Angelika 27.07.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Ja mam czeski STOMIX - tynk silikonowy barwiony - struktura baranek 2mm - nie do dostania w hurtowniach, tylko przez przedstawiciela. Mam cały system dociepleń - kleje, grunty, tynki, termodyble, listwy itp. Jest super, zmywa się , można szorować - już sprawdzone. Mocny tak, że nieumyte w porę narzędzia trzeba szlifować tarczą diamentową - przekonali się o tym nasi górale przy kładzeniu próbek tynku i potem szybciutko zaraz po odłożeniu czyścili pace . Kleje też bardzo dobre - wykonawcy chwalili, że świetnie trzymają. Rzeczywiście o tym nie slyszałam, to musi być jakiś profesjonalny komplet dociepleń, a nie "składaki". Rewelacyjnie, że Wam ktos tak poradził. W epoce wiecznie brakujących materiałów ciężko jest coś robić systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 27.07.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Witajcie To ciekawostka, ale prawie wszyscy bardzo źle wypowiadają się o Millenium, a ja mam (tfu tfu odpukać ) bardzo pozytywne odczucia. My braliśmy kredyt przez Expandera i powiem szczerze, że dostaliśmy dużo korzystniejsze warunki kredytu niż gdy poszłam do oddziału banku osobiście, że tak powiem "z ulicy". Oczywiście w związku z tym oferta Millenium była najbardziej konkurencyjna. Co do terminu realizacji i dokumentów to wszystko poszło naprawdę gładko - cał9ość załatwialiśmy niecały miesiąc (łącznie z wycenami i resztą). A propos wyceny to okropnie bałam się rzeczoznawcy, a okazało się, że przyszła naprawdę bardzo sympatyczna pani i w zasadzie dostosowała wartości do tego o co nam chodziło Chyba nie pozostaje mi nic innego jak stwierdzić, że głupi ma szczęście Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.07.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 w millenium braliśmy kredyt na działkę, potem jak chcieliśmy na dom to okazało sie że jest to jedyny bank w którym nie mamy zdolności kredytowej, bo w głowach im się nie mieściło jak to zrobić żeby wysokie raty z działki (5 lat spłacania) rozłożyć na niższe raty całości (30 lat spłacania) no i nie mieliśmy zdolności. Wybraliśmy Nordee w której mieliśmy wcześniej rachunek (a przez to dostaliśmy lepsze warunki niż dałby nam Open Finance). Słodko też nie było bo mój mąż oprócz pracy miał działalność więc kwitów więcej a ze na działalności wykazywał stratę (nic nadzwyczajnego ale jednak) to z pierwotnej zdolności obrąbali nam 100 tys. . To co nam odpowiadało to rozliczenie transz bez faktur wg stopnia zaawansowania prac ( a pan inspektor czepialski nie był i spoko gość) i ten bank wybraliśmy, wypłaty transz bez problemu. Uruchomienie kredytu opóźnił nam jednak Millenium wydaniem zaświadczenia o wielkości zadłużenia (30 dni roboczych !!!) . I to przemawia wg mnie na niekorzyść tego banku. Jak się chce wziąć kredyt to miód cud, jak chce się coś zmienić, dostać jakiś kwit to tragedia bo to głownie bank internetowy i z osobista komunikacja jest kłopot. U nas wydanie potrzebnego kwitu przyspieszyła awantura na infolinii, żądanie rozmowy z kierownikiem i straszenie nadzorem bankowym . Wyrobili się w 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 27.07.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Witaj smoku Ja też o Tobie słyszałam, ale gdzieś daleko Ogromnie się cieszymy, że chcesz znowu zasilić nasze szeregi, tym bardziej, że tu każdy chłonny wiedzy budowlanej jak gąbka, a w szczególności tzw. porad praktycznych . A co do radości z budowania i ogólnej radości życiowej to mamy jej całe mnóstwo, szczególnie po wspólnych dyskusjach na forum Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 27.07.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Dzięki dziewczyny! Wiem, że do ocieplenia i tynkowania potrzebna będzie cała masa pierdół. Spisałam tak ogólni, żeby dać obraz wielkości zakupów. Nikt się nie podłączy, wszyscy już wylani, otynkowani i ociepleni? Pieronem wam poszło! Poczekam jeszcze chwilę, może ktoś się dołączy ze swoimi m2 No właśnie. Wylewkarzy umawia się z ich materiałem?Wygodne by to było... Dabell Ja właściwie nie miałam zamiaru ocieplać (Ytong36,5). Daję te 5 cm styro (pewnie elewacyjnego, nie fs20- nocny błąd ) raczej ze względów estetycznych. Na paru domach zYtonga nieoklejonych styro widziałam, że po deszczu (a czasami nawet bez niego) widać każdy pustaczek. Ja chcę mieć bardzo jasny tynk i boję się, że to będzie taka sama masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 27.07.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 W kwestii elewacji to my też częściowo mamy Stomix! Wybraliśmy ich kleje, bo są naprawdę super mocne, a reszta tak jak u większości od PW Aris. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 27.07.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Taa, radość budowania... Budowanie wielka przygoda... Ja wczoraj miałam niezłą przygodę. Spędzam wakacje w małym miasteczku u teściów. Mieszkają w takiej willowej okolicy. W ramach spacerów z Synkiem Pingwinkiem łażę więc po okolicy, podbitki oglądam, elewacje, macam ogrodzenia... Hobby takie mam, o niczym innym niż budowanie nie myślę No i wczoraj sobie idziemy, a tu drogę zajeżdża nam policja. Ktoś zadzwonił, że kręci się jakaś podejrzana osoba, wszystko ogląda, coś sobie nawet czasem notuje, pewnie nadaje robotę złodziejom Ja oczywiście nie miałam żadnych dokumentów. Moje tłumaczenia, że niby dom buduję wydały się stróżom prawa mocno niewiarygodne. Zapakowali nas na pakę i zawieźli pod dom. Pod domem sensacja, bo Synek Pingwinek wózek ma ogromny i nie chciał się wyładować z tego busa. Wszyscy sąsiedzi wylegli, teściowa i córa przerażenie w oczach... No i zostałam odnotowana, a pan policjant poradził mi, żebym lepiej sobie pisma wnętrzrskie kupowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.07.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 To widze, że tylko my w Polską firmę sie bawimy. Zaczynam się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Scur - wysłałam priva w sprawie kominków. Ja mam czeski STOMIX - tynk silikonowy barwiony - struktura baranek 2mm - nie do dostania w hurtowniach, tylko przez przedstawiciela. Mam cały system dociepleń - kleje, grunty, tynki, termodyble, listwy itp. Jest super, zmywa się , można szorować - już sprawdzone. Mocny tak, że nieumyte w porę narzędzia trzeba szlifować tarczą diamentową - przekonali się o tym nasi górale przy kładzeniu próbek tynku i potem szybciutko zaraz po odłożeniu czyścili pace . Kleje też bardzo dobre - wykonawcy chwalili, że świetnie trzymają. Rzeczywiście o tym nie slyszałam, to musi być jakiś profesjonalny komplet dociepleń, a nie "składaki". Rewelacyjnie, że Wam ktos tak poradził. W epoce wiecznie brakujących materiałów ciężko jest coś robić systemami. Nie było problemów jak coś trzeba było dowieźć (zabrakło nam kleju ze względu na problemy ze styropianem, był nierówny i więcej kleju szło). Cały materiał dojechał na budowę w terminie uzgodnionym w zamówieniu razem z technologiem do przeszkolenia ekipy, przedstawiciel kilka razy był i nadzorował ocieplenie i tynki (u naszych sąsiadów - też brali ten system, kazał odrywać siatkę bo była spartolona robota przy zatapianiu ). Dają 25 lat gwarancji na elewację. Angeliko - wcale nie - Kulka ma Terranowę, Śmiejusek też chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.07.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 dabell - no to mnie troszkę pocieszyłaś. Pani Koala[/b] - przygody nie zazdroszczę, al sytuacja naprawdę niesamowita. Aż nie mogę uwierzyć. Z drugiej strony, to tylko zyczyc sobie takich czujnych sąsiadów, którzy maja oko na wszystko. A udało Ci się cos ciekawego dostrzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.07.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Pani Koala zastanów się dobrze - docieplenie 5 cm na Ytongu, nie będzie więcej kosztowało niż 10cm - to tylko koszt samego styro bo cała reszta się nie zmienia, a będziesz miała super energooszczędny dom.Jeżeli boisz się wychodzących bloczków to jest jeszcze inna metoda bez ocieplania. Robi się zwykły tynk cementowo-wapienny na zewnątrz - 15-20mm (z obrzutką najpierw) i potem się nakłada kolor. Przez coś takiego nie ma szans na "wyjście" bloczka.Pytanie co taniej zrobić i jakie da efekty w przyszłości.Wieczorem jak chcesz mogę podesłać CI zestawienie jakie współczynniki U i oszczędności w grzaniu będziesz miała w porównaniu ściany 1W z Ytonga a jakie 2W przy z 5 i 10 cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Angelika Ja mam - a raczej będę miała w przyszłym tygodniu, też polski tynk - firma FAST- siloksanowy. Czy też poprawiłam Ci humor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Taa, radość budowania... Budowanie wielka przygoda... Ja wczoraj miałam niezłą przygodę. Spędzam wakacje w małym miasteczku u teściów. Mieszkają w takiej willowej okolicy. W ramach spacerów z Synkiem Pingwinkiem łażę więc po okolicy, podbitki oglądam, elewacje, macam ogrodzenia... Hobby takie mam, o niczym innym niż budowanie nie myślę No i wczoraj sobie idziemy, a tu drogę zajeżdża nam policja. Ktoś zadzwonił, że kręci się jakaś podejrzana osoba, wszystko ogląda, coś sobie nawet czasem notuje, pewnie nadaje robotę złodziejom Ja oczywiście nie miałam żadnych dokumentów. Moje tłumaczenia, że niby dom buduję wydały się stróżom prawa mocno niewiarygodne. Zapakowali nas na pakę i zawieźli pod dom. Pod domem sensacja, bo Synek Pingwinek wózek ma ogromny i nie chciał się wyładować z tego busa. Wszyscy sąsiedzi wylegli, teściowa i córa przerażenie w oczach... No i zostałam odnotowana, a pan policjant poradził mi, żebym lepiej sobie pisma wnętrzrskie kupowała Z oddali beczka śmiechu, ale Ty chyba przeżyłaś swoje. - niezły numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 27.07.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 To widze, że tylko my w Polską firmę sie bawimy. Zaczynam się martwić Nie tylko Wy My braliśmy Skałę i jak na razie jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Scur - wysłałam priva w sprawie kominków. Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.07.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 To widze, że tylko my w Polską firmę sie bawimy. Zaczynam się martwić Nie tylko Wy My braliśmy Skałę i jak na razie jestem zadowolona Mam nadzieję, że ja za jakiś czas tez będę mogła to powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAsiek 27.07.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 To widze, że tylko my w Polską firmę sie bawimy. Zaczynam się martwić Nie tylko Wy My braliśmy Skałę i jak na razie jestem zadowolona Andgelika, dorhir my też mamy całą resztę z Terranovy, więc spokojnie, nie ma czym się przejmować A z tą Skałą to niezła histroria, bo my też kupiliśmy w Arisie Skałę i mój mąż po rozmowie z panem Stomixem zrobił próbę, żeby sprawdzić czy rzeczywiście jest taka kiepska jak pan Stomix opowiada (bardzo zachwalał Stomix i przekonywał, że wszystko inne się nie nadaje - normalka ) Małż przykleił styro, a po ok. 36 godz. zerwał i co .... po prostu odeszło jak po maśle i nawet styro był nienaganny (nic, a nic się nie odłupało), więc stwierdziliśmy - trzeba oddać Skałę, bo jest do niczego i brać Stomix. Stomix zamówiony, a po jakiś czasie mąż chciał do końca zerwać Skałę, bo został jeszcze jeden kawałek styro na ścianie, a tu nic! Nie da rady i już! Trzyma jak ...SKAŁA Wobec tego na razie mamy i to i to. Zostawiliśmy trochę Skały, bo nie muszę chyba mówić, że Stomix jest sporo droższy od Skały. Konkluzja taka, że oba produkty są ok tylko zależy na jakich parametrach nam zależy Wobec tego nie ma czym się przejmować i kierować sie we wszystkim rozsądkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 27.07.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Już tłumaczę Ci dlaczego będziesz idolem Secama. Bo to wspaniały, wesoły człowiek z ciągłym, szczerym uśmiechem na twarzy i tryskający humorem. Kto go zna na pewno potwierdzi. I wielu jest nas tu takich. http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a093.gif http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a093.gif http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a093.gif http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a093.gif się zaczerwieniłem i mowę mi odebrało SMOKU - Agnieszka (Scur) to wspaniała zabawna przesympatyczna pogodna młoda kobieta..... UPS przypomniałem sobie że mąż Agnieszki czytuje forum http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a213.gif - nic więcej nie piszę - Pozdrawiam cię Sławku http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c009.gif Ostatnio kilkoro z nas poznało się w realu (reszta dotrze następnym razem) i to co jako pierwsze nasunęło mi sie po spotkaniu to to , ze o budowie to nawet za wiele nie rozmawialiśmy. O wielu tematach, tak jak starzy dobrzy znajomi - choć wcześniej znajomość była tylko wirtualna. No własnie. Co do spotkania to uświadomiłem sobie że my prawie wcale nie rozmawialiśmy o budowach - nie sadzicie że to dobry powód żeby je powtórzyć http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a063.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 27.07.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 SMOKU - Agnieszka (Scur) to wspaniała zabawna przesympatyczna pogodna młoda kobieta..... DOŚĆ, daj luzu bo wyjdzie, że my tu wszystkie są takie sympatyczne goście, że mucha nie siada. A z drugiej strony, Secam, to w sumie wystarczyłoby mi młoda... Ej Smoku, Smoku jaka Ty burzę mózgów tu wywołałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 27.07.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Dabell To ja bardzo proszę o te współczynniki! 04.08 z urlopu wraca KierBud i będziemy deliberować, co z tym ocieplaniem. A co do mojej przygody, najśmieszniejsze jest to, że nic mi się nie rzuciło w oczy do wykożystania. Parę fajnych ogrodzeń, ale nie na moją kieszeń niestety. Ale nałogowcowi to i samo oglądanie wystarczy Ja uderzę chyba w Terranowę. Na zdjęciach bardzo mi się podoba kolorek smiejus. Jak wrócę do Wro, to chciałabym się wprosić na oglądanie. Na próbniku wygląda jakby trochę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts