Pani Koala 26.07.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Liczyłam, liczyłam i wyliczyłam ile czego mam do kupienia. No i szczęka mi opadła.Oto zestawienie: Ściany zewnętrzne (styropian FS20-5cm, siatka, klej do styro i do siatki, tynk)- 190m2Ściany wewnętrzne- tynk- 530m2, regips biały-250m2Wylewki parter (papa, folia, styro FS20-5cm, 4 cm jastrychu)- 115m2Wylewki piętro( folia, izolacja akustyczna 2cm, jastrych 3,5)-70,5m2Razem wylewek -185,5 m2Izolacja poddasza- wełna mineralna 18cm- 170m2, wełna mineralna 5cm- 170m2Płyty osb- 65m2 (na cały stryszek nieużytkowy dajecie?) Ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze powinnam dorzucić? Tak jakoś na dniach zamierzam uderzyć do PWAris oraz do PW Olaf (brałam u nich bramę garażową, handlują też rzeczami do ocieplenia i podobno mogę liczyć tam na dobry rabat) z zapytaniem o ceny materiałów. Muszę się jeszcze rozeznać w rodzaju owych materiałów- tu liczę na dziennik Dabell As24, SUSPENSER, może ktoś jeszcze- dorzucicie swoje metry kwadratowe do negocjacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 26.07.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Wojty My mielismy kominek w rogu pokoju. I nie byl to narozny wklad. Zwykly wklad byl zabudowany pod katem w rogu pokoju a nastepnie obudowany. Jedyny problem jest to, iz wowczas taki wklad zajmuje nieco wiecej miejsca. Obudowa byla gladka, a nie baranek, wklad z szyba prosta - ale byl zerzniety z tego zdjecia. Zdjecia swojego kominka nie moge w tej chwili odnalezc. ale widzisz mi juz mamy projekt wymarzonego kominka, i wszystko juz zrobione pod ten kominek, wiec albo narozny, albo zaden Kulka a wiesz moze ile twoi sasiedzi zaplacili za ten narozny kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 26.07.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Wszystkie stopnie w schodach masz rownej wysokosci? Bo my chcelismy zamowic schody (tzn obicie istniejacych betonowych) tam gdzie Kulka i dopiero na pomiarach panowie powiedzieli, ze nie wyrownaja nam wysokosci schodow (w trakcie podpisywania umowy nie bylo o tym mowy) i pierwszy schodek mialabym nizszy o 4cm!! Wiec zrezygnowalam . Schody sliczne, ale dla mnei 4 cm roznicy nie do zaakceptowania. Oczywiście, rozumiem Wojty te 4 cm.. też by mi to przeszkadzało. Ale to jak rozumiem różnicę wysokosci na tych schodach betonowych trzebaby zgubic modelując betonem stopnie? Jeśli tak to chyba dobrze, ze nie chcieli tego robic:) Lepiej niech każdy robi to na czym sie zna. Drewniarz na drewnie, betoniarz na betonie A jeśli nie na tym polegałoby wyrownywanie stopni - to cóż - ich strata:) tia, tylko to byla pierwsza firma, ktora powiedzila, ze nie wyrownuje schodow - przed nimi bylo jeszcze kilku panow i kazdy zwracal uwage na ten schodek (bo trudno nie zauwazyc roznicy miedzy 18, a 14cm) i podkreslal, ze to trzeba bedzie koniecznie zgubic. Poza tym przedstawiciel z Mery tez powiedzial, ze nie skusci nam w ogole ceny, bo przy naszych scodach beda musieli sie narobic przy wyrownywaniu. Zreszta KB powiedzial, ze w zadnym wypadku wyrownywaniem nie powinien sie zajmowac inwestor, bo w przypadku np. odpadania stopni od schodow bedzie szukanie winnego. Wg niego to natualne, ze to robi firma schodziarka, nie mowiac, ze sie nie podpisze pod schodami arytmicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 26.07.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Witajcie budowę domu rozpocząłem w 2002 r i od tego czasu jestem "forummurarzem" . Dom już ma nowych właścicieli, a ja zaglądam tu coraz częściej, bo planuję budowę nowego. hej, my sie raczej nie znamy, ale pamietam, jak weszlam na to forum to wszyscy cie wspominali , a poza tym, zanim napisalam pierwszegoposta przeczytalam prawie caly nasz watek, wiec i twoje wypowiedzi . ale nie o tym chcialam... Ty naprawde chyba zostaniesz moim idolem!!!!! Ktos kto zaraz po wybudowaniu buduje drugi dom!!!!!!! Szukalam takich ludzi jak ty!! Zacznij prosze pisac dziennik - bo musze cos mezowi pokazywac. On juz sie jezy, jak z jednej strony szukalm kolesia od podbitki, a a drugiej strony szukam nowej dzialki Slyszlam o takich ludziach, jak ty, ale nigdy ich nie poznalam, to tak jak z Yeti, krasnoludkami itp. Wy naprawde isniejecie (znaczy ludzie budujacy 2 dom), kurde chce sie do was jak najszybciej przylaczyc . Betty, widzisz, a jednak mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.07.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Angelika, piorunem to zrobiliście Ze swego doświadczenia to zastanawiam się nawet jak to jest możliwe, powiem tylko abyście uważali na wilgoć , która będzie jesze długo utrzymywać się w domu, a w związku z tym ostrożność w montowaniu wszelkich drewnianych wykończeń. Wiemy, dzięki za wskazówkę - na wykończenia drewniane, półki w garderobie czy obicie schodów już nie mamy pieniędzy, więc napewno nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.07.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 A, jeszcze pytanie czy cena cokolika z np. płytek klinkierowych wchodzi w cenę wykonania elewacji czy to oddzelna bajka ? osobno kedob położenie tynku mozajkowego ~20 pln, klienkieru ~35-40 pln, kładzenie styro jak nie masz licz osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 27.07.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Liczyłam, liczyłam i wyliczyłam ile czego mam do kupienia. No i szczęka mi opadła. Oto zestawienie: Ściany zewnętrzne (styropian FS20-5cm, siatka, klej do styro i do siatki, tynk)- 190m2 Ściany wewnętrzne- tynk- 530m2, regips biały-250m2 Wylewki parter (papa, folia, styro FS20-5cm, 4 cm jastrychu)- 115m2 Wylewki piętro( folia, izolacja akustyczna 2cm, jastrych 3,5)-70,5m2 Razem wylewek -185,5 m2 Izolacja poddasza- wełna mineralna 18cm- 170m2, wełna mineralna 5cm- 170m2 Płyty osb- 65m2 (na cały stryszek nieużytkowy dajecie?) Ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze powinnam dorzucić? Tak jakoś na dniach zamierzam uderzyć do PWAris oraz do PW Olaf (brałam u nich bramę garażową, handlują też rzeczami do ocieplenia i podobno mogę liczyć tam na dobry rabat) z zapytaniem o ceny materiałów. Muszę się jeszcze rozeznać w rodzaju owych materiałów- tu liczę na dziennik Dabell As24, SUSPENSER, może ktoś jeszcze- dorzucicie swoje metry kwadratowe do negocjacji? Do ocieplenia ścian zewnętrznych potrzebne są jeszcze listwy startowe, kołki, narożniki, cerplast - wiem bo właśnie skończyliśmy ocieplać i te pierdółki pochłonęły trochę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.07.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Do ocieplenia ścian zewnętrznych potrzebne są jeszcze listwy startowe, kołki, narożniki, cerplast - wiem bo właśnie skończyliśmy ocieplać i te pierdółki pochłonęły trochę kasy. jeszcze: parapety zewnętrzne (klej do niech, fugi jeśli z kształtek, silikon) piana niskoprężna folia do okien u mnie poszło jakoś tak dużo taśmy papierowej, bo ociepleniowcy namiętnie zabezpieczali wszystko co tylko wystawało a i trzeba mieć albo kontener albo trochę worków na śmieci 240l, (przynajmniej u nas resztki styro zajęły 6 worków, bo przy dachy już im nie pasowało i musieli tak z 1/4 płyty obcinać no i się troszkę nazbierało) oprócz tynku potrzebny też grunt pod tynk i kleje. Jeden do klejenia, drugi do zaciągania siatki (moi twierdzili ze tak lepiej niż kupić uniwersalny). ... więcej grzechów nie pamiętam PS a jeśli chodzi o ocieplenie wewnątrz to nie tylko wełna ale i płyty GK z profilami stanowią niemały wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 27.07.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Właśnie wracam z oglądania kominków, byłam na Nyskiej w Komi i przy okazji na Krakowskiej w Kominex - Czerwiński. 1. ul. Nyska - Komi obsługuje bardzo młoda pani, całkiem sympatyczna do zaoferowania mają: Hajduk (polski), Supra (francuski) - górna półka, Edilkman (włoskie z płaszczem wodnym) oraz Blanzek (czeskie) - nie za bardzo mi pani je polecała, jeśli chodzi o stronę techniczną termin realizacji ok. 2 miesięcy (zależy od wpłaty zaliczki śr. 30%), chyba że wcześniej ktoś im wypadnie z kalendarza rabat możliwy oczywiście, po krótkiej dyskusji i wyciąganiu na siłę to ok. 7% montaż od 1500,- zł (bez rozprowadzenia ciepłego powietrza) 2. Kominex - Czempiński Pan bardzo sympatyczny oferuje wcześniej wspominane francuskie kominki Cheminex Philippe. Termin realizacji ok. 4 tygodni, montaż (jak dla mnie do Trzebnicy) 150,- zł !!! Cena kominków muszę przyznać bardzo atrakcyjna. Oczywiście kominek kominkowi nierówny, ale narożny kominek w Komi od 3940,- (taki malusi Hajduk) do ok. 7000,-. Te droższe już mnie nie interesowały, a w Kominexie pan mi zaoferował cenę 2660,- zł. (ceny brutto) Wydaje mi się, że pan z Kominexu robił kominek u moich znajomych. Są bardzo zadowoleni, ale chyba tylko z terminem coś nawalił. Dopytam się szczegółów przy okazji. Podsumowując dla mnie zdecydowanie Kominex ul. Krakowska. 3. Byłam jeszcze wczoraj na Żmigrodzkiej w Vento. Pan całkiem rzeczowo opowiadał. Widziałam tam na żywo ten kominek narożny Arysto: http://www.arysto.com.pl/index.php?site=produkty&dzial=3. Przy okazji dowiedizałam się od pana, że Tarnava nie ma w swojej ofercie kominków narożnych. Oprócz wymienionych wcześniej mają rónież kominki Dovre (norweskie) i Austroflamm (austriackie chyba?). Za to zaprzestali współpracy z Cheminees Philippe, ponoć były skargi klientów i jeszcze jakieś inne problemy. Jeśli ktoś sobie zażyczy jakiegoś konkretnego kominka z jakiejś konkretnej firmy to ponoc nie ma przeciwskazań, żeby go ściągnęli. Aha niedługo szykuje się przerwa technologiczna (urlop 2 tygodnie), albo w Arysto, albo w Hajduku, zatem termin ten będzie na pewno jeszcze dłuższy. Ja mam nadzieję podjąć decyzję do przyszłego tygodnia. Niedługo ryszy bum kominkowy i terminy będą się stanowczo wydłużać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 27.07.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Do ocieplenia ścian zewnętrznych potrzebne są jeszcze listwy startowe, kołki, narożniki, cerplast - wiem bo właśnie skończyliśmy ocieplać i te pierdółki pochłonęły trochę kasy. jeszcze: parapety zewnętrzne (klej do niech, fugi jeśli z kształtek, silikon) piana niskoprężna folia do okien u mnie poszło jakoś tak dużo taśmy papierowej, bo ociepleniowcy namiętnie zabezpieczali wszystko co tylko wystawało a i trzeba mieć albo kontener albo trochę worków na śmieci 240l, (przynajmniej u nas resztki styro zajęły 6 worków, bo przy dachy już im nie pasowało i musieli tak z 1/4 płyty obcinać no i się troszkę nazbierało) oprócz tynku potrzebny też grunt pod tynk i kleje. Jeden do klejenia, drugi do zaciągania siatki (moi twierdzili ze tak lepiej niż kupić uniwersalny). ... więcej grzechów nie pamiętam PS a jeśli chodzi o ocieplenie wewnątrz to nie tylko wełna ale i płyty GK z profilami stanowią niemały wydatek a u mnie trzeba było dokupić jeszcze styropian 1mm i 2mm dla wyrónania nierównych ścian, bo były zlicowane z wewnętrznymi Taśmy papierowej i tej srebrnej też poszły niesamowite ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.07.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Pani Koala - służę pomocą w kwestii różnych materiałów ociepleniowych . Jak masz pytania to na priv, lub mail. Na ściany zewnętrzne napisałaś EPS20 (czyli twardy a nie elewacyjny i dlaczego tylko - 5cm??? Taki sam jak pod wylewki. Materiały: - Do wylewek - to jeżeli sama będziesz załatwiać materiał - cement, piasek płukany rzeczny o granulacji 0-2mm, folia budowlana - do ocieplenia poddasza - folia paroizolacyna PE (między płyty GK i wełnę), taśmy do klejenia folii ( ja brałam folię pokrytą z jedenj strony aluminium - ekran do ucieczki ciepła). Jeżeli chodzi o docieplenia uderzaj do PW Aris i mów że jesteś zainteresowana całością - i rozmawiaj tylko z właścicielem - p. Przemysław Demków. 501-344-885. Ja brałam od niego - wszystkie styropiany, wełny, płyty GK, stelaże, papy do wylewek. Tak jak śmiejus - u nas używali do ocieplenia materiałów dedykowanych do konktetnych spraw, klej do styro - to klej do klejenia , do zaciągania siatki, to właściwy do tego. Na tym nie można oszczędzać bo lubi się mścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Taśmy papierowej i tej srebrnej też poszły niesamowite ilości. A jakiej srebrnej ?? po co srebrna ?? Aguś, odpowiedź potrzebna na wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 27.07.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Taśmy papierowej i tej srebrnej też poszły niesamowite ilości. A jakiej srebrnej ?? po co srebrna ?? Aguś, odpowiedź potrzebna na wczoraj. Boże żebym to ja pamiętała? Na pewno coś izolowali Chłopaki kazali kupić to kupiłam i poszło chyba cos ze 4 szt. tych dużych. zapytam małża może on pamięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 27.07.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 zadzwoniłam do małża: "...no do izolowania...", tam gdzie papierowa nie chciała dobrze trzymać, a żeby nie brudzić przy kładzeniu tynku strukturalnego wychodzi na to, że do samego ocieplania nie jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 zadzwoniłam do małża: "...no do izolowania...", tam gdzie papierowa nie chciała dobrze trzymać, a żeby nie brudzić przy kładzeniu tynku strukturalnego wychodzi na to, że do samego ocieplania nie jest potrzebna uff, ulżyło mi. Dzięki bardzo. Byłam wczoraj na Krakowskiej u Czerwińskiego. Napiszę Ci na prv za chwilkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 27.07.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.07.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 A z jakiej firmy macie tynki? My prawdopodobnie będziemy mieć z Ceresit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.07.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 zadzwoniłam do małża: "...no do izolowania...", tam gdzie papierowa nie chciała dobrze trzymać, a żeby nie brudzić przy kładzeniu tynku strukturalnego wychodzi na to, że do samego ocieplania nie jest potrzebna uff, ulżyło mi. Dzięki bardzo. Byłam wczoraj na Krakowskiej u Czerwińskiego. Napiszę Ci na prv za chwilkę. Agnieszka, u nas chłopaki przy nakładaniu struktury poprzyklejali do parapetów styro 1 cm. tzn. zakryli kształtki klinkierowe styropianem żeby ich nie uszkodzić. I tak sobie myślę że może to dobra metoda bo jakby coś z reki wypadło, stuknęło to sie uszkodzi a tak to na styro ewentualnie spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.07.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Ja mam czeski STOMIX - tynk silikonowy barwiony - struktura baranek 2mm - nie do dostania w hurtowniach, tylko przez przedstawiciela. Mam cały system dociepleń - kleje, grunty, tynki, termodyble, listwy itp. Jest super, zmywa się , można szorować - już sprawdzone. Mocny tak, że nieumyte w porę narzędzia trzeba szlifować tarczą diamentową - przekonali się o tym nasi górale przy kładzeniu próbek tynku i potem szybciutko zaraz po odłożeniu czyścili pace . Kleje też bardzo dobre - wykonawcy chwalili, że świetnie trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Witajcie budowę domu rozpocząłem w 2002 r i od tego czasu jestem "forummurarzem" . Dom już ma nowych właścicieli, a ja zaglądam tu coraz częściej, bo planuję budowę nowego. Poznałem tu wielu fajnych i dzielnych ludzi, z którymi utrzymuję kontakty po dziśdzień (hm jak to się pisze ? tak mi pasuje ) Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. W czasie gdy byłem tu aktywny, budowanie miało smak zabawy i przygody, wielkiej przygody. Bardzo miło wspominam ten czas. Ostatnio często zaglądam na forum i brakuje mi tej atmosfery. Być może budowa stała się udręką lub co gorsza, walką o przetrwanie. Nie chcę abyście źle odebrali moje słowa, ale uważam, że kasa to nie wszystko, żyć będziemy tak czy inaczej. Chciałbym bardzo wrócić tą radość z budowania, poznać nowych dzielnych ludzi poradzić się i dzielić swoim doświadczeniem. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji. No cóż tu dyskutować !!!! Takich SMOKÓW nam tu trzeba !!! Cieszymy sie z Twojego combacku. Twój nick nie jest mi obcy - kiedyś o Tobie słyszałam - a potem się upłynniłeś. Myślę, że zaległości da się nadrobić bez problemu. Może odbierasz to, że my tu tylko o rabatach, gdzie taniej, gdzie lepiej.... Cóż taki świat.... Ciągle się spieszymy, ciągle czasu brak.... Ale myślę, że jest w nas też wiele radości z tego, że budujemy, że tworzymy swoje własne kawałeczki ziemi. Każdy z osobna i wszyscy razem cieszymy sie z postępów na naszych budowach. Przeczytaj jak wczoraj cieszyliśmy się ze schodów Kulki, wcześniej z drzwi śmiejusa itd . Cieszymy się z tego że sobie pomagamy, że tu sobie wspólnie poklikamy. Wielu jest takich, którzy zaczynają dzień od przeglądnięcia forum i na tym samym kończą. I uwierz ... nie dlatego, że poszukują kolejnych rabatów. Już tłumaczę Ci dlaczego będziesz idolem Secama. Bo to wspaniały, wesoły człowiek z ciągłym, szczerym uśmiechem na twarzy i tryskający humorem. Kto go zna na pewno potwierdzi. I wielu jest nas tu takich. Ostatnio kilkoro z nas poznało się w realu (reszta dotrze następnym razem) i to co jako pierwsze nasunęło mi sie po spotkaniu to to , ze o budowie to nawet za wiele nie rozmawialiśmy. O wielu tematach, tak jak starzy dobrzy znajomi - choć wcześniej znajomość była tylko wirtualna. Dobrze jednak czasami kogoś postawić na nogi. Przypomnieć, ze istnieje też inny świat. Ty to niniejszym uczyniłeś i mogę ci obiecać, że będę się częściej uśmiechała. Tak i tak i tak . A tak schodząc na ziemię to temat zakupu wkładów kominkowych muszę pociągnąć do końca. WITAJ SMOKU !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts