Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Super byłoby, gdyby na prawdziwych złodziei tak szybko reagowali. Np. na tych, co okradają budowy. Pani Koala gratulacje zamknięcia domku. Zaczęliśmy sporo przed wami, a do zamknięcia jeszcze nam daleko. Naprawdę chcesz ocieplać tego ytonga?. Być może też zrobię to za kilka lat, jak okaże się że jest za zimno. Ale słyszałam, że w domach z ytonga po ociepleniu robi się tzw.efekt termosu, i bez styro jest lepszy mikroklimat.

Ja miłaem w projekci 36,5 ytonga. Po wielu dysputach zmieniłem to na 24 silkę+12 styropian+rekuperacja. NIestety z powodu spartolonego zamówienia, wszedłem w ceramikę Uniporu 24 i daję 12 stryopianu.

Co do wentylacji i mikroklimatu - nie będę nic dodawał. Na forum tyle jest temu poświęconych postów, że moja wypowiedź byłaby dość niedoskonała.

Jedno wiem; Ytonga się nie dociepla, gdy ma się super precyzyjną ekipę. Jest nawet konsultant Xelli na nasz region, którego można poprosić o instruktaż dla ekipy. <Telefon dostępny u konsultatna Xelli pod infolinią.> Jednak, gdy ekipa niedokładnie położy bloczki, to tyle razy ile sie pomylą tyle mostków cieplnych mamy zagwarantowane. Słyszałem, że 36,5 warto docieplić choćby 8cm styro lub wełny, by mieć panowanie nad uciekającym ciepłem. Ja bym ocieplał, by dwa razy elewacji nie robić 8)

Eh, fajnie czytać jak już wykańczacie Wasze domki:) A nam cikro, ogromne cikro... właśnie mija 51 dzień czekania na PnB :( W środę przez telefon powiedziano nam, że czekają na opinię konserwatora zabytków i dzwonić w poniedziałek... Pewnie w 63 dzień dostaniemy pismo że mamy dostarczyć to, to i to... a w 65 dadzą odmowę, by nie mieć kar :(

Dobrze że już weekend - coś optymistycznego :)

smiejus - a Ty ten prąd to masz na budowie, czy w domu 8)

ja ostatnio to już sama nie wiem jak mówić, jak już są tynki , wylewki,

okna drzwi to już chyba DOM, a nie budowa :roll:

hmmm no chyba jednak na budowie, bo dom jest tam gdzie MY jesteśmy.8)

ale to już niedługo .. za tydzień zaczynam budowlany urlop i chyba wstawię sobie jakiś materacyk , wtedy będzie dom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Eh, fajnie czytać jak już wykańczacie Wasze domki:) A nam cikro, ogromne cikro... właśnie mija 51 dzień czekania na PnB :( W środę przez telefon powiedziano nam, że czekają na opinię konserwatora zabytków i dzwonić w poniedziałek... Pewnie w 63 dzień dostaniemy pismo że mamy dostarczyć to, to i to... a w 65 dadzą odmowę, by nie mieć kar :(

Dobrze że już weekend - coś optymistycznego :)

Gosiu, Adamie głowa do góry..

właśnie mija rok jak zaczynaliśmy starania o pozwolenie, a w lipcu ubiegłego roku nasze papiery leżały z podaniem o odrolnienie, i wogóle było źle i tragicznie, bo ktoś nas nie poinformował, bo nie wiedzieliśmy i dopiero w lipcu składaliśmy o PnB. a jak już dostaliśmy to się okazało że ekipa która miała nam robić już robić nie będzie ... i pierwsza myśl..klops, no to jesteśmy ugotowani, a miało być tak pięknie....

Ale znalazł się dobry sąsiad u którego ekipa właśnie kończyła i zrobili nam stan zero.

a potem jakoś znaleźli się następni, a potem zima była taka że budowaliśmy nieprzerwanie do końca stycznia.

I sama nie wiem jak się to wszystko w miarę poukładało.

Potem na forum znalazły sie dobre dusze które podszepneły skąd brac materiały, jakich fachowców i jakoś poszło ;-)

A ja życiowy pechowiec jestem.. w TOTKA nawet trójka nie chce mi sie trafić, a skreślam namiętnie bo przecież kiedyś muszę trafić jakąś kumulacje coby ten dom wykończyć i hektary ogrodu (całe 870 m2) założyć i pielęgnować.

A to że czekacie i kazali dzwonić... my też czekaliśmy, choć terminy jakoś chyba krótsze były. Zadzwoniłam po 3 tygodniach, a Pani mówi ... aa tak no mam wyciągnęłam teczke na biurko, to pani zadzwoni w poniedziałek...

siedzę jak na szpilkach i dzwonie w poniedziałek, a Pani do mnie ... no jak pani chce w tym tygodniu to proszę przyjechać i opieczentować wszystkie egzemplarze bo ja nie mam czasu :o .

no i poleciałam, a Pani w Starostiwe przy mnie kończyła pozwolenie, machnęła czerwona pieczątką i było po sprawie. I wiesz posiedziałam tam z pół godziny, one naprawdę nie mają czasu :(

Tak że uszy do góry, ja trzymam kciuki. Dajcie znać co w poniedziałek.

Ja miłaem w projekci 36,5 ytonga. Po wielu dysputach zmieniłem to na 24 silkę+12 styropian+rekuperacja. NIestety z powodu spartolonego zamówienia, wszedłem w ceramikę Uniporu 24 i daję 12 stryopianu.

Co do wentylacji i mikroklimatu - nie będę nic dodawał. Na forum tyle jest temu poświęconych postów, że moja wypowiedź byłaby dość niedoskonała.

Jedno wiem; Ytonga się nie dociepla, gdy ma się super precyzyjną ekipę. Jest nawet konsultant Xelli na nasz region, którego można poprosić o instruktaż dla ekipy. <Telefon dostępny u konsultatna Xelli pod infolinią.> Jednak, gdy ekipa niedokładnie położy bloczki, to tyle razy ile sie pomylą tyle mostków cieplnych mamy zagwarantowane. Słyszałem, że 36,5 warto docieplić choćby 8cm styro lub wełny, by mieć panowanie nad uciekającym ciepłem. Ja bym ocieplał, by dwa razy elewacji nie robić 8)

Oczywiście masz rację, ale ja na szczęście mam super dokładnie wymurowane (muruje mój Tatuś). Gdybym miała zamiar ocieplać, kupiłabym tańszy materiał. A tak mam nadzieję, że będzie raz a dobrze.

Ech.. i znowu zaległosci w czytaniu i pisaniu:)))

Smoku - witam serdecznie starego bywalca:))) Dużo o Tobie słyszałam na tym forum:)

Co do mnie to muszę powiedzieć, ze na razie budowa nie szarga mi nerwów i nie sprawia że siwieją mi włosy:)

Jednym słowem - podoba mi się, czuję się w swoim żywiole:) Zalatwić, dopiąć, ustalić, ponegocjowac, poumawiac:))

Aż się zastanawiam czy mi nie będzie żal jak się ona skończy:)

Ale drugiego domu nie zamierzam za szybko budować jeżeli wcale.

Bo nowa budowa domu wiąże się znowu z ogrodem - typu placek ziemi z rzadką, bidną trawką. A moje marzenie to nie dom, a dom z ogrodem:) Ogrodem z pachnącą lipą latem, czerwoną jarzębiną - jesienią, wilekim krzakiem bzu na wiosnę, pnączami winorośli z kiściami winogron itd itp.

Ech.. się rozmarzyłam:)

Pani Koala

zgodnie z obietnicą:

ściana 1W Ytong 36,5cm -współcz. U ściany bez okien: 0,284, z oknami 0,334

2W (36,5+5cm styro o lambdzie 0,04) - j.w. - 0,21, i 0,26

2W (36,5 +10cm) - j.w. - 0,166 i 0,216 - czyli super ekstra wynik.

Jeżeli chodzi o oszczędności to musiałabym znać parametry pieca który będziesz miała (mogę obliczyć dla gazu) - zużycie w m3/h i moc pieca, oraz ilość w m2 ścian zewnętrznych.

MOZE NIE źli. Ale generalnie klient zlapany to kient o którego już nie warto zabiegać.

Też to już na etapie zalatwiania kredytu odczuwamy. Tak jest chyba w każdym banku.

Coś w tym jest ...

Pracuję w banku, ale kredyt wzięłam w innym :p

Kredyt mam w BPH, byłam bardzo zadowolona - szybko leciały transze, fajnie liczyli zdolność kredytową - uznali do dochodu zlecenia i umowy o dzieło, fajne procedury, etc.

Przy podwyższaniu kwoty kredytu czekało się trochę dłużej :-?

Oprocentowanie zrobilo się trochę duże (he he stary myk, niby najniższe na rynku a potem się okazuje że jest najwyższe ...) to kazali napisac pismo że z powodu ofery konkurencji proszę o obniżenie oprocentowania o połowę etc.

Ale kazali kupić kartę kredytową ...

Nie podobają mi się tylko ich usługi elektroniczne do konta. Boję się wcielenia mojego oddziału z PKO SA - ten drugi bank to trochę PRL ...

Proponuję do DOM Banku (uwaga na spread walutowy! i %), GE, BZWBK, PKOBP. Może banki takie jak BOŚ czy BGŻ też mają niezłą ofertę?

Radzę nie sugerować się tym co mówią pośrednicy typu expander bo mogą się mylić.

A ja kochani jeszcze z innej beczki..

Pytanie głównie do tych, których już dotknął ten temat.

Jak wielkie macie pojemniki na odpady komunalne, jak często pojemniki są wywożone i w jakich firmach macie umowy?

My mamy w WPO ALBA - wywożą w Nadolicach dwa razy w miesiącu, trochę to rzadko szczególnie latem :( ,koszt to ok. 50 zł za kwartał, ale rozglądamy się też za inną firmą, ale z tego co wiem to musi być przynajmniej 10 osób chętnych żeby się to im opłacało. Czekamy na deklarację innych sąsiadów.

A ja kochani jeszcze z innej beczki..

Pytanie głównie do tych, których już dotknął ten temat.

Jak wielkie macie pojemniki na odpady komunalne, jak często pojemniki są wywożone i w jakich firmach macie umowy?

My mamy w WPO ALBA - wywożą w Nadolicach dwa razy w miesiącu, trochę to rzadko szczególnie latem :( ,koszt to ok. 50 zł za kwartał, ale rozglądamy się też za inną firmą, ale z tego co wiem to musi być przynajmniej 10 osób chętnych żeby się to im opłacało. Czekamy na deklarację innych sąsiadów.

A jaki wielki macie pojemnik i ile i czy to wystarcza?

W Van Gansewinkel jeden pojemnij 140 litrów wywożony 1 raz/w tygodniu - to koszt ok. 30 zł brutto.

Tyle, ze ja nie mam zielonego pojęcia czy pojemnij 140 litrów na tydzien to malo, czy duzo...

magdusia113 jaki duży macie pojemnij?

Dabell

Dzięki!!!

W szoku jestem! Ja mam kłopoty z przeliczeniem m3 styro na m2 :oops:

Jeśli to nie będzie wielki kłopot z wyliczeniem tych oszczędności, to piec mam na oku taki:

http://www.dedietrich.pl/07_08/5/54.htm

powierzchnia ścian zew 187,5 m2, powierzchnia otworów okiennych 30,7m2 (U=1,4 całego okna).

Chyba zdecyduję się na 10 cm, jeśli będę oklejać domek styro. Koszt robocizny nie będzie wcale tak dużo wyższy, bo tynk i ewentualne ocieplenie będzie robił przyszły szwagier i obiecał, że nie zadrze ze mnie :D

GDYBYŚ POTRZEBOWAŁA PRZETŁUMACZYĆ COŚ Z NIEMIECKIEGO LUB NA NIEMIECKI, WAL JAK W DYM :lol: