każdemu może się podobać. 15cm wygląda ok. Kulka też ma 15cm Platinum+ . Jeżeli będziesz brał Porotherm - jest cieplejszym materiałem - dałabym 15cm zwykłego styro, lub 12cm Platinum+. Dzięki za wszystkie opinie. Zdecydowałem się, że jesli uda się kupić Silkę to bedzie 15cm platinium + (ewentualnie 15cm welny), a jeśli porotherm to sciana 24/30cm +12cm platinium+. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 08.06.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witaj Adam, nie pomogę Ci w kwestii pasożyta ale za to mogę Ci powiedzieć, że to na pewno nie jest lipa. Lipa ma zupełnie inny kształt liści i wygląda tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Koeh-139.jpg To Twoje, tak ze zdjęcia wygląda na grab. ... ??? POzdrawiam Agnieszka No właśnie już na "Pamietajcie o ogrodach" powiedziano mi, ze to raczej nie jest lipa - oni stawiaja na wiąz. Myślisz, ze to jednak grab? Muszę pójść na działkę kiedyś z jakimś atlasem drzew . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 08.06.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No właśnie już na "Pamietajcie o ogrodach" powiedziano mi, ze to raczej nie jest lipa - oni stawiaja na wiąz. Myślisz, ze to jednak grab? Muszę pójść na działkę kiedyś z jakimś atlasem drzew . Pozdrawiam Czy ja wiem? W sumie tyż podobne. Sam zobacz. To jest wiąz http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Ulmus_minor.htm to grab: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Carpinus_betulus.htm No to sobie teraz wybierz. hej, hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nome 08.06.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Właśnie przymierzamy się do zakupu szamba polecanego na tym forum z firmy http://www.szambo.probud.pl/ mają rzeczywiście dobre ceny. Transport z Poręby do Wrocławia to koszt 900zł przy zakupie 2 szt. W chwili obecnej przyjmują zamówienia na sierpień. Może ktoś byłby zainteresowany? czesc doska, ja wlasnie dzis zamowilam szambo w probudzie, byloby fajnie gdyby udalo sie polaczyc transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 08.06.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witajcie,co do styropianu to strasznie mnie zdziwiło, że większość z umieszczoych tu postów dotyczy Platinum. A po co przepłacać, skoro nawet FS20 zrobi swoje?Po drugie, jaki rodzaj styropiany użyliście przy ścianach fundamentowych? Ja myśle również o FS20 gr.8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 08.06.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Daro_K - kupowałam Platinum w lutym po 196zł/m3 brutto, więc cena mnie jeszcze nie zabiła . Nie wiem po ile chodzi teraz, jeżeli zwykły EPS70 (FS15 dawny) jest po 180-190zł. m3 z Vat. Jeżeli chodzi o FS20, czyli obecnie EPS100 - to spróbuj kupić go w cenie niższej niż ok. 240zł. Ma przy tym zdecydowanie gorsze parametry współczynnika lambda - średnio ok.0,038 max 0,036. Gęstość platinum to ok. 19,5kg/m3 - więc prawie to samo co EPS 100. Ja na fundamenty dałam 6cm styropianu ekstrudowanego XPS. Do tego od góry mam dołożone dodatkowo 5cm EPS100 na wysokości 50cm od ocieplenia w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 08.06.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 TS147 - porównaj sobie przyblizone wyniki współczynnika przenikalności cieplnej ścian przy różnych wersjach i wybierz ekonomicznie odpowiednią opcję: 1. Porotherm ( l=0,023) - (25lub 30cm - materiał użyty do budowy jest mniej ważny niz ocieplenie, a różnice w kosztach zakupu 25 a 30cm znaczne): - 12cm Platinum+, U1 (dla przegrody bez okien) =0,19 , U2 (dla ściany z oknami)=0,24 - 12cm zwykły EPS70 - 0,23, U2=0,28 - 15cm zwykły EPS70 (o l=0,04), U1= 0,19, U2= 0,24 czyli ten sam wynik, pytanie jakie koszty przy obu opcjach. 2. Silikaty 25cm o l= 0,75 (dla bloczków drążonych): a- 12cm zwykłego styro U1=0,28, U2=0,33 b- 15cm zwykłego styro U1=0,23, U2=0,28 c- 12 cm Platinum+ U1=0,23, U2= 0,28 d- 15 cm Platinum+ U1=0,19, U2=0,24 A teraz oszczędności w ciągu jednego roku , które powinniśmy otrzymać zmniejszając (polepszając) współczynnik U Założenia 1. Sezon grzewczy trwa- 7 miesięcy 2. Temperatura wewnętrzna ma wynosić - 23st.C (lubię ciepełko ) 3. Współczynnik U ścian: istniejący 0,28, docelowy 0,24 4. Powierzchnia murów o danym U w m - 200 5. Rozkład temperatur wzięty do obliczeń - we Wrocławiu (strefa II)(przybliżone do celów obliczeniowych średnie z lat 1961-1995) Kocioł grzewczy na gaz: moc kotła P (kW) 12,00 zużycie gazu V (m3/h) 3,50 cena gazu (PLN/m3) 1,60 zł Koszt wyprodukowania energii K=c*V/P(PLN*kWh) 0,47 Oszczędność = K*∆Q 369,15 zł Oszczędność = K*∆Q ( przy -18st)) 775,13 zł Przy kotle zużywającym więcej gazu oszczędności będą dużo większe. Źródło: http://www.e-instalacje.pl/159_962.htm . Na tej podstawie zrobiłam sobie pliczek do obliczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.06.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 hejkapo ile kupujecie szambo w Probudzie?takie 7 lub 10m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 08.06.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Daro_K - kupowałam Platinum w lutym po 196zł/m3 brutto, więc cena mnie jeszcze nie zabiła . Nie wiem po ile chodzi teraz, jeżeli zwykły EPS70 (FS15 dawny) jest po 180-190zł. m3 z Vat. Jeżeli chodzi o FS20, czyli obecnie EPS100 - to spróbuj kupić go w cenie niższej niż ok. 240zł. Ma przy tym zdecydowanie gorsze parametry współczynnika lambda - średnio ok.0,038 max 0,036. Gęstość platinum to ok. 19,5kg/m3 - więc prawie to samo co EPS 100. Ja na fundamenty dałam 6cm styropianu ekstrudowanego XPS. Do tego od góry mam dołożone dodatkowo 5cm EPS100 na wysokości 50cm od ocieplenia w dół. Podpisuję się obiemas rekoma:) Poza tym Platinum+ 15cm = zwykły 20cm, a 20 na ścianach juz za grubo wyglada, wokół okien robia się tunele. A tu mamy styrop. 15 cm ktory nam ociepla ściany jak 20 zwykłego czy wełny. Ale ja też kupowałam po 195m3. Na fundamentach mamy hydromax 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 08.06.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 a ja nie musze sie tym martwic , bo buduje z ytonga 36,5 styropian na ocieplenie fundamentów- 8cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 08.06.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 pierwek Wysłany: Czw, 7 Czerwiec 2007 18:48 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- gdzie kupowaliście okna dachowe w dobrej cenie? Warto oszczędzić i szukać czegoś innego niż velux lub fakro? ja kupilam veluxa na placu Pilsudskiego w Millenium project. swietne ceny i mila obsluga. poza tym powymienialam u siebie wszystkie podwojne 78x140 na pojedyncze 134x140 a tylko velux ma takie wielkie okna i wyszlo taniej niz za dwa pojedyncze w np fakro, poza tym mam u siebie teraz w domu fakro i nie narzekam, ale jak zobaczylam uchylno-obrotowe veluxa to nie ma porównania i MUSIAŁ byc velux. lepszy system wentylacji, ladniejsze klamki, lepszy wyglad.(brzmi jak reklama prezerwatyw dodatkowo w veluxie zamawialam rolety zewnetrzne i moskitiery. ps. velux nie zaplacil mi za tego posta ))) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doska1719500980 09.06.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 hejka po ile kupujecie szambo w Probudzie? takie 7 lub 10m3 Szmbo 10m3 to koszt 2300netto + transport do Wrocławia z montażem 800-900zł (dla samochodu z 2 szt), jeżeli jedzie samochód solo to wtedy transport 1300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregMarzden 09.06.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Właśnie przymierzamy się do zakupu szamba polecanego na tym forum z firmy http://www.szambo.probud.pl/ mają rzeczywiście dobre ceny. Transport z Poręby do Wrocławia to koszt 900zł przy zakupie 2 szt. W chwili obecnej przyjmują zamówienia na sierpień. Może ktoś byłby zainteresowany? Uwaga na montazystow z Probudu! Moje szambo bylo nieszczelne, zle zamontowane, i na wiosne mialem wielki klop zwiazany z wysokim poziomem wod gruntowych - woda doslownie wdzierala sie do srodka szamba dwoma wielkimi dziurami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Ewa 09.06.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam grupowiczów! Co myślicie o kolorach profili w roletach zewnętrznych? Czy .... -powinny być jasne jak elewacja (np. kolor beżowy) - czy raczej ciemne brąz, orzech. Dodam że okna raczej w kolorze orzech, drzwi wejściowe i brama garażowa też orzech. Może macie jakeś fotki, jak wyglądają profile orzechowe w roletach... albo jakieś linki z realizacjami i pomysłami na elewacje z roletami... pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.06.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 1. Styropian i Ytong Mój pojekt też był 36,5 Ytong, ale natychmiast zszedłem do 24cm+styropian by wyeliminować mostki cieplne, które powstają przy każdym niedokładnym położeniu Ytonga. Co innego gdy masz 100% pewność, że Twoja ekipa dobrze to położy - a z tym różnie może być. 2. Szambo - myślę o plastikowym, bo gdy przyjdzie do mnie kanaliza za 4 lata to może zbiornik przyda mi się do deszczówki. Ale oczywiście tańsze rozwiązane będzie lepsze. 3. Profile w roletach - różne są szkoły. jedni robią ten sam kolor co drzwi lub kolor dachu np. brązowy. Ale to tak naprawdę kwestia gusty w odniesieniu do całości wyglądu domu. Takie są moje opinie po rocznym badaniu tematów związanych z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość andrew23 10.06.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Poratujcie Grupo sprawdzonymi wykonawcami /materiał i montaż/ parkietów, desek podłogowych. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts