agniecha1 18.07.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 nastepnym razem sie zjawie (obiecuje) chociaz widzieliscie moja mordke na zdjeciu z kałachem jak dzielnie bronilam domu Agniechy I muszę przyznać, że broniłaś bardzo skutecznie. Dzięki Ci o Wielka. Do tej pory żadnych nieproszonych gości nie było oprócz jakiegoś węża, którego widział tylko mój małż (ok. 0,5 m długości) i nie wie co to było zaskroniec, padalec, a może żmija . Od tej pory po wejściu na działkę sprawdza zakamarki czy się gdzieś "wąż" nie czai, zwłaszcza jak zabieramy naszą pociechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.07.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 chyba lepiej założyc nowy temat rzyklejony do Grupa Wrocławska co Wy na to Redakcjo da się tak zrobić? Jak to mówia-najtrudniej wpasc na najprostsze rozwiazanie Zakładam wiec Pchli targ:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 18.07.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 fajn, podaj link wrzuce sobie w stopkę Ty jesteś kulka naprawdę człowiek czynu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.07.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Pchli Targ załozony:) ZAPRASZAMY: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1922198#1922198 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.07.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dzięki wielkie za namiary na drewno, tak dużo ich podaliście - skorzystam na pewno! Kulka - śliczne te podjazdy z odpadu granitowego! Zdradź cenę i skąd ten materiał, jeśli można (może być na priv). A propos: cudne dziecię, rośnie jak na drożdżach. Już kocha kotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.07.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 fajn, podaj link wrzuce sobie w stopkę Ty jesteś kulka naprawdę człowiek czynu... Eee tam - dużo mi zostało z budowy P.S. w stopke wato wrzucic sobie skrócony ades zamiast http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1922198#1922198 to taki: http://tiny.pl/5h5t zaprowadzi do tego samego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.07.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dzięki wielkie za namiary na drewno, tak dużo ich podaliście - skorzystam na pewno! Kulka - śliczne te podjazdy z odpadu granitowego! Zdradź cenę i skąd ten materiał, jeśli można (może być na priv). A propos: cudne dziecię, rośnie jak na drożdżach. Już kocha kotki? A pewno że można nawet tutaj:) material: 25 zł/tonę robota: 70 zł/m2 do tego tak jak w przypadku innych materiałów na podjazdy: piach, cement, kliniec. razem wyszło nas po lekkim zaokrągleniu: 100 zł/m2 na gotowo. materiał to granit. Dokładniej: odpad granitowy z Sobótki (Skalimex). Wiem że teraz sie na to czeka ok. 1-1,5 miesiąca. Ale nasz wykonawca jakoś tak zawsze od ręki załatwiał p.s. dzięcie rośnie-to fakt:)) i za 2 tgodnie do pracy czas wracać. A kotki sa jej ulubionymi "maskotkami" do zabawy:)) Dwie przed nią już uciekają, chociaz NIC im jeszcze nie zrobila-ale tak profilaktycznie, a najstrarsza kocica daje jej robic ze sobą wszystko - lącznie z wkładaniem jej uszu do Hani buzi:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 18.07.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Kulka dzięki za Pchli Targ. Już dodany do ulubionych. Jutro wracam do Wro, pojadę na budowę i zobaczę co tam u mnie do oddania! Zuch Jakie drzwi cię interesują w Budusie? Ile % zaliczki trzeba wpłacić przy złożeniu zamówienia? Jeżeli mam 5 m-cy czekać na drzwi, to już rzeczywiście mus zamawiać. Znajomi u Urzędowskiego czekają czwarty miesiąc i zanosi się im na dwa kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 18.07.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Pchli Targ załozony:) ZAPRASZAMY: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1922198#1922198 Dzięki, koleżanko. Dla Ciebie DuŻa BuŹka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 18.07.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Pchli Targ załozony:) ZAPRASZAMY: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1922198#1922198 Dzięki, koleżanko. Dla Ciebie DuŻa BuŹka A ja też już mam. Super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 18.07.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 żeby było ładnie w stopce to można zrobić jeszcze tak, żeby sam link miał nazwę "Pchli targ" - czyli piszemy ...tutaj wstawiamy nazwę jaką chcemy.... wzystko oczywiście bez kropek i spacji pchli targ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 18.07.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Kulka i.w. Mam do ogrzania dom (łącznie z garażem ok 200 m/2) W zimie pale wyłącznie w kominku z pł wod. Tej lekkiej zimy spaliłem ok 7mp drewna a poprzedniej dośc ostrej 13 mp. Mam też gaz z butli ale służy mi w lecie do podgrzania CWU( w zimie też z kominka).Tej zimy miałem zakręcony zawór grzania w garażu ale poprzedniej zimy czasami palilem. Tak ze należy przyjąć powierzchnie grzania jakieś 170 m/2. Wiech No to optymistyczne wiesci:)) dzieki:) Wiech, nie wiem jak ty to robisz, ale ja spalam znacznie więcej. DOm 170 m (efektywne grzanie ok 140-150, garaz czasem grzany a czasem nie), kominek z płaszczem, ogrzewa tez wodę. Pierwszy sezon (więc dom wymagał znacznie więcje grzania) to zima stulecia - poszło ok 25 mp, w tym palety. Drewno było mkokre, dąb w kominku aż skwierczał i widać było jak dymi Tak że kominiarz był dwa razy w zimie - w grudniu i w kwietniu. Druga zima - poszło ok 15-16 mp, wiąz i klon wysezonowany (ok 18 m-cy) Z tym że ja mam dzieci które się zaziębiają jak jest zimno więc w domu utrzymujemy temp. 22-24 C w zimie. Tak lubimy i już. Hartujemy się na zewnątrz a w domu ma być ciepło. Nieraz palę też rano żeby dzieciaki miały ciepło jak wstaną (ja wstaję znacznie wczesniej niż wszyscy). Palimy też w zimniejsze dni wiosny czy jesieni zeby było przyjemnie w domu. Trudno mi wyobrazić sobie zużycie drewna na tym poziomie jak u ciebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 18.07.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Kulka i.w. Mam do ogrzania dom (łącznie z garażem ok 200 m/2) W zimie pale wyłącznie w kominku z pł wod. Tej lekkiej zimy spaliłem ok 7mp drewna a poprzedniej dośc ostrej 13 Wiech, nie wiem jak ty to robisz, ale ja spalam znacznie więcej. DOm 170 m (efektywne grzanie ok 140-150, garaz czasem grzany a czasem nie), kominek z płaszczem, ogrzewa tez wodę. Pierwszy sezon (więc dom wymagał znacznie więcje grzania) to zima stulecia - poszło ok 25 mp, w tym palety. Drewno było mkokre, dąb w kominku aż skwierczał i widać było jak dymi Tak że kominiarz był dwa razy w zimie - w grudniu i w kwietniu. Druga zima - poszło ok 15-16 mp, wiąz i klon wysezonowany (ok 18 m-cy) Z tym że ja mam dzieci które się zaziębiają jak jest zimno więc w domu utrzymujemy temp. 22-24 C w zimie. Tak lubimy i już. Hartujemy się na zewnątrz a w domu ma być ciepło. Nieraz palę też rano żeby dzieciaki miały ciepło jak wstaną (ja wstaję znacznie wczesniej niż wszyscy). Palimy też w zimniejsze dni wiosny czy jesieni zeby było przyjemnie w domu. Trudno mi wyobrazić sobie zużycie drewna na tym poziomie jak u ciebie ... Utrzymanie temperatury wyższej o 4 st. w zakresie np. 20 do 24 może wiązać się że znacznym wzrostem zużycia drewna. A na 100% nie jest to wzrost liniowy. Do tego może dojść różnica w kaloryczności drewna. Podobno nawet do 20% między różnymi gatunkami. W internecie jest dużo na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 18.07.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 żeby było ładnie w stopce to można zrobić jeszcze tak, żeby sam link miał nazwę "Pchli targ" - czyli piszemy ...tutaj wstawiamy nazwę jaką chcemy.... wzystko oczywiście bez kropek i spacji pchli targ Może się uda ... Chyba się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 18.07.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Trudno mi wyobrazić sobie zużycie drewna na tym poziomie jak u ciebie ... Wydaje mi się ze Wiech ma rację ja od kilku lat grzeję tylko kominkiem. Średnie zużycie drewna mam co roku około 13-16 m/3 Teł łagodnej zimy spaliłem niecałe 10 m A tej ciękiej poprzedniej musiałem dokupić do z 2m 18 m Spaliliście tak dużo prawdopodobnie dla tego że masz mokre drewno (tak jak piszesz) Jeśli palisz mokrym drewnem to około 50 - 70 % energii ciepła idzie na to żeby drewno wyschło podczas palenia. Ja sezonuję drewno niecały rok kupuję wczesną wiosną w marcu i trzymam do jesieni ułożone pod zadaszeniem. Wtedy pali się dobrze. Choć fachowcy twierdzą że drewno do kominka powinno się sezonować 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 18.07.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 żeby było ładnie w stopce to można zrobić jeszcze tak, żeby sam link miał nazwę "Pchli targ" - czyli piszemy ...tutaj wstawiamy nazwę jaką chcemy.... wzystko oczywiście bez kropek i spacji pchli targ Może się uda ... Chyba się udało no jest pięknie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 18.07.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 ja też mam drewniane (Gebauer) Oglądałem okna firmy Gebauer w ich salonie wTarnowie Opolskim.Bardzo ładne i solidnie wykonane. Szczególne wrażenie wywarły na nas drzwi przesuwne -wprost piekne. Do tego śliczne przesuwne okiennice! Ale ta cena... Miałem ich okna w 2 mieszkaniach i byłem zadowolony. Czy nadal są solidni i czy warto inwestować w te okna, biorąc pod uwagę, że są ok. 15proc. drożsi niż inne firmy? Jaki rabacik uzyskałaś? Nie było opóźnienia z montażem (teraz termin 8 tygodniowy od złożenia zamówienia)? Reasumując - czy jesteście zadowoleni z wyboru?? Aha, jeszcze jedno. Gebauer podzleca wykonawstwo rolet - czy rolety były zamontowane bez zastrzeżeń?? U mnie na poprzednim mieszkaniu miałem problem z regulacją po okresie gwarancyjnym - nie chciało im się przyjeżdżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.07.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 no! zeby mi to było przedostatni raz:) co z kontaktami milaczki? Xena - ja mam ofertę wstępną na 12 % na tego Berkera, ale można chyba więcej, a Ty coś masz ciekawego ? . Na Berkera dostałem 15 % ale można wycisnąć do 18% Hurtownia ONINNEN na Ślężnej. Mam pierwszy odzew w srawie włączników - 12 %. Więc ONINNEN wypada lepiej. Zobaczymy co sie dalej gdzie jeszcze udać zawojować. Czyli jak na razie ekipa na wlączniki to: 1. ja (kulka) - ok 100 szt 2. smiejus 3. Xena 4. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 18.07.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Mam pierwszy odzew w srawie włączników - 12 %. Więc ONINNEN wypada lepiej. Zobaczymy co sie dalej gdzie jeszcze udać zawojować. Czyli jak na razie ekipa na wlączniki to: 1. ja (kulka) - ok 100 szt 2. smiejus 3. Xena 4. ? Ja się wstępnie dopisuję, ale wszystko zależy od ceny...najwyżej się wypiszę Ilość podam w najbliższym czasie (muszę policzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtw1 18.07.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 kulka p.s. dzięcie rośnie-to fakt:)) i za 2 tgodnie do pracy czas wracać. Kulka --nie idź do pracy ... , kto nam rabaty na meble będzie załatwiał .....nie będziesz miała czasu już na nic.............. Pozdrawiam MTW1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts